sâmbătă, 6 august 2011

Discutie pe Facebook in Saptamana Mondiala a Alaptarii

Am pus pe Facebook un link legat de Saptamana Mondiala a Alaptarii.

Am fost abordata de o prietena, care e mama unei fetite de 4 ani si a doua gemene de 2 ani. A urmat discutia asta (i-am cerut acordul sa o postez aici):

•D: si care nu pot alapta ce fac?.. isi taie venele sau ce fac?

•D: care pot pot care nu ,,, oricat.... si nu iesse nimik

•D: sincer nu nteleg chesti asta cu alaptatul in sensul ca cele care pot alapta sigur alapteaza pentru cine se face aceasta propaganda ca numai nu inteleg

•D: sunt femei care pot alapta, au toate necesare si nu alapteaza?

•D: pentru ele?

•D: intreb si eu......

•D: Sunt de acord ca laptele matern este cel mai bun si ca alaptarea este un moment unic, dar de ce sa alaptezi in autobus, sau in tot felul de locuri publice, cand stii ca copilul trebuie sa manace esti de obicei acasa


•D: folosesti sanul drept suzeta sa calmezi copilul nu sa il alimentezi

•D: iar alaptarea se face in niste conditii de igiena ma gandesc eu totusi in autobuz nu cred ca poti curata sanul si apoi sa il oferi copilului

•D: nu?

•D: asa mi se pare normal si sanatos oricata propaganda se face pe tema asta eu tot asa o sa cred

•D: si cred ca multa lume crede asta si mi se pare normal sa fie asa

•D: alaptatul e o intimitate pe care o trebuie sa o savurezi tu si copilul tau nu toata lumea din cartier

•D: sau din alte parti DAR fiecare intelege cum vrea si are dreputl sa faca ce vrea cu ea si cu copilul ei, pe raspunerea lor, pentru ca felul in care cresti si educi un copil este o responsabilitate pe care trebuie sa si-o asume fiecare parinte ata cat il duce capul pe fiecare...asta ii clar

•D: Demult am vrut sa spun lucrurile astea

•D: sper sa nu te superi Raluca nu este nimik personal ci doar o parere sper ca accepti si pareri in contradictoriu , eu asa fac.

•C: D, nu inseamna ca daca ai un copil pe care il alaptezi esti nevoit sa nu mai parasesti casa doar pentru ca sti ca in 2 ore copilului i se va face foame din nou.Eu am alaptat la cerere , si sa intamplat sa manance si la o ora jumatate , dar sunt o mama activa si consider ca intimitatea dintre mine si puiul meu nu depinde de locul in care alaptez .

•Raluca: D, aceste campanii nu sunt ca sa le scoata ochii celor care nu au alaptat, din diverse motive. Sunt pentru mai multe motive.

•Raluca: 1. sa ajute ca alaptarea sa devina ceva normal. De multe ori mamele sunt agasate ca alapteaza, lumea se oripileaza, pentru ca nu mai considera ca e un lucru normal, nu mai vad asta nicaieri.

•Raluca: ‎2. sa se aduca la cunostinta multe articole care trateaza probleme si rezolvari ale lor in alaptare. Nu cunosc pe nimeni pentru care alaptarea sa fi fost usoara. De multe ori m-a intrebat lumea de ce vorbesc despre cat de greu a fost la inceput, vreau cumva sa se sperie noile mame? Nu, vreau sa imi spun povestea pentru ca poate da peste povestea mea cineva cu aceeasi problema si vede ca am trecut peste.

•Raluca: ‎3. doctorii, mamele, bunicile, soacrele, vecinele, sotul, toti trebuie sa ajute mama sa alapteze. Ei la noi astia baga bete in roate. "Nu ti-e bun laptele, plange copilul, nu doarme inseamna ca nu ai destul" si cate si mai cate. Laptele fiecarei mame e perfect facut pentru copilasul ei si noi uitam asta.

•Raluca: 4. In Romania rata alaptarii la o luna este 12.5%. Urmatoarea tara in sus in clasament este Irlanda cu 58%! Tarile nordice au peste 90%. Nu cred ca suntem noi asa bolnave incat sa facem numai 12.5% lapte. Este proasta informare. Am auzit multe mame care spuneau ca nu au bani de lapte praf, asa ca nu au ce face, le dau san copiilor, ca si cum formula ar fi superioara si ele nu sunt mame bune daca nu le dau formula.

•Raluca: Mamele nu sunt informate. Si nu imi place deloc atitudinea celor care au hranit copilul cu formula, care sar repede, la orice articol despre alaptare, ca le faci sa se simta prost. Asta ar insemna sa nu mai vorbim despre mcdonalds de rau, ca le fac sa se simta prost pe mamele care isi duc acolo copiii, sa nu mai vorbim de sport ca e sanatos, pentru ca se simt prost cei care nu fac sport. Nu stiu de unde a aparut chestia asta ca se simt discriminate. Multe mame nu au primit ajutor de la medici, pentru ca acestia in loc sa le dea un sfat sa treaca peste greutati, le-au zis ca e ok sa dea formula, ca sa nu se simta prost. Chestia asta cu "hai sa nu mai vorbim despre alaptare ca sa nu se simta prost mamele care nu au alaptat" ma lasa rece. Nevorbind despre alaptare nu le informam pe mamele care au nevoie de informare.

•Raluca: Pe vremuri nu trebuia atata vorba, pentru ca mamele se vedeau unele pe altele cum alapteaza si invatau privind. Acum eu pana cand am alaptat nu am vazut nici o mama alaptand. Cand am intampinat probleme, daca nu aveam unde sa ma informez despre ele nu as fi reusit sa trec peste. Daca eram slaba, i-as fi dat lapte praf la primul puseu de crestere cand mi s-a parut ca nu-i ajunge laptele meu.

•Raluca: Ideea e ca la oameni cam 1% dintre mame chiar nu au lapte suficient pentru copil, din anumite motive de sanatate. In rest este lipsa de ambitie (data tot dintr-o lipsa de informare asupra beneficiilor), lipsa de informare (legata de probleme si rezolvari), lipsa de suport (in perioada aceea mama e obosita si nu poate sa lupte cu armata de "binevoitori") sau pur si simplu nepasare (cele care nu vor sa alapteze deloc din motive estetice sau de independenta).

•Raluca: Legat de alaptarea in public probabil ca numai o mama ce alapteaza poate sa inteleaga. Un copil alaptat nu suge la program, ca unul cu lapte praf. Suge oricand, pentru el sanul este apa, lapte, alinare, imbratisare, iubire, aparare impotriva celor din jur, suzeta, la stres, la frica, la somn, la oboseala, la orice. Asa ca daca in autobuz se sperie de cineva sau atunci ii e sete (si noi bem apa cand ne e sete, nu?), eu sa-l las sa planga traumatizat pana acasa, ca sa nu oripilez privirea cuiva? Sa nu se uite, nu? Rabda mai usor urletele unui bebelus decat sa priveasca in alta parte? Nu inteleg de unde e rusinea asta. Si am intalnit-o doar la mamele ce nu alapteaza, probabil pentru ca nu isi dau seama cum e sa alaptezi si sa-i oferi celui mic sanul. Nu am intalnit-o la barbati.

