luni, 10 ianuarie 2011

Spanac si biscuiti

Nu deodata :D. Azi a mancat Alex prima data spanac. Intr-un fel de ciorba de legume si orez i-a pus bunica un cub de spanac congelat. As fi vrut sa ii dau de mai demult spanac, dar recolta noastra din gradina bio :D nu a supravietuit. Apoi am mai incercat la inceputul iernii sa punem in ghivece inauntru si nu a crescut nimic. Asa ca, negasind spanac bio nicaieri in Baia Mare, am cumparat congelat.

Nu sunt absurda sa ii dau doar alimente bio. Cartof dulce de exemplu ii fac des din hipermarket. Dar sunt unele alimente care inmagazineaza mai multe pesticide si mai multe ingrasaminte decat altele. Frunzele verzi fac parte din aceasta categorie. Radacinoasele de asemenea.

Imi amintesc de pe vremea cand veneam de la Cluj, studenta fiind, acasa cu microbuzul. La amiaza, pe europa fm era Turcescu pe vremea cand numai acolo era si nu stia nimeni cum arata. Intr-o zi tema dezbatuta era faptul ca murisera niste copilasi din cauza pesticidelor dintr-o salata verde. Si chiar spunea acolo un medic ca nu ar trebui sa manance copiii mici legume din astea cu frunze verzi, pentru ca ele contin cantitati enorme de nitriti.

Revenind la ciorbica, i-am pus in ea inainte sa-l servesc si putin ulei de masline si putina lamaie. Prezenta vitaminei C asigura absorbtia fierului.

Tot azi i-am facut foarte rapid niste biscuiti de mei. In cartea Elenei Pridie, "Copilul vegetarian", sunt cateva retete de biscuiti, dar toate contin mai multe feluri de cereale si toate contin ovaz, iar Alex inca nu a mancat ovaz. Mei chiar aveau foarte putin, si chiar ma gandeam ca nu se vor comporta bine. Am amestecat faina de mei cu apa si putin ulei de masline, am intins cativa biscuiti pe hartia de copt si i-am bagat la cuptor. Prepararea a durat mai putin de doua minute cu tot cu cautarea foarfecii pentru a taia punga de faina si hartia de copt. Si cu tot cu urcat un etaj :)). Deci e super simplu! A mirosit frumos in casa a prajituri :D. Am gustat unul si mi s-a parut absolut delicios, se sfarma usor, era dulce si bun. I-am dat si lui Relu acuma seara si i s-a parut foarte bun, si noi doi nu avem aceleasi gusturi la dulciuri :)). Daca e asa delicios doar cu faina, apa si ulei, oare cum ar fi daca as adauga curmale, stafide, roscove, miere, mar, magiun, alte tipuri de faina, ou, scortisoara, vanilie? Serios, sa-mi spuna cineva de ce ajung parintii sa cumpere porcariile de pe piata? Macar in felul asta le creezi si niste amintiri frumoase, cum avem si noi de la mamele si bunicile noastre, cu miros de biscuiti prin casa!

Alex a gustat reticent unul, a muscat din el, iar apoi tot venea razand sa muste! I s-a parut ceva nou si i-a placut mult!

Ca o noutate la mami de Alex, am mers azi la dentist la un detartraj! Nu a fost ceva foarte placut, dar acum ma simt minunat si pentru ca imi simt dantura mai sanatoasa, dar si pentru ca deja am bifat un obiectiv al anului 2011 :D.

La capitolul vesti care totusi ma intristeaza:

- acuma seara la protv am vazut o stire despre un copilas care a murit torturat de parintii lui, il chinuiau de mai multa vreme, il ardeau, il obligau sa stea 5-6 ore si noaptea pe olita, il bateau... Mi s-a facut stomacul un ghem, de cand sunt mama sunt asa de empatica la astfel de stiri, ma termina, imi imaginez ce putea simti si gandi acel copilas, in ce iad traia el, stiind ca singura fiinta in care ar fi putut avea incredere, mama lui, ii facea atata rau? Am fost terminata toata seara...

- m-a afectat mult moartea unei cunostinte de la bunici, o graviduta de 3 luni, intr-un accident de masina, vineri. Era cu un an mai mare decat mine, si in continuu ma gandesc ce vise frumoase avea ea probabil la trecerea in anul 2011, stiind ca isi va tine copilasul in brate! Ma gandesc de atunci cu mare mare durere la mama ei, ce poate fi in sufletul unei mame la aflarea unei asemenea vesti? Cum mai poate trece peste asta?

