miercuri, 19 ianuarie 2011

Oare vrem un SSC nou?

Ergo is the best. Asta in primul rand. Am simtit nevoia sa o spun, ca sa nu se supere ca vrem sa-i cautam un fratior :D.

Aseara am citit conversatia asta http://www.facebook.com/peacefulparenting/posts/159236597460639 (dati si la view previous comments) despre carrieri pentru copilasi mai mari. Pana sa citesc asta nu mi-am pus niciodata problema daca Ergo e destul de bun pentru un toddler. Dar acum parca as mai vrea un carrier pentru ca atunci cand are Alex o geaca groasa intr-adevar ii ajunge spatarul ala numai pana la mijlocul spatelui. Lui ii place asa ca isi scoate mainile afara dar mie mi-ar placea mai mult sa stea strans lipit de mine. Nu stiu daca si lui i-ar placea, deci poate stric banii aiurea si el e tipul libertin :D.

Asa ca dupa ce am citit si am cautat pe net toti carrierii amintiti in conversatia aceea (elimin mei-tai-urile, ca nu sunt comode pentru mine, ma dor umerii si spatele ca nu are intaritura), am ajuns la Boba, care mi se pare superb! Nu numai ca are spatele ala mai sus, dar are si suporturi pentru picioare! E prima data cand vad asa ceva.

Ce m-a distrat cel mai tare a fost faptul ca pe site-ul lor dau comparatii cu ergo, deci ergo e considerat lider de piata :D . Uitati: http://www.bobababycarrier.com/index.php?page=boba-or-ergo-baby-carrier. E buna de citit comparatia pentru a vedea caracteristicile lui Boba.

Am intrebat-o pe forumul DC pe prietena mea Mihaela, mami de Josh, care stiam ca e pasionata ca si mine de carrieri. Si stiam ca are un ergo si un beco. Eram curioasa daca a probat vreodata un Boba.

Ea mi-a raspuns asa:

"Ralu, mi-ai luat vorba din gura, chiar aveam de gand sa scriu despre Ergo vs Beco(doar pe astea doua le-am incercat) de cand am inceput sa am probleme cu Ergo... categoric nu este un carrier pt toddleri!!

Si spun asta prin prisma cuiva care a carat si bebe mic, si mai mare, si copiloiul de acum in ambele carriers. Si pt perioade mai scurte si (mai nou) pt perioade ff lungi (4-10 ore!!), in functie de cum a fost nevoie. Noi de cand suntem in Montreal numai asa ne miscam peste tot, mi-e imposibil sa folosesc un carucior pt ca:

1- plange pana se face albastru, deci nu se opreste, poti sa te pui in cap, sa-l ignori, sa faci ce vrei tu, nu accepta caruciorul!
2- pt ca n-as putea sa-l folosesc decat in autobuze, in metrou nu exista lift si nici scari rulante uneori. Si sunt statii care au chiar sute de scari pana la platforma, e crunt, de fiecare data trebuie sa ma bazez pe ajutorul celor din jur si nu-mi place.

Asa ca de o luna si jumatate car copilul in carrier, ore in sir, cu pauze, bineinteles. Il mai las pe jos, mai mergem sa mancam, se joaca, etc. Apoi il pun la loc si ne continuam calatoria. De dormit la fel, a bagat si cate doua somnuri pe zi.

Anyway, long story short I LOVE BECO!! De ce? Pentru ca Ergo e incomod de pus(inchisul ala pe o parte ma omoara, plus faptul ca e ff gros si mai tare decat Beco). Iar de la o vreme au inceput sa-i alunece strap-urile, nu stiu daca intelegi, cataramele alea nu mai stau fixate cum le pun si copilul o ia la vale.. Si of course si strapul din spate care ajunge sa-mi stea fix in ceafa si ma doare gatul ingrozitor, ajunsesem sa stau cu capul aplecat in fata, e absolut chinuitor. Si nu le puteam regla din mers (strap-urile) pt ca nu ajung la ele, pe cand la Beco sunt puse altfel si le poti ajusta ff usor. Insa nu e cazul, pt ca nu aluneca deloc iar copilul sta atat de bine incat nici nu-l simti.

