duminică, 27 martie 2011

Cazuri umanitare

Ma cutremur de cate ori aflu de cate un copilas bolnav. Imi imaginez cum in sarcina noi, toate mamele am pornit cu aceeasi bucurie si acelasi entuziasm, si apoi unele dintre noi au ajuns sa treaca prin chinuri asa de mari! Pentru ca nu exista durere mai mare pentru o mama decat sa nu-ti fie copilul sanatos.

Nici macar nu-mi pot imagina ce simt aceste mame, cum si de unde isi gasesc puterea de a merge mai departe, de a nu claca, de a fi acolo alaturi de copilasul lor, si a-i da si lui putere si speranta. Doamne fereste pe toata lumea!

V-am mai povestit de Raisa si Caterina. Ne-am luat cu alte treburi si am uitat sa mai scriem pe blog ca s-a facut un subiect la Umanitare pe desprecopii.com despre Raisa, si cazul a fost acceptat la Bazar, deci se pot dona si cumpara lucrusoare pentru Raisa. In Germania acea procedura nu se mai face la clinica respectiva si acum mama Raisei comunica cu alta clinica unde ar putea face acea operatie. Dar ea e la fel de optimista si cu zambetul pe buze!

Probabil ati vazut ca este inca un banner in dreapta, pentru Bibi. Viata este grea si pentru ei, dar sunt luptatori si speram ca vor reusi.

Cel mai mult ma afecteaza cand intru pe site-ul Mariei Eva. Cand vad ca un copil perfect sanatos poate afla vestea cutremuratoare ca are leucemie cu cateva zile inainte sa implineasca 4 ani. Si cand ma uit la filmuletele acelea tot timpul plang in hohote. Cu ce a gresit sufletelul asta mic sa se chinuie atat? Si cum poate o mama sa treaca prin asa ceva? Doamne fereste...

Aseara am aflat despre un copilas un pic mai mic decat Alex (de la fulgusorii de noiembrie-decembrie 2009 de pe DC), il cheama Rares si se lupta cu mai multe probleme la inima. De la nastere. Si dupa fiecare interventie mama spera ca va fi ultima si ca vor fi in sfarsit linistiti si sanatosi. Nu exista pe blog date despre donatii, este doar povestea lor.

Tot pe DC citisem mai demult despre bebelusul Siluan si plangeam de cate ori vedeam pozele lor din spital, cu puiul mic cu pielea galbuie si umflat tot din cauza problemelor la ficat. Ma bucur sa citesc ca sunt un pic mai bine.

Azi am citit despre Cosmin care are mare nevoie de ajutor. Cum bine spune Andreea in aceasta postare, haideti sa facem in asa fel incat macar de bani sa nu fie ingrijorati, ca au ei destule probleme si suferinte.

In Postul Pastelui haideti sa facem un mic gest pentru ca si acesti copii sa poata sa se bucure candva de copilarie. Sa poata si ei sa fuga si sa se joace si sa rada in hohote ca si copiii nostri.

sâmbătă, 26 martie 2011

Despre scutecele textile - concurs

Reka de la Greenbaby.ro ne provoaca la un concurs: http://wrapmama.blogspot.com/2011/03/concurs-scutecele-lavabile-sunt-trendy.html . Trebuie sa scriem 3 argumente in favoarea folosirii scutecelor textile.

1. Primul argument pentru oricine ar trebui sa fie sanatatea copilului. Scutecele de unica folosinta sunt tratate cu clor si contin multe chimicale care intra in contact cu cea mai sensibila zona a corpului copilului. Cel mai de speriat e acel gel din interior, care s-a demonstrat prin studii stiintifice cat e de nesanatos. M-am speriat cand am citit ca la baietei da sterilitate.

2. Al doilea argument pentru mine este modul in care arata. Sunt atat de frumoase, ca de cate ori ii dau lui Alex scutec textil imi vine sa-l fotografiez! Ca sa nu mai spun ca vara il tin numai in scutec textil, rar primeste si pantaloni scurti. Cine poate spune acelasi lucru despre scutecele de unica folosinta? Mai ales dupa ce se mai umple cu putin pipi...

3. Al treilea argument e tona de gunoaie NEdegradabile pe care i-o oferim planetei folosind scutecele de unica folosinta.

Ar mai fi si argumentul economiei, dar depinde de cand va apucati de textilit. Oricum, eu consider ca pentru sanatatea copiilor nostri s-ar merita chiar daca ar fi mai scumpe per total cele textile fata de cele de unica folosinta.

De multa vreme imi doresc sa scriu o postare despre scutecele noastre textile, pentru ca noi suntem cam "mixt" in folosinta. Si as vrea sa dau linkurile care pe mine m-au ajutat mult in alegerea scutecelor refolosibile. Sper sa-mi fac timp cat de repede.

vineri, 25 martie 2011

Noutati pe scurt

Operatia sotului Dianei a fost amanata pe azi din lipsa de anestezic. Asa ca ne indreptam in continuare rugaciunile inspre ei. Doamne ajuta sa fie bine si sa se bucure de viata alaturi de familia lui.

Azi ne gandim si la taticul Nelei, BuNel de Ana, sa isi revina repede dupa operatie si sa-i fie de folos.

Tati a iesit repede ieri din operatie. Si azi, dupa consult, l-a tot lasat acasa. Deja e in drum spre Baia Mare si speram sa se simta bine dupa interventia asta.

Nu am apucat zilele astea sa scriu ce sot minunat am :). Doar marti si azi am fost singura cu juniorul. Miercuri si joi a facut un mare efort si a reusit sa isi ia liber si sa stea acasa cu noi sa ma ajute cu duracellul. A iesit in fiecare zi la plimbare cu el de doua ori pe zi, a stat cu orele afara. Si in plus l-a si calmat mult pe Alex prezenta lui.

Pentru ca Alex e tare agitat si plangacios, cred ca ii ies maselutele de sus. Si plangeeeee mult si cu lacrimi asa, si se ineaca de plans. Si doar Relu reusea sa-l calmeze ca sa-l pot culca. Am observat ca la mine intra intr-un cerc vicios, e suparat si obosit dar nu-l pot adormi. Si cand il intreb de ce plange, isi pune degetele la masele...

Si apropo de (ne)somn, azi-noapte a adormit la ora 2. Pana la 12 l-am plimbat incercand sa-l adorm, si nu reusea, se tot fataia in bratele mele. Apoi pana la 1 am incercat in alte moduri, stand jos sau culcati in pat. Apoi ne-am culcat si eu si Relu, am stins tot, si el dupa o ora in care s-a tot plimbat prin casa prin intuneric plangand, s-a asezat langa mine si plangand si maraind se tot invartea in pat. Apoi intr-un final a adormit. Cand am vazut ca e 1:55, mi-am zis ca macar vom dormi mult dimineata. Dupa 4 semi-treziri, la ora 6:30 a fost sus in picioare si a inceput sa fuga prin casa... Am baut acum 2 cafele super-mari. Partea proasta e ca eu tot am ace in ochi de oboseala si experienta imi spune ca din cauza cafelei mele la noapte lui nu-i va fi somn deloc!

Si foarte pe scurt si despre mancare: dupa vreo 3 zile in care imi zambea sufletul ce bine manca, de vreo saptamana am revenit la lapte + rondele de orez. Orice ii fac, orice ii pregatesc. Si daca mananc eu si ii ofer, chiar daca ii dau ceva ce stiu sigur sigur ca ii placea inainte... Probabil pana vor iesi maselele asa va fi. Sa ne inarmam cu rabdare. :)

Sanatosi sa fim, ca in rest le ducem toate.

joi, 24 martie 2011

Ganduri inspre Timisoara

Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta inspre Timisoara.

Ieri am aflat ca doctorul din Timisoara nu ii mai face tatalui meu operatia care se credea, pentru ca o considera prea riscanta. Dar spera sa se rezolve cu o noua operatie de socuri electrice, facute mult mai profesional decat au fost la Baia Mare. Tatal meu acum a intrat in operatie.

Dar gandurile mele merg azi inspre Timisoara si catre sotul unei prietene dragi (o mamica a unui "dovlecel" de-o varsta cu Alex). El va trece azi printr-o operatie de scoatere a unei tumori craniene. Diana e cea mai buna, cea mai altruista, cea mai credincioasa persoana pe care o cunosc. Asa ca sunt sigura ca Dumnezeu care vede tot ii va rasplati sufletul cald.

DOAMNE AJUTA!

marți, 22 martie 2011

Cautari Google

Ieri cand inca stateam bine cu timpul :D am scris postarea aceasta. Azi, chiar daca e o zi mai plina, simt nevoia sa o public, pentru ca una dintre cautarile google se refera la 22 martie, chiar daca e din ianuarie :)).

Inspirata de Gabi, m-am gandit sa scriu si eu expresiile pe care Google le trimite pe blogul lui Alex. Adica acele cautari Google care aterizeaza la noi. Stiu ca la Gabi ma distram, radeam in hohote, dar chiar daca la noi nu sunt asa de comice, tot sunt interesante :D. Cu italic scriu expresia si langa incerc sa dau raspunsurile :).

- alex creste alaptat - DA! Cum ai stiut?

- wrap bebe pareri negative - Nu exista!

- alex creste cu dragoste - DA! Si ne bucuram ca ne cautati in modul asta!

- cat tinem bebe in wrap - Cat vrea mama si bebe :)

- acadele pt imunitate - NU NU si NU! Din contra!

- acordeonul de la frig la cald - asta o fi ceva metafora? :D

- alaptez si ma doare gatul - iti garantez ca nu e de la alaptat :D

- alesia sau alessia cum e corect in 2010 - de ce fix in 2010?

- alex creste frumos - DA! :)

- alex creste mare - DA! :)

- astazi este 22 martie 2011 luni ziua somnorosilor - chiar daca aceasta cautare este din ianuarie, tot mi se pare super tare! Ca sa nu mai zic ca 22 e marti. La mine sigur e ziua somnoroasei de ceva vreme :)). Dar oare de ce te-a trimis google pe blogul nostru? :D

- baby star biscuiti copii - NU! :D

- bebe plange in carut - sper ca de cand ai dat cautarea asta ti-ai ascultat instinctul si l-ai luat in brate!

- biscuitii se aseaza in tava. - adevarat! la aproape orice reteta!

- bluza cu umerii ridicati - sa nu-mi spui ca iar sunt la moda oribilitatile alea?

- care este pauza intre mesele unui bebe de 2 luni? - care zice el! Sper ca la 2 luni il alaptezi la cerere!

- ce se intampla cand uiti sa iei 2 zile eutyrox - nimic!

- comanda manduca - comanda! e super!

- cum facem umeri imensi - oare am scris eu undeva de umeri de vin toti cu umerii la mine? :)) Deja prin cuvantul "imensi" suna ca fiind ceva anormal, asa ca nu iti recomand :D.

- de unde cumparam pastile cu iod - de la farmacie???

- din farmacia domnului -tratament pt chist ovarian cu pepene - cam lunga expresia de cautare :D. Dar da, un "sambure" de adevar este acolo, semintele de dovleac care sunt foarte bune la bolile de prostata fac mult bine si la sindromul ovarian polichistic, impreuna cu prunul african si palmierul pitic (saw palmetto).

- drumetii in munti cu caruciorul - Doamne, sper ca intre timp v-ati reorientat la un SSC!

- dupa ce bea ceaiul de somn de ce tremura copii de 9 ani in somn - exista ceai de somn pentru copii de 9 ani? Nu stiam...

- femeia care alapteaza este racita poate da raceala copilului prin lapte - NU! Prin lapte ii da anticorpii la raceala!

- gainile sa depuna oua - sa depuna, atunci!

- gust meiul - gusta-l, s-ar putea sa-ti placa!

- imi cresc copilul vegan - ok! acum stim si noi!

- la ce varsta ies maselute la un copil de 2 ani - la 2 ani probabil :D

- la muti ani tata - la multi ani si din partea noastra!

- lebenita de cluj - este??? Eu tot de la sudisti cumparam :D

- ludaul e bun cand alaptezi - e super! chiar si cand nu alaptezi!

- mi-am luat fotoliu para de pe net - si te lauzi? e bun, e tare comod, intr-adevar!

