miercuri, 1 mai 2013

Toxoplasmoza in sarcina - postare finala

Postarile anterioare referitoare la toxoplasmoza sunt:

Alte ganduri pe tema toxoplasmozei

Ce s-a mai intamplat de cand nu am mai scris despre toxoplasmoza?

La nastere s-a luat sange din cordonul ombilical si din placenta pentru David, pentru a nu i se recolta sange chiar din prima zi. O eprubeta plina de biochimie (cu capac rosu) si una de hematologie (cu capac mov). Acesta a fost un motiv de stres pentru mine (pe langa stresul bolii) din cauza ca:
- as fi vrut sa nasc acasa daca nu ar fi fost nevoie de asa ceva
- mi-am dorit foarte mult sa las cordonul sa pulseze inainte de a-l taia. Am vorbit asta cu doamna doctor de la Bucuresti ce s-a ocupat de toxoplasmoza mea si ne-a spus ca eprubeta mov nu e chiar asa de importanta, asa ca pentru ea putem recolta sange din placenta. Am vorbit si cu domnul doctor ginecolog, si cordonul a fost taiat dupa ce nu a mai pulsat asa tare, dar inca era rosu, deci avea sange. 
- daca tot nu eram lasata sa las cordonul pana cand iese placenta, imi era foarte ciuda ca trimit la Bucuresti, pentru niste analize de toxoplasmoza, celule stem din cordonul ombilical. Daca tot taiam cordonul si acestea nu intrau in sangele lui David, imi parea atat de rau ca nu le putem pune la o banca... Am incercat sa suplinesc aceasta pierdere prelevand celule stem din placenta. Singurii care fac asta ofera kitul de fapt din cordon si placenta. Noua ne-a venit analiza cu foarte putine celule, nici nu mai tin minte cat. Dar daca tot nu am putut avea o nastere in totalitate naturala as fi vrut sa pastrez egalitatea intre ei si sa-i iau si lui David celule stem...

Mi s-a luat si mie sange la nastere pentru comparatii. Analizele au costat aproape 9 milioane, plus curieratul special pana la Bucuresti s-a depasit bine 10 milioane. 

Mie mi s-a facut IgA si IgG (pe tot parcursul sarcinii am facut IgA, IgE si ADN de toxoplasma, care costau vreo 7 milioane de fiecare data), trebuia sa le aiba ca sa le compare cu cele ale lui David, sa vada (cred) daca IgG-ul lui e mare datorita anticorpilor mei sau a facut el boala. Lui David i-au facut IgA, IgG si o chestie mai speciala impreuna cu sangele meu, se numeste pe buletin Western Blot (WB Toxo IgM Ser matern+CO (LBDIO), WB Toxo IgG Ser matern+CO (LBDIO)).

La Oradea cand am mers la maternitate am avut mereu notate pe o hartie si vorbisem dinainte cu domnul doctor ginecolog si doamna doctor neonatolog informatiile de mai sus cu eprubetele (ca de fapt pe ei nu-i interesa ce analize fac eu cand le trimit la Bucuresti). Cand am nascut am sunat la TNT (e singura firma de curierat care transporta probe biologice de la persoane fizice, in rest mai sunt care transporta dar numai intre institutiile medicale cu care au contracte). Numerele serviciului de probe biologice sunt: 0723-546325 sau 021-303 45 67. Ei au spus ca trimit din Bucuresti lada frigorifica in aceeasi zi, si asta ar fi insemnat ca pot trimite la Bucuresti in ziua urmatoare. Dar am nascut sambata, asa ca au pornit din Oradea doar luni. Intre timp le-au tinut la frigider cei de la maternitate. Celor de la TNT le-am scris adresa laboratorului Eco-Para-Diagnostic din Bucuresti. A trebuit sa le specificam si ca vrem sa fie la 2-8 grade, nu congelate, ca sa stie ce lada sa trimita. Curierul ne-a costat 105 ron. La clinica am sunat in acea luni sa le spun ca trimit. Cand au ajuns probele m-au sunat, mi-au spus cat am de platit (eu nu stiam ce analize trebuie facute, au intrebat-o pe doamna doctor fetele de la receptie) si am trimis banii in contul lor bancar. Explic atata pentru ca eu eram un pic derutata, m-ar fi ajutat sa citesc despre o experienta similara.

