sâmbătă, 31 martie 2012

"Copiii sunt din Rai" de John Gray; si mai multe despre time-out, pedepse si recompense la copii

Am o lista de carti pe care de multa vreme tot imi doresc sa le citesc. Printre ele se afla si "Copiii sunt din Rai", de John Gray, aparuta la Editura Vremea. Am citit de bine despre ea in doua locuri. Unul nu-l mai gasesc :D. Al doilea e la copiicuochidepoveste. Mi-a placut tot ce am citit despre carte. Si am gasit recomandari despre ea si pe forumul AP.

Dar eu nu am putut s-o citesc. Am citit cred doar primele 60 de pagini si m-am oprit, mi-am dat seama ca imi pierd timpul. Inainte de Alex aveam obiceiul sa citesc si lucruri pe care nu le digeram, chiar daca eram constienta ca nu invat nimic bun. Am citit cartea lui Capraru, de exemplu, dand din cap stanga-dreapta :D. Probabil ca sa pot da exemple extreme mai apoi ("chiar si Capraru recomanda racoare in camera si scos afara des copilul, iti dai seama?") celor care veneau cu sfaturi de nescos din casa si imbracat cu jerseu si caciula si pusa centrala pe 25 de grade.

Dar mereu m-am gandit ca sunt si oameni care citesc niste prostii de carti si chiar au incredere in ele. Of, Doamne, imi amintesc niste exemple.

Ma rog, "Copiii sunt din Rai" nu e chiar comparabila cu Gina Ford, sau sotii Pearl. Doar ca mie nu mi se potriveste. As recomanda-o cuiva? Da, as recomanda-o unori parinti care isi bat copiii si care vor sa abordeze alte metode mai blande, dar nu s-ar vedea sa adopte un parenting mai natural, plin de iubire.

Dar eu nu am avut nimic de invatat din ea, ba chiar m-am si enervat la unele chestiuni:

- "Cum sa aiba parintii controlul, dar fara pedepse" , peste tot se repeta cuvantul asta "control", agasant de mult ("copiii profita de situatii si preiau controlul")

- copiii sa nu uite "ca mama si tata sunt sefii"

- John Gray recomanda in locul pedepselor corporale Time-Out-ul si recompensele 

Intr-adevar, e mai ok time-out-ul si recompensa decat bataia, recunosc. Dar in mintea mea e ca si cum ai spune ca e mai ok sa ma jefuiasca cineva decat sa ma bata. Si totusi nu-mi doresc nici una dintre situatii :D. Deci nu sunt ok, si atunci de ce sa ne multumim cu asa ceva, cand putem mai mult? (Explicatie pentru mami: time-out inseamna atunci cand te enerveaza copilul si il trimiti sa stea in alta camera singur, sau la colt, o perioada fixa de timp, pana "isi da seama ce a gresit!") John Gray recomanda time-out-ul chiar si la 2 ani :(...

Mai multe de citit pe tema parentingului pozitiv, si despre parenting cu recompense sau fara, cu time-out sau fara, mai bine decat as putea sa spun eu, de la oameni mari, cum ar fi Alfie Kohn, Thomas Gordon, Aletha Solter, Jan Hunt, Speranta Farca:

How to Use Positive Parenting

Atrocious Advice from "Supernanny"

10 Things That Are More Important Than Discipline

Why Do We Hurt Our Children?

What Spanking Teaches Children

To Spank or Not to Spank: really, is this still a question? (site-ul nu merge zilele astea, incercati mai incolo)

Attachment Parenting 101: When your toddler won't obey

Shame, Guilt, and Humiliation - Are They Effective Disciplinary Tools?

10 Principles of Unconditional Parenting

Dresajul şi agresivitatea copiilor

Educație sau dresaj ?

The Key To Your Child’s Heart (7 Ways It Works) 

10 Things Not To Do To An Upset Child and A Couple of Things You Can Do

22 Alternatives to Punishment

Since when did obedience become the epitome of good parenting?