- mix prieteni cu adevarat - n-am inteles :D

- panza purtare bebelusi - probabil te referi la esarfa de purtare bebelusi, la sling, sau la wrap. E buna, cumpara-ti!

- prima reactie cand gusta suc de grafuit - da, ar fi bun un aparat foto in apropiere

- pufuletii la bolile de ficat? - NU!

- somn de 20 ore de ce? - chiar daca poate orice mama si-ar dori sa-i doarma pruncul mult, cred ca si-ar pune probleme intr-adevar la asa un record!

- spanac in prima saptamana - sper ca nu in prima saptamana de viata :D

- spanking - NU NU NU NU NU NU NU NU NU NU NU!!!!

- supozitorul unde punem - ghici! Ce noroc cu internetul, altfel ce ne-am face noi parintii? :))))

- tatata cu prostii - hmmmm...

- alex creste mami chiar daca nu e de acord cu mine in multe privinte - adica mama lui Alex nu e de acord cu tine in multe privinte? :))

- alexcreste biscuiti - nu, Alex nu creste cu biscuiti :))

- cati ani are shazzie - 42! Dar arata de vreo 29!

- pret avort 2011 - iti spun eu ca e mare pretul!!! pe viata il platesti!

- "octavia kiss" - Octavia, esti cautata! :))

- 37.7 temperatura fundulet bebe - nu, nu e febra! Dezbraca-l si fa racoare in camera!

- a venit primavara blogspot.com - da, a venit primavara si pe blogspot :)

- adormitul in carucior la 1 an - daca adoarme, esti o norocoasa, daca nu, sper ca nu incercai sa-l convingi :))

- alcoolul creste dimensiunea ficatului? - Da, si mai face multe alte rele

- alex speriat - Alexul meu nu e. Al tau e?

- am mancat miere si mi-a crescut pulsul - de entuziasm, de buna ce e, sau de teama ca te prind albinele :D

- am renuntat la eutirox consecinte - sper sa mi le spui si mie :))

- am tiroida seminte de in - majoritatea avem tiroida, dar nu toti avem seminte de in ;)

- bebe se scutura parca are frisoane - daca a avut febra, i-o fi trecut pana acum, sper ca ai intrebat totusi si un medic. Dar sa stii ca al meu avea asa tremurici de cate ori isi inclesta maxilarul in somn atunci cand i-au iesit maselele.

- bebelus doarme pe piept - good for him!

- beneficii cosleeping - nu mi-ar ajunge pagina asta sa le enumar. E de bine! Parol!

- beneficiile unui soft structured carrier - idem raspunsul anterior

- cadou bunica 90 ani - :)) La multi ani! Oare se face un cadou special bunicilor de 90 de ani si eu am ratat sansa? :))

- cum dormi mai bine n-s sau e-v - eu dorm mai bine cand doarme Alex dus. Interesant e ca dormim bine de tot de cand suntem pe jos (N-S), fata de cand eram in pat (E-V), dar eram sigura ca e legat de faptul ca se poate rostogoli pe suprafata mai mare :D

- cum il bat pe alex - Doamne fereste!

- cum sa o fac sa ma iubeasca - nu ai cum!

- de la cate luni e indicat sa porti wrap - daca e vorba de copil, de la nastere :D. Sau intrebarea era de la cate luni ale noastre? :D

- dormitul pe spate creste febra - deci de aceea imi place mie pe burta :))

- drogurile poti alapta - NU! De fapt ar fi indicat sa nici nu tii copilul in brate...

- ergo versus manduca - nu e asa o renumita competitie ca ergo vs. beco, ergo vs. boba,... :D

- febra e bine de dormit cu febra - e mai bine de dormit fara :D

- filme cu trenuri de jucarie care merg pe sine de fier - :))) oare ce l-o fi facut pe domnul Google sa te trimita la noi?

- i-am dat o palma sa ma pupe - ?!?!?! Doamne fereste!

- la multi ani sotului meu - la multi ani!!! :D

- ludau cu miere la blender - uau, cred ca e delicios, oare de ce ai mai pierdut vremea pe google in loc sa faci direct? :D

- mamele bolnave de tiroida hashimoto pot alapta? - DA!

- pictura cu 2 porumbei care se pupa - :) hmmmm

- poti pierde sarcina din cauza nodulului la sin - NU

- thessaloniki drum bun - Drum bun si din partea noastra! :))

- tigarile camel pentru medici - merge si cu kent :)). Sau poate te referi la faptul ca in State prin anii 70 medicii recomandau tigarile Camel pentru digestie? :D

- trezirea noaptea la 6 luni,vrea doar sa ajunga la san apoi adoarme - asa, si? :)

- ulei dalin este periculos la inghitit - DA!

- zaharul este bun pentru organism - :))))) ti-ar placea sa fie asa, nu? :)))

luni, 21 martie 2011

Zilele astea

Zilele astea vor fi mai grele, si fizic si psihic. Maine parintii mei merg la Timisoara, pentru o operatie care sa rezolve fibrilatiile tatalui meu, care au reaparut.

Deci in primul rand vom fi ingrijorati. Eu recunosc ca abia astept sa mearga, pentru ca de cateva zile se simte foarte rau, nu prea mai poate manca, vorbeste greu, etc. Din omul care pana la pneumonia din noiembrie-decembrie muta muntii, e o mare schimbare.

Cu ocazia asta cer si eu sfaturi cum pot convinge un barbat de aproape 60 de ani sa manance mai sanatos. Nu am vrut eu sa-l pun direct pe raw, dar speram ca macar treptat treptat sa elimine alimentele nesanatoase. Si nici macar nu as putea spune ca e la fel de pofticios ca maica-mea. Dar totusi weekendul asta a mancat un cremwursti oricat l-am intrebat eu daca a meritat. Ca sa nu mai vorbesc de omletele cu mezeluri prajite care sunt meniu regulat. Eu incerc sa il fac sa constientizeze ca gustul ala pe care il simte cateva secunde ii ia ani din viata, ani de joaca cu Alex pe care ii pierde. Dar nu reusesc. Pe langa bolile de inima, mai are probleme si cu ficatul si are si diabet. Problemele cu ficatul probabil se datoreaza zecilor de medicamente pe care trebuie sa le ia zilnic...

Eu recunosc ca nu inteleg treaba asta, pentru ca atunci cand am realizat ca daca mananc zahar nu am copii, pentru mine a fost simplu, credeti-ma ca nici o pofta de dulce nu mai aveam, parca uram orice zahar vedeam peste tot. Asa ca nu reusesc sa inteleg cum nu poate cineva sa renunte la anumite mancaruri atunci cand e vorba de viata si sanatate.

Asadar in primul rand vom avea emotii pentru drum, pentru consult, pentru operatie. Apoi, pe locul doi, eu voi fi cam obosita fara mama mea, din nou :D. Mai ales ca acum e vorba cam de o saptamana. Asta daca medicul va considera ca poate face operatia.

In plus, de ieri am inceput sa am febra. Nu stiu daca e o raceala, pentru ca nu am alte simptome. Sau o fi de la faptul ca de sambata iar am un canal infundat si sanul foarte dureros. Sper sa nu fac mastita. Febra asta mi-a dat o oboseala incredibila weekendul asta, cu toate ca Relu s-a ocupat mult de pitic, eu tot eram extenuata. Ma dor oasele si muschii tare rau. Sper din toata inima sa nu se imbolnaveasca Alex, ca noi astia marii le ducem mai usor!

Asa ca va dorim si ne dorim sanatate multa!

duminică, 20 martie 2011

Ce am mai citit

Ingrijirea copiilor

Despre antrenamentul pentru olita

Despre coliere pentru copii impotriva durerilor dentare - a mai auzit cineva despre asta? M-ar tenta...

Despre produsele de protectie solara

Despre hrana sanatoasa - dieta traditionala

Despre probiotice si o digestie sanatoasa

Despre efectele bataii la copii

Tot la capitolul abuzuri, despre babywise, care a dus la deshidratarea copiilor

Despre importanta activitatilor cu copiii si cat de rau e tv-ul pentru ei.

Despre minciunile din reclame.

Cat conteaza felul in care ii linistim pe copilasii nostri, pentru dezvoltarea lor ulterioara


Nastere

Un filmulet in doua parti despre ultra-medicalizarea nasterii

Octavia mi-a trimis intr-o zi o comoara, Un plan de nastere in limba romana, pentru romancele din Spania. Planul e foarte interesant de citit, pentru ca explica toate procedurile, nu iti da numai posibilitatea sa alegi, dar sa si stii ce alegi. Superb!

Despre importanta intarzierii taierii cordonului ombilical pana cand nu mai pulseaza.

Un nou site romanesc despre nasterea naturala, alaptare si altele

N-am inteles niciodata de ce li se pune bebelusilor in ochi nitrat de argint sau antibiotic (?!) imediat dupa nastere, ca sa previna conjunctivita data de niste boli venerice (chiar daca mama e testata ca nu le are in timpul sarcinii). Mai ales ca procedura asta cauzeaza ea in sine conjunctivita... Asa, de bun venit in lume, hai sa bagam antibiotic din prima secunda in sistemul lor fragil... Ce se pune in ochii bebelusilor la nastere.

Despre nasterea la domiciliu, un interviu cu actrita Alison Lohman, care ar fi vrut sa nasca in Romania, dar nu la spital.

Calmantele de durere cresc riscul defectelor bebelusului la nastere

O poveste foarte emotionanta povestita de un reporter CNN care a asistat-o singur acasa pe sotia lui la nastere.


Circumcizie

Incredibil de emotionant, despre regretul unei decizii

Despre trauma circumciziei :(

Foarte la subiect despre circumcizie

Despre schimbarea atitudinii vizavi de circumcizie a unei moase.

Despre starea semi-comatoasa in care intra baieteii imediat dupa circumcizie.


Alaptare

O poezie foarte faina cu un final neasteptat, despre intarcare

Despre hepatita B, C si alaptarea si despre faptul ca in Romania medicii sunt cam inapoiati in privinta asta... Eu mi-am pus o simpla intrebare: din moment ce oricum copilul a avut contact direct cu sangele mamei, nu e mai putin grav contactul cu laptele?

Pe Facebook, cand a dat acest link Ina spunand ca si ea s-a confruntat cu ideea de a se abandona alaptarea cand a fost racita, a venit o mama care a spus ca i se pare exagerat ca o mama sa alapteze cand e bolnava. Si ca nu e mare lucru sa pape bebe o saptamana formula cat e mama bolnava. Asa ca dupa ce am trecut de elementul surpriza sa aflu ca asa gandeste o mama, i-am raspuns. M-am gandit sa trec raspunsurile si aici, pentru ca poate am noroc sa aterizeze google la mine cand o mama se intreaba daca sa alapteze cand e racita...

"1. Daca mama e bolnava isi ajuta copilul alaptandu-l, pentru ca ii da anticorpi. Daca nu-l alapteaza si il atinge si sta in preajma lui, copilul se va imbolnavi. Daca il alapteaza, in general nu se imbolnaveste sau face o forma mult mai usoara. Sau propunerea ta ar fi ca pe langa trauma intarcarii fortate sa treaca si prin suferinta despartirii de mama pana acesteia ii trece boala?

2. Medicamentele permise in alaptare in general nu pot ajunge deloc in laptele matern. Nu ma pricep la biologie si chimie, dar am citit o explicatie legata de marimea moleculelor, care pur si simplu nu intra, sunt prea mari sa patrunda pe canalele de lapte. Mai sunt apoi alte medicamente care chiar daca ajung la copil nu il afecteaza deloc.

3. Sunt copii care nu sug din biberon. La 6 saptamani cand am mers la controlul ginecologic am lasat acasa lapte de-al meu muls, pus in biberon. Si pruncul meu flamand a plans cu el in gura pentru ca nu stia sa suga din el. Oricat i-a fost de foame. In plus, sunt mult copii care nu sunt obisnuiti cu gustul de formula. Si chiar si atunci cand o mama vrea sa intarce prematur si vrea sa treaca pe formula se recomanda sa faca asta treptat, cu cativa mililitri pe zi, sa vada reactiile. Tu propui o trecere fortata din start la toata cantitatea de lapte pe care ar manca-o intr-o zi.

