vineri, 31 mai 2013

Cum o salvam pe Sophie?

 (sursa poza ziuanews.ro)

Azi am citit un articol infiorator pe ziuanews.ro: http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/salvati-o-pe-sophie-v-trimisa-inapoi-pe-mainile-pedofilului-94228 si de acolo am ajuns la celelalte articole. Le scriu aici in ordine cronologica:

Crima de la Erste Bank
Sentinta pro-pedofilie
Criminalul viziona filme cu pedofili alaturi de fetita
Salvati-o pe Sophie IV
Salvati-o pe Sophie V (linkul de mai sus)
Jurnalul Ruxandei referitor la abuzurile povestite de fetita ei, tradus din limba germana in romana aici.

Aici am mai aflat niste chestii interesante despre istoria lor de cuplu. Aici insa a comentat o prietena de-a ei, spunand ca cei doi s-au cunoscut in Linz, cand erau amandoi studenti. Inchei seria linkurilor cu insiruirea evenimentelor de aici, unde mi s-a parut locul cel mai plin de informatii legate de toate actiunile ce s-au petrecut inainte si dupa crima. Reporterul acesta spune ca a solicitat informatii de la Ministerul Afacerilor Externe si de la cele doua ambasade (romana la Viena si austriaca la Bucuresti), fara niciun raspuns. Asa ca... ce am mai putea noi face?

M-a terminat, m-a afectat toata ziua. Dar cred ca ceea ce simt eu e NIMIC pe langa ce simt acum fetita si bunica ei materna.

Ruxanda (nascuta Ruxanda Roanghesi, prietenii ii spuneau Luli), mama Sophiei, era baimareanca, directoare de leasing la Erste Bank pe Europa de Est. Din cate am gasit, tatal ei era/este profesor de matematica la un liceu prestigios din oras, si mama ei a lucrat timp de 20 de ani in cadrul Protectiei Copilului Baia Mare. Ea a terminat acelasi liceu pe care l-am urmat eu, cu 5 ani inaintea mea. Cristoph, sotul ei, se presupune ca fusese abuzat in copilarie de catre tatal lui. Acum Ruxanda credea ca isi abuza si el sexual fetita. De la 2 ani si 9 luni. Acum fetita are 6-7 ani. Daca aveti curaj sa cititi jurnalul, faceti-o, dar vi se va face rau, eu am fost prea lasa si nu am reusit.

Ruxanda a tinut acel jurnal ca sa il foloseasca in procesul de divort pentru a obtine custodia totala a fetitei, pentru ca aceasta sa nu mai fie obligata sa isi vada tatal. Jurnalul a fost facut public dupa moarte de avocatul ei, faimos pentru procesul acela cu pedofilul ce isi inchisese fata in subsol si facea copii cu ea. Cand sotul Ruxandei a aflat ce vrea ea sa faca a omorat-o, in noiembrie 2012. Declaratia lui referitoare la modul in care a omorat-o, cu fetita in casa, o gasiti in primul link. Nu a murit pe loc, asa ca imi pot imagina cat de terifiante i-au fost ultimele clipe, stiind nu doar ca va muri, ci si ca fiica ei ramane pe mainile sotului ei, fara aparare.

Initial fetita a fost plasata la bunicii paterni (?!), apoi autoritatile au aflat de abuzurile bunicului fetitei si la sfarsitul lunii aprilie aceasta a fost trimisa la Protectia Copilului. Dar bunicul patern are legaturi profesionale la judecatoria din acel orasel (unele chestiuni mi-s in ceata, crima a avut loc in Viena si totusi procesul e in Steyr; pe profilul lui Cristoph de pe Facebook apare ca e nascut in Steyr, deci acolo traiesc bunicii, mai mult ca sigur... ). Astfel se crede ca a manevrat schimbarea comisiei si noua psiholoaga a zis dupa 3 zile ca fetita poate sta cu bunicul patern pana cand tatal ei iese din inchisoare, tatal ei avand custodia! Asa ca acum fetita e la bunicii paterni. Articolele sunt excelent de bine documentate, se vede ca domnul Eduard Pascu e implicat trup si suflet, traduce din germana rapoarte, e alaturi de bunica materna. Si acum citindu-le a doua oara mi se pare atat de trist sa fiu cumva prezenta la aceasta decizie a judecatorului din Steyr, cand primul articol este scris cand inca nu se presupuneau abuzurile bunicului! Apoi s-a aflat, temporar, timp de cateva zile, fetita a fost la adapost, ca apoi sa fie returnata bunicilor...