- am eu fixul ala cu circumcizia... Mi-a trebuit sa ma uit la pozele si filmuletul de aici: http://www.drmomma.org/2011/01/neonatal-circumcision-video-for.html . Cum ar putea o mama sa accepte sa i se faca asa ceva fiului ei? Simt o compasiune si o durere incredibile pentru atatia copilasi chinuiti...


Sa inchei totusi postarea intr-o nota mai normala. Madimih a mai pus pe blogul ei un fragment frumos din Kay Kuzma: http://madimih.blogspot.com/2011/01/kay-kuzma-copiii-au-nevoie-sa-fie_07.html . Si o postare care parca vorbeste de experienta mea cu Alex, un copil care a cerut multe de la mamica lui. Dar pentru toate acestea, si eu, ca si mama din aceasta postare, ii multumesc, pentru ca altfel nu as fi aflat atatea lucruri despre attachment parenting, natural parenting, peaceful parenting,... Am fost nevoita sa practic o multime de idei ale unui parenting cu dragoste, fara sa stiu de ele. Intai mi le-a cerut Alex, l-am ascultat, si abia apoi am citit despre ele... http://www.drmomma.org/2011/01/shes-not-high-needs-shes-vivacious.html

14 comentarii:

  1. yumi! ce pofta mi-ai facut cu acei biscuiti; musai trebuie sa incercam si noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uraaa, bravo lui Alexutu si pentru biscu si pentru spanac!
    Eu am icercat sa ii dau Anei piure din legumele ce le mananca in fiecare zi,la fiecare masa, in supa, si m-a refuzat clar! :D Nu-i bai, dam in continuare cu supica, ce sa facem! Eu ii pun de fiecare data doua icaturi de zeama de lamaie in supa, ii place mai mult si o ajuta sa mearga mai usor afara.
    Si sa stii ca de la tine m-am inspirat cu galbenusul de ou si a fost un succes! Ii mai dau si maine, am zis sa treaca totusi doua, trei, zile, pana sa ii dau iarasi la mic dejun.
    Hai ca incet incet ne diversificam si noi copii :))

    SI bravo pentru detartraj! SI eu mi-am propus sa imi curat dintii zilele astea. Sper eu, cat mai curand!
    Cu mersul la bazin cum mai stai?
    Auzi, stii ce zic eu cu stirile alea? Sa nu te mai uiti. Iti fac rau de pomana. Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am auzit si eu intr-o zi, din intamplare, o stire despre un bebe de 7 luni...groaznic, nu mai conteaza despre ce era vorba. Zile intregi mi-a venit sa plang gandindu-ma la fiinta aia nevinovata, mai ales ca al meu pui e de aceeasi varsta. Asa e, e mai bine sa nu te amarasti cu astfel de stiri, DAR lucrurile astea exista chiar daca noi vrem sa stim de ele sau nu. Exista copii maltratati, animale maltratate si o multime de alte lucruri urate, urate. Iar asta e ingrozitor. Exista si monstri pe lumea asta, si nu putini...

    Referitor la circumcizie, si mie mi se pare o nebunie totala ce se intampla in State. Citeam un articol si cifrele sunt de-a dreptul nebunesti...75% de americani circumscrisi. Fara ca parintii aia sa se gandeasca un pic la copilasii lor, sa se intrebe daca motivele servite pe tava sunt reale sau nu, daca merita sa-i faci una ca asta puiului tau. Urat, omenirea nu-si neaga inclinatia catre turma.

    Ma bucur sa aud ca Alex mananca, imi da sperante si pentru Vlad, poate n-o sa-l alaptez pana la adanci batraneti :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata postarea despre AP si cum te invata copiii singuri toate lucrurile astea, trebuie doar sa ii asculti si sa ii respecti, restul vine de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dana, ai facut biscuiti? :D

    Nela, da, incet incet or manca si ai nostri solide :)). Nu ma intreba de bazin, ca de doua saptamani nu am mai putut merge...

    Gabi, bine ai zis-o aia cu spiritul de turma! Ei, si eu sper sa inceapa sa pape Vlad mai devreme decat Alex, sa va prinda macar aniversarea mancaciosi :)). Si ce fain e cel de-al doilea comentariu al tau! Ai mare dreptate!

    Va pup, fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  6. deoarece mi-s certata cu bucatareala de cand ma stiu nici nu ma incument la biscuiti, dar trebuie sa recunosc ca suna tare bine reteta. Eu i-am dat Mariei de la Organix, dar nu i-au placut, in schimb devoreaza paine facuta in casa din faina integrala cu seminte de floarea soarelui, mei, in si germeni de grau. Ii dau o felie/zi dar ar manca mai mult daca as lasa-o.