4. Daca iei o mama si ii dai sa manance numai nutreturi chimicalizate (sa nu uitam ca laptele praf nu e bio, si nu e din vaci hranite cu iarba, in aer liber) si ii dai ZILNIC o doza imensa de antibiotice si hormoni (da, te poti interesa oriunde ca asta e "hrana" ZILNICA a vacilor), si iei laptele ala si il pasteurizezi si il omogenizezi pana isi pierde toti nutrientii, si apoi il chimicalizezi si il umpli de vitamine si minerale sintetice, si il faci praf si il amesteci cu o apa de a carei puritate nu stii nimic, si i-l dai copilului la o temperatura pe care poate nu o nimeresti, si i-l dai copilului la orar fix, nu cand ii e sete sau foame, CHIAR SI ATUNCI tot acest lapte de mama chimicalizat ar fi mai potrivit pentru el decat o proteina a altei specii pe care organismul lui nu e pregatit sa o digere, si care ii creeaza multe probleme de sanatate. Si toate astea le inteleg atunci cand mama moare si nu se gaseste o "mama de lapte" disponibila. Dar asa, pentru ce? Pentru un medicament luat intr-o boala banala?

Of, si la punctul 4, am uitat ca in laptele matern mai trebuie sa adaugi si niste larve, viermi, aluminiu, fluor in exces, bucati de plastic, si tot nu ai ajunge la compozitia formulei..."


Despre excesul de fluor din formula

Despre retragerea unor loturi de formula din cauza surplusului de vitamine si minerale

Despre o printesa care isi alapteaza gemenii :)

Si Celine Dion continua sa-si alapteze gemenii chiar daca a inceput munca in Las Vegas.

Un super filmulet! Diferenta este ca nu prea stiu mamici care sa se chinuie atat cu alaptatul din camere diferite (de fapt stiu doar una :) ). In rest marea majoritate cedeaza si isi lasa copilasii sa planga si recurg la lapte praf.

Foarte important de citit! De ce nu se trimite formula sau lapte de mama din afara in zonele calamitate, si cum pot fi sprijinite mamele si copiii din Japonia.

Tot despre asta, de ce nu se trimite formula dupa astfel de tragedii.

Despre importanta unui intestin "virgin", in care in primele 6 luni sa intre numai lapte de mama.

O poveste emotionanta a unor femei care au alaptat copilasul dupa ce mama a decedat.

Alaptarea a ajutat enorm in viata acestei fetite, care altfel poate nu ar fi supravietuit.

In format PDF revista Breastfeeding Today

Alaptarea este normala: imagini din trecut cu bebelusi la san.

Postarea emotionanta a lunii februarie pe blogul Alapteaza-ma mami!

Daca o mama cu diabet isi alapteaza bebelusul, riscul ca acesta sa fie obez scade la jumatate, pentru ca se stie ca daca mama are diabet, riscul ca bebelusul sa fie obez e foarte mare, si astfel sa mosteneasca diabetul mamei, sa faca boli de inima si sindrom metabolic.

Niste raspunsuri simpatice atunci cand suntem "atacate" ca alaptam in public :D


Babywearing

Si-a luat draga mea Dana Ergo :)

Si deci intra in fan-clubul nostru, impreuna cu Nela

Oda pentru mei-tai de la Blogul mediocru foarte faina!

Arta purtarii copiilor: imagini din lume


Co-sleeping si altele AP

Actrita Mayim Bialik explica foarte frumos de ce doarme impreuna cu copiii. Mai dar o iubesc mult pe tipa asta, e al doilea articol al ei care mi-a placut mult mult mult!

Frumos! Dupa ce in ultimele luni am citit si doua miracole in care mamele si-au readus la viata copilasii cu kangoroo mother care, acum articolul acesta frumos in care se explica faptul ca si copilasii nascuti la termen pot beneficia enorm de apropierea mamei. "Never separate a mother and her newborn unless it is absolutely unavoidable.": Kangoroo mother care

Top 10 moduri prin care iti poti da seama ca esti un parinte natural :))

Despre beneficiile attachment parentingului.


Raw

Raw food de aplicat extern :)

Bazele unei alimentatii sanatoase

Si-a deschis Olivia Steer un blog superb despre alimentatie sanatoasa

Andreea de la Bucurie Bunastare Hrisca a adunat laolalta un cuprins cu linkuri cu toate retetele raw din lumea virtuala romaneasca.

Un ghid preponderent raw pentru mamicile ce vor sa isi hraneasca sanatos copilasii.

Si idei de meniu pentru o saptamana preponderent raw la bebelusi.


Altele

Despre niste vanzatori de lactate din Cluj pe care nu stiu cum sa-i boicotez :D

Despre sportul pe trambulina

Despre initiativa stupida a guvernului roman de a mai face un ban din drama din Japonia

Despre filtrarea informatiilor referitoare la protectia impotriva radiatiei nucleare

Daca doriti sa ajutati Japonia, conturi sigure de donatii

Despre cum vin copilasii pe lume sa ne creasca pe noi :)

Cat e de important zincul pentru imunitate!

Fotografierea unei ovulatii, pentru prima oara in istorie

Despre fluor si hipotiroidism

3 pasi prin care parintii isi pot forma pareri despre vaccinurile copiilor lor

Interzicerea unor vaccinuri in Japonia dupa decesele unor copilasi.

Despre sanatatea laptelui de capra

Si ceva ce as dori sa-mi fac timp sa urmaresc, emisiunea Romania Te iubesc de saptamana trecuta. Dupa cate am inteles, e revelatoare in legatura cu chimicalele din alimentatia noastra. Dana mi-a spus ca a aflat astfel ca in sarea gatita se gaseste cianura! O puteti vedea aici:

Hrana sanatoasa a devenit un lux la romani

Hrana sanatoasa un lux partea a II-a


Citate frumoase

"I swore never to be silent whenever and wherever human beings endure suffering and humiliation. We must always take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented." ~ Elie Wiesel

"Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid." ~ Albert Einstein

"Never fear spoiling children by making them too happy. Happiness is the atmosphere in which all good affections grow." ~ Thomas Bray

"Don't be surprised if somewhere along the line you make a few mistakes with your kids. Most folks do, no matter how hard they're trying not to. Kids are very forgiving if you're honest with them." ~ Ina May Gaskin

"Listen earnestly to anything your children want to tell you, no matter what. If you don't listen eagerly to the little stuff when they are little, they won't tell you the big stuff when they are big, because to them all of it has always been big stuff." ~ Catherine M. Wallace

sâmbătă, 19 martie 2011

Noutati in diversificare

Inul prin flax-crackers. Dar a papat doar putin si numai o data. Daca am vazut ca nu-i plac nu i-am mai dat. In schimb eu imi fac foarte des, imi plac mult :)). Seminte de in, lasate peste noapte in apa, apoi dimineata mixate impreuna cu gelul format. Apoi intind pasta pe o foaie de copt si o pun pe calorifer. Cred ca imi voi face provizii mai mari acum cat inca avem incalzire centrala, pentru ca apoi va mai dura pana cand soarele va fi destul de puternic pentru munca asta. Am vazut ca imi plac mai mult cu faina de hrisca, nu au asa pregnant gustul de in. M-am gandit la faina de hrisca de cand am citit reteta asta http://hrana-vie.blogspot.com/2010/07/turtite-de-hrisca-si-seminte-de-in.html. Hrisca nu e o cereala de fapt, e o samanta, de aceea se poate consuma cruda.

Cred ca voi incerca sa-i mai dau in atunci cand ii voi introduce iaurtul. Pentru ca asa, doar semintele gelifiate nu stiu in ce sa i le pun, avand gustul destul de puternic. Pe langa asta, semintele de chia mi se par mult mai "superfoods" in ce priveste omega 3, fara estrogenii continuti de in.

Cand am inceput postarea asta scrisesem: "Am vrut sa-i introduc si fulgii de ovaz pentru ca noi inca tot la cei fara gluten suntem. Dar n-am avut noroc cu comanda de fulgi bio :D". Acum :D deja se stie ca Alex s-a diversificat si cu fulgi de ovaz nebio :)).

Si daca tot suntem la capitolul zilei de miercuri, poate ar trebui sa trec si ciupercile ca aliment nou (din ciorba mea).

I-am dat broccoli dar era exact in prima zi de "nemancat" din multele ce au urmat. In prima faza am crezut ca broccoli e de vina pentru lipsa poftei de mancare. Voi mai incerca atunci cand ii va reveni apetitul...

Am trecut in notite si smochinele. Nu credeam ca nu le-am scris deja pe blog. Am impresia ca ii dau de atata vreme smochine incat sigur le-am scris inainte... Le punem in apa peste noapte si dimineata le pun cu tot cu apa indulcita in laptele de nuci/seminte si ii amestec cu cereale. Smochinele sunt bio, sa nu uitam problema cu fructele uscate conventionale. Si sunt excelente surse de fier!

In prima zi de febra a primit miere cu propolis, asa ca a fost o premiera propolisul.

Ca sa mai adaugam si alte leguminoase pe langa mazare verde si fasole verde, a primit intr-o ciorba de legume naut. Dar, normal, a avut crampe si gaze dureroase...

M-am hotarat sa-i dau polen. Oricine ar citi un articol despre polen ar fi hotarat sa consume polen in fiecare zi! E o minune a naturii! Plin de vitamine, minerale, proteine,... Eram doar ingrijorata de alergia la polen. Se pare ca si pentru copilasii alergici la polenul din flori, consumul de polen de albine (care este "mestecat" si umplut astfel de enzime) ajuta foarte mult sa-si invinga boala. Nu stiam cum sa i-l dau, pentru ca el nu manca nimic in perioada aceea. Si am fost extrem de surprinsa ca dupa ce a simtit gustul unor granule de polen in gura nu am mai scapat de el. Imi arata intr-una punguta cu polen si imi cerea disperat! I-am dat in prima zi destul de mult, cam o lingurita, apoi a trebuit sa-l pacalesc cumva sa uite de ele. A doua zi la fel. Si ce m-a surprins a fost ca dupa greva foamei pe care o tinea deja de 3 saptamani, din prima zi de polen a inceput sa ciuguleasca putin. Deci chiar e bun pentru cresterea poftei de mancare la copii, si citisem despre asta.

Intr-un piure de legume bunica i-a pus marar si leustean. Pana acum piureurile lui aveau doar aroma de patrunjel. Si nu numai aromele conteaza, pentru ca aceste plante sunt pline de nutrienti.

Intr-o zi i-am pus in piureul de legume ulei de canepa bio. Bine, el a mai mancat canepa, dar nu sub forma de ulei.

Intr-o seara a vrut sa pape si el ca bunicul seminte de dovleac :).

Cam putine noutatile din cauza ca el oricum nu a prea mancat in ultima luna... sa speram ca ne revenim incet incet.

Si sa nu uit la capitolul diversificare, un moment emotionant. Miercuri, 9 martie, a mancat pentru prima data singur cu lingurita! El tot timpul se joaca cu lingurita si in boluri goale si in cele cu mancare. Dar niciodata nu a fost tentat sa duca la gura nici daca avea mancare in manuta, nici daca se juca cu lingurita in mancare. Dar in acea zi era fascinat ca avea ciorba de legume bucati, nu piure, si a incercat sa pescuiasca un morcov cu lingurita si si l-a dus cu mana nesigura la gurita!!! Asa de frumos si emotionant a fost momentul! Bine, apoi a venit la mine cu gura deschisa sa i-l iau :)))) dar asta e o alta poveste. Si normal ca din legumele facute piure nu mai vrea sa isi duca singur lingurita la gura...

De cateva dimineti imi cere el fructe de goji, eu i le rup in 2-3 si el le culege si le baga tacticos in gurita! E asa de scump!

Si inca ceva. Dupa mai mult de o luna de zile in care el era ori alaptat exclusiv, ori cu zile si saptamani in care manca numai rondele de orez pe langa lapte, am incercat intr-o zi iar un borcanas cu fructe de la dm. A papat. Eu eram fericita. Si nu doar atat! Stiu ca nu e asa sanatos, dar oricum, din borcanele de pe piata mi se pare ca are cea mai ok lista de ingrediente. Si nu ma bucura doar faptul ca a mancat borcanasul, pentru ca asa am putea extrapola "nu conteaza ca mananca doar cartofi prajiti, bine ca-i mananca si pe astia, hai sa-i mai dau". Dar nu stiu ce baga astia de la dm in borcanase din moment ce de 3 zile de cand ii dau dimineata fructe din astea de la ei, el apoi mananca si in timpul zilei tot ce ii ofer!

miercuri, 16 martie 2011

O zi fara bunica

Da, azi bunica a fost plecata la tara, asa ca am fost singura cu Alex.