•Raluca: Mi se vede mai mult din sani la o rochie decoltata decat cand alaptez. Nu mi se vede sfarcul. Asa ca nu inteleg care e problema. Sunt femei cu sani goi pe toate revistele si se oripileaza cineva ca alaptez eu in public? Cum am zis, e liber sa se uite in alta parte. Iar faptul ca in societatile vestice sanul e privit si ca ceva sexual e alta problema. Asta nu se intalneste in alte tari, unde sanul e doar sursa de hrana pentru copil. Iar daca omul ce priveste copilul ce alapteaza vede ceva sexual, e problema lui, si e o problema psihica.

•Raluca: Da, sanul se foloseste si de suzeta. E vreo problema in asta? Chiar cred ca e mai sanatos cum ne-a facut mama natura, sa sugem in gol pe un san, nu pe o bucata de plastic sau cauciuc, nu? Asa ca daca pruncul vrea alinare la san, de ce sa nu i-o dai? Pentru ca este in acel autobuz o femeie ce nu se poate uita in alta parte? Crede-ma ca ma intereseaza mai mult binele copilului meu decat parerile altor femei dintr-un autobuz...

•Raluca: Sanul nu trebuie spalat inainte de alaptare. Acest lucru provoaca rani si duce la ragade. Uite, daca ai fi avut parte de informarea pe care nu o intelegi, ai fi stiut asta. Laptele matern e steril. Sanul are pe el bacteriile mamei, cu care oricum copilul vine in contact. Nu incep sa sterg cu sfarcul bara de la autobuz inainte de alaptare, nu? De unde sa ajunga microbi de san?

•Raluca: Da, e un lucru intim. Dar daca o mama ce alapteaza nu alapteaza si in public inseamna ca ori nu alapteaza la cerere (ceea ce duce la scaderea lactatiei, si la un bebelus nefericit, subnutrit, ne-alinat), ori nu iese deloc afara din casa. Pentru ca un bebelus alaptat cere oricand san si ori de cate ori pe zi. Pentru asta trebuie aceste campanii, pentru ca unei mame sa i se para normal si alaptatul in public (sunt multe care dau formula cand ies in public din cauza unor mame ca tine si apoi nu stiu de ce le scade laptele), sa i se para normal orice i se intampla (alaptat cu orele in puseuri de crestere sau in eruptii dentare), sa afle ce probleme poate intampina si sa le cunoasca solutiile. Sa se afle cat e de bun laptele matern. Si sa facem ceva sa avem mai multi bebelusi alaptati.

•Raluca: Sunt multe mame care nu vor sa alapteze pentru ca nu li se pare cool, poate ele au alaptat dupa ce au vazut poze cu Angelina Jolie alaptand, sau cu Miranda Kerr. Asa ca orice propaganda e de folos, chiar daca cu ajutorul ei o singura mama a alaptat, ori pentru ca i s-au schimbat ideile (bagate in cap de epoca industrializata ce priveste femeia ca pe ceva ce trebuie intors repede la servici si copilul ca pe ceva ce trebuie disciplinat), ori pentru ca a ajutat-o sa treaca peste unele probleme.

•Raluca: Atata vreme cat am in jurul meu mame care imi spun ca datorita mie au reusit sa alapteze sau datorita mie nu si-au intarcat copilul la 6 luni, cum le-a spus pediatrul (ca de la 6 luni dintr-o data e “apa”), eu sunt fericita si nu ma intereseaza ca lezez unele mame ce nu au alaptat. Cunosc mame cu formula care sustin din tot sufletul alaptarea (cum e Mara ) oriunde, oricat, asa ca o mama ce se simte lezata de campanii pro-alaptare inseamna ca are un complex si aia nu mai e problema mea.

•D: Ai foarte mare dreptate in ceea ce spui , dar vorbesti foarte mult pe baza unor sondaje care nu stii pe ce fel de persoane s-au facut sau in ce conditii

•Raluca: Si am scris toate astea cu Alex la san. Ii iese al patrulea canin si cere toata ziua. Si se calmeaza imediat. C, multumesc mult pentru like-urile rapide :))

•D: Si nu sant de acord ca sanul sa nu fie macar dat cu apa inainte de a intra in guritza copilului, asta e ideea mea mama a trei copii si a altor mame cu care am discutat si nu pe baza nici unui sondaj.

•Raluca: D, si daca nu ai incredere in sondaje, cate femei ai cunoscut tu care au alaptat o luna, 6 luni exclusiv, un an, doi ani sau mai mult? Eu nu cunosc nici una in Baia Mare din viata reala, doar din cea virtuala, unde am avut noroc sa intalnesc niste mame minunate

•D: Nu stiu care sunt acele mame care pe perioada sarcinii nu se informeaza despre alaptare

•D: eu nu cred ca nu se informeaza

•Raluca: Mamele cu care ai discutat cat timp au alaptat? Se fac ragade daca il speli. Toti specialistii si consilierii in alaptare interzic spalarea deasa a sanului.

•Raluca: Sunt si care nu se informeaza. Si sunt care atunci cand dau de greutati renunta pentru ca nu au sprijin sau nu au parte atunci de informarea pe problema lor.

•D: eu am vrut de la inceput sa alaptez di mi-am dorit asta foarte mult pentru ca stiu calitatile laptelui matern

•Raluca: C, abia acum mi-a aparut mesajul tau. Ai perfecta dreptate!

•D: Nu cunosti nici o mama in Baia Mare care a alaptat 1 an sau mai mult?

•D: vorbesti serios

•D: ‎?

•D: eu cunosc mai mult nu una

•D: sau 6 luni exclusiv cum spui tu

•D: eu am discutat in viata reala cu astfel de
mame


•D: si chiar ma bucurat faptul ca lumea e informata

•D: nu stiu de ce tu ai alta parere deapre zona asta

•Raluca: nu cunosc in realitate, doar fete dragi din lumea blogosferica. Si poate si la tine daca ai fi avut parte de informare ai fi reusit sa alaptezi. De asta nu inteleg atitudinea mamelor care nu au alaptat, de ce sunt impotriva informarii, cand o astfel de informare poate le-ar fi ajutat la timpul potrivit.

•Raluca: nu e o parere. E un fapt. Nu cunosc, nu am avut pe cine intreba, nu am avut nici un exemplu. Ba chiar am intalnit femei care au alaptat cat de cat si le era rusine sa spuna asa ceva.