Prin ziua a zecea am primit telefon de la doamna doctor, si rezultatele pe mail, din care se deducea ca David nu a luat toxoplasma de la mine in timpul sarcinii. Dar doamna doctor a spus ca exista cazuri cand se activeaza mai tarziu, asa ca ar vrea sa refacem analizele la 3 luni. Acesta a fost un mare stres pentru mine, cum voi chinui copilul sa-i ia o eprubeta de sange de biochimie plina. Cand la nastere l-au chinuit ingrozitor pentru niste picaturi de sange din calcai. Dar intre timp mi-am dat seama ca se poate si mai rau, la internarea noastra pentru pneumonie, unde ii lua mai multe eprubete de sange... 

Cand s-au implinit 3 luni am amanat putin pentru ca era dupa o mica raceala si inainte de Botez. A venit acasa cineva sa-i ia sange dimineata (mi-am amintit ca are importanta sa nu fie chiar dupa suptul unui lapte gras; mare atentie si pentru adulti: de obicei pentru analizele de toxoplasma nu trebuie sa fiti nemancati, dar grasimile pot face ca testul sa fie eronat, deci nici laptele meu de dimineata nu era ok). Totul a decurs bine, David a marait un pic la final din cauza ca-l tineam strans. Dar ma asteptam la mai rau, mai ales ca il trezisem din somn, pe la 6 dimineata. Cel ce a venit e foarte experimentat si i-a gasit vena repede. Cu o eprubeta cu vid a fost totul gata in cateva secunde. Desi experienta mea din spital in raport cu personalul medical si adiacent a fost foarte buna, in momentul cand am vazut cat de repede se ia cu o eprubeta cu vid, si cat il chinuiau pe el, mai mult de 7-8 minute de plans infiorator, intins pe masa si imobilizat de doua asistente, in timp ce eu ba incercam sa-l linistesc, ba incercam sa le ajut cu ceva pe asistente ca sa termine mai repede, m-am enervat. M-am enervat sa-mi amintesc cum ele strangeau mana si i-o mulgeau ca sa stoarca picaturile de sange, care picurau pic cu pic in eprubeta, incat atunci cand o picatura curgea pe masa imi venea s-o strang de acolo, s-o pun in eprubeta, sa se adune mai repede ca sa scape o data puiul meu... Puiul meu ce avea doar o luna de zile pe lumea asta, o luna plina doar de armonie. De ce nu mi s-a spus ca se poate cu mai putin chin? 

Revenind la analize, am sunat la clinica sa intreb daca modul in care s-a ridicat plasma poate insemna ca probele nu sunt ok. Nu as fi vrut sa platesc curierul rapid aiurea, am fi repetat recoltarea daca ar fi fost clar ca nu sunt ok. Mi s-a explicat frumos cum verific. In ziua urmatoare am fost sunata ca au ajuns (nu a trebuit niciodata sa verific eu) si mi s-a spus ca sunt ok, se pot analiza. A fost intrebata doamna doctor ce analize trebuie sa ni se faca (am uitat sa spun ca si de la mine a trebuit sa trimit din nou). Si ni s-a spus cat trebuie sa platim. Sotul meu a trimis din greseala mai multi bani, dar asta a fost bine pentru ca s-a decis ca mai trebuie un IgG la mine si in plus am platit o consultatie telefonica cu doamna doctor, ca sa povestim despre rezultate. 

Din anumite erori a durat mai mult de o luna pana cand am fost sunata de doamna doctor. Azi, acuma dupa-amiaza. A inceput direct risipindu-mi grijile, mi-a spus ca aceasta e ultima data cand mai vorbim la telefon :D. David e ok, si lui si mie ne scade IgG-ul foarte bine. E evident din toate analizele facute ca David are anticorpii de la mine, fara sa fi luat boala. Stiu, asta am simtit mereu, de la primele analize proaste, dar e mult mai bine sa stii sigur. 
 

Ce va pot recomanda daca va confruntati cu toxoplasmoza in sarcina?

Aici am descris pe larg cum citisem eu ca sa procedeaza daca ai niste rezultate pozitive la IgG si IgM toxoplasma, analize care se fac de obicei in sarcina. Daca va intereseaza, va rog cititi acolo care e protocolul, n-as vrea sa repet. In plus fata de sursele de infectare amintite in postare adaug ceva (cred ca am spus in comentarii): lactatele de capra netratate termic

M-am intristat mult sa primesc mult prea multe mesaje de la mame afectate de faptul ca au citit la mine ca e posibil sa ai un bebelus sanatos. Afectate pentru ca lor li s-a facut avort, dintr-un exces de zel (sau de zeu) dupa o simpla analiza de IgM pozitiva. 