Stiu ca marea majoritate a mamelor sunt singure cu copilasii, unele cu mai multi, unele mai fac si facultate, unele mai tin si gospodaria, unele merg si la servici, unele mai fac si doctorate, unele sunt in strainatate si nu au pe nimeni care sa le ajute in jur la nevoie. STIU. Asa ca dinainte spun un JOS PALARIA si sper ca acum am dreptul sa ma plang :))).

Sunt sigura ca daca as fi fost singura cu Alex de la nastere si el ar fi fost altfel la varsta asta, pentru ca s-ar fi invatat cu faptul ca nu tot timpul pot fi la dispozitia lui, poate ar fi fost lasat si sa planga. Dar asa, daca se intampla asa rar si asa tarziu, normal ca e mult mai greu sa fii o zi intreaga cu un copil invatat sa fie tot timpul cineva la dispozitia lui.

S-a trezit la ora 6 si ceva. Deci dupa 6 ore de somn intrerupt la mine, ma usturau ochii si senzatia asta nu a trecut inca :D. Nici dupa doua ceaiuri verzi mai tarziu :)). Nici dupa 6 patratele de ciocolata neagra de 99% (!). Mda, bateriile imi erau pe terminate si nu mai stiam cum sa ma droghez :)).

Dar excesele azi nu au fost numai din partea mea. Pentru ca si Alex azi s-a diversificat cu primele lui cereale cu gluten, fulgii mei de ovaz. Eu am vrut sa ii dau doar cand voi gasi de cumparat bio. Dar numai daca i-am dat cutia mea de fulgi am putut manca dimineata micul dejun. E a treia zi in care se joaca cu ei si pana acum nu isi baga in gurita. Azi insa au fost deliciosi... direct de pe covor!

Ca sa pot manca de pranz pe la ora 3 si ceva nu am putut sa ma lupt cu el si a trebuit sa-i dau din ciorba mea, pentru ca piureul lui nu era tentant. Asa ca s-a diversificat din ciorba cu apa de robinet (cu clor si alte prostii, viermi si alte animale), cu sare comuna (de obicei mami cand imi face ciorbe separate de restul familiei imi pune sare de Himalaya; dar acum cum e Post, a facut ciorba de legume simpla pentru toata lumea, asa ca a pus sare normala, din aia cu cianura :( ) si s-a mai diversificat cu champignoane si putin bors! Cam multe diversificari pentru o zi :)). Dar tot e bine ca nu era ciorba facuta cu vegeta, cu rantas, cu faina, smantana si altele... Si noroc ca apoi a dat iar de fulgii de ovaz de pe covor si am putut sa mananc sarmalele de Post in liniste, altfel se mai diversifica si cu varza. Si eu am niste crampe ingrozitoare de la varza, asa ca la el nu stiu cum ar fi fost!

Sper ca nu a bagat si in gura cum s-a jucat pe covor cu pliculetele mele de ceai verde (pe care le-a spart si le-a imprastiat si in cana, si in bolul de lapte, si in cutia de fulgi de ovaz si in galeata din baie in care ii spal scutecele textile si hainele cand si le murdareste cu kk :D).

De fapt dupa ceaiul verde a dormit mai bine. Pe mine a vrut sa doarma, nu in pat, dar a dormit mai bine acuma dupa-masa/seara (exact cand venea Relu acasa de la servici si aveam si eu ajutor :D) decat dimineata cand s-a trezit dupa mai putin de o jumatate de ora...

A si mancat azi binisor. Dupa ce pana ieri era aproape pe lapte exclusiv. De cand cu maselele, pe langa lapte mai accepta doar rondele de orez... Si nu are legatura cu mancarea mea pentru ca i-am mai oferit si alta data de la mine si degeaba.

Si a fost incredibil de cuminte!!! Obositor, dar cuminte tare! Nici un tantrum, nici un marait, nici un plans, totul a fost perfect! Cand am vrut sa iesim afara, nu m-a lasat sa-l imbrac pana cand s-a saturat sa se plimbe cu caruciorul lui de lemn prin casa!

Ca sa ne treaca timpul mai repede, am mers iar la fostul meu servici in vizita, la prietena mea. Cea care are frumusetea de fata Iza cu care ne-am mai intalnit noi. Iza canta! Chiar canta pe note, si spune vocalele ca in cantec. E cu 3 luni mai mare ca Alex! Si are niste ochi incredibil de albastri! Si era curajoasa, venea si il tragea pe Alex inspre ea si voia sa-l pupe! Pe mine m-a cucerit total ca s-a pus singura la mine in brate si s-a lasat pe mine! Dar al meu era timid si se tot cerea in brate cand venea domnisoara la el :)). Apoi a vrut sa-i arate ca e fortos si a inceput sa impinga niste carucioare de marfa de la un hipermarket din apropiere :)).

A fost iar cald azi, foarte cald! Se preconiza 16 grade, ca zilele trecute, dar au fost 21-22! Asa ca si eu si el eram in tricou cu maneca lunga, dar cu manecile sufulcate :D. Sa mai spun oare ca erau zeci de copii in oras cu carucioarele, imbracati cu cosmonaut, cu sapca de blana si cu protectia de picioare prinsa??? In general eu sunt de parere sa-l imbrac si pe el cum ma imbrac eu, la fel de multe straturi de haine. Si culmea era ca nu le puteam reprosa nici in gand nimic mamelor respective, pentru ca in afara de una toate erau in paltoane si fular la gat!!! Eu nu mai puteam de cald in tricou si am si hipotiroidism, deci imi e mai frig decat altor oameni :)). O singura mama era in maneca scurta, dar fetita ei era cu o pufoaica mare si groasa si o caciula la fel de groasa!

Nu mai zic cat de relaxanta mi s-a parut scalda la piscina de acuma seara de la 8-9... aveam impresia ca apa imi face masaj la picioare...

Chiar daca nu am facut poze cu Iza, am imortalizat fulgii de ovaz pe covor :))

O, apropo, la multi ani de un an si 5 luni!!! :)

luni, 14 martie 2011

Despre germeni

Stiu ca ar fi fost frumoasa postarea asta pusa bine la punct, cu proprietati ale germenilor in general, cat sunt de sanatosi si minunati, si in amanunt cu calitati ale fiecarui sortiment. Dar asta ar insemna multa munca si nu am atata timp. Din moment ce v-ati hotarat sa mancati germeni, nu mai are rost sa va lamuresc :)). Trebuie doar sa stiti ca au de cel putin 3 ori mai multi nutrienti usor asimilabili si sunt hrana vie, plina de enzime, usor digerabila.

Procesul pare complicat doar pana cand iti dai seama cum se face. Apoi e floare la ureche si ajunge chiar sa-ti placa, exact ca si cum ai avea o gradina si ai satisfactia ca din mana ta iese ceva, creezi viata :).

De ce avem nevoie?

Cel mai usor mi s-a parut a fi de germinat intr-un borcan. Dar nu am gasit la noi de vanzare un capac din sita metalica de pus pe borcan. Tifonul tine umezeala deci nu ar fi fost bun. Dar cu un capac metalic cu sita pus pe borcan si rasturnat borcanul cu capul in jos, usor inclinat, se poate germina orice.

Cum ne arata aici wikipedia, sunt chiar borcane speciale cu capac de plastic, care au un suport ce le tine inclinate. Vad ca acest borcan e exact firma (A. Vogel) cutiei mele de germinat.

Pentru ca nu am gasit borcanase, eu mi-am cumparat prin intermediul unui magazin tip plafar o astfel de ustensila de germinat: http://www.avogel.ca/en/shop/health_food/bio-snacky_original.php. Se poate si fara asa ceva, se poate si cu ustensile mai complicate, le gasiti online.

Sau se poate cu o punga de strecurat laptele de nuci si seminte. Pe site la Ligia gasiti cele mai ieftine pungi si mai gasiti mai jos si germinatoare mai performante. Si storcatoare de iarba de grau, pentru obtinerea sucului de grau, daca veti dori. Sau puteti sa va faceti o astfel de punga dintr-un material de organza eventual.

Bun, deci aveti borcanul sau aparatul sau punga. Mai trebuie sa va procurati semintele, de la magazine gen plafar sau de pe internet. Trebuie sa fie seminte speciale de germinat. Atentie, nu seminte de la magazine de gradinarit, pentru ca acelea sunt tratate. De lucerna, de broccoli, de ridichi, de mustar, de kale, de fasole mung, de quinoa etc.

Si mai aveti nevoie de apa pura, nu apa de robinet. Nu numai pentru ca nu vreti sa beti clor, dar si pentru ca majoritatea semintelor nu vor creste cu apa clorurata. Deci apa de izvor pe cat posibil.

Tehnica

La aparatul meu eu ascult de instructiuni si pun apa si se scurge si repet asta de doua ori pe zi pana cand am germenii cum arata in reviste :D. La borcanase si alte improvizatii se spune ca trebuie sa le lasi vreo 10-12 ore (mai mult sau mai putin, depinde de fiecare samanta in parte) in apa cat sa le acopere. Apoi le limpezesti bine si le lasi sa se scurga bine de toata apa, sa nu ramana apa pe ele, ca apoi se strica. De doua ori pe zi le uzi, le limpezesti, dar la fel, sa se scurga toata apa. Cand crezi ca sunt gata, cu primele frunzulite iesite afara, te asiguri inca o data ca nu au apa pe ele si le poti pune la frigider ce nu mananci imediat.

Despre cresterea plantutelor pe pat de pamant voi da cateva linkuri dar nu am facut niciodata. E vorba mai mult de cresterea ierbii de grau (wheatgrass), extrem de sanatoasa, si cresterea plantutelor mici de floarea soarelui.

Acum cateva linkuri:

Cum se germineaza la clinica raw Tree of Life (de citit in mare si comentariile la toate filmuletele astea de la renegadehealth)

Cum sa germinezi hrisca, ovaz si seminte de floarea soarelui

Cum sa germinezi intr-un borcan

Despre sprouting, wheatgrass si barleygrass

Aici descrisa putin tehnica, si sunt dati timpii de inmuiere la fiecare samanta.

Bine, si oricand exista google si youtube in care sa dam o cautare, de exemplu "how to sprout mung beans" :D.

Acum niste linkuri de la Laura Popescu, care a invatat multe despre hrana vie de la Institutul Hippocrates din SUA.

De ce sa consumam vlastari

Cum sa cresti singur iarba de grau sau alti vlastari pe pamant

Ce e asa minunat la sucul din iarba de grau

Ce este iarba de grau

La Ina despre sucul din iarba de grau si niste filme din care se intelege foarte usor cum se creste iarba de grau

Germeni de fasole mung

Germeni de floarea soarelui

Despre germeni de la Ligia

Despre grau germinat

Despre germenii de lucerna

De la sanatate Angi despre iarba de grau, a strans laolalta si 3 linkuri de la Ligia, si alte articole.

De fapt in linkul cu magazinul sigur ati vazut ca Ligia se pregateste sa lanseze o carte doar despre vlastari.

Inca niste filmulete EXCELENTE despre sprouting:

unul de la Kristen's Raw



si de la Karen Knowler:







Happy sprouting! :)

duminică, 13 martie 2011

Despre analizele din februarie

Dupa cum am zis intr-o postare precedenta, am fost in 12 februarie in Satu Mare la Synevo pentru niste analize. Si eu vroiam sa stiu cum stau, si sa-i facem si lui Alex analizele uzuale.

Incep cu ale mele, ca e simplu. Am iar TSH-ul prea mare, hipotiroidism, era clar cu iarna asta urata care nu se mai termina, si semne aveam destule, mai ales la cantar si la senzatia permanenta de frig, plus oboseala mare.