•D: dar multe din prietenele mele au avut probleme de genul: san de unde nu poate suge copilul aceeasi problema am avut -o eu si daca nu discutam fata in fata cu aceste mame as fi crezut ca sunt singura cu astfel de anomalie

•D: dar nu stunt

•D: deci atat vreau sa specific

•D: NU CRED CA ESTE MAMA CARE SA POATA ALAPTA SI SA
NU DOREASCA SA ALAPTEZE COPILUL.


•Raluca: D, astea sunt probleme care se puteau rezolva prin informare, prin acea informare cu care nu esti de acord. Cum am zis, 1% dintre femei nu produc lapte suficient pentru copii, e un lucru stiut. La noi, restul de 86.5% ce au avut? Lipsa de sprijin, lipsa de informare

•D: iar chestia cu : orice mama are lapte si sfarcuri perfecte sau sani perfecti pentru alaptare este total gresita

•D: pana nu voi vedea cu ochii mei mame care au lapte si nu vor sa alapteze nu voi crede asta

•D: imi pare rau dar asa gandesc

•D: dar specific fiecare mama face asa cum crede ea ca e mai bine pentru puiul ei

•D: asta e clar

•Raluca: Si eu am avut sfarcuri plate si s-a rezolvat. Ti le rezolva copilul. Treci prin dureri groaznice, simteam ore intregi ca parca imi infinge cutitul in sani, dar faptul ca am citit, M-AM INFORMAT, ca e normal, m-a ajutat. De asta sustin ca informarea e necesara. Si facand acest subiect tabu, nu le ajutam pe mamele ce au nevoie.

•Raluca: De asta sustin ca exact mamele care nu au alaptat din cauza ca au renuntat dintr-o prostie, dintr-o problema la care i-ar fi gasit rezolvarea daca erau informate, eu cred ca exact aceste mame ar trebui sa sustina informarea mamelor.

•D: S-o luam altfel am stiut si eu ce trebuie sa fac , am facut si totusi nu s-a rezolvat

•D: Deci oricat am incercat nu s-a putut, decat foarte putin lapte ata a venit

•Raluca: D, sa zicem ca tu faci parte din cei 1%. Dar restul de 86.5% tot or fi fost lipsite de informare si ajutor...

•D: am facut tot ceea ce trebuia, dar stresul ca trebuie sa fact toate acele lucruri si ca nu mi-au reusit m-au dus in depresie


•Raluca: ce lucruri ai facut?

•Raluca: si iar cred ca daca ai fi avut sprijin nu ai fi dat in depresie

•D: Stiu ca vrei sa faci bine, si ma bucur ca dintr-e multe mame care poate ar putea ajuta alte mame tu te-ai oprit din drumul tau sa ajuti alte memici ii foarte bine

•D: tocmai lucrurile aste ape care le tot prezinti tu au fost clele care m-au dus in depresie

•D: pentru ca am incercat totul iar tiparele souneau altceva

•Raluca: de asta e importanta informarea, ca si tatii, si bunicile sa stie cat e de importanta alaptarea si cat e de important sprijinul mamei, si cate probleme pot sa apara, ca sa o poata ajuta pe proaspata mamica

•D: si nu ma refer la cele cu cati mililitri mamanca copilul si sin astea

•Raluca: ce lucruri spuse aici de mine? nu inteleg

•D: poate ca da la ele le-ar suna bine lucrurile astea

•D: dar mamicile care le vad sunt impovarate de lele

•D: pentru ca tot vezi povesti minunate in care alaptezi minunat copilul efericit poti alapta pe oriunde si tu nu poti

•Raluca: mie imi prindea bine orice material despre alaptare, de asta le dau mai departe, pentru viitoare mamici ca si mine

•D: arfi mi bine facut ceva concret

•Raluca: acuma ziceai ca nu iti place sa vezi alaptand pe oriunde :D.
Tocmai ca povestea alaptarii mele cu Alex nu e roz, si o spun ca sa vada mamele ca nu e totul minunat si totusi se poate alapta.


•D: pentru ca mamele nu se simt mai bine daca vad povesti frumoase cu mame care alpteaza oriunde fericite

•C: D, eu cunosc mame care au putut alapta fara probleme dar datorita comoditatii (daca pot sa-i zic asa)si a lipsei de informare (care nu ajuta copilul in nici un fel)nu au alaptat sau au alptat 3 foarte putin.Sanul mamei nu trebuie spalat inainte de al alapta, mai steril ca si sanul nu ai sa gasesti nici un biberon.Nu-mi spune ca pe plasticul de pe tetina dupa ce ai sterilizat-o nu se mai depune nici un microb, diferenta este ca sanii nostri percep altef microbii care vin in contact cu pielea decat o bucata de plastic.

•Raluca: D, nu mi-ai raspuns la doua chestiuni. Ce lucruri spuse aici de mine. Si ce ai facut tu ca sa-ti rezolvi problemele si nu a mers?

•D: ci ar fi mai de ajutor sa stie ca cineva instruit le poate ajuta in conditiile in care natura poate nu a fost asa de buna cu unele persoane

•Raluca: D, tocmai de aia dau exemple de povesti in care au fost probleme si s-au rezolvat, am dat chiar azi un link de pe jurnaldinburtica.blogspot.com

•C: Imi pare rau pentru greseli sunt cu Isabella in brate si se zbate sa bata la tastatura

•Raluca: Toata lumea are probleme la inceput. Si sunt consilieri de alaptare, pe care ii promovam cu ajutorul unor linkuri, cu ajutorul informarii cu care tu nu erai de acord.

•D: Sotia unui prieten de-al nostru a nascut la spitalul judetean iar medicul de acolo i-a spus asa: ai niste tatze dezastruoase, un medic a spus asa ceva

•D: scuze expresia

•D: dar asta e viata in care traim

•D: si am sunat-o si plangea in hohote, si am mers la ea acasa cand a venit din spital si am reusit sa o readuc la normal pentru ca a fost devastata

•Raluca: D, nu cunosc nici un medic care sa sustina alaptarea, si am fost la multi :D. Si ginecologi, si pediatri, si endocrinologi, si de familie. Dar chiar de asta trebuie noi sa fim ca mame informate si hotarate. Daca nu suntem, vom cadea la prima problema. De asta consider ca trebuie sa informam mamele si viitoarele mame, sa aiba incredere in ele, ca au lapte si ca laptele lor e cel mai bun pentru copilul lor.

•D: deci eu cred ca aici trebuie sa intervenim

•D: daca dupa experienta asta ii arat poze cu mame care alapteaza fericite ..... cum se simte ea

•Raluca: D, se intervine si acolo, se fac legi sa le interzica reclama la lapte praf de la doctori, se fac multe demersuri in toate directiile. Dar e greu, pentru ca pe langa marile corporatii care ar avea de pierdut daca ar creste alaptarea, uite ca mai sunt si mamici ca si tine care sunt impotriva informarii, ca sa nu se simta prost.