The Disadvantages of Time-Out

No More Timeouts, No More Tiger Moms: How to Discipline Your Kids by Disciplining Yourself 

5 Steps to Intervene Without Timeouts

Atitudini ale adulţilor ce pot genera manifestări agresive ale copiilor

Love key to brain development in children

Children Don't Really Misbehave

52 Ways to Have a “Time-In”

To praise or not to praise: Is that the question?

Parenting without punishment or reward... really?

Why Not Time-Outs?

Adevărul despre recompense și pedepse (multe articole frumoase, in limba romana!)

miercuri, 28 martie 2012

Chiloti-pantaloni de protectie pentru scutec, din lana Merinos

Uitasem ca mai trebuie sa scriu si despre asta. Un link citit azi mi-a amintit. Se pare ca am stiut eu ce am stiut, cand am scris ca de cand m-am apucat de tricotat sunt mult mai relaxata.

Tiparul ales de mine pentru pantalonasii scurti de protectie pentru scutece este acesta. (trebuie sa aveti cont pe ravelry ca sa-l vedeti)

Il copiez aici. Mie mi s-a parut initial cel mai simplu din cate am cautat. Totusi, desi am zis ca refuz sa tricotez circular nu numai pentru ca e mai greu, ci si ca sa pot stramta/largi daca marimea nu e ok, nici modelul acesta nu puteam sa-l stramtez/largesc pentru ca partea de sus se face dintr-o fasie, cusuta doar pe o parte.


Black Horse Knit Soaker

Suzanne Lander 2003

Size 5 US needles and worsted weight yarn or whatever you need to get gauge of
21 stitches and 30 rows over 4 inches (updated August 2011)

Scriu cu albastru comentariile mele: Eu am ales lana dupa calitate, si in functie de lana am pornit la drum. Am spus in postarea anterioara cum am ales lana de la kreativshop.ro. Pentru lana mea, andrelele potrivite erau de 2.5mm. Oricum nici nu stiu ce inseamna marimea americana 5. 

Ei spun sa iti alegi astfel ata si acele incat pe un patrat de 4 pe 4 inch (aproximativ 10 cm) sa iti incapa 21 de coloane si 30 de randuri.  Eu am crezut ca pot sa aproximez la inceput si am tricotat cu 110 ochiuri, marimea lor cea mai mare. Dupa ce am facut vreo 20 de randuri am vazut cum se strange si am masurat cate ochiuri imi intra in 10 cm. Eram la Budapesta fara metru, asa ca m-am distrat cu centimetre reale online :D. O greseala am facut ca eu am masurat modelul elastic (1 pe fata, 1 pe dos), si trebuia masurat testul de ata cu tricotatul normal, 1 rand pe fata, 1 rand pe dos.

Dupa ce am masurat asadar gresit, mi-a iesit ca trebuie, dupa regula de 3 simpla (cu termenul de comparatie al lor, de 21 coloane, 30 randuri pe 10 cm), sa inmultesc toate masuratorile lor pe inaltime cu 1.33 si cele pe latime cu 1.66. 

Asa ca a doua incercare a fost sa merg pe 200 de randuri. Repede mi-am dat seama ca e prea mare, si l-am dat jos de pe ace, incercand sa i-l pun direct lui Alex pe fund, sa-mi dau seama cate ochiuri trebuie. Acum eu zic ca e ok, poate se putea si mai stramt... La latime totusi mi se pare ok asa mai lejer. La lungime insa ar fi fost mai ok mai scurt.  

Using a circular needle or double pointed needles:
Cast on 90 for medium [70 for small, 110 for large]

Cast on inseamna sa puneti pe ace. Partea buna la faptul ca aveti denumirile in engleza e youtube-ul, care va ajuta enorm cu tutoriale :)). Eu pana la urma am pus 130 de ochiuri.

Waist Ribbing
k1, p1, repeat this to end of row
repeat previous row until you've finished 20 rows (you may want to do 30 rows for a large soaker)

Elasticul din talie, de pe burtica. K1, P1 inseamna un ochi pe fata, unul pe dos. Din moment ce am considerat ca ata mea cu acele mele dau un obiect mai mic, mai stramt tricotat, am ales sa tricotez 35 de randuri de elastic.