IgM pozitiv poate insemna ca infectia a avut loc in urma cu maxim 18 luni. In primul rand trebuie verificat rezultatul, cunosc pe cineva in Baia Mare care a facut avort, pentru ca apoi sa constate ca nu a avut niciodata toxoplasmoza (IgG negativ). 

Pentru o eliminare rapida a stresului recomand apoi analiza de aviditate IgG toxoplasma. Daca aviditatea e crescuta, infectia a avut loc in urma cu mai mult de 4 luni. In functie de data cand ati facut analiza, informatia asta poate sa va spulbere orice indoiala si sa va bucurati in continuare de sarcina. Daca aviditatea nu e crescuta (a mea nu a fost crescuta) nu inseamna inversul, ci inseamna ca analiza nu e concludenta. 

Analizele de IgA si IgE spun precis daca infectia a avut loc in urma cu 4 sau 6 luni. Analiza de ADN de toxoplasma arata daca aceasta mai este prezenta in organism. 

Nu as alege sa fac amniocenteza, mi se pare ca avantajele sunt mai putine decat dezavantajele. Mi-a scris o mama sa-mi spuna ca doctorul ei ii impune amniocenteza inainte sa-i dea tratamentul cu rovamicina, tratament pe care i-l da in cazul analizelor bune (?!). Daca totusi nu faceti avort in cazul rezultatelor proaste, ce sens are amniocenteza? Si gandul la avort in al doilea trimestru de sarcina nu cred ca suna bine pentru nimeni. Deci as fi ales oricand sa fac tratamentul pe neve decat sa fac amniocenteza. Amniocenteza vine cu 2% risc de pierdere de sarcina, cu multe riscuri de nastere prematura, cu risc de infectii. Vine cu antibiotice, medicamente de sustinere a sarcinii si repaus la pat

Dar cel mai important motiv al refuzului ar fi fost urmatorul: toxoplasma mai poate fi contactata inca o data in timpul sarcinii. Chiar daca nu, si prima infectie e posibil sa se transmita la fat oricand in timpul sarcinii, nu numai in momentul infectarii mamei, si atunci ce sens are sa afli daca are fatul atunci?

Eu am ales deci sa fac analize de sange pe tot parcursul sarcinii. Si sa ma bazez pe informatia conform careia daca bebelusul contracteaza boala in primul trimestru, efectele sunt dezastruoase. Atat de rele incat daca nu se pierde sarcina, se vad la ecograf chiar si cu un ochi de amator. Daca o contracteaza, procentul bebelusilor care patesc ceva rau e mare, bate inspre 100%. DAR procentul bebelusilor care iau boala de la mama atunci cand ea o face in primul trimestru este foarte mic, sub 10%. Am ales in continuare sa-l verific si pe el daca e bine pentru ca am aflat de cateva cazuri triste rau, in care niste copii mari aparent perfect sanatosi au dezvoltat boala in copilarie. Toxoplasmoza facuta normal nu e periculoasa pentru copil. Dar toxoplasmoza congenitala nedescoperita si netratata la timp are efecte dezastruoase si ireversibile.

Un pic imi pare rau ca n-am ales calea "sunt zen si asta conteaza pentru bebelusul meu" (cu variatiuni de credinta sau de auto-vindecare). Imi pare rau pentru ca nu am reusit sa ma bucur de (probabil ultima mea) sarcina. Am plans mult si m-am stresat mult la fiecare decizie ce trebuia luata. Nu reusesc sa-mi dau seama daca pe calea zen as fi reusit sa ma indepartez de gandul "dar daca...". Insa va sfatuiesc sa cantariti bine situatia, daca merita stresul, in care situatie v-ati simti mai bine, daca merita amniocenteza, avortul, analizele, drumurile... Orice decizie luati, sa fiti pe deplin impacate cu ea. Eu nu pot sa nu ma gandesc, cand il vad uneori ca e mai incet decat Alex, ca depresia in sarcina are drept consecinta un copil cu IQ mai mic. Nu pot sa nu ma gandesc la efectele stresului din sarcina. Nu pot sa nu ma gandesc ca e atat de sensibil si atat de sperios tocmai din cauza sarcinii stresante (analizele de sange din trimestrul 3 indicau ca am urmat un tratament cu cortizon, si eu nu am luat niciodata asa ceva, deci e evident care era nivelul cortizolului, hormonul stresului). Asadar atunci cand alegeti calea pe care vreti sa mergeti in sarcina cu toxoplasma, luati neaparat in calcul care dintre variante va linisteste cel mai bine, si care intretine stresul. 