•D: trebuie sa le spunem mamelor ca este foarte greu sa alaptezi ca este normal sa nu fie ca si o poveste fantastica si sa le ajutam cumva

•Raluca: D, eu nu ti-am aratat tie pozele astea, nu ti le-am trimis intr-un mail. Trebuia sa nu intri, nici eu nu intru la o reteta cu carne pe net :D. Dar daca fetele din ziua de azi considera ca doar tigancile alapteaza, trebuie mai puse si poze cu noi, mame normale si cool, care alapteaza :D.

•D: NU zic ca nu trebuie spuse aceste povesti frumoase sau aratate dar impreuna cu un sprijin concret altfel fac mult rau

•Raluca: Si eu imi spun tot timpul povestea care a fost cu probleme si s-au rezolvat. Si trimit mai departe de cate ori gasesc astfel de povesti, ca sa se afle. Deci nu vad de ce vrei sa ma contrazici, cand eu spun acelasi lucru.

•Raluca: Deci eu tot timpul povestesc despre probleme in alaptare, in primele 10 luni la noi a fost groaznic de greu, si o spun tuturor. Groaznic.

•Raluca: Asa ca nu ai avut unde citi la mine despre povesti idilice.

•Raluca: Si tot nu mi-ai raspuns la doua intrebari de mai sus.

•D: deci chestia asta ma deranjaza intr-un fel dar mi se pare normal sa doresti sa impartasesti experienta alaptarii si adaruirii cu toata lumea ca sa poata fi auzita

•Raluca: D, am cunoscut o mama care se oripila de cate ori punea cineva link la o poveste groaznica de alaptare. Ea spunea ca astfel viitoarele mame nu isi vor dori nici sa incerce, pentru ca se vor speria. Uite ca si povestile alea frumoase si idilice sunt facute pentru cineva, pentru unele mame care asa sa isi doreasca sa alapteze, pentru ca altfel nici nu s-ar gandi.

•D: cum nu s-ar gandii?

•C: La primul copil am suferit cumplit de sfarcuri pline de sange si plangeam cand incepea alpatarea , am mers mai departe doar vazand confortul copilului meu , am trecut peste dureri, la al doilea copil am fost invatata ca un novice cum sa asez sfarcul in gurita copilului si pot sa spun ca a fost o frumoasa poveste alaptatul care pentru mine din pacate a incetat.Daca ai persoane care stiu sa promoveze alaptatul copilului precum si sa reprezinte interesul accelui copil, totul merge ca pe banda.

•D: asta nu inteleg de ce crezi ca sunt mamici care nu se gandesc sa alapteze?

•Raluca: D, nu cred, cunosc.

•D: Aici te contrazic, aici e nemultumirea mea cea mai mare

•Raluca: ‎:))) cum poti sa ma contrazici, daca eu le cunosc personal? :)))

•D: Imi vine foarte greu sa cred asa ceva

•D: Foarte cidat

•D: am inteles acum.. daca cunosti atunci e clar

•D: Eu nu am intalnit nici o persoana cu cate am discutat din lumea reala, virtuala sau cum vrei sa nu doresca sa alapteze

•D: Atunci inteleg insistenta ta

•D: desii pot apune ca ar putea fi un caz izolat

•D: nu?

•D: sau o fi avand probleme de sanatate?

•Raluca: asta e altceva :D. De asta spun, pentru oricine este un ajutor intr-o poveste. Pentru cele care nu vor, pentru cele care intampina o problema, pentru cele care nu au sprijin si cate si mai cate. Uite, pe Ioana nu au sprijinit-o deloc cei din jur la inceput. De multe ori mama ei a certat-o de ce nu da formula. Eu am sprijinit-o poate mai mult decat trebuia. Deja ma gandeam ca sunt prea insistenta si ea, in iuresul hormonilor postnatali, se va supara. Eram gata sa dau inapoi, si uite ca a reusit. Greutatile sunt doar in primele luni, daca reusesti sa treci peste ele cu informare si sprijin, totul e roz apoi :D.

•D: Apoi e si mai roz...

•C: D, am eu fetele mele vitrege fiecare cu cate un copil , varsta 18 ani ,lapte ?suficient , doar ca inconvenienta de a nu putea merge la party noaptea sau alte lucruri pline de nonsens le-au facut sa alpateze una 2 saptamani iar cealalta peste o luna.Nu le intereseaza alptataul si nu le-a interesat binele copilului din puctul acesta de vedere.

•Raluca: Am intalnit mai multe situatii: care nu vor sa li se deranjeze casnicia si au impresia ca asa si-ar neglija sotul si au impresia ca sanii sunt pentru sotul lor :D. Culca copilul in alta camera si nu-l alapteaza ca sa nu li se supere sotii si sa nu se simta neglijati. Altele care vor sa fie independente, si vor sa plece in excursii, in oras, oriunde, si normal ca o mama ce alapteaza nu poate lipsi la inceput nici o ora de langa copil. Altele carora li se pare un gest obscen si arhaic, ne-la-moda, dezgustator (si asta tot din cauza lipsei de mediatizare si a lipsei mamelor ce alapteaza; daca va ajunge un lucru mai vazut in lume, va disparea si aspectul asta).

•D: Si aceste povesti le poate schimba parerea?

•D: Nu cred .. ca se mai pot schimba

•D: Exista o chestie foarte ciudata

•Raluca: Probabil informarea beneficiilor ar merge la unele, iar la cele din urma, la cele care nu vad alaptarea ca ceva normal, ci li se pare scarbos, cred ca se schimba in timp, daca ajungi sa vezi multe mame (cool :D) ce alapteaza. Uite si eu inainte sa nasc credeam ca exagereaza mamele ce alapteaza mai mult de un an. Dar apoi m-am informat.

•D: cred ca suntem oarecum in tabere diferite

•D: voi : nastere normala si lapte din belsug

•C: o da , povestile pot schimba parerile , mai ales cand amnadoi parintii stau de vorba cu health visitor sau se gandesc la ce este mai bine pentru copil.Sanii sunt facuti in primul rand ca sursa de hrana pentru copii!!!

•D: eu : cezariana cu probleme la sani si fara palte

•D: Credeti ca mamele care le dau palte praf la copii sunt mame care nu au fost informate si care nu vor sa alapteze sau sunt mai egoiste si nu fac ceea ce trebuie

•D: sau ceva de genul asta oricum

•Raluca: D, stiu mame cu cezariana care au iesit din spital exclusiv pe lapte praf si au ajuns acasa si nu i-au mai dat deloc, chiar daca s-au chinuit cateva zile pana cand sanii au produs suficient, apoi au alaptat exclusiv pana la 6-7 luni si inca alapteaza. E mai greu cu cezariana, dar cu informare si ajutor se poate.