Hips
st st for 40 [30, 40] rows

Pentru partea de pe solduri st st inseamna tricotatul normal, un rand pe fata, unul pe dos. Am facut 45 de randuri. Mergeau mai putine.
 
Bottom and Crotch

If you want to weave the ends together -- bind off 40 [30, 50] stitches then knit to end of row
If you want to graft them together -- bind off 10 [5, 10] stitches, k20 [20, 30], bind off 10 [5, 10], knit to end of row and move the separated 20 stitches to a stitch holder

Normal ca a doua varianta pare mult mai complicata :D, asa ca am ales prima, aceea de a termina lucrul pe aproape jumatate din latime. Si pentru bind off gasiti tutoriale pe youtube. Am ramas cu 70 de ochiuri, am facut deci bind off la 60 de ochiuri. 

Work the remaining 50 [40, 60] stitches as if on single pointed needles (you can switch to them if you want):
slip first stitch knitwise, k2tog, knit to end of row
slip first stitch purlwise, p2tog, purl to end of row
repeat previous two rows until you have 20 [20, 30] stitches on the needle (about 30 [20, 30] rows)

Slip first stitch knitwise/pearlwise credeam ca e mare filozofie, de fapt e atunci cand iei pe ac primul ochi fara sa-l lucrezi cu ata. Pai eu asa fac la toate randurile. Dupa ce iei primul ochi, k2tog si p2tog alea (iarasi le puteti vedea pe youtube) sunt tehnicile de stramtare a materialului, de a lucra din doua ochiuri sa-ti ramana doar unul. Deci la fiecare rand iei pe ac primul ochi, apoi ochiurile 2 si 3 le lucrezi impreuna, si apoi tricotezi pana la capatul randului normal (adica asa cum era randul, pe fata sau pe dos). Si tot repeti asa pana cand ramai la x ochiuri. X la mine a fost 38 (dupa calcule), deci am scazut pe parcursul a 32 de randuri. 

to continue with the crotch:
slip first stitch knitwise then knit to end of row
slip first stitch purlwise then purl to end of row
repeat previous two rows until you've finished 50 [40, 60] rows

Bucatica ingusta dintre picioare se tricoteaza normal. 65 de randuri a fost la mine, cu cele 38 de ochiuri. Am masurat apoi pe Alex daca i-ar incapea picioarele si mi-a dat ca e nevoie sa fac 63 de ochiuri la lungimea cercului pe langa picior.

You can weave or graft this end to the front of the soaker before or after you knit the ribbing for the legs.


Leg Ribbing
using single pointed needles if you wait to connect the crotch or double pointed
needles if you've already done it:
pick up an even number of stitches at 5 stitches per inch around the legs
knit one full row
k1, p1, repeat this to the end of row
repeat previous row 29 more times then bind off loosely

If you haven't joined the two ends at the crotch, do so now and weave the ends of the leg ribbing together, too!

Elasticele de la picioare: se iau ochiuri de pe ochiurile ce au ramas pe marginile materialului (gasiti pe youtube tutoriale la cast on). Am considerat ca e mai usor sa le fac inainte sa cos bucata dintre picioare, ca au scris ei ca atunci va trebui sa folosesc alte ace. Se iau ochiuri in numar par (ca sa iasa elasticul bine). Se tricoteaza 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos. Nu mai stiu cate randuri am facut, cred ca 30-35. Apoi am cusut totul impreuna. Normal ca arata urat cusutul ala, ca nu ma pricep, si nu am gasit tutoriale pe net :)). Si nu e problema de fata/dos, ca am cusut bine sa nu se desfaca si sa nu fie scurgeri, deci cusatura nu are fata/dos, nu stiu cum sa explic. Na, noroc ca materialul bun face sa nu fie lumea atenta la cusatura si noroc ca rolul este indeplinit.