Recomand cu incredere clinica Eco-Para-Diagnostic si pe doamna doctor Carmen Cretu, care a stiut mereu sa ma linisteasca, fiind in continuare profesionista. Mi-a explicat mereu tot. In limite rezonabile mi-a raspuns si la telefon. Nu m-a judecat si chiar m-a inteles ca inca il alaptam pe Alex si as fi evitat medicamentele nocive. A incercat mereu sa evite procedurile medicale care nu erau chiar necesare.

Acum, cand inchei capitolul acesta, vreau sa multumesc multor persoane, am mai facut-o si in postarile la care am dat link la inceput. De la matusa unei prietene, la cumnata alteia, la persoane total necunoscute care m-au ajutat cu sfaturi, cu interventii, cu incurajari, cu rugaciuni, cu telefoane la alti specialisti, cu oferte de a ma primi in chirie cand merg la Bucuresti la doamna doctor. Si multe alte dovezi de omenie la care nu ma asteptam, recunosc. Va multumesc mult, probabil n-o sa pot niciodata suficient. Dar, daca are vreo importanta, you're in my prayers.

Asa ca va rog eu mult, viitoarelor mame aflate in fata unui buletin de analize ingrijorator, sa va informati, sa nu acceptati asa usor un avort propus de medicul ginecolog. Anul trecut pe vremea asta, in luna mai, incepea perioada stresanta, cand am aflat de primele analize IgM pozitive. Acum am in brate, la san, as we speak, un bebelus perfect sanatos. Inainte de a lua decizii in pripa, priviti poza aceasta si ganditi-va ca asta va poate astepta peste un an. Poza e de azi, la vreo 2 minute dupa ce am incheiat convorbirea cu doamna doctor Carmen Cretu. Piticul are aproape 6 luni.

 

  



31 de comentarii:

  1. Ma bucur tare mult ca totul e bine!

    Va pupam cu drag,

    Fram & Pisi

    RăspundețiȘtergere
  2. bucalatul! ma bucr tare mult ca toate sunt bine! Toate cele bune va dorim!

    Un Paste linistit alaturi de cei dragi va dorim!

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur foarte tare pentru voi!!!! :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim mult! Sarbatori frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am impresia ca David e asa de zambitor in compensatie pentru stresul lui mami din timpul sarcini. Fenomemal ca de obicei puiutul. Ne bucuram tare pentru voi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am impresia ca David e asa de zambitor in compensatie pentru stresul lui mami din timpul sarcini. Fenomemal ca de obicei puiutul. Ne bucuram tare pentru voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va pupam cu mult drag si dor!
      Si la multi ani fericiti! ;)

      Ștergere
  7. Buna Raluca, Felicitari pentru baietei si modul in care ai trecut peste probleme.
    In 23.10.2013 mi-am facut si eu analizele de toxomplasmoza si azi mi-a venit rezultatul. IgG 190 si IgM 49.50. Mentionez ca sunt insarcinata in 7 saptamani si 5 zile (dupa ecograful de azi). Eu mi-am mai facut aceste analize in martie cand eram iarasi insarcinata si aceasta toxoplasmoza a iesit negativa. Deci ori analizele de azi sunt eronate ori am contactat in perioada martie- octombrie acest virus. Prima sarcina am pierdut-o la 10 saptamani din cauza trombofiliei pe care am depistat-o ulterior.
    Momentan fac injectii cu Clexane zilnic in burtica, inca cateva medicamente pe cale orala si de azi a intrat in mine si stresul legat de toxoplasmoza. Dupa cateva ture de plans am decis, desi e greu, sa cred ca D-zeu ne va ajuta si totul va fi bine. Azi mi-am recoltat din nou sange si repet analizele plus cea de aviditate.
    Vroiam sa te intreb de valorile mele de la IgG si IgM daca sunt mari pentru ca nu stiu ce inseamna valoare mica sau mare. Te rog ajuta-ma cumva sa cred ca totul va fi bine.