Alta chestie care-mi place la Beco e faptul ca se inchide pe mijloc,la spate. E ceva atat de natural, il pui imediat, fara sa-ti incolacesti mainile aiurea.. Si cand te grabesti chestia asta e ff importanta.

Ce sa-ti mai zic.. e ff moale, spatele e bine sustinut fata de Ergo.. N-as recomanda insa un back ff inalt, eu nu-l vad pe Joshulin stand intr-un Boba, s-ar zbate si-ar plange pana i-as scoate bratele afara. Parerea mea e ca spatele copilului trebuie acoperit cam pe 3 sferturi din portiunea spatelui, e suficient, din punctul meu de vedere, nu mai sunt bebelusi sa-i tuck-in like before:)

Cam asta,sper ca am acoperit tot. Noi avem modelul asta
http://www.amazon.com/Beco-Butterfly-Baby-Carrier-Carnival/dp/B001PC1MT0

Ai cumva posibilitatea sa incerci Boba inainte? Mai e si Manduca,dar nu stiu nimic de el, Dana parca era ff incantata".


Eu i-am raspuns:

"Cu carrierii, iti multumesc din suflet. Am intrat pe site la beco din nou si m-am uitat la un video si mi se pare mai complicat de pus copilul in el. Dar dupa ce-l pui pare mult mai comod, intr-adevar. Mai ales pentru mama, pentru distributia greutatii copilului.

In Manduca tot ies umerii afara, am vazut poze cu toddleri pe site si e cam la fel ca ergo.

Si ai dreptate, eu cred ca lor le place sa stea afara sa priveasca mai bine in jur. Doar noua ne e mai comod daca stau mai langa corp, pentru ca nu contrabalansam pe umeri greutatea lor cand se lasa pe spate . Nu stiu daca mi-ar sta Alex intr-un boba. Pentru ca si in ergo ar avea posibilitatea sa stea cu mainile inauntru, inca ar mai putea, dar si le scoate afara :D.

Greu... greu de decis. Mai ales la cat sunt de frumoase :x "


Asadar, comparatii din cate am vazut pana acum pe site-urile de la Boba si Beco. Si dupa cum cunosc Ergo:

Beco ar suna perfect. Asta pana cand am vazut cum se pune copilul in el. Aici http://www.becobabycarrier.com/cat-1/butterfly-2 la Front Carry with Toddler mi se par grele si prima versiune, si a doua. A doua ar arata mai bine cu ce sunt obisnuita de la Ergo, dar faptul ca dupa ce iei copilul in brate trebuie sa-i treci picioarele prin gaurile alea si apoi sa il tii bine pana cand ridici materialul, mi se pare greu.

La Boba am vazut ca se pune copilul ca la Ergo: http://www.bobababycarrier.com/index.php?page=boba-front-hold.

Aici http://videos.ergobaby.com/en-us/2-1-front-carrier-position-2/ e videoul cu ergo. Se pune mult mai simplu ca Beco. Nu stiu daca m-as obisnui cu Beco.

Ar mai fi o optiune: alt fel de Ergo. Am impresia ca de aici http://www.ergobabycarriers.com/babycarriers/category/carrier/ Ergo Performance are spatele mai inalt.

Catarama de la brau intr-adevar doar Ergo o are un pic lateral. Beco si Boba o au pe mijloc. Pe mine nu m-a deranjat niciodata. Cand il port in spate, foarte rar si pe perioade scurte, intr-adevar cureaua aia ma cam taie peste burta, nu stiu daca problema asta o au toti carrierii, mie mi se pare ca toti au cureaua aia la fel de subtire, neintarita.

Legat de strapurile de la bretelele de pe umeri, Beco e singurul care le are in fata, deci le poti regla usor cu copilul in el. Dar doar o data am simtit ca sunt prea stramte (avea geaca mai groasa) si au trebuit largite, de catre o alta persoana. Daca trebuie doar stramtate, ma descurc sa trag de strapuri, fara nici o problema, si daca sunt in spate.