Alex are urmatoarele rezultate:

Denumire...............Rezultat.......UM.........Valori de referinta
Biochimie
* Calciu seric..................9.66.........mg/dL...........8.4 - 10.4
* Magneziu seric................2.35.........mg/dL..........1.58 - 2.55
* Sideremie....................38.01.........μg/dL............29 - 91
Hematologie
Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si
indici

* Numar leucocite...............5.88........mii/μL.............5 - 20
* Numar eritrocite..............4.45........mil./μL..........4.1 - 5.3
* Hemoglobina {Hb}..............9.7.........g/dL............11.3 - 14.1
* Hematocrit....................30.4..........%...............32 - 40
* Volum eritrocitar mediu{VEM}..68.3.........fL...............70 - 89
* Hemoglobina eritrocitara......21.8........pg/cell...........22 - 30
medie {HEM}
* Concentratie medie a .........31.9........g/dL..............32 - 38
Hb/eritrocit
* Largimea distributiei ........14.6..........% ............11.6 - 14.8
eritrocitare
* Numar trombocite ..............351.......mii/μL............150 - 450
* Volum trombocitar mediu{VTM}...10.1.......fL...............7.4 - 13
* Largimea distributiei..........12.5........%.................8 - 16.5
trombocitare
* Neutrofil......................24..........%................20 - 65
* Neutrofil.....................1.42.......mii/μL............1.5 - 8.5
* Limfocit......................62.1.........%................40 - 65
* Limfocit......................3.65.......mii/μL..............4 - 10.5
* Monocit.......................10.4.........%...................≤ 10
* Monocit.......................0.61.......mii/μL............0.3 - 1
* Eozinofil.....................2.6..........%...................≤ 5
* Eozinofil.....................0.15.......mii/μL...........0.05 - 0.7
* Bazofil.......................0.9..........%...................≤ 2
* Bazofil.......................0.05.......mii/μL................≤ 0.2


Asa ca daca ati trecut de randurile astea fara o durere de ochi de la punctulete, se poate vedea o usoara anemie... Acum intrebarea venea ce fel de anemie? Logic ca primul gand mi-a fost ca nu are cum fi anemie feripriva din moment ce sideremia e ok. B12 iar, chiar daca nu papa carne, are din plin laptele matern. Am vazut o analiza a laptelui matern dupa 2 ani si inca incorpora 90% din vitamina B12 necesara unui copil! Plus ca el mai si mananca galbenus de ou. Asa ca singura anemie ce imi aparea in minte era lipsa de acid folic. Mai ales ca verdeturi ii dau foarte rar, nu ii plac. Salata verde si spanac i-am dat rar de cand a venit toamna pentru ca nu am de unde sa iau bio.

Dupa ce au venit rezultatele astea, si m-am bucurat de calciu, magneziu si sideremie, am inceput sa caut in stanga si-n dreapta ce inseamna rezultatele mai putin bune. Pe langa cercetarea mea, am intrebat si cateva fete dragi, in care am avut incredere ca au multe cunostine in domeniul medical, nutritional, pediatric etc. Nu le voi da numele aici, dar sper ca nu se vor supara daca voi scrie aici anumite lucruri pe care le-am invatat de la ele.

In primul rand vreau sa spun ca era sambata seara cand le-am trimis mailul cu intrebarea. Si oricat au fost de ocupate, pentru ca toate sunt foarte ocupate, mi-au raspuns foarte repede, sambata seara si duminica! UAU! Ma face sa apreciez incredibil ce fel de oameni am in jur! Si in momente din astea imi dau seama ca oricata lume rea as avea in jurul meu, nu reusesc sa ma atinga din cauza atator oameni buni ce ma inconjoara, care sunt alaturi de mine fara nici un interes, fara sa ne cunoastem de multa vreme. Nici nu am cuvinte sa exprim cata gratitudine m-a cuprins cand am primit rand pe rand raspunsurile lor! Normal ca ma bucura si experienta si cunostintele lor, dar mai ales bunatatea si altruismul! Sper ca prin gandurile mele bune indreptate inspre ele sa fi reusit cat de cat sa aduc multumire indeajuns.

Asadar am cerut parerea unui consultant excelent in lactatie, pentru ca Alex suge inca mult si mananca putine solide. Am cerut parerea a doua mamici care isi cresc copiii extrem de sanatos, care la randul lor sunt raw-vegane. Si nu in ultimul rand, parerea a doua mamici care au lucrat in domeniul medical.

Le-am scris asa:

"Dragele mele, am nevoie de niste sfaturi. Azi i-am facut analizele lui Alex si am primit urmatoarele rezultate, din pdf-ul atasat.

Un update legat de alimentatia lui Alex:
- din decembrie, de la un an si doua luni, a inceput sa manance mai mult decat inainte (inainte manca cel mult o lingurita de solide pe zi!). Acum mananca aproximativ 100 ml de solide pe zi.
- mananca fructe crude, piure de legume fierte, uleiuri, cereale, galbenus de ou (de vreo 2 ori pe saptamana), nuci si seminte (si lapte din nuci si seminte, migdale, caju, seminte de floarea soarelui, nuci europene, chia), alte surse de proteine (hemp, mazare verde, fasole verde). Foarte rar (pentru ca uit sa pun la germinat) mananca sprouts. Uneori ii pun in piureuri spirulina, carob. Mai mult ca sigur uit ceva...

La prima cautare pe net, daca sideremia e buna, atunci nu e anemie din lipsa de fier. Deci ce mai ramane? Lipsa de acid folic si de vitamina B12, nu? Atunci ar fi foarte simplu, i-as introduce mai multe chestii verzi pentru folati si iaurt din lapte de vaca si de capra pentru B12. Si sa-i dau ou mai des.

Neutrofil, limfocit si monocit zice ca e ceva legat de maduva, de celulele albe, de imunitate. Sper sa nu ma mosteneasca cu bolile autoimune. Mai spune google-ul ca poate fi si lipsa de vitamine si de acid folic si B12. Bine, mai spune google-ul la fiecare si boli inspaimantatoare, banuiti ce poate fi legat de maduva, dar cand citesc simptomele, Alex nu le are deloc deloc (nici simptome de alte infectii, nu ii curge nasul, nu ii sangereaza nimic, nu pare deloc bolnav, e vesel si e ok).

Probabil trebuia sa incep cu asta. Alex pare un copil perfect normal, foarte energic si vesel, cu episoadele de suparare cauzate de oboseala si de dinti. Analizele le-am facut doar pentru ca are un an si 4 luni si nu i-am facut niciodata.

Stiu ca in sarcina studiasem despre fierul ala sintetic cat e de nociv de luat. De asta nu as vrea acuma sa ne spuna doctorita de familie ca trebuie sa-i dau fier (desi ii voi da daca trebuie). Nu ea ne-a cerut analizele, dar daca ajung la ea as vrea sa am temele facute, sa stiu ce sa-i raspund daca imi spune ceva. Daca are sideremia normala imi poate recomanda fier? Si asta poate ajuta?

Ma voi uita si la Evie's Kitchen a lui Shazzie ca am impresia ca si ea a avut probleme cu ceva anemie si a facut tratament alopat, nu?

Cred ca in primul rand as vrea parerea voastra de mame!

Va rog sa ma iertati ca indraznesc sa abuzez asa de timpul vostru! Va multumesc mult!

Voi scrie si pe blog dar acum nu am avut timp si am vrut sa va intreb cat de repede."


In primul rand de la mamicile mele dragi am primit incurajari, multe incurajari! Ceea ce a contat mai mult decat orice. Apoi mi-au umplut sufletul de seninatate, pentru ca am realizat a nu stiu cata oara ca am avut onoarea sa cunosc asa oameni minunati!

De atunci pana acum m-am mai calmat si stiu ca nu e prea tarziu sa incerc sa-i redresez hemoglobina cu ajutorul alimentatiei. Mi se pare ca a fost ca un semnal de alarma sa stiu incotro sa ma indrept si cu ce alimente sa insist la Alex. Deci chiar ma bucur ca i-am facut analizele.

Mi-am dat seama ca intr-adevar nu prea avea de unde sa-si ia acid folic si am tot pus in seara aceea la incoltit niste seminte de lucerna. Acum cum e iarna, am cam neglijat aspectul asta, al verdeturilor. Si stim ce importante sunt. Chiar si Victoria Boutenko povestea cum a ajuns sa aiba multe deficiente pentru ca manca raw vegan dar fara frunze, mai mult fructe si radacinoase.

Suntem mai degenerati decat generatiile anterioare si nici mediul inconjurator nu e in avantajul puilor nostri. Noi am mai crescut la tara, cu hrana naturala, cu aer curat, cu miscare multa. Ei nu au privilegiul asta. Si eu am avut in timpul sarcinii hemoglobina scazuta si sideremia ok, si am tot citit cat e de nociv fierul in exces in sarcina (iar acum am citit ca e letal in primii 6 ani ai copilului daca e dat in exces, au fost multe cazuri de deces). Si am luat spirulina, am baut ceai de urzica, am mancat susan cu miere. Si peste o luna se mirau doctorii ca asa de repede mi-am revenit, ei se asteptau sa-mi creasca nivelurile dupa fierul sintetic abia dupa 2 luni...

Apoi mi-au spus mamicile mele dragi ca valorile sunt (si intr-adevar sunt) foarte aproape de cele normale, deci se poate rezolva usor din alimentatia lui si din a mea. Una dintre mamicile raw-food-iste mi-a adus aminte si m-a indemnat sa cultiv germeni (sprouts) ca sursa de verdeturi pe timp de iarna. Oare cum de uitasem lucrul asta! In modul asta cultiv in casa, e organic, e o plantuta verde si, cel mai important, e o sursa incredibila de nutrienti! In sprouts orice vitamine si minerale ar avea planta matura sunt multiplicati cu 300% si sunt toate usor asimilabile! In plus fiind o planta cu adevarat vie, enzimele sunt prezente si ajuta la digestie! Deci e un aliment minune si eu il uitasem complet. Pe timp de iarna e chiar sursa ideala de verdeturi, acum cand nu avem la dispozitie variante cat de cat naturale de salata verde, spanac si alte verdeturi.

In plus aceeasi mamica m-a sfatuit sa-i dau seminte de chia si hrisca, iar daca nu reusesc sa pun la germinat sprouts atunci sa-i dau pudra organica de suc de orz si de grau. In plus sa-i adaug in alimentatie superfoods, pentru ca sunt niste alimente incredibil de dense in nutrienti (mesquite, maca, lucuma,...). Eu sa ma vitaminizez bine si in plus sa iau omega 3 si fitoplancton marin.

Majoritatea mamicilor mele dragi mi-au spus ca sigur mi-as fi dat seama daca ar fi fost vreun motiv de ingrijorare. Si intr-adevar, cautand care sunt simptomele anemiei, Alex nu indeplineste nici un criteriu. Deci in mod normal nici un doctor nu ne-ar fi trimis la analize pentru ca nu aveam cum sa suspectam asa ceva. Alex e vioi, plin de energie, vesel si alert, neobosit.

O alta mamica mi-a spus ca am intuit bine ca nu e vorba de o anemie feripriva, din cauza sideremiei normale. Si in plus, faptul ca aceasta nu e prea ridicata, se exclud alte forme de anemii microcitare. M-a sfatuit sa acord o atentie deosebita aportului (sau suplimentarii) cu vitamina B12, acid folic, cupru si zinc. In ceea ce priveste elementele seriei albe (limfocite, neutrofile, monocite) m-a sfatuit sa nu ma ingrijorez pentru ca valorile sunt foarte putin iesite din intervalul de referinta, care oricum s-ar putea sa fie de fapt pentru un adult de 70 de kilograme... Limfocitele si neutrofilele sunt putin scazute, ceea ce ar sugera o imunitate mai slaba.

De atunci pot spune ca stiu cauza pentru care limfocitele si neutrofilele au iesit asa. I-au dat maselele de jos exact in saptamanile urmatoare dupa analize, si normal ca in perioada eruptiei dentare imunitatea e scazuta.

Doua dintre mamici mi-au atras atentia ca e posibil ca analizele oricum sa fie eronate, dandu-mi exemple personale de analize gresite cu urmari destul de grave. Intr-adevar, de aceea am insistat sa merg la Synevo pentru ca am sperat ca acolo sa fie altfel decat la laboratoarele din orasul meu. Aici despre cele doua cele mai faimoase laboratoare particulare am cateva povesti chiar de groaza referitoare la analize gresite. Intamplarea face ca una dintre mamici sa aiba experienta analizelor gresite chiar la Synevo...