•Raluca: D, am dat copilul la taica-sau sa pot sa-ti scriu si sa-ti explic atatea minute si acuma tu concluzia asta o tragi??? Te rog sa mai citesti o data toate mesajele. Pentru ca nu mai am rabdare sa-ti explic importanta informarii si a sprijinului. Am scris atata pe degeaba?

•D: Eu am trecut prin asa ceva si nimik din ce spui nu mi se potriveste si daca as fi singura care as fi trecut prin asa cevsa nu am mai spune nimik , sa spunem ca sunt in acel 1%

•D: dar am cel putxin 10 pretene care au trecut prin asa ceva foarte asemenator

•D: si anume nu au avut lapte

•C: comoditate si lipsa de interesa a personalului medical impig mamele cu cezariene sa nu alpteze...

•D: da se poate sa nu ai lapte... nu as fi crezut asta niciodata

•D: dar asa e

•D: acuma... de ce nu am avut?

•Raluca: D, nici colostru? sau la ce te referi?

•D: poate ca sunt mai multi factori si daca vrei am sa iti spun si ceea ce am facut ca sa am lapte

•D: si poate imi spui ceea ce ar fi trebuit sa fac ca sa am

•D: ok?

•D: daca vrei bineinteles

•Raluca: Am impresia ca nu imi vezi toate mesajele. Da un refresh la pagina si citeste de la inceput, ca te-am mai intrebat de doua ori cate ceva.

•D: poate asa ajutam pe o alta mamica

•C: o porcarie a personalului din tara , mamica prietenei fiicei mele 4 cezarine , iesita din spital cu copilul alptat la san exclusiv , este adevarat ca si zilele la spital dupa cezariana sunt reduse la 2 , dar se poate ....daca vrei ca mama !!

•D: se poate sa nu vad mesajele scuze

•C: sora mea cu doi copii si 2 cezarine primul copilul alimentat mixt , la al doilea si-a dat seama de faptul ca cu cat dai mai mult lapte de la san cu atat produci mai mult, nu a mai ascultat de medici si asistente si la hranit la san imediat dupa ce a iesit din spital

•Raluca: mamele de care zici (sau tu) nu au avut nici colostru? ca am intalnit care nu puneau copilul la san "ca nu le-a venit inca laptele". O mare greseala de la noi, pentru ca acel colostru e cel mai important pentru copil, si pentru ca daca nu pui copilul la san cat mai des in primele zile, nu vine laptele.

•D: Si fetele mele sunt cu sotul :)))

•Raluca: marea majoritate suplimenteaza, ca nu au destul colostru, dar nu stiu si nimeni nu le informeaza, ca stomacul bebelusului e de vreo 2-3 ml si unde bagi acolo 15 ml de lapte praf? prin dilatarea fortata a stomacului. Lor le e de ajuns picatura aia de colostru ce o secreta mama, nu trebuie sa le curga mult lapte. Picatura cu picatura, dar alaptat de cate ori cere, si la 15 minute. Nu ca in spitalele noastre unde ti-l aduce la 3 ore

•C: La amndoi copii laptele meu a venit dupa 3 zile si pentru asta am alptat exclusiv,ceea ce e mai sfat pentru copil ...colostru....si am alaptat si din jumate in jumate din ora

•D: Ca ne-am apris aci... poate e o problema delicata pentru amandoua sau pentru toate trei sau poate pentru multa lume si ar fi bine sa spunem lucrurilor pe nume, fara suparare, asa mi se pare normal, si ma bucur ca esti de aceeasi parere.

•D: chestiile aste sunt importante

•D: zic eu

•D: Idea e de unde sa iei informatia corecta

•C: si le spunem pe nume D, lipsa de informare a mamelor , lipsa de a informa mamele de binele copilui a personalui medical din tara duc la toata acesta, rusine si nedorinta de a alpta.

•D: Pentru ca in foarte multe locuri informatia e cu gramaje si cu ore si cu programe

•C: imi pare rau ca tre sa parasesc discutia , dar tre sa fug la munca...toate cele bune

•D: scuze ca v-am tinut atat

•D: dar mi-a facut foarte bine discutia si va multumesc ca m-ati ascultat si ca am discutat

•D: servici usor..

•C: cu placere si numai bine ...

•Raluca: C, multumesc mult!

•D: Deci .. Tot mi se pare asa ciudat ca sunt mame care nu vor sa alapteze in condiitile in care laptele de mama este de fapt dupa mine licoarea vietii..

•Raluca: D, iti promit ca la urmatorul copil pe care o sa-l ai :D te ajut eu si cu sprijin si cu indrumare de unde sa te informezi! Pana atunci incerc sa informez si eu pe cine pot cum pot.

•D: mi se pare o fitza si nu o sa o inteleg

•D: Bine draga mea, mersii nult

•Raluca Donciu sau daca ai pe cineva care crezi ca are nevoie de ajutor, oricand.

•D: dar daca ai aceste informatii le-as dorii si eu ca sa pot ajuta alte mamici, daca vrei bineinteles

•D: ok am inteles

•D: mersii de ajutor si sa stii ca voi apela

•D: chiar sunt foarte curioasa..:))

•D: scuze inca o data ca te-am tinut atat

•D: si pupicicicicici multi de la gagici pentru Alexuț

•Raluca: La noi in tara avem o consultanta excelenta pentru alaptare, Rox Dudus, care are blogul http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/ si site-ul laptematern.ro. Si care raspunde oricand la telefon, la mailuri, ajuta pe oricine GRATUIT, din timpul ei, face intalniri in Bucuresti in care le raspunde mamelor la intrebari, este o consultanta La Leche League in Romania. Si pe Ioana am indrumat-o inspre ea cand nu am stiut cum s-o ajut si i-a raspuns la intrebari. Se implica enorm si isi rupe tot timpul liber pentru asta.

•D: Frumos.. ma bucur ca ai imprtasit-o si cu mine...

•D: Foarte frumos

•Raluca: cu multa placere, ma bucur daca am lamurit lucrurile :D

•Raluca: A venit si Alex la mine la calc daca a auzit de 3 gagici :))

•D: cred ca la tine au fost clare de la inceput la mine a fost nelamurirea

•D: stie el ce stie ")))

•D: ‎:))

•Raluca: ‎:)

•D: Bine ca ai avut rabdare cu mine, mersii inca o data
•Raluca: n-ai pentru ce :)

•MMD: si sa nu uitam ca poate fi votata pe http://www.avon125.ro/prop​unere-Roxana-Mirela-Dudus- ​152.html ... face lucruri minunate asa ca hai sa o votam!

•Raluca: Mersi ca mi-ai amintit, Di, uite ca azi nu votasem. Se poate vota zilnic :).

•D: buna M, tu mai alptezi? la tine cum a fost?