    O seara minunata,
    Liana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Liana,

      analizele si intervalele mele de referinta au fost acestea:

      Anticorpii Toxoplasma Gondi IgG: 794 UI/ml (interval de referinta <=3.99)
      Anticorpii Toxoplasma Gondi IgM: 1.84 (interval de referinta <0.8).

      Banuiesc ca si tie iti apar intervalele pe buletinul de analiza. Probabil esti si tu ca mine dintr-un oras mic, altfel mi se pare foarte mult sa dureze o saptamana ca sa-ti dea rezultatul. Cum e aviditatea? Cum sunt acum IgG si IgM fata de prima data? La mine si asta a fost imbucurator, ca era IgG asa mare si deci era un semn ca infectia a fost un pic mai demult.

      Aviditatea o ai bine explicata aici:http://www.synevo.ro/toxoplasma-aviditate-igg/.

      Partea buna e ca sansele de infectare din primul trimestru sunt mici.

      Ștergere
  8. Buna, nu sunt dintr-un oras mic, este chiar maricel. Am fost la Ecoparadagnostic si am facut IgA 4,43 (pozitiv), IgE 3.06 pozitiv si ADN nedecelabil. Sunt stresata acum din cauza ca nu stiu daca a trecut infectia prin placenta sau nu. Recoltarea a avut loc in sapt. 10 si tot de atunci iau Rovamycine la indicatia Dnei Carmen Cretu. Ginecologul ma sfatuieste sa fac amniocenteza. Ultima data cand am vb cu Carmen Cretu, inainte sa primesc si rezultatul IgE a spus a daca IgE va fi pozitiv va trebui sa luam o decizie. Deci...sufar de nu mai pot. Any advice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau! Eu stiu ca infectiile din primul trimestru sunt rare dar tragice. Adica sub 10% se transmit fatului, dar cand boala se transmite, efectele sunt vizibile la ecograf sau se pierde sarcina. Daca o infectare in trimestrul 3 poate da probleme auditive copilului, in primul trimestru vorbim de malformatii grave, vizibile la ecograf. Daca nu se vede nimic rau la ecograf, si oricum deja iei rovamycine, ce ai mai putea face dupa amniocenteza? Incearca sa te gandesti daca ai face avort. Daca nu, amniocenteza nu cred ca are sens din moment ce tratament faci deja. Vezi ce spune doamna doctor, ce rezolvati cu tratamentul?

      Te imbratisez!

      Ștergere
  9. Buna Raluca,

    Nu mai gasesc adresa ta de email si as dori sa iti scriu mai multe lucruri. Te rog da-mi un email ralucamgt@yahoo.com. Referitor la toxo ..vreau cateva detalii. Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Raluca,

    In primul rand, felicitari pentru blog si pentru informarea de care dai dovada!
    Intrebarea mea nu are legatura cu toxoplasmoza, ci cu o alta problema (ce-i drept, mult mai mica) din sarcina - ureaplasma.
    Iti redau, de pe site-ul celor de la Synevo, cateva cuvinte despre aceasta: "Infecţiile cu Mycoplasma homins şi Ureaplasma urealyticum, germeni procarioţi, fără perete celular rigid, ce aparţin florei comensuale a tractului genital inferior la femeia activă sexual. Clinic, se pot manifesta ca uretrite, vulvovaginite, skeenite, bartholinite, cervicite, cu tablou necaracteristic. Infecţiile cronice sau incorect tratate sunt incriminate ca factor de infertilitate feminină. Pe parcursul sarcinii, mycoplasmele pot favoriza corioamniotitelor, fiind incriminate în patogenia ameninţărilor de avort sau naştere prematură."

    In urma analizelor facute la inceput de sarcina, mi-a iesit prezenta aceasta Ureaplasma (cu mentiunea ca nu am nici un fel de simptomatologie), iar medicul, in saptamana 12 de sarcina (cand am ajuns cu analizele la citit), mi-a recomandat Azitrox, doza-soc de 1g, atat eu cat si sotul.
    N-am luat imediat, intrucat am nevoie de timp si de ceva documentare inainte, asa ca, intr-un final, m-am decis sa astept pana in trimestrul 2 si abia atunci sa urmez tratamentul.