Ergo deci are spatele cel mai putin acoperit. Apoi ar veni Beco cu 3/4 din spate acoperit, apoi Boba cu tot spatele acoperit, pana pe la ceafa cred. Nu stiu daca Alex ar mai suporta asta acum. Pentru ca si la Ergo mai are inca posibilitatea sa stea mai inauntru, dar el isi scoate mainile in afara si se sprijina de bretele sa se uite in lateral. Cam cum sta cel din dreapta din poza asta http://www.ergobaby.eu/en/ergo_baby_products.html. Numai ca problema e ca fiind si imbracat gros, de iarna, asta il indeparteaza si mai tare de corpul meu. Eu il port in fata de obicei, sa aiba acces la tzitzi, asa ca daca el se da pe spate, si eu ma curbez pe spate sa contrabalansez greutatea. Mi-ar fi mult mai usor daca ar sta lipit de mine. Poate e doar o problema acum iarna si apoi o voi uita pe la primavara... In rest recunosc ca nu vad absolut nici o problema si Ergo e ideal.

Poate cineva sa faca comparatiile astea fata de Manduca? Mie mi se pare la fel de mic la spate ca si Ergo. Parca totusi din pozele (destul de proaste) de la producatorul german de pe site, s-ar vedea ca la brau are mai mult burete decat astialalti carrieri, deci poate e totusi comod si pus copilul in spate, nu taie burta.

A, inca ceva: cureaua de la brau se pare ca la Beco e mai larga, deci il pot purta mai usor si barbatii: 57'' fata de Ergo clasic 43'' si Ergo Performance 48'', Boba are maximul de 56''. (''=inch).

Am uitat sa zic la Boba, imi plac la nebunie suporturile alea pentru picioare, la un toddler mai mare sa nu-i atarne picioarele in jos. Se vad aici http://www.bobababycarrier.com/index.php?page=boba-features. Si uite ca in poza asta totusi bebe poate sa-si scoata mainile afara, nu e chiar trapped acolo inauntru :D. Deci inca o bila alba pentru Boba, ca eu crezusem ca e prea prea sus spatele.

Am fost intrebata aseara de cateva prietene daca intr-adevar mai am nevoie de carrier, nu e cumva cazul sa-l las mai mult pe jos sa umble singur. Am simtit nevoia sa clarific lucrurile astea, sa nu se creada ca eu il fortez sa iesim la plimbare in carrier cand el ar vrea pe jos.

Nu ma pot pune cu el cand vrea pe jos :D. Urla de se uita toata lumea la mine. Dar nu pot fara carrier. Alaltaieri a inceput sa impinga caruciorul si eram la vreo 5 km de casa. Dupa ce s-a obosit bine l-am bagat in carrier, a comentat putin, i-am bagat tzitzi in gura si am fugit catre casa impingand de carucior. In carucior nu mai vrea deloc. Sa-l duc doar in brate kilometri intregi, impingand de carucior, cand el se si zbate ca vrea pe jos, ar fi criminal.

La cumparaturi iar e vai si amar daca il las pe jos ca arunca tot pe acolo. Asa ca folosesc un carrier in momentele in care mamele de obicei ii tin in brate. Mai ales ca acum imbracat gros de iarna, nu stiu de ce, ma dor ingrozitor mainile sa il tin in brate afara. In casa nu am probleme.

Si ieri am luat caruciorul la plimbare doar ca sa avem ce impinge. De acasa deja. Noroc ca nu am mers departe. La fel am venit :D. Normal ca imi place mai mult cu carrier, ca ma mai misc si eu, nu tot stau aplecata langa el, pot baga viteza. Nu ia in mana toti rahatii de catei, nu fuge cum a facut alaltaieri pana la 2 metri de malul abrupt al raului de la noi din oras, care nu are nici un zid nici un gard. Deci il las pe jos pana nu se mai poate, si se face tarziu si noi tot in oras, si apoi il bag in carrier.