•MMD: Nu, din motive medicale stiam de dinainte ca nu voi putea alapta...am incercat 2 luni dar a fost un esec total...adica nu aveam deloc lapte..dar stiam ca nu voi putea alapta de dinainte...si totusi am trecut peste sfaturile medicilor si am incercat. Dar personal, ma emotionez de cate ori vad o mama ca alapteaza , mi se pare un gest de tandrete si iubire imens .... Sunt pro alaptare si stand 3 saptamani jumate in spital cu fiica mea (s-a nascut prematur) am intalnim numeroase mame disperate care nici nu stiau ce sa faca , le dureau sanii chestii normale dupa nastere si spuneau ingrijitoarelor sa le dea lapte praf la copii ca nu cred ca s-au saturat etc...ingrijitoarele de acolo (Felicitit cadrele medicale din Tg Mures) sfatuiau mamele ca e un stres cunoscut cum ca nu se satura copilul , ca nu a supt destul dar sa nu se ingrijoreze ca e bine si durerile trec, sfarcu se formeaza cu timpu etc..Cred ca dupa nastere conteaza f mult sa ai pe cineva care sa te ghideze in alaptare ..ar ajuta f multe mame.... Si propun sa ne informam cat de mult din linkurile de la Ralu pt ca peste cativa ani fetele noastre vor fi la randu lor mame, si le vom putea ajuta sprijini si ajuta mai bine

•D: Foarte bine spus ... si eu ma emotionez la fel ... e foarte greu pentru o mam sa nu isi poata alapta copilul din diverse motive, te inteleg perfect, pacat ca sunt unele mame care NU DORESC acest lucru si e sfaisietor sa se intample asa ceva.

•D: si eu am facut tot posibilul si ii sfasietor....si de doua ori am trait acest cosmar

•D: muls laptele 2 ore si apoi le dadeam laptele din sticlutza

•D: am incercat nespus de mult si dupa prima nastere am pus ca la a doua voi stii ce sa fac si sigur voi putea alapta. Si.. au venit doua bucati bebei care au vrut si mai mult lapte si nu le-am dat deloc praf si au fost si premature si m-am tot muls in nestire pana la lesin si tot nu au supt de nici un fel pentru ca sanul meu era foarte mare pentru guritza lor si am tot muls pana la ultima picatura.... deci mulgeam 2 ore si una stateam si imi faceam o minisiesta si ma invinovateam ca nu reusesc, am citi inainte totul despre alaptare si ce trebuie sa fac unde am nascut m-au sprijinit... dar nu a fost sa fie.....dar fetele sunt minunate si au crescut foarte bine , iar lipsa laptelui matern am incercat sa o inlocuiesc cu dragoste si afectiune si daruire si tot ceea ce e omeneste posibil si sper sa reusesc acest lucru.

•MMD: Eu nu asa vad problema..nu refuza sa alapteze dar intampina probleme si daca nu ai pe cineva care sa te ajute sa le rezolvi e normal ca cedezi..mai ales pentru o proaspata mamica care are hormonii dati peste cap...nu sunt ele mama rele...ci doar in momentul necesar nu are cine sa le ghideze si sa le sfatuiasca. De aceea consider ca si noi mamele pe lapte praf sa incurajam astfel de actiuni si sa le promovam nu sa le contrazicem. Copilul trebui hranit cu lapte de mama..oriunde si oricand ii e foame, iar daca multe mame nu au reusit sa alapteze e si din vina cadrelor medicale..care nu au stiut sa le ajute...dar ce sa ne asteptam de la sistemul medical de la noi... sunt si mame cu probleme de sanatate...dar posturile lui Ralu nu se refera la ele...ci la viitoare mamici ..sa fie mai informate din cat mai multe surse

•MMD D..in cazu problemelor de sanatate nu ai ce face....chiar daca ai ajutor..degeaba

•D: asa e ai dreptate, mi se parea ca acele posturi spun mamelor ca e mai bine sa alaptezi si ca e naormal si natural, nu m-am gandit ca sunt mame la care trebuie sa le spui ca e normal sa alaptezi deoarece nu am intalnit mame care sa nu doreasca sa alapteze si as fi vrut sa evidentiem mai mult problemele cu alaptarea si faptul ca exista aceste probleme si ca laptele vine mai greu dar vine si aceste lucruri care ajuta concret stii de aceea am fost oarecum in contradictoriu. Eu sustin la fel de mult apaltarea dar o vad din alt unghi poate sau as vrea sa fie implementata din alt unghi acela al starii emotionale a proaspetei mamici care in acel amalgam de sentimente cu care te trezesti, oricat te pregatesti dinainte ar trebuii sa se afle cineva informat care sa te ajute sa - ti spuna ca daca nu ai inca lapte sau daca inca nu a venit sau nu stiu ce probleme mai ai.. este normal si ca va fi bine la un moment dat. Unde am nascut eu toate memele erau foarte stresate de alaptare si toate se mulgeau si mergem cu sticlutzele cu laptic de la san cateva picaturi si chinul cu pusul la san si pozitionarea corecta care spun eu ca ii factorul principal in alaptarea la san, o pozitie comoda pentru mama si pentru copil cum sa prinda sfarcul si toate chestiile aste cred eu ca nu le stiu mamele astea le-as pune primele pe lista , cred ca aici se pierde mama cel mai mult, unde mai pui ca plange si nu stii ce sa-i faci, il pui la san plange si chestia cu plansul copilului... ar fi o buna educatie, is multe lucruri cred eu mai importante decat implementarea alaptatului... eu asa vad nu am citi inca nicaieri lucrurile aste, inca sincer spun nu m-am uitat pe link-urile de la Raluca dar am sa ma uit sa vad despre ce e vorba, mai mult am vazut poze si povesti cu final fericit, dar nu niste rezolvari de situatii, sau marturii de esecuri care sunt si acelea, exista si putem invata din ele. Oricum e de laudat faptul ca este o mamica minunata care doreste sa faca bine si altor mamici si asta e un lucru foarte mare, in ziua de azi sa te opresti sa ajuti pe cineva.

•D: Raluca, draga in sfarsit m-am prins si eu. Imi cer scuze oficial daca am spus ceva nasol. Stiu de ce promovati acum ata alptarea. Poate ma deranja pentru ca eram frustrata ca nu am putu alapta si ma luptam din rasputeri sa cred ca am facut ...tot posibilul si nu am reusit, dar dupa mai multe cercetari am vazut ca puteam sa fac...Dar asta nu ma face mai putin mama ci doar cum ai spus tu lipsa de informare si lipsa oamenilor care sa te ajute in acest proces. AI MARE DREPTATE, draga mea,MARE. A fost o revelatie pentru mine, pacat ca a fost tarziu, dar poate voi putea ajuta alte mamici sa o faca.