Imaginea lor pentru pantalonasi este asta:



 


 Si acum imaginile noastre:

21 februarie, Budapesta, prima incercare


 22 februarie, Budapesta. Aici mi-am dat seama ca a doua incercare e prea mare, asa ca am dat jos acele sa il masor direct; el profita si studiaza si calitatea :D






6 martie, asa arata cast on pentru elasticul de la picioruse, de pe ochiurile laterale.

Eu am lasat si fasia dintre picioare pe ace, credeam ca o voi putea coase la final mai bine asa. Dar nu, mai mult m-au incurcat acele alea, si in final tot am terminat lucrul si am cusut cu acul. E un pic dificil atunci cand calculezi ochiurile pentru picioare. Am scazut din fasia orizontala mare de sus numarul de ochiuri al fasiei de jos, si am impartit in doua, ca sa vad pe cate ochiuri merg in stanga si in dreapta pentru elastic. 






8 martie - cusut tot impreuna, si CTC-ul :D




9 martie - proba, pentru a vedea daca ii e bun, iar daca nu, sa nu consum aiurea detergent special pentru lana si lanolina.




15 martie, protectia de lana e spalata, tratata cu lanolina si uscata, folosita peste un scutec fitted. 



Si acum am ramas fara obiectul de relaxare :D. 


Update 8 iunie 2013 :

Ultimele poze de mai sus sunt din 15 martie 2012. In acea seara mi-am facut un test de sarcina si ni  s-a umplut lumea cu inca o bucurie, si deci cu inca un purtator de scutece textile. Aceasta protectie de lana o folosesc cu David aproape zilnic. Si ii este mult mai buna lui decat lui Alex, cu care am folosit-o fix de doua ori. Lui David ii sunt perfecti pantalonasii, nici prea largi, nici prea stramti.

In plus, ce am constatat e ca sunt mai buni de protectie decat pantalonii cumparati. Eram in dubii daca ochiurile tricotate manual nu sunt prea mari fata de cei ai pantalonilor tricotati industrial. si deci daca nu cumva nu vor retine umezeala. Ei bine, la cei cumparati eu eram obisnuita doar cu faptul ca nu simtea senzatia de ud rece, insa oricat i-am tratat cu lanolina, se uda patul sub el (si se putea rostogoli peste locul ud cu o parte a corpului neprotejata de lana apoi), se udau hainele mele cand il tineam in brate. Acestia tricotati de mine tin atat de bine! Desi i-am spalat rar (de vreo 3 ori poate in aceste 7 luni), si i-am tratat cu lanolina tot rar, tin chiar si 7-8 ore fara scurgeri. Nu uda nimic in jur (haine de pat, pantaloni de bumbac de peste ei, sau hainele mele). Se simt doar calzi la atingere daca ii caut sa vad daca sunt umezi. Tare tare mult imi plac.

 5 aprilie 2013


duminică, 25 martie 2012

Postare finala - Budapesta


Din cate postari am scris pe tema mini-excursiei in Ungaria, veti crede ca am stat acolo o luna :D. Ei bine nu, au fost doar 3 zile pline, 4 nopti dormite acolo, la Hotel Broadway. Ne-a placut Ungaria si mai mult ca sigur vom merge destul de des. Mai ales ca dupa cei 60 de kilometri pana la Satu Mare de drum rau, ajungem direct in occident :D. 

Sistematic, despre zilele petrecute in Ungaria:

20 februarie seara – am ajuns in Budapesta, am mers pana la un mall de la marginea orasului, citisem intr-o brosura ca are ceva special pentru copii. Dar noi nu am gasit nimic. Alex a facut o pasiune pentru o masinuta din aceea cu fise, incat a trebuit toata seara sa stam acolo, si a cerut sa-l mai ducem acolo de mai multe ori. Cumparaturi in Tesco. Pe Alex il apucase independenta si nu voia sa mearga decat mai departe de noi, si el sa impinga caruciorul... Seara baie in piscina hotelului.