Apoi mai e alaptatul. Daca vrea sa suga in oras, nu imi vine sa ma asez pe bordura sau pe scarile unui magazin de la parterul unui bloc si sa-l alaptez. Asa ca ii dau din mers in Ergo si nimeni nu vede nimic! Noi nu avem ce se poate numi un parc. Langa casa mea strazile nu au trotuare. Nu imi vine sa-l las pe jos sa impinga de carucior la un metru de masinile din trafic. Pe langa pericol, ne mai si stropesc cu noroi si e mult prea aproape de tobele de esapament. Deci cat suntem pe niste strazi mai din centru mergem de manuta, dar unde vrea el, in toate tufele si la toate rotile de masini. La un moment dat imi cam pierd rabdarea si cum am zis, fiind departe de casa, il bag rapid in carrier si directia acasa... Ca in ritmul lui prin toate gunoaiele nu as ajunge in veci....

Apoi mai e situatia de a merge pe dealuri, pe munti sau prin zapezi. Sau in locuri cu scari multe :D. Nu poti urca pe dealuri cu el in brate si nici sa-l lasi pe el sa urce singur.

Stiu ca sunt carrieri sport, speciali pentru drumetii pe munti, cu cadru metalic. Nu m-am interesat de ei deloc, cat sunt de sanatosi. Pentru ca vreau sa-l pot purta si in oras totusi.

Un link super fain citit azi, si nici macar nu pot spune ca nu e la tema, din moment ce lauda Manduca: http://bobulmeudeorez.blogspot.com/2011/01/pe-ce-mi-as-da-ultimii-bani.html

Postarea am inceput-o dimineata. Un update de seara: azi am fost la cumparaturi cu ergo. A stat in el chiar comod, imbracat gros la inceput, cu mainile inauntru. Apoi pe cand l-am dezbracat si-a scos mainile afara, normal, sa poata vedea in jur. Cred ca mai aman cumpararea unui nou SSC pana cand imi dau seama sigur ce mi-ar aduce nou fata de Ergo, ce am nevoie, ce se va strica in timp la Ergo. Poate voi vedea peste un an ca am nevoie de suporti la picioare. Sau un SSC pentru un bebe mai inalt. Sau voi avea nevoie de infant insert ;).

19 comentarii:

  1. vad ca boba e pt copii pana la 20 kg. Manduca stiu ca-i pana la 16. l-am testat si-i fain, dar d are deja 14 kg. Sincer, mi-ar trebui si mie un SSC. La mei tai ma termina bretelele lungi.

    RăspundețiȘtergere
  2. manduca are infant insertul inclus. ;)
    Ca de obicei, tare interesanta postarea ta! Nu auzisem de boba... mi-a placut faza cu suportii pentru picioare, dar cred ca se pot confectiona si pentru ergo/manduca....

    RăspundețiȘtergere
  3. Raluca, eu cred ca Ergo merge in continuare si nu are rost sa dai banii pe altceva. Alex o sa mearga tot mai mult pe jos si o sa-l folosesti tot mai rar. Uite, Andreea la 1,8 ani merge in parc doar de manuta, fara ergo, fara carucior. La inceput vroia mult in brate, dar incet incet a inceput sa mearga tot mai mult pe jos

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am uitat si eu la link-uri , eu am impresia ca Boba seamana cu Babbinka un pic , oricum eu sunt tare multumita de ea , nu ma taie bretelele ptr ca sunt captusite bine , iar partea de jos e toata captusita si tine bine cele 11 kg ale Izabellei , atata doar ca si ea vrea sa-si scoata mainile afara cand e mai cald , si nu e tare practic atunci , dar o las mai jos si sta bine si asa , cand e frig si le baga ea singura .

    si noi cand mergem la plimbare luam un arsenal cu noi si Iza putin sta in in carucior , vrea sa-l impinga si nici in babbinka nu vrea mult , vrea pe jos sa exploreze tot si abia apoi cand nu mai poate de oboseala vrea sus la tziti
    duminica am facut turul lacului de la castel si am facut peste 15 km , nici sala nu-mi trebe , cand pe jos , cand sus , cand in carucior , cand in babbinka si etc , 3 zile am avut febra .
    si parerea mea este ca Alex o sa vrea din ce in ce mai mult pe jos