•D: Am inteles de ce atatea poze cu povesti fericite cu mamici care alapteaza. Pentru ca ni se pare ca alaptatul in public e legat de ceva sexual, intim , dar perceptia e total gresita, dar femeile goale la tot pasul si nimeni nu spune nimik, d...ar o mama care alpteaza pe o banca in parc e vazut ca ceva rusinos. Cand asta ar trebuii ca fie ceva normal exact ca si cum ai vedea un copil care bea ceai din sticlutza. Acum inteleg.......

•D: SUSTIN DIN TOT SUFLETUL CEEA CE FACI SI CE FAC CELELALTE MAMICI VIRTUALE...

•D: Deoarece nu am alaptat nu am inteles ca o mama se poate conftrunta cu asa ceva

•D: Si poate aceasta revelatie ma va ajuta sa ies usor din depresia in care eram. Ai mai facut un lucru bun draga mea prietena, te-ai luptat ca un leu , extraordinar. ITI MULTZUMESC. Puteai sa ma ignori nu aveai nimik de castigat, si totusi ai ...avut rabadre cu mine. M-ai ajutat, m-ai facut sa caut informatie si chiar daca atrecut atata timp de la alaptare sau mai bine zis de la nealaptare m-am vindecat, in sensul ca informarea gresita a fost de vina asta e KLAR, si nu am fost nici asa de curoajoasa sa incerc lucruri iesite din tipare.

•Raluca: Uau, D, ma lasi fara cuvinte. Eu ma temeam ca te supar, nu m-am gandit ca am reusit sa-ti explic. Sper ca te simti bine si poate reusim sa ne intalnim vara asta sa povestim. Daca mai ai nevoie de ceva, sunt aici. Nu ai de ce sa te simti vinovata. Cu informatiile ce le detineai atunci ai facut tot posibilul.

• D: Iti spun sincer ca.. plangand scriu aceste lucruri...MULTUMESC DRAGA MEA!!!

• D: tot ce ai spus.. daca stau sa rememorez ce s-a intamplat asa a fost, am fost "condusa" intentionat sa renunt la alaptat, Atunci ma simteam mai putzin mama ca nu am lapte si ca nu sunt buna si din astea asa a fost asta ii adevarul, si cred c...a multe mame se simt asa. Adevarul trebuie sa iasa la iveala, TOATE MAMELE POT ALAPTA, SI CHIAR SI CELE CARE NU AU REUSIT SA FIE MAME SI ADOPTA COPII POT ALAPTA, este miraculos, privesc alaptarea altfel, merita ca toate mamicile sa stie asta, ca pot realapta chiar daca din anumite motive de sanatate se opresc o perioada, se poate alapta din nou. II uimitor.

• D: Trebuie sa ai incredere... E POSIBIL.

• Raluca: Draga mea, te imbratisez!

• D: Si eu, multumesc pentru timpul tau si iti doresc din suflet tot binele , tie si familiei tale. Poate ti se pare ca exagerez poate asa se vede din afara, nu stiu dar pentru mine alaptarea a fost motivul depresiei mele postnatale, de la 2 sarcini si nu am inteles pana am discutat cu tine......PUPICI DULCI..

12 comentarii:

  1. din nou, femeile sunt cele care se simt atacate de acest proiet de lege. incredibil. si treaba asta, ca de ce plecam d-acasa daca stim ca va manca copilul. pai ce-ar insemna sa stau toata ziua in casa. ca doar mananca la cerere, nu la program. uoffff, de 100 ori uoff

    RăspundețiȘtergere
  2. Adriana, noroc ca toate astea le-ai lamurit tu in postarea ta entuziasta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionant dialogul!
    Multumiri pentru postarea lui.

    Am cateva comentarii si intrebari pe subiect.

    In ce fel e alaptarea ceva intim? (nu vreau sa insinuez nici ca e, nici ca nu e. intreb in ce fel, anume, pentru ca nu pricep la ce a vrut sa se refere D.: intim = ceva ce nu ar trebui facut in public, sau intim = ceva ce creeaza legaturi profunde intre persoanele in cauza? sau intim = securizant?)

    Cu toata simpatia si intelegerea si dorinta de ajutor pentru mamele cu greutati in alaptare, sa ti se para ca informarea referitoare la alaptare sau povestile de succes ale unor mame constituie o insulta (directa!) la adresa ta e din ciclul "sa moara si capra vecinului". Ceea ce e cel putin neelegant, ca sa nu zic altfel.
    Ce le trebuie mamelor cu dificultati in alaptare (si spun asta pentru ca am fost pe-acolo...) e informare si sprijin. Oricare din ele singura e mai buna decat absenta ambelor.

    Iar pe informatie te poti sprijini. Si nu te opreste nimeni sa ceri ajutor, sa incerci sa intri in legatura cu o mama care te-ar putea ajuta in materie de alaptare.

    RăspundețiȘtergere
  4. da, nici eu nu inteleg terminologia de intim. doar mananca, de ce ar fi intim? exact cum zicea Ralu, nu se vede mai nimic din san. unele sunt mai despuiate la mall decat sunt eu cand alaptez
    si da, sunt atatea de mentionat si de lamurit, ca nu ajung 100 postari entuziaste!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Continuare de azi la discutie:

    I (prietena comuna mie si lui D.) : "saluty fetelor! apar si eu pe aci dupa cateva zile, cu efect intarziat, dar sper ca nu e tarziu ;) Daca nu era Ralu, nu stiu ce se alegea de alaptatul nostru. A fost foarte greu la inceput. Nu am avut probleme cu sanii, dar Alexandra papa si din 10 in 10 minute. Clar ca la oboseala si hormonii de dupa nastere...si la somnul care lipsea cu desavarsire:d visam numai sticle de lapte praf. Mami imi zicea sa ii dau sa pape lapte praf ca sigur nu se satura, Florin era simpatic si imi spunea ca fetita noatra creste frumos daca papa de la mami...si mie imi venea sa il bat de numa, parca vroiams a imi spuna si el sa ii dau lapte praf. De cateva ori si el a zis, ca ce bine era daca aveam in casa lapte praf...tare ma bucur ca nu am avut ca cine stie ce faceam :D Dar perioada grea a trecut si acuma toata lumea e fericita. si acuma papam de cate ori vrea ea. De 2 ori in 1 ora, o data la 3 ore, fix cand cum are ea chef :) Si e minunat! :X"

    D: "Da draga mea si eu ti-am spus sa ii dai lapte praf si acum cand ma gandesc ca am fost orbita de ceea ce invatasem gresit pentru ca nu am avut sansa sa fie cineva langa mine care sa fie atat de puternica si sa creada asa mult in forta mamei ...si in faptul ca si puritatea si innocenta si simplitatea pot invinge in aceste vremuri in care totul e pe fuga si vrei sa faci toate lucrurile repede fara sa pui in balanta daca ce faci repede poate avea repercursiuni majore mai tarziu . Acum ma bucur ca exista stfel de persoane si voi incerca sa accept si metode mai grele de rezolvare a unor situatii chiar daca astea dor mai tare daca spre sfarsit as putea avea efecte mult mai mari.

    dar cred ca lucrurile astea se invata din experienta de viata, daca ai inima si mintea deschisa.