21 februarie – mers pe jos la Gradina Zoologica, apoi tot pe jos inapoi la hotel pentru pranz. Dupa-masa si seara plimbare pe jos pe langa Dunare, la funicular, la podul cu lanturi.

22 februarie – mers cu tramvaie si autobuze pana la Trenuletul Copiilor. De acolo inapoi in oras, apoi pranzul la pachet pe Insula Margareta. Hotel, Mall-uri, plimbari, mancare, relaxare.

23 februarie –mers cu tramvaiul si autobuzul pana la muzeul masinilor clasice, de acolo alt autobuz pana la mallul cu Tropikarium. Pranz la pachet la mall. Acolo am intrat iarasi in Tesco la cumparaturi si am tot mers pe autobuze si tramvaie si metrouri si iar autobuze, catre Aeroport. Citisem in ceva brosura ca la aeroport este un muzeu al avioanelor. Dar se pare ca, din moment de Malev a intrat in faliment, si acest parc-muzeu s-a inchis. Am coborat la primul terminal, si trebuia sa mergem la al doilea. Am asteptat iar autobuzul, am mers la al doilea terminal. Se trezise si Alex la fix ca sa vada muzeul de avioane, care era inchis. Frig rau rau rau, de-abia am asteptat sa ajungem din nou acasa. Am vazut autocarul de la CFR Cluj, care mergea dupa jucatori. M-am gandit atunci ca nu suntem chiar rataciti aiurea departe de casa in frig, daca avem chef mergem direct la Cluj :)). Am mers la Mall ca sa ne luam mancare, a trebuit sa mai stam putin sa se dea Alex in masinuta la mall :D. La hotel nu mai fusesem de dimineata. Noaptea s-a jucat pana pe la 3, cand deja nu mai puteam de oboseala...


 in drum spre aeroport, la iesirea din metrou, Relu a vrut sa faca o poza la cat de invechite metrouri au



 muzeul vazut doar de dupa gard. Sufla vantul, asa ca l-am invelit pe pui cu haina



 inapoi catre hotel



joaca de noapte ce a tinut pana la ora 3


 


24 februarie – checkout de la hotel, ikea, drum spre casa. La iesirea din oras catre Ikea au inceput sa ma napadeasca amintirile. Ultima oara cand am fost la Budapesta eram insarcinata in luna a patra cred, si am facut drumul acela ca sa cumparam tot ce ne trebuie pentru Alex de la Ikea. Impreuna cu prietena mea (si colega mea de business), care si ea era insarcinata si avea acelasi scop :D. Am avut emotii cand am trecut cu masina acum pe langa Arena Plazza, unde atunci am fost de vreo doua ori, ca era aproape de hotel. Am avut emotii si cand am trecut pe langa hotelul la care am dormit atunci o noapte, Danubius Hotel Arena (normal ca am facut poze din masina, dar nu va agasez :D). Si am avut emotii mari mari de la intrarea in parcarea Ikea (aceeasi Ikea la care am fost si atunci, ca in Budapesta sunt doua), pana la toate cotloanele de acolo. Mi-am amintit cu drag cum eu si colega mea ne leganam burtile pe acolo. Si ea, fiind cu sarcina mai avansata, fiind pornita de la Baia Mare de la 5 dimineata, si fiind cu o sarcina cu risc, se mai aseza pe acolo prin Ikea pe unde putea, si ma punea pe mine sa-i aduc tot felul de produse sa le vada :))))). Ce amintiri frumoase! 


 M-a emotionat teribil sa stiu ca acu aproape 3 ani, cand am calcat aici ultima data, el era in burtica, iar acum fugea printre rafturi...



 la bucataria Ikea a luat ochiul de panza si l-a pus in tigaie, si a luat legumele si le-a “spalat” in chiuveta. A fost delicios de dulce cum a gatit el preocupat. 





 Exact aici, inainte de a ajunge la case, era zona in care acu 3 ani eu si prietena mea ne pusesem tabara, cat au mers sotii nostri pana la cealalta Ikea. Si ea imi spunea ce sa-i mai aduc din jur, sa studieze produsele. Acum aveam chiar ajutor la impins caruciorul!