Bunica materna se lupta din rasputeri sa o salveze pe fetita si nu reuseste. Eu nu inteleg cum poate un criminal sa aiba custodia, chiar daca am omite faptul ca si el, si tatal lui, ar putea fi abuzatori pedofili. Nu inteleg cum de nu am auzit de acest caz pana acum!

Pe profilul Ruxandei de pe Faceook prietenii ii spun din cand in cand cat le e de dor de ea, pun poze comune, sau scriu disperati dupa ajutor. Daca dupa citirea reportajelor m-am simtit disperata, acum dupa vizualizarea mesajelor prietenilor ei mi se frange inima...

Ce putem face? Sa manifestam in strada? Sa atragem atentia autoritatilor sa o ajute pe bunica materna sa obtina custodia? Sa popularizam cazul in speranta ca atentia ii va face pe cei in cauza sa ia decizia cinstita? Sa traducem in germana si engleza articolele din Ziua pentru a atrage atentia internationala? Cum se poate intampla asa ceva in Europa zilelor noastre?

Am contactat redactia Ziua pentru a vorbi cu Eduard Pascu, autorul articolelor. El se pare ca stie multe despre caz si lupta din toate puterile pentru fetita, poate are idei cum sa-l ajutam.

Am vorbit cu o prietena buna de-a Ruxandei si am aflat ceva trist. Austriecii nu accepta dubla cetatenie, asa ca atunci cand a obtinut cetatenie austriaca a renuntat la cea romana. Deci fetita are cetatenie austriaca, nu are niciun sens sa pichetam institutiile romane ca sa intervina cumva. Totusi ce putem face? Cine o poate ajuta cumva pe fetita??? Eu am ales sa mediatizez cazul aici, sa va cer aici ajutorul, cine stie, poate citeste chiar cineva care are o idee cum o putem ajuta. Blogul are in medie 650 vizitatori unici pe zi, cu peste 1000 pagini citite zilnic. Haideti, macar 1 din voi cei 650 de azi, cu o idee buna de a interveni! Si inca unul din cei 650 de maine! Va implor. Nu stiu ce simte bunica materna cand stie ca fiica i-a fost omorata in noiembrie si ca nepoata ei e acum in mainile unui presupus pedofil care poate o abuzeaza sexual, cat timp cel care probabil a abuzat-o constant pana acum, si care i-a omorat mama, e la inchisoare. Cand va iesi din inchisoare vor fi doi. Si ce simte ea cand vede ca nimeni nu o ajuta si nimeni nu se lupta alaturi de ea. Ce ar simti mama voastra intr-un astfel de caz? Nu fiti nepasatori, ar putea fi sora voastra, prietena voastra cea mai buna...

44 de comentarii:

  1. Raluca, bunica materna e din orasul tau, nu? nu te-ai putea duce sa o vezi si sa o intrebi pe ea cu ce putem ajuta? fir-ar al naibii de lume cumplita, nu stiu cum si ce sa fac...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. locuieste in Viena de cativa ani. Dar pot obtine numarul ei austriac de telefon de la prietena ei buna cu care am vorbit acuma seara.

      Ștergere
  2. Doamne..este cumplit!! Micuta fetita prin ce trebuie sa treaca!! Trebuie sa o ajutam! Orice mama care citeste articolul tau are datoria morala de a incerca sa o ajute pe fetita. Oare televiziunea locala nu ar putea fi informata? Printr-un mail tradus cum ziceai tu? Am incercat sa deschid toate linkurile dar o parte din linkuri au fost sterse misterios.. Incercam sa trimitem articolul tau si la televiziunile din ro?