    Eu m-am gandit ca cine are lapte nu are nici o problema dar vad ca si daca ai lapte si tatze bune de alaptat tot ii greu pana se acomodeaza mama cu copilul si stomacelul copilului cu lapticul... deci am mai invatat ceva :))

    Experienta mea cu alaptatul este marcata de : nu ai lapte suficint!, nu iti vine laptele,. MULGE frate pana iti ies ochii :))))

    si acuma imi dau seama ca trebuia sa pun fetele sa suga sau sa le tin la piept nu sa tot mulg.. dar asta e ... poate o sa mai am sanse..:)) "

    RăspundețiȘtergere
  6. Mamituni, stii cat te admir si te respect, deci faptul ca ti se pare ok dialogul ma bucura. Pentru ca tu stii sa lupti pentru alaptare intr-un mod mai frumos si nu stiu de ce eu nu reusesc in general sa imi exprim punctul de vedere fara sa supar lumea. Adica, in cazul de fata, am suparat prin simpla postare a unui link cu poze :D. Nici nu am pus eu un comentariu referitor la linkul dat :D.

    Sunt sigura ca intim era varianta 1. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Adriana, tu esti asa de entuziasta, ca pe mine ma faci tot timpul sa zambesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Raluca,
    iar ma faci sa ma simt monument :)) (multumesc, fac si o reverenta :)) )

    Dialogul este mai mult decat OK, este absolut superb! Ca doar, spre final, din ce zice D. reiese ca a inteles, si ti-a multumit ca la carte, spunandu-ti ce anume i-a folosit!
    Eu voiam sa spun ca admir in mod expres efortul, doar ca, din viteza si intreruperi, mi-a iesit mai succint comentariul :))

    Mie nu mi se pare ca-ti expui punctele de vedere intr-un fel care sa supere. Cel putin pe online nu se vede asta, dimpotriva. Se vede ca ai rabdare sa iei punct cu punct ce zice interlocutorul, ca arati respect pentru punctul lui de vedere, chiar daca nu esti de acord cu el, ca dezbati civilizat, ca te straduiesti sa tii dialogul intr-o zona logica si coerenta.

    Ca mai alege cate careva sa se supere ca vacarul pe sat, e alta poveste. Dupa cum ai spus: cum ar fi ca eu, vegetariana, sa ma apuc sa postez comentarii furibunde pe marginea unor retete nevegetariene? Sau, daca-s adepta homeopatiei, sa m-apuc sa le spun celor care au ales sa se trateze alopat ca...? etc
    Complet nepotrivit. Inutil - neproductiv.

    Nu-ti mai bate capul cu "suparatii" si continua sa scrii despre lucrurile in care crezi. Pentru ca ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mamituniiiiiii

    stii ca acum m-am umflat in pene tare de tot, nu? :D Adica in sensul ala ca nu ma mai atinge nici o catalogare negativa si nici o vorba rea daca TU mi-ai spus vorbele astea faine!

    (In viata reala nu ma considera nimeni intoleranta, ma inteleg bine cu toata lumea. Aici in virtual e dezavantajul ca oamenii citesc textul in functie de dispozitia lor de moment si de legatura lor cu "cazul" :D, si atunci nu mai suna calm si ardeleneste cum iese din "gura" mea :)). )

    Pfff am mai citit o data mesajul tau... N-am un emoticon care sa arate fata mea acum... satisfacuta :)

    MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce fain e sa vezi ca dupa o astfel de discutie cineva isi schimba perceptia. Parca simti ca merita sa te lupti in continuare si sa tot vorbesti despre alaptare! Ma bucur Raluca pt tine!

    RăspundețiȘtergere
  11. D. a postat un comentariu la aceasta postare, dar vad ca el nu apare aici. Eu am reusit sa-l vad in mail. Am crezut ca l-a sters, dar am intrebat-o si a zis ca a postat si nu i-a aparut, intr-adevar, si e de acord sa il scriu eu in locul ei:

    ""multumesc " pentru toate lucrurile "frumoase" pe care mi le-ti adresat indirect. In momentul in care am pus acea postare eram in totala ceata - creata de o informare gresita- si am spus fara menajamente ce simteam.
    Imi asum tot ce am zis, nu regret nimik din ce am zis , daca nu le spuneam cu "cu voce tare" poate nu as fi ajuns sa inteleg acest lucru.
    Informatiile mele despre alaptare erau mai mult direct de la medic sau moasa pe care eu le consideram cele mai in masura a fi luate in seama si de aceea nu am accesat informatii aleatorii. Adevarul e ca multe mame "lapte praf" gandesc ca si mine. Eu cred ca am facut un bine acestui proiect pentru ca am spus exact acele lucru pe care voi le combateti. Cred ca doar asa ise mai bine adevarul la iveala. La cat mi-am dorit eu sa alptez nu m-am gandit ca o mama cu lapte cum le numeam eu ar putea intampina atatea probleme, legate de alaptarea in public , pe care abia acum am inteles-o, pentru ca eu luam sticlutza , apa fiatrta si laptele praf si ii dadeam sa manance oricand si oriunde fara sa ma gandesc ca as putea sa supar pe cineva cu simplul fapt ca ii dau de mancare copilului. Am avut aceste experiente cu mame care le venea foarte usor laptele fara nici o problema dupa cum au nascut cu lapte mult si indestulator nu m-am gandit ca cineva chiar se poate chinui ca sa ii vina laptele, nu mi-a spus nimeni. Cei din jurul meu mi-au spus toti asa: nu ai lapte destul.. copilul tau nu e hranit nu il poti hrani cu laptele tau. Eu cum as fi putu sa reactionez...nu am avut informatia necesara la momentul acela.
    Vreau sa lamuresc 2 lucruri: 1. eu nu am fost impotriva informatiei ci impotriva prezentarii doar a alaptarii minunate(pana am inteles ca ea e indreptata spre altceva- sa faca alaptarea in public mai accesibila ochilor oamenilor)si nu a informatiei legate de problemele pe care le intalneste o prospata mamica , informatii de care eu as avut eu nevoie in momentul in care am clacat.
    2. Intim - din moment ce nu am reusit sa stabilesc aceasta legatura dintre mine si copil printr-o nastere normala si prin alaptare, am considerat hranirea copilului ca o chestie divina nu stiu daca intelegeti, ceva ce nu am putu atinge..De aceea am spus acele lucruri.
    Am vrut sa intelegeti ceea ce am simtit, ca nu sunt o nerusinata care se baga si ea in seama ca nu are ce face, iar Raluca a inteles ca ceva nu e in regula cu mine din punctul acesta de vedere si al uptat pana m-a adus la adevar.
    GATA "

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...