Si in al doilea rand, intr-adevar nu stim daca valorile de referinta sunt pentru un adult (carnivor) sau pentru un bebelus. Oricum, toate mamicile s-au mirat ca i-am facut analizele chiar daca nu are nici un semn de carenta si nu ne-a indemnat nimeni sa i le facem.

Ce mi-a atras atentia una dintre mamicile raw a fost ceva ce uitasem sa pun la socoteala: si noi adultii la finalul iernii suferim de anemie si de astenie, toate valorile analizelor sunt cam proaste in perioada aceasta la oricine. Dar imediat vine primavara si reincepem vitaminizarea.

De atunci imi tot propun sa ajung la DM sa caut daca exista si la noi in oras un preparat care mi-a fost recomandat de una dintre mamici, cel putin pentru mine, daca nu si pentru Alex, "Kräuterblut" (sange de plante).

Aceeasi mamica mi-a spus ca cel mai bine ar fi sa incep sa-i introduc in alimentatie plante verzi din flora spontana (genial sfat!), sunt singurele care au cu adevarat valoare nutritiva, pe cand in spanacul cumparat de la supermarket nu mai e mare lucru..... Macrisul are un gust grozav chiar si pentru copii si are un continut foarte mare de fier. Si urzicile la fel, eventual crude in smoothie-uri. Si cel mai important, orice ii dau lui sa mananc si eu, ca sa invete prin puterea exemplului. Mi-a mai recomandat sfecla rosie si mei.

Ma bucur ca vine primavara si ii voi da lui Alex din gradina proprie: papadie, macris, urzici, si de la piata voi mai lua leurda!!! Ce dor imi e de leurda! Chiar simt ca isi va reveni cu analizele foarte repede si simt ca e bine ca stiu ca ii lipsesc astea si voi sti pe ce sa insist. Mai ales ca acum e perioada cu cea mai mare astenie de primavara, acum inainte sa iasa soarele si inainte de primele plantute.

Tanti care vinde leurda in piata in fiecare an m-a recunoscut cand a vazut ca-i dau tarcoale si mi-a spus ca nu a aparut inca :)). Datorita iernii prelungite. Dar mi-a zis ca saptamana viitoare sigur apare! Iuhuu!

Si eu m-am cam neglijat, nu mai am grija de alimentatia mea, pentru ca nu prea mi-am gasit timp. Dar voi face un mic efort, pentru ca inca Alex depinde de mine. In toamna cand mi-am facut analizele erau cele mai bune din toata viata mea, dar dupa iarna asta si dupa revenirea hipotiroidismului sigur mi s-au stricat si mie analizele uzuale...

Alta mamica draga (observati ca si daca ele au cunostintele pe care le au din cauza ca sunt specialiste in anumite domenii legate de sanatatea copiilor, eu aleg sa le numesc mame, eventual chiar prietene, pentru ca in acest context mi-au impartasit din cunostintele lor; sper sa nu se supere pe mine ca am ales sa dau mai departe informatiile pretioase si lectiile invatate de la ele) m-a sfatuit sa pun accentul pe alimentele ce contin fier cu biodisponibilitate mare (broccoli, galbenus de ou etc). Pentru a sti cantitatea de fier disponibila in organismul lui am aflat ca se face analiza feritinei (sideremia nu e chiar relevanta pentru cat fier e disponibil). Si pentru a-l face sa manance mai mult mi-a spus sa incerc sa stau cu el la masa, sa laudam impreuna ce mancam etc. Si chiar mi-a trimis o carte speciala pentru copilasii care nu vor sa manance!

O singura mamica a sustinut cu tarie ca e vorba de anemie feripriva si am inteles perfect logica in final:

Fierul exista in organism sub doua forme:
-fierul liber, cel pe care il determinam noi prin sideremie si
-fierul din depozite (maduva).

In cazul unei anemii, se consuma initial fierul din depozite. Daca omul isi face analizele uzuale in acest stadiu, vor iesi minunat. Nimic modificat. Ca sa se depisteze anemia in acest stadiu, ar trebui facuta o analiza speciala, numita feritina serica, dar nimeni nu o cere asa, din prima, decat daca medicul respectiv are o suspiciune puternica asupra diagnosticului. Abia dupa ce fierul din depozite s-a consumat, incepe sa scada fierul seric (sideremia)... La Alex sideremia este in limite normale, dar totusi scazuta... Ceea ce inseamna ca rezervele s-au cam dus.

De ce nu este deficit de B12 sau de acid folic? Pentru ca indicii eritrocitari (cele 3 analize de sub Ht) sunt scazuti. Asta inseamna ca anemia este microcitara... tipic pentru feripriva! Daca ar fi fost de vina lipsa de B12/acid folic, acesti indici erau crescuti, anemia numindu-se macrocitara sau megaloblastica. (Eeee, ce de lucruri noi am invatat?)

In plus anemia prin deficit de B12 apare in special la varstnici, la cei cu gastrita atrofica, la cei cu stomacul rezecat, la persoanele care au o boala autoimuna si produc anticorpi impotriva factorului intrinsec. Anemia prin deficit de acid folic este destul de rara si o intalnim mai ales la consumatorii de bauturi alcoolice, la cei cu boli renale severe, care fac dializa, la oamenii care iau anumite tipuri de medicamente. Se pare ca este destul de greu sa faci anemie prin deficit de acid folic si carentele alimentare sa fie singura cauza.

Restul analizelor care sunt modificate m-a sfatuit sa nu le bag in seama; cu siguranta daca le-am reface ar avea alte valori sau ar fi perfect normale. Poate puiul a fost un pic racit in ultima vreme si de aceea neutrofilele (pot sa scada in infectii bacteriene si virale) sunt scazute si monocitele usor crescute (astea mai cresc si in reactii alergice, dar iarasi, nu credem ca-i cazul lui Alex). Cum am mai zis, de atunci mi-am dat seama ca "infectia" vazuta la analize a fost eruptia dentara, cu tot cu febra aferenta.

Aceste raspunsuri ale fetelor m-au dus cu cercetarile mult mai departe, si mai ales m-au ajutat sa-mi organizez gandurile.

Deci am ajuns la concluzia ca va trebui in prima faza sa ii suplimentez alimentatia (si de fapt si mie) cu alimente bogate in acid folic, am mai gasit in multe locuri ca anemia de acid folic cauzeaza deficiente in fabricarea celulelor albe, deci asta ar explica valorile scazute de monicite si celelalte analize din josul tabelului. Asta inseamna: sprouts, raw organic wheatgrass juice powder (ca inca nu ma pricep sa-l fac si sa-l storc), raw organic green barley powder, sa ii dau mai multa spirulina, mai mult spanac, broccoli, etc.

Lactate inca nu i-am dat niciodata, de aia ma gandeam si eu pentru B12 sa ii fac iaurt din lapte crud de vaca sau de capra. Recunosc ca cu cel de vaca am ceva emotii si din cauza ca am citit atatea rele despre el (cate ravagii face in organism), si din cauza riscului de TBC.

Totusi, dupa ce am studiat mai mult, am vazut ca in cazul anemiei feriprive la copii se recomanda scoaterea din alimentatie a lactatelor de vaca. Laptele de vaca se pare ca provoaca anumite hemoragii la nivel intestinal, nevizibile in scaun, dar care dau anemie in timp scurt. Peste tot am dat de aceasta recomandare, chiar si pe site-uri banale de copii. Asa ca introducerea laptelui de vaca a fost amanata. Am zis ca vom incerca laptele de capra, in forma de lapte fermentat (care e mult mai usor digerabil decat laptele dulce) si kefir. Probabil ca voi scrie despre beneficiile kefirului la timpul potrivit. Deocamdata, cateva saptamani nu avem acces la laptele de capra, pentru ca ele acum au ieduti (care imediat isi vor pierde viata, mult prea devreme, dar asta e alta poveste trista...). Stiati ca laptele de vaca se digera in mai mult de 24 de ore, iar cel de capra in 20 de minute?

Pentru fier, ma gandeam sa ii dau mai mult susan, spirulina, migdale, suc de sfecla rosie, fasolifere (ii dau rar pentru ca inca il afecteaza la burtica), galbenus de ou, smochine, caise uscate, prune uscate, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, frunze din flora spontana. Si la fiecare masa de fier sa fiu sigura ca are si o sursa de vitamina C, ori sub forma sucului de lamaie, ori sub forma fructelor si legumelor crude.

Alex pana la mijlocul lui decembrie manca extrem de putin, cel mult o lingurita de bebe de solide pe zi! Si fierul stocat in organism (la nastere) incepe sa se piarda din momentul introducerii solidelor, deci de la 6 luni jumate e mult pana la 1 an si doua luni, probabil organismul se astepta sa inceapa sa primeasca deja din alimentatie mai mult fier.

Apoi in decembrie a inceput sa manance legume (morcovi, cartof, din astea mai fara gust ii plac) si cereale. Adica eu ma bucuram cand manca vreo 10 ml intr-o zi, in 24 de ore! In luna ianuarie a inceput sa manance fructe cu mine, adica musca de vreo 2 ori dintr-o felie subtire de mar, si dintr-o bucata de banana. Abia in luna februarie a inceput sa manance lapte de nuci sau seminte, cu cereale. Acestea au mult fier dar probabil ca inca n-au apucat sa ii refaca rezervele.

Eu si de aceea suspectam o lipsa de acid folic, pentru ca de asta vara nu prea a mai mancat alimente verzi. Foarte rar ii dadeam putin praf de spirulina. In rest spanac a mancat o data, si alte chestii verzi deloc.

De asta as mai incerca vreo doua luni prin alimentatie, mi se pare mult mai sigur si mai placut si pentru el (fierul ala sintetic am inteles ca da probleme digestive). La urma urmei as fi in stare sa-i dau si carne decat medicamente, ca mi se pare mai natural sa reglezi ceva din alimentatie decat sa dai medicamente. Normal ca ii voi da fier daca va trebui, nu am ceva impotriva lui, ca si cum ar fi antibiotic de exemplu. Dar mi se pare mai problematic decat orice alt mineral, pentru ca am si citit de niste decese ale unor copii sub 6 ani care luau suplimente de vitamine si fierul s-a acumulat si se pare ca e foarte toxic daca e luat daca nu e necesar, deci probabil acei copii nu erau anemici.

Ziceam ca as incerca prin alimentatie intai tocmai pentru ca doar de o vreme a inceput sa manance si poate analizele inca nu au apucat "sa-si dea seama" ca el a inceput sa manance :D.

Partea proasta e ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ... De cand am luat aceste decizii Alex s-a hotarat, datorita eruptiei maselelor, sa nu mai manance. Are zile in care nu mananca nimic in afara de lapte. Si de o luna, de la analize (chiar daca atunci eram multumita de cum manca), in majoritatea zilelor mananca doar rondele de orez. Refuza legumele, refuza laptele de nuci/seminte, refuza fructele, refuza galbenusul de ou, refuza aproape orice solid. De o luna deja... Culmea e ca sta bine la cantar.

Am gasit doua linkuri foarte faine legat de anemie:
- http://www.naturalnews.com/029660_anemia_diet.html
- http://www.naturalnews.com/025978_iron_body_oxygen.html

Recunosc ca ma cam enerveaza faptul ca trebuie sa luam suplimente, mi se pare ca inseamna ca ceva nu e ok in dieta. Adica poate mai bine adaug carnea in dieta daca e necesara. Pe de alta parte, anemia pe glob e in proportie de peste 50% si nu sunt atatia vegetarieni. Chiar s-a observat de fapt ca procentul de anemici in grupurile vegetariene este egal cu procentul de anemici in grupurile omnivore. Deci alta e problema, nu lipsa carnii. Chiar ar fi interesant de aflat ce au in comun anemicii omnivori cu anemicii vegani sau vegetarieni.