    Astazi am intrat in saptamana 14, asa ca m-am dus la farmacie cu reteta, in ideea ca voi lua pastilele intr-una din zilele care urmeaza..Numai ca la farmacie, s-au uitat un pic intrebatoare farmacistele, care, dupa ce au inteles ca antibioticul e recomandat de medic, m-am sfatuit sa nu ma panichez daca mi se va face greata, intrucat e un antibiotic puternic, spun ele. Totodata mi-au recomandat si ceva biotice pentru flora intestinala...
    Asa ca am ajuns, din nou, in "square one", nestiind daca e mai bine sa las Ureaplasma in pace (care am inteles ca nu dispare neaparat daca iau antibiotic) sau sa iau un "antibiotic foarte puternic"...

    Precizez ca eu nu am mai mers si la alti medici, insa am o prietena care a fost insarcinata anul trecut si a avut aceeasi problema, iar ea a consultat 4 medici:
    - unul i-a spus ca nu trebuie sa ia nimic
    - unul i-a spus sa ia azitrox timp de 5 zile 500mg
    - unul i-a spus sa ia doza-soc (unica) de 1g (asa cum mi-a spus si mie)
    - unul i-a spus sa ia tot pe parcursul a mai multe zile (nu mai stiu exact cate), dar nu mai devreme de saptamana 15-16
    Ea a ascultat de ultimul (de unde si ideea mea de a nu lua mai devreme de trimestrul 2), insa Ureaplasma nu s-a vindecat. A repetat analizele si a mai luat antibiotic inca in vreo 2 perioade distincte ale sarcinii, tot pentru Ureaplasma, iar pana la urma a nascut cu ea cu tot, natural si ok...

    Asadar, am decis sa te intreb si pe tine, pentru ca iti admir felul in care reusesti sa iti explici si sa intelegi caile astea imbarligate ale medicinei romanesti si ale cultului pro-antibiotice si pro-medicamente din tara noastra...
    Stiu ca nu ai pregatire medicala, dar mi-ar placea mult sa aflu cum ai gandi tu toata aceasta poveste, pentru ca, nu de putine ori in aceste 2 saptamani, m-am trezit intrebandu-ma "Oare Raluca ce ar face in locul meu?".

    Iti multumesc pentru timp si rabdare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copiez si aici ce ti-am raspuns pe mail, poate mai ajuta pe cineva...

      ”In primul rand as repeta analizele.

      In al doilea rand as cauta un homeopat unicist, sau daca nu as gasi, unul pluralist. Stiu foarte multa lume care scapa de e-coli si streptococi si stafilococi rezistenti la antibiotice cu un simplu tratament homeopat.

      In al treilea rand as cauta, pe langa probiotice, ce chestii naturale si permise in sarcina ar fi. Un ceai de merisoare, daca e asemanatoare infectiilor urinare? Un ceai de codite de cirese? Vitamina d? Vitamina c?

      Sper ca ti-am fost putin de ajutor!”

      Ștergere
  11. Buna Raluca,

    Foarte utile informatiile pe care le oferi! Pe mine m-au ajutat mult sa ma mai linistesc si sa fiu pozitiva.
    Felicitari pentru copilasii draguti!
    Sunt in saptamana 7 de sarcina si in urma analizelor mi-au iesit IgG si IgM Toxoplasma pozitive. Mi-am facut si aviditatea si a iesit crescuta. Cand am aflat rezultatele testului de aviditate am respirat usurata, stiind ca e ok daca e crescuta. Am vrut insa si parerea unui medic specialist de boli infectioase si parazitare si am fost azi dimineata la Spitalul Bals din Bucuresti. Surpriza...doamna doctor de acolo nici nu s-a uitat bine pe analize si mi-a spus ca imi recomanda intrerupere de sarcina, ca in locul meu asa ar face. Am pus o serie de intrebari, caci citisem inainte despre subiect: daca sa fac IgA si IgE, mi-a raspuns ca nu sunt relevante, am specificat ca aviditatea e mare si ca stiu ca totusi asta e de bine, a ripostat ca e crescuta aviditatea dar nu cu mult (eu avand 35%, iar limita este peste 30%).
    Am aflat din mai multe surse (inclusiv postarile tale...multumeeeesc) despre doamna doctor Cretu si mi-am facut o programare la dansa.
    Sper ca totul sa fie bine si sa ma linistesc. Eu in adancul sufletului simt ca totul e ok, insa experienta negativa de astazi nu mi-a facut deloc bine. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mary,

      scuze pentru raspunsul intarziat. IgG pozitiv este daca ai avut candva, IgM pozitiv este daca ai avut in ultimele 18 luni. Ma bucur mult ca ai fost informata, mai informata decat o doamna doctor de la un mare spital. Sper ca intre timp chiar ai aflat ca sunteti bine. Dupa ce nasti ar trebui sa mergi la doamna doctor de la Bals sa ii arati minunea pe care voia s-o omoare din pura lene de a se informa si de a citi in propriul ei domeniu...