    RăspundețiȘtergere
  3. hai sa sunam atunci la bunica si sa vedem ce ne spune, cum isi doreste ea sa fie ajutata. fa rost de numar si apoi ne punem de acord sa sunam.

    RăspundețiȘtergere
  4. MAi e oribil,dar cum poti tu ca mama sa stai 2 ani langa un om pe care il suspectezi de pedofilie? Cand copilul iti povesteste toate lucrurile alea ? Poate lucrurile ar fi mers altfel daca divorta imediat. Oricum e oribil. SI din pacate victima aici este o fetita nevinovata:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  5. eu locuiesc in Germania ce pot oare face?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am creat un grup deschis pe FB pentru a tine toate discutiile intr-un loc: http://www.facebook.com/groups/420919064682709/

    Roxana, mi-a trecut prin cap, nu stiu, poate tot de autoritatile austriece s-a temut din moment ce nu mai are cetatenie romana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,se poate:(
      mai dar aia de la Protectia Copilului AUstria nu pot face nimic? Adica e destul de evident din ce zice fetita...

      Ștergere
    2. BINE-AI VENIT LA REALITATE, DRAGA MEA ROXANA! IN TOATE TARILE PAMINTULUI, ROMANIA INCLUSIV, ACELE ASA-ZISE SERVICII DE PROTECTII ALE COPILULUI SINT IMPLICATE PINA PESTE CAP IN TRAFIC DE COPII, PEDOFILIE, PROSTITUTIE INFANTILA. URMARESTE CAZUL JIMMY SAVILE CARE A ORIPILAT UK SI IRLANDA SI NU NUMAI....

      Ștergere
  7. Aseara cu greu am adormit gandindu-ma la Sophie si la viata ei. la o solutie.

    azi cand am citit articolul tau m-am apucat si eu de scris. imi dau seama ca eu nu am influenta pe care o ai tu, insa poate si pasul meu mic duce inspre directia buna.
    imi vine sa urlu. numai ca nu stiu in ce parte

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca pe cale juridica nu se mai poate face nimic in Austria, se poate la CEDO. Trebuie doar un avocat bun, cu experienta in asemenea litigii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este! Dar stiti cat dureaza pana cand ajunge dosarul pe masa celor de la CEDO? Cativa ani... Cel putin doi! Doar pana ajunge sa fie citit, repet!

      Ștergere
  9. Din pacate, din ce inteleg eu, cred ca singurul lucru care poate fi facut este ca bunica materna sa fie sprijinita financiar sa apeleze la o casa de avocatura specializata din Austria si sa incerca sa obtina incredintarea fetitei. Eventual odata castigat acest pas sa incerce sa ii re-obtina cetatenia romana si sa se intoarca in tara cu ea...
    Nu stiu cat e de realizabil dar ...
    Cert e ca eu in locul ei nu as renunta la sprijinul presei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci mie mi-e rau. Am citit jurnalul pe sarite si nu pot inteleg cum aceasta femeie a mai putut sa stea cu acest barbat si sa lase copilul cu el dupa aceste relatari. In secunda doi as fi plecat de acolo cu copilul, cu toate riscurile sau problemele. Imi pare foarte foarte rau de micul sufletel pentru ca a fost supus la astfel de lucruri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Ea insasi a admis (in jurnalul ei) ca a stiut de tot ce se intimpla si nu a facut nimic. Ce alta dovada mai vrei? Cum se numeste un astfel de om? Mama? Hai, te rog....