Dar daca nu voi reusi sa-i modelez hemoglobina prin alimente, probabil ca vom lua suplimente. In prima faza ar trebui sa iau macar eu suplimente. O mamica mi-a recomandat de pe site-ul lui Shazzie, detoxyourworld.com, sa iau fier ionic. Intr-adevar, daca as dori sa-i dau un supliment de fier, atunci as alege unul natural. Si in plus, am mare incredere in Shazzie, pentru ca si in cartea ei, Evie's Kitchen, e incredibil de sincera cu orice problema a intalnit cu fetita ei pe care o creste raw. Nu idealizeaza deloc alimentatia raw. E incredibil de obiectiva. Si cat am cercetat pana acum despre acest fier ionic, am dat doar de lucruri bune. Putine informatii am gasit, dar cele pe care le-am gasit sunt ok. Se pare ca acest fier este foarte usor de absorbit, in proportie de aproape 100% (pe cand suplimentele normale de fier sintetic se absorb maxim 20%). In plus, fiind din surse naturale nu numai ca e mai sanatos, dar nu se poate intampla nimic rau daca e luat in exces. Nu stiu daca toata lumea stie, dar la copii suplimentarea cu fier sintetic trebuie facuta sub o stricta supraveghere medicala, cu analize periodice. Ce mi-a mai placut la acest fier ionic e ca nu contine zahar si tot felul de conservanti, ci numai apa pura si fier extras din vegetale. Acum suntem in curs de "cumparare" :D. O sa mai cumpar in plus si argint ionic pentru functia sa incredibila anti-virala. Am comandat de pe alt site, din State, si va fi putina birocratie, cu transportul, cu vama. Daca nu vom reusi de acolo, voi reveni la detoxyourworld. Dar acest supliment este chiar foarte bun din cate am citit pana acum.

Asadar, chiar daca Alex nu arata ca ar avea lipsa de fier, acid folic sau B12, planul meu e urmatorul:
- in fiecare zi sa aiba o masa de lapte din nuci/seminte + fructe uscate inmuiate in apa cu o seara inainte (caisele uscate si smochinele au un continut fantastic de fier)
- in fiecare zi la masa cu legume sa aiba ceva cu mult fier, deci unul din urmatoarele: galbenus de ou, mazare verde, fasole verde, spirulina, raw wheatgrass juice powder, broccoli, spanac si altele enumerate mai sus la surse de fier...
- la aceeasi masa sa aiba ceva bogat in vitamina C, pentru absorbtia fierului. Ori incorporat in piure, ori separat.
- nu ma grabesc cu introducerea lactatelor, nu e momentul potrivit. Si cand o voi face, o sa aleg iaurtul din lapte de capra, si nu zilnic.
- de cand i-am facut analizele am pus la germinat lucerna pentru el si ridichi pentru mine (astea sunt mai iuti, nu ii pot da lui). Dar nu reusesc sa-l lamuresc sa manance vlastarii astia, nici goi, nici blenduiti in legume sau in fructe. Speram ca va trece repede perioada lipsei poftei de mancare si intre timp sa incerc sa fiu eu ultra-vitaminizata-mineralizata, ca sa ii ofer laptic bun.
- vitamina B12 are suficienta din laptele matern si din galbenusul de ou
- fierul sintetic sper sa fie ultima optiune pentru ca da constipatie, diaree, dureri mari de burta, e toxic in cantitate mai mare, nu se absoarbe bine.

Lucrez la postarea asta de o luna, si o tot abandonez. Se cam vede ca nu e scrisa dintr-o lovitura, dar o postez pentru ca am aflat ca sunt mamici care asteptau parerea mea despre anemii. Mi-a scris o mamica ingrijorata ca medicii o preseaza datorita anemiei sa renunte la alaptat. Sunt surprinsa cum niste medici pot gandi asa, cand orice medic ar putea sa stie ca laptele de vaca provoaca anemie. Si daca se renunta la alaptat, trebuie introdus ori laptele de vaca, ori formula din lapte de vaca. Vor spune medicii ca aceasta formula are fier sintetic adaugat. Pai atunci il poate da si direct copilului alaptat acel fier sintetic, si tot va fi mai bine decat formula din lapte de vaca, nu? Asta ca sa nu ma leg de trauma unui copil intarcat fortat.

Despre fier, mai multe aici: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=70. Derulati pana la "Food Sources" daca nu aveti rabdare sa cititi tot. Dar merita citit si pentru a invata multe, de exemplu, sa nu se dea lactate la aceeasi masa cu sursele de fier, pentru ca absorbtia fierului e blocata de calciu. Si in plus, sa suplimentam alimentatia cu surse de vitamina C, cupru si vitamina A pentru un nivel bun de fier. De multe ori o anemie ar putea insemna de fapt o lipsa a cuprului in alimentatie!

Va dorim multa sanatate!

Editez ca sa mai adaug niste date. Mi-a amintit draga mea Dana de quinoa si amarant ca surse bune de fier.

Asa ca m-am gandit sa scriu aici alimentele bogate in fier recomandate de Shazzie in cartea Evie's Kitchen. Din moment ce oxalatii din spanac si fitatii din cerealele integrale si din nuci limiteaza cantitatea de fier absorbita de corp, Shazzie alege cu atentie acele alimente care sa aiba un fier in cantitate cat mai mare usor asimilat de organism. Mai ales ca aceste alimente au si cantitati mari de vitamina C, care ajuta la absorbtia maxima a fierului. Fermentarea, germinarea si inmuierea in apa a acestor alimente cresc si mai mult cantitatea de fier si absorbtia lui.

- Suc de iarba de grau - 56 mg de fier per 100 g
- Spirulina - 28.5 mg /100 g
- Amarant - 15 mg /100 g
- Fistic - 14 mg /100 g
- Seminte de dovleac - 11.2 mg /100 g
- Seminte de susan - 10.4 mg /100 g
- Quinoa - 9.3 mg /100 g
- Rosii uscate la soare - 9.09 mg /100 g
- Miso din orz - 8.6 mg /100 g
- Fructe de Goji - 8.42 mg /100 g
- Bob (lat. vicia faba, eng. broad beans) - 6.67 mg /100 g
- Seminte de floarea soarelui - 6.8 mg /100 g
- Patrunjel frunze - 6.2 mg /100 g
- Caise - 4.1 mg /100 g
- Smochine - 4.2 mg /100 g
- o lingurita de verdeturi marine are fier cat o farfurie plina de broccoli si calciu cat o jumatate de cana de lapte

Shazzie se orienteaza cu doza zilnica recomandata de fier dupa standardul canadian, pentru ca e mai strict decat cel britanic:

- 0 - 6 luni - 0.27 mg pe zi (din laptele de mama)
- 7 - 12 luni - 11 mg pe zi (din lapte de mama si mancare solida)
- 1 - 3 ani - 7 mg pe zi (din lapte de mama si mancare solida)
- 4 - 8 ani - 10 mg pe zi
- 9 - 13 ani - 8 mg pe zi
- 14 - 18 ani - 11 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 19 - 30 ani - 8 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 31 - 50 ani - 8 mg pe zi (b), 18 mg pe zi (f)
- 51 - 70 ani - 8 mg pe zi (b), 8 mg pe zi (f)
- in sarcina - 27 mg pe zi
- in alaptare - 10 mg pe zi


Din cartea lui Ruth Yaron, Alimentatia copilului, aflam despre urmatoarele surse bune de fier (le da ca si miligrame in gramaje de cat considera ea o portie din aceste alimente):

30 g teff rosu - 21.14
30 g seminte de in - 12.26
30 g teff alb - 5.85
30 g seminte de dovleac - 4.25
1/8 ceasca pastai de soia - 3.65
1 lingura melasa - 3.50
2 linguri seminte de chia - 3.65
1 lingura germeni de grau prajiti - 2.58
1/8 ceasca linte - 2.17
1/8 ceasca fasole neagra - 2.00
1 lingura drojdie de bere - 2.00
1/8 ceasca quinoa - 1.97
30 g seminte de floarea soarelui - 1.92
1/8 ceasca fasole rosie - 1.89
1/8 ceasca amarant - 1.86
1 lingura germeni de grau cruzi - 1.82
1/8 ceasca fasole mung - 1.75
30 g nuci caju - 1.70
1/8 ceasca fasole comuna - 1.68
1/8 ceasca fasole de Lima - 1.67
1/8 ceasca naut - 1.56
30 g tofu - 1.49
1/8 ceasca fasole pinto - 1.41
30 g arahide - 1.28
1/8 ceasca fasole nordica - 1.25
1/8 ceasca fasole adzuki - 1.22
1/4 ceasca prune uscate gatite - 1.21
1 lingura melasa medie - 1.20
1 lingura cereale imbogatite cu fier - 1.10
1/8 ceasca mazare sparta - 1.09
1/2 ceasca lapte de soia - 1.05
30 g migdale - 1.04
1/4 avocado - 1.02
30 g nuci braziliene - 0.97
30 g alune - 0.93
1 lingura tahini - 0.90
1 banana rosie mica - 0.80
1/2 ceasca capsuni - 0.75
1/8 ceasca mei - 0.75
1/2 ceasca afine - 0.70
30 g nuci - 0.69
1/8 ceasca orz - 0.63
1 banana pitica medie - 0.63
1/8 ceasca triticale - 0.62
1/2 ceasca suc de rosii - 0.60
1 galbenus mare de ou - 0.59
1 lingura unt de migdale - 0.59
1/8 ceasca faina din grau integral - 0.58
1/8 ceasca boabe de secara - 0.56
1/2 ceasca zmeura - 0.56
1/8 ceasca malai integral - 0.52
1/8 ceasca hrisca - 0.51

P.S. Toate randurile astea de la editare le mai scrisesem o data si mi s-a blocat calculatorul. "Desteptul" de blogger nu salveaza automat atunci cand editezi, ca atunci cand scrii o postare noua. Asa ca pierdusem tot :D.

sâmbătă, 12 martie 2011

A venit primavara!

In ultimele zile ma plangeam cam des, si cand vedeam primavara prin alte parti, si cand imi aminteam ca in alti ani pe la sfarsitul lui februarie deja abandonam hainele de iarna... Nu a mai fost niciodata asa lunga iarna. Mai venea cate un val de frig in martie, dar de la sfarsitul lui februarie incepea sa fie cald.

Asa ca zilele trecute cand am vazut poze londoneze :D cu pomi infloriti m-am minunat tare, pentru ca la noi inca erau cu zapada pe ei, nici gand sa poata fi tunsi macar. Cu crengile golase...

Pana ieri inca am fost la plimbare si eu si Alex cu haine de iarna. Azi in schimb, A VENIT PRIMAVARA! Am iesit afara in maieu si pantaloni scurti! Alex doar in body si pantaloni de trening, fara bluzita, fara caciulita.

Mai distractiv era ca Relu a iesit tot asa in pantaloni scurti sa curete curtea, si sa dea zapada la o parte. Prin gradina inca este zapada, si noi eram imbracati asa subtire!

Partea cea mai frumoasa a fost veselia lui Alex. Nu stiu daca era vesel ca nu era asa imbracat, sau ca nu era asa frig afara, sau pentru ca toata lumea lucra pe afara si deci nu se plictisea, nu stiu. Dar a fost alt copil! A alergat, s-a jucat, a lucrat si el! A greblat, a strans crengi de la pomii tunsi de bunicul, a strans frunze si i le-a dat bunicii (pentru ca a vazut ca ea le strange si le duce la foc), a strans frunze in galetusa, s-a plimbat cu masinuta lui pe straduta in sus si in jos, a impins si el la roaba cu gunoi impreuna cu Relu, a fost un tablou incredibil! Doamne ajuta sa mai avem astfel de zile!

Ce am facut eu cat timp toti erau asa harnici? :D Poze! :))

duminică, 6 martie 2011

Despre avorturi

Uite ca si daca pe ordinea de zi la scris pe blog erau alte prioritati, simt nevoia sa scriu despre ceva ce m-a afectat foarte tare vineri seara. M-a afectat asa de tare incat nu am putut dormi nici din acest motiv, nu numai Alex a fost de vina...

Va avertizez de la bun inceput sa nu intrati pe linkurile care le voi da, daca nu va simtiti in stare sa priviti niste imagini terifiante.