Ce se poate vizita in Budapesta, pentru copii. Ce spun brosurile: (apropo, am adus brosurile si ma intreaba Alex “ale cui sunt astea?”. Eu raspuns “ale noastre”. El: “Daaa? Ale noastre pentru cand mergem la Budapesta?”. UAU :D.) (a doua paranteza: sunt prea multe linkuri sa le fac sa se deschida intr-un nou tab, deci sa fiti atenti ca daca dati click simplu va duce acolo direct)

Normal ca mai sunt atractii si pentru copii, si pentru oameni mari, de la vaporase, la muzee, la vizitarea cu autobuze/autocare dragute. Se pot inchiria biciclete cu trasurica atasata, masinarii din alea pe doua roti care se misca in functie de inclinarea corpului (am uitat cum se numesc). Se pot vizita si imprejurimile, se poate merge la Balaton. In Budapesta sunt foarte multe spa-uri cu apa termala. Deci numai timp si bani sa fie :).


Iphone – aplicatia maps

Relu a fost incantat toata excursia noastra la Budapesta din cauza aplicatiei Maps de pe iphone. Cea mai tare chestie e ca nu e nevoie sa ai constant acces la internet. Pentru ca, normal, in oras nu aveam peste tot. Dar initial iti trebuie acces la internet (i s-a terminat bateria la un moment dat si pe al meu nu aveam nici o harta :D). Deci la inceputul zilei, la hotel, deschidea aplicatia, ca sa ii arate harta Budapestei, si apoi aceasta se incarca definitiv, in totalitate. Ii dadea de acasa indicatiile unde vrem sa ajungem. Si gata, nu mai avea nevoie de acces la net. 

Cu ce ne-a ajutat aplicatia iphone?
  •  Aveam harta tot timpul, a intregului oras
  • Ne spunea ce metrou, tramvai, autobuz, troleibuz sa luam, peste cate minute vine, in ce statie sa ne dam jos ca sa schimbam cu alt mijloc de transport, si estima timpul petrecut la fiecare
  • Ne spunea mereu unde suntem! Vedeam pe harta in mod real unde ne indreptam, daca suntem bine pe traseu, cat de departe e statia la care trebuie sa ne dam jos, si mai ales unde gasim statiile. Au fost multe situatii in care vedea pe harta daca facem un metru in directia gresita, si ne intorceam. De aceea Relu apare in majoritatea pozelor privind ecranul iphone-ului. A venit acasa decis sa-si lamureasca socrul amator de calatorii ca e musai sa-si ia un iphone.
  • Bine, normal ca si iphone-ul ca atare ne-a fost de mare ajutor, pentru ca in multe puncte este internet gratuit, si puteam intra rapid sa vedem adresele locatiilor ce le cautam (ca sa putem introduce datele in Maps), puteam vedea repede orarul, daca mai prindem deschis, si multe alte detalii.
  • Ca sa nu mai spun ca am instalat viber pe iphone si astfel, din locurile cu internet am vorbit gratuit acasa. Si din hotel, dar si din Ikea, de exemplu :)). Am facut poze cu doua produse la care nu ma puteam hotari in Ikea, le-am trimis prin mail mamei mele, am sunat-o apoi pe viber sa vorbim gratuit care ar fi mai ok din cele doua produse. Cool, nu? :D Bine, pe viber se pare ca la sms-uri e mai rapid auto-correctul decat mine :)))). (Si SMS-urile sunt gratuite) Mie la sms-urile normale nu mi se intampla sa trimit cu greseli comice :))))). Dar pe viber i-am trimis colegei mele un SMS din ikea, la plecare, in care eu voiam sa scriu “Gracias” si i-a trimis “gravida”. Pana sa scriu eu explicatii, ea si alta prietena de-a noastra deja strigau de fericire :)))))))) credeau ca tocmai am aflat ca as fi gravida :))))).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...