      Ștergere
  11. http://kurier.at/chronik/wien/wien-zwei-morde-in-einer-nacht/1.428.127

    Aici a relatat presa austriaca despre crima. Apare si mentiunea ca nimeni nu stie de ce sotul si-a omorat sotia, si ca a fost pentru toti din oraselul familiei lui un soc, pentru ca familia lui era foarte bine vazuta acolo. No comment. Si absolut nimic despre ce i-a facut copilului, au avut grija mare sa nu spuna un cuvintel despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Christinne, comentariul tau m-a intristat fara masura. Ar fi minunat sa fie doar o alegere "nepotrivita" de cuvinte si nu ceea ce simti tu. Nu ma indoiesc ca stii ceva despre sistemul austriac, dar, oricat de corupt ar fi, un copil abuzat e un copil abuzat..trebuie salvat si reabilitat, niciodata nu este tarziu. Mi-e greu sa cred ca tu chiar simti ca lumea se agita "degeaba" si ca "moartea" este singurul lucru bun ce i se poate intampla acestei fetite. Trist!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Doamne....eu cred ca tu nu esti mama, Christinne...ca o mama nu cred ca poate gandi si simti asa. sau sper ca nu esti mama..ca asta e cel mai trist. de ce te mai obosesti sa scrii pe pagina asta si de ce iti pierzi timpul cu noi? vezi-ti de parerile tale in alta parte, te rog...nu suntem la inaltimea unei mono discutii cu tine.

      Ștergere
  13. http://www.evz.ro/detalii/stiri/ucisa-cu-bestialitate-de-sotul-pe-care-l-banuia-ca-si-abuzeaza-fetita-1040192.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Christinne, imi pare rau, iti voi sterge comentariile jignitoare. Daca cineva apropiat Ruxandei ajunge sa citeasca aici nu as vrea sa fie afectat de ce ai scris. Te mai astept cu mesaje daca ai vreo idee de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ina traduce jurnalul Ruxandei in limba engleza.

    "Stii sa faci vraji, buni?

    Da

    Atunci te rog sa faci cinci crocodili care sa-l manance pe tati"

    http://kariokaspot.blogspot.co.uk/2013/05/sophie.html

    RăspundețiȘtergere
  16. Strang aici linkurile ce apar pe tema:
    http://dpnori.blogspot.ro/2013/05/haideti-sa-o-salvam-pe-sophie.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca. Cred ca ti-a scris si Alina G (Zana). Daca vrei, poti comunica direct cu ea, iti poate da orice detalii, e implicata in proiect. Multumesc.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Raluca Jacono ai primit un mail de la mine azi la 17.39 pe adresa de mai sus. O fi intrat in Spam. Intra in grup pe Facebook te rugam si discutam acolo https://www.facebook.com/groups/420919064682709/

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua,
    una dintre solutii ar fi sa se verifice in ce masura actele de incredintare a copilului pot fi atacate in instanta, iar Sophie sa fie incredintata bunicii din Romania. Chiar daca pentru acest lucru cel mai potrivit ar fi un avocat din Austria, as ajuta cu placere (in calitate de avocat in Germania) in masura posibilului in aceasta directie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! A intrat ieri in grup o doamna cu numele dvs. de familie, probabil e sotia. Daca nu reusim sa gasim consultanta in Viena, vom apela la dvs., multumesc mult!

      Ștergere
  22. Buna ziua! Incerc sa intru in grupul de pe FB, si nu merge (ceva de genul "the link is broken, or the page has been removed"). De asemenea, pagina Ruxandei nu mai e accesibila. Ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Eu am dat share la pagina; sper ca nu am facut rau.

      Ștergere
    3. Multu mult! Pagina e publica, da. In grup adaugarile nu mai erau sub control si deci nici intimitatea.

      Ștergere
  23. Pagina s-a schimbat pentru a pastra numele de familie ascuns. Voi sterge mesajul de mai sus cu fosta adresa.

    http://www.facebook.com/SaveSophieNow

    si blogul:

    savesophienow.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Răspunsuri
    1. Procese, recursuri, donatii umanitare. Nicio veste buna...

      Ștergere
  25. Mai aveți detalii despre acest caz? Pe internet nu găsesc nimic

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...