      Ștergere
    2. Sarcina linistita si sanatoasa sa ai in continuare!

      Ștergere
  12. Buna ziua. La 21 de sapt. De sarcina mai pot face analiza de toxoplasmoza? Are relevanta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua. La 21 de sapt. De sarcina mai pot face analiza de toxoplasmoza? Are relevanta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ca si la sarcinile sanatoase se repeta in fiecare trimestru analizele de toxoplasmoza, citomegalovirus, rubeola (daca nu ai anticorpi IgG pozitivi), herpes, etc. Deci da, are relevanta. Multa sanatate si sarcina linistita!

      Ștergere
  14. Eu am ales sa fac amniocenteza..Am deja 22 de saptani, sarcina gemelara. ADN toxo a iesit negativ, iau tratament cu spiramicina din saptamana 14 sarcina, IG A este deja in scadere. Speram sa fie totul bine :) Speranta exista pt gravidutele cu toxoplasma nu va lasati asa usor :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu am ales sa fac amniocenteza..Am deja 22 de saptani, sarcina gemelara. ADN toxo a iesit negativ, iau tratament cu spiramicina din saptamana 14 sarcina, IG A este deja in scadere. Speram sa fie totul bine :) Speranta exista pt gravidutele cu toxoplasma nu va lasati asa usor :)

    RăspundețiȘtergere
  16. La inceputul lui 2012 cand am aflat ca sunt însărcinată si cu IgM si IgG toxoplasmoza pozitive, am primit recomandarea de avort. F. putine info am gasit atunci pe net referitoare la ce alte investigatii mai puteam face - in limba română. In schimb site-uri din Franta referitoare la toxopladmoza m-au linistit, unde am avut si posibilitatea sa fac testul de aviditate care a iesit bine(infectie de 5 luni). In urma acestei analize dr din Franta mi-a zis ca suntem ok si nu mai facem alte investigatii si nici tratament.
    Mi s-a spus ca sunt prima din Sibiu care merg mai departe cu sarcina cu valorile respective la IgM si IgG....Iar in Franta nici nu se pomenea de avort!! Am nascut un băiat sănătos!

    RăspundețiȘtergere
  17. La inceputul lui 2012 cand am aflat ca sunt însărcinată si cu IgM si IgG toxoplasmoza pozitive, am primit recomandarea de avort. F. putine info am gasit atunci pe net referitoare la ce alte investigatii mai puteam face - in limba română. In schimb site-uri din Franta referitoare la toxopladmoza m-au linistit, unde am avut si posibilitatea sa fac testul de aviditate care a iesit bine(infectie de 5 luni). In urma acestei analize dr din Franta mi-a zis ca suntem ok si nu mai facem alte investigatii si nici tratament.
    Mi s-a spus ca sunt prima din Sibiu care merg mai departe cu sarcina cu valorile respective la IgM si IgG....Iar in Franta nici nu se pomenea de avort!! Am nascut un băiat sănătos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super Carmen! Inseamna ca piticii nostri sunt cam de aceeasi varsta. Ma bucur mult pentru voi!

      Ștergere
  18. buna ma nu mesc vasilica si sunt in a 10 sapt de sarcina
    am facut analizele si mia iesit toxoplasma IgM 1,2 SI IMI ESTE FOARTE FRICA maine ma duc sa fac din nou analizele la toxoplasma iar IgG 134.5

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna, am citit recent postarea ta, cautand despre toxoplasma in sarcina, deoarece ma aflu in aceeasi situatie, crezi ca imi poti da un contact, Email sau Facebook de al tau pentru a discuta mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna, Raluca. Am citit postările tale despre Toxoplasmoza. Ma poți ajuta cu un contact? Trec printr-o situație similară și mi-ar fi de ajutor dacă am putea sa vorbim puțin. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...