Am citit deci vineri seara acest blog: http://www.narcisvirgiliu.ro/blog/mami-de-ce/. Povestirea asociata imaginilor iar e foarte emotionanta, chiar daca e fictiva. Te atinge in mod evident modul in care povesteste presupusul embrion. Pozele sunt foarte profesionist facute, deci nu e o bataie de joc acea postare. Dupa cate am inteles in poze e vorba despre un fat de 8 saptamani avortat. 8 saptamani inseamna ca mama abia si-a dat seama ca e gravida, si a facut programarea rapid la doctor. 8 saptamani inseamna pentru multi oameni doar o adunatura de celule, mai ales ca la noi la orice cabinet ginecologic se face avort pana la 22 saptamani fara probleme. Uneori se poate si dupa aceasta varsta.

Consider ca toata lumea ar trebui sa vada acele poze, ca sa stim ca la 8 saptamani avem o mica vietate in uter! Si ca un avort chiar si la aceasta varsta e o crima.

Am tot auzit motivatia aceea cu "e dreptul fiecareia, nu pot obliga eu omul sa faca copii". Eu consider ca in momentul in care ai ramas insarcinata ai o responsabilitate si ti-o asumi. Altfel am putea sa spunem si dupa ce se naste copilul, daca parintii nu se simt in stare de o asemenea responsabilitate, sa-l omoare, nu? Cine hotaraste totusi cand devine acel fat o vietate? La 6 luni? La 8 luni? Doar cand se naste?

Am mai auzit motivatia cu "drepturile femeilor". Dar, vorba supravietuitoarei unui avort, uite ca ea e tot femeie, de drepturile ei cine avea grija??? Daca nu ati vazut filmuletul, va recomand cu caldura. Chiar daca pe multi ii supara modul asta de speech, eu m-am obisnuit deja. Americanii vorbesc asa fie ca e o tema politica, de religie, sau de alimentatie. Asa sunt ei si incerc sa vad ce vor sa-mi transmita dincolo de modul de expunere.

La blogul dat initial, cel cu pozele, am citit si cateva comentarii. Astfel am ajuns la un filmulet foarte vechi si probabil greu de urmarit din cauza imaginii proaste calitativ. Dar v-as recomanda sa incercati.

Si foarte foarte mult m-a afectat filmuletul de aici: http://www.strigatulmut.ro/. La un moment dat este aratat un avort la ecograf. Adica in timpul unui avort s-au inregistrat imaginile de pe ecograf. La montaj, cand au privit imaginile, chiar si cei implicati au fost atat de afectati incat viata li s-a schimbat. Femeia era o feminista sustinatoare a avorturilor, si dupa ce a vazut filmul nu a mai amintit de avorturi niciodata. Si nici acel doctor ginecolog nu a mai vrut sa faca niciodata avorturi. Pentru ca imaginile sunt infioratoare. Chiar daca sunt pe un monitor alb-negru si trebuie sa privesti cu mare atentie. Se vede clar cum "bebelusul" incearca sa scape de moarte, se vede cum se zbate, se vede cum "fuge" de chiureta, se vede cum il doare infiorator, se vede cum striga!!! Isi deschide gura si striga de durere si de neputinta de a se apara (de aici si numele filmului, Strigatul Mut)! De a se apara atunci cand el se afla in uterul mamei lui, a celei care ar trebui sa faca tot posibilul sa il apere si sa-l protejeze!

Mi-am amintit acum cu ochii in lacrimi partea aceasta de poveste de pe blogul dat initial:

"...as mai fi avut ataaat de multe de povestit, dar in dimineata aia ai vrut sa ne vedem mai repede decat trebuia. Cand m-a atins am crezut ca e mana ta si am inceput sa rad si sa chicotesc “mami, opreste-te, ma gadili! Mai ai rabdare putin. Te anunt eu cand sunt gata sa vin”. Imediat mi-am dat seama ca nu ai cum sa fii tu, mana ta ar fi trebuit sa fie calda si moale, nu rece si ascutita…"


Filmele astea americane oripileaza si prin alt aspect. In SUA pana la Clinton (daca nu ma insel) erau permise avorturile la orice varsta a sarcinii. Adica daca la 7-8luni te hotarai ca vrei avort, acesta se facea ori prin otravirea fetusului si nastere vaginala provocata, ori prin cezariana. Prin otravire macar murea repede. Prin cezariana il scoteau viu si il aruncau intr-o galeata unde era lasat sa moara, sau sufocat, sau omorat in orice alt mod. Nu, asta nu se intampla acu o mie de ani, ci in perioada asta in care traim noi!

Dar apropo de "o mie de ani", chiar as fi curioasa cum s-a ajuns la ideea aceasta de a-ti omori copilul cand e inca in tine, si cine a facut-o legala? De cand se practica avorturile si de cand sunt considerate normale? Tare cred ca e vorba doar de ultimele decenii...

Poate ca inainte sa ma informez mai mult as fi zis "e dreptul femeii sa decida, e viata ei". Dar acest raspuns ar fi fost dat doar din lipsa de informare, pentru ca nu as fi stiut ce inseamna de fapt un avort, ca se omoara o viata, si se distruge corpul femeii. Asta apropo de drepturile femeii, de cand e asta un drept, sa iti ciopartesti trupul?

Si nu, inca n-am zis nimic de Dumnezeu, pentru ca sunt sigura ca asta e la mintea oricui deja...

Am dat acest link, cu blogul cu pozele, si pe Facebook. Si am primit niste comentarii care as vrea sa le postez si aici, pe mine m-au emotionat mult. Sper sa nu le deranjez pe fetele care le-au scris. Cititi-le cu atentie:

R.U.: "offff, am citit, am privit si am plans pt copiii care nu au ajuns nicodata in bratele unei mame care sa ii stranga la piept si sa ii iubeasca."

Eu: "Doamne, e ingrozitor... toata lumea spune despre drepturile femeii, dar unde sunt drepturile lor? Ca sa nu mai zic ca am intrat pe un link dat la comentarii http://www.youtube.com/watch?v=4Ds2KgUE11M&feature=related unde am aflat cat sufera bebelusii cand sunt avortati! Da, sufera mult fizic! Si apoi am mai intrat si aici http://www.strigatulmut.ro/ unde este un avort "filmat" prin ecografie abdominala... Offf Doamne, cum ne mai rabzi? Oare cum au ajuns mamele sa isi doreasca sa isi omoare copiii?"

Eu: " Deci la strigatulmut.ro nici nu ma pot uita pana la final :(((( Doamneee, copilul ala isi deschide gura sa planga, sa strige, sa o strige pe mama lui sa-i sara in ajutor!!! Se zbate!!! Cum poate o mama sa isi omoare copilul nu inteleg :(((. Sunt devastata. Nu ma pot opri din plans... Pentru sutele de mii, milioanele de copii omorati astfel ZILNIC..."

S.D.M.: "Fetelor, eu nu ma pot uita. Am vazut multe la viata mea, dar uite asta, refuz sa vad. Nu pot, mai, nu pot! mi se pare cumplit numai din ce povestiti voi...Doamne, ce trist"

Eu: "D, nu te uita... astfel de imagini si filme ar trebui sa fie obligati sa vada doar oamenii care sunt hotarati sa faca un avort... Noi degeaba ne consumam aici ca oricum nu putem schimba nimic...

Eu: "Acum am vazut ca nu s-a tiparit tot mesajul ce-l scrisesem cand am dat linkul. Am vrut sa zic ca atunci cand eram insarcinata cu Alex si ii citeam mamei mele in fiecare saptamana evolutiile, stiu ca ea a ramas uimita. Femeile pe vremuri credeau ca pana pe la 3 luni embrionii sunt doar niste celule pe acolo. Nu i-a venit sa creada ca de la 6 saptamani avea activitate cardiaca!!! A zis ca daca si pe vremuri s-ar fi stiut asa ceva, sigur ar fi fost mai putine avorturi."

Eu: "Ei acum cu atat mai mult as spera ca daca mai multe fete tinere ar vedea aceste imagini si filme, ar fi mai hotarate sa nu faca avort niciodata..."

S.D.M.: "Da, clar! asa ar trebui sa se intample! Sa-i implante intr-un scaun si sa-i oblige sa vada."

O.K: "Recomand si http://vreausaaflu.ro/ unde explica frumos cum evolueaza copilul intrauterin si povesteste si despre metodele de ... you know... omorare."

O.K.: "Tot acolo zice ca din saptamana a 4-a ii bate inima."

O.K.: "Iar in privinta avortului, e un subiect cam tabu... pentru ca multe femei l-au facut si multi barbati au indemnat la asta... dar se pune prost problema. Intrebarea nu este "sa am sau sa nu am un copil" (cand e deja insarcinata) ci "sa omor sau sa nu omor."

S.S.: "Cutremurător...nu mi-am imaginat că e chiar aşa. Imaginile te lasă fără cuvinte. Dureros şi...am început să plâng..."

B.M.: "Multa lume nu stie de fapt cum se face, e sangeros si femeile ar trebui sa se gandeasca si la riscurile enorme pentru sanatatea lor cand fac un avort si la infertilitate."

L.M.: "Oare cand vor intelege femeile ca avortul e o crima? Care e diferenta dintre a ucide un copil nenascut si a-ti ucide copilul?"

Eu: "Da, si eu zic ca mare vina o are lipsa de informare, clar! Nu cred ca femeile stiu ce se intampla in timpul unui avort, nu cred ca ele stiu cum arata copilasul la acea varsta, cum el sufera fizic si emotional cand este omorat, sau ce repercusiuni are avortul asupra organismului femeii. Si psihic, si fizic. De ce feministele sustin drepturile femeii de a avorta dar nu sustin drepturile femeii de a fi informata si de a nu-si bate cineva joc de corpul ei. Sunt sigura ca sunt si interese financiare la mijloc. Daca s-ar trece sub ilegalitate avortul, doctorii ginecologi ar pierde din start mai mult de jumatate din veniturile lor..."

Eu: "Si mi-am amintit ca o data cand aveam o discutie cu mama mea ca nu intelegeam cum de sunt asa lipsiti de suflet doctorii ginecologi, nu le pasa de femei si de copii si se comporta parca mai rau cu pacientele lor decat orice alte specializari (tocmai unde ar fi nevoie de cel mai bun suflet de doctor...), stiu ca atunci mama mea mi-a zis ca sigur ei nu mai sunt deloc umanizati pentru ca fac atatea avorturi zilnic, fac mai multe avorturi decat nasteri. Dupa atatea crime (la care noi uitandu-ne la filme si la poze ne oripilam si pentru ei e rutina), chiar am avea pretentia sa le pese ca unele mame isi vor copilasii sanatosi in brate? Pentru ei e aceeasi "gaura" si acelasi produs in interior, scuzati limbajul, ca la avorturile ce le fac ei zilnic... De asta au ajuns sa nu le pese."

Eu: "Si pentru asta mi s-ar parea mai bine sa existe o specializare doar pentru nasteri. Un doctor cu care nasti sa nu faca si avorturi... Sau poate de aceea tot timpul o moasa va fi mai aproape de mama decat un doctor ginecolog..."

M.B.: "Sunt inca in stare de soc..."

O.K.: "Isi pierd din venituri si daca se reglementreaza nasterea cu moase(acasa sau la spital) :D si de ei n-ar mai fi nevoie decat la complicatii."

O.K.: "A, ca fapt divers, am fost odata la ginecolog si avea afisata lista de preturi. Un avort costa, prin 2008, vreo 200 ron. Am ramas super uimita cat de putin pret se pune pe viata. Pentru ca pe partea cealalta, ca sa ramai insarcinata e mult mai costisitor. FIV spre exemplu, peste 1000 de euro."

B.M.: "Trist e ca sotii si iubitii nostri vad avortul ca pe asul din maneca. N-are nimic, draga, am gresit amandoi dar platesti doar tu. Evo, murdaro (ma gandesc acum la enormitatile alea gen molifta dupa nastere, sau ca n-ai voie sa intri in biserica daca esti la ciclu), de ce ar trebui sa fie si barbatul la fel de raspunzator pentru o sarcina nedorita? Ma gandesc ca in astfel de cazuri vina e a ei ca nu s-a ferit, cel putin lumea asa gandeste. Bine, sunt si atatia oameni responsabili dar ce am scris mai sus e o prejudecata adanc inradacinata."

S.Y.: "Eu dupa primele imagini n-am mai putut rationa, cat de cutremurator."

M.C.: "Dumnezeule..."

Dumnezeule... cred ca e potrivit sa incheiem cu acest cuvant... Dumnezeule...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...