    Felicitari pentru spanac! Noi suntem in perioada in care nu ne place, chiar daca acum doua luni papa cu pofta...
    Din pacate lucruri rele se intampla peste tot in jurul nostru si suntem neputinciosi la aflarea lor... :( Incearca sa ramai tare si sa nu le lasi sa te afecteze foare mult... sunt suferinte pe care nu poti sa le curmi si despre care, oricum afli cand este deja mult prea tarziu....

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Gabi, stiu ca voi sunteti mult mai avansati cu diversificarea, in ciuda alergiei asteia recente. Sper sa va ajungem din urma :D. Sigur o sa aiba faze in care nu-i va placea spanacul, deja azi a mancat mult mai putin ca ieri :D. Deocamdata singurele doua alimente care le accepta in gurita oricand sunt dovleacul de copt si cartoful dulce, care sunt aproape identice ca gust.

    De la organix si Alex mananca rondele de orez. Are zile cand ii plac, mananca unul sau doua. Si are zile cand nu accepta nici o firimitura. Eu abia astept faza aia in care va trebui sa-i mai oprim din mancat :)). Aaa, apropo, ce s-ar intampla daca ai lasa-o sa manance cata paine vrea? Poate simte nevoia. Stii ca si noi avem zile in care am manca mai satios :D. Nu ma baga in seama daca vorbesc aiurea, nu uita ca sunt mama unui copil nemancacios :)).

    Si ai dreptate, ai dat un raspuns asa echilibrat! Aflam de obicei prea tarziu si nu prea avem ce sa facem. Trebuie sa ne canalizam energia pe lucruri ce le putem schimba in jurul nostru.

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Stai, sa-mi cumpar faina; biscuitii sunt pe lista de to do a weekendului.

    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. hello
    suna bine biscuitii , da reteta exacta cu gramaje nu ai ? ca altfel la mine nu merge
    noi tocmai am terminat cerealele de mei , pe care le puneam la legumele fierte , o sa cumpar si eu faina , mie sincer imi pare fara gust meiul ,acuma am luat de la hipp o cutie de 7 cereale , si le pun pe astea in legume , sunt fara zahar sau alte nebunii , si la Iza ii plac asa legumele + o bucatica mica de branza
    eu spanacul sau broccoli il combin mereu cu cartof dulce , altfel nu le mananca sau mai rau le vomita

    legat de pesticide , tocmai de ziua mea mi-am auzit reflexia ca am o problema cu pesticidele , si ca exagerez , mdah , normal ca am , mai ales de cand am auzit la o emisiune de sanatate aici ca un copil de 10 ani are in meniul lui intr-o zi in jur de 160 de pesticide , asta in ideea ca un copil de francez mananca destul de variat si echilibrat
    pe langa asta mai ziceau ca ,cocktailul de pesticide si alte nebunii de ale lor folosite in anii 90 sau acuma in 2010 nu sunt asa de periculosii ca cei folositi in anii 70 , cica atunci s-a folosit ceva extrem de puternic si din pacate acuma se vad urmarile la multa lume

    hai ca daca incep pe tema asta nu ma mai opresc

    Spor la diversificare in continuare
    va pupam

    RăspundețiȘtergere
  10. Dana, revin maine cu retete din cartea Elenei Pridie. Eu am facut dupa ochi, mei, apa si ulei pana cand am reusit sa modelez sa arate bine :D.

    Da, si mie mi se par comode cerealele instant simple, fara nimic altceva, de ingrosat mancarurile prea lichide de legume :D.

    Abia astept sa discutam live de pesticide :)).

    Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am facut acum vreo trei luni, reteta de biscuiti din cartea Elenei Pridie, insa mi-au iesit cam tari :( Mi-a fost teama sa ii dau Ioanei (atunci avea 8 luni), asa ca am ramas tot la Organix.
    Am sa mai incerc inca o data saptamana asta, si sper sa iasa mai bine.....

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, si astia au fost tari. Dar isi musca cu incisivii o bucata mica (biscuitele il tin eu) si o tine in gura fara s-o mestece cred pana cand se topeste. Apoi, daca isi deschide gura, vad multe firimituri in gurita lui inmuiate, amestecate cu saliva.

    RăspundețiȘtergere
  13. Azi am mai cercetat putin cartea Elenei Pridie si am descoperit inca 5 retete de biscuiti, dar nu la "sctiunea bebelusi". Nu contineau zahar, si ma gandesc ca merg adaptate

    RăspundețiȘtergere
  14. In general se spune ca ei dupa 1 an pot consuma orice aliment. Doar Alex e mai inapoiat :D. Daca nu contin zahar inseamna ca vor fi minunati!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...