    RăspundețiȘtergere
  5. Noi folosim Manduca de pe la 2 luni, a fost super Ok pana de curand. Vlad are 9 kg si incepe sa se simta la umeri. Adica eu una ma resimt dupa un carat de 2, 3 ore, ma dor umerii desul de tare. Partea de sustinere e destul de inalta dar deja a inceput sa-si scoata mainile si sa se lase pe spate si asta adauga un plus de greutate la umeri.
    La mijloc intr-adevar, intaritura e buna, acolo nu-s probleme sau cel putin eu n-am avut nici la carat in fata nici in spate.
    Acum ma gandesc ca daca mi-as pune bretelele incrucisate, ar fi Ok, greutatea s-ar distribui altfel si nu m-ar mai durea umerii. Dar de cele mai multe ori, plecam in graba si n-am timp s-o bibilesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Raluca.Eu sunt fan manduca o am de cand avea Edi 2 luni.E foarte comod de reglat, se inchide pe mijloc si spatele este reglabil.Adica are un fermoar pe mijlocul spatelui care il "deschide' astfel incat copilul sta foarte comod.Edi se tot agita cand il port in fata ca e foarte curios (are 7 luni jumate acum) si manduca rezista cu succes.Si eu il alaptez in mers asa ca pentru asta de obicei ajustez spatele ca sa fie comod pentru Edi si discret :d.Manduca duce pana la 20kg si eu zic ca merita investitia mai ales daca mai planuiti un bebe :)) caci se poate folosi si pentru bebe mic de tot caci are un chilotel reductor). Poti purta manduca ca pe mei tai, cu bretele incrucisate si e o varianta foarte comoda de asemenea si se pune foarte usor.Eu sunt fan ti-am zis dar trebuie sa te gandesti bine daca merita investita (costa in jur de 100 eur).Mult succes si numai bine

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos blogul.eu te-am adaugat la prieteni,daca ai si tu amabilitatea sa ma adaugi la prieteni ar fi o placere pt mine.multumesc.succes pe mai departe

    RăspundețiȘtergere
  8. Madi, da, un SSC e mult, mult mai comod pentru mama decat un mei-tai, datorita intariturilor de sub copil si de la bretele. Plus ca e mai usor de luat.

    Gabi, da, stiam de manduca, si de infant insert. Imi place ca ai prins apropoul :)). Cine stie, peste cativa ani poate vom avea nevoie :D.

    Roxana, da, si Alex ar vrea tot timpul pe jos. Nu se prea cere in brate. Dar Ergo il folosesc cand e musai sa mergem inspre casa si pe jos in ritmul lui nu as ajunge. Dar ai dreptate, mai aman cumpararea unui alt SSC pana vad clar daca ma nemultumeste ceva intr-adevar la Ergo :D.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dana, are Alex o poza in Babbinka si una in ergo cam in aceeasi perioada si nu vad diferente la spatarul ala, sa fie mai sus. Da, si la Ergo sunt captusite bretelele si intaritura aia de sub copil. Alex vrea pe jos tot timpul, dar as mai lua eu o pauza de la mersul lui pe jos :)). Mai si ce m-ai uimit cu greutatea Izabelei! Cand ati fost in tara avea greutatea mai mica decat Alex, acum ne-ati depasit, din moment ce noi stagnam! Super mare e!

    Gabi, uite ca zice Onixa mai jos ca se pot si incrucisa bretelele! Si iti va fi din ce in ce mai "usor" cu purtatul, pentru ca imediat nu va mai dori asta, va vrea sa umble pe jos, de manute :)). Asa mi se parea si mie, ca centura aia are mai multa intaritura catre catarame si deci nu taie rau burta cand bebe e purtat in spate. Sau poate depinde de burta :)).

    Onixa, multumesc mult! Cred ca va trebui sa vad si eu manduca asta o data, tare multe am citit despre cate reglaje are :D. Si intr-adevar, dupa ce ajungi sa porti o data un SSC nu se poate decat sa ajungi un mare fan!

    RăspundețiȘtergere
  10. Raluca: sa-mi dau si eu cu parerea despre Manduca, desi eu nu am incercat niciodata un Ergo, un Boba sau o Babinka. Degetzica are acum aproximativ 10.3 kg si 79 de cm. Evident ca nu-si tine mainile inauntru in Manduca, niciodata nu si le-a tinut (noi o avem de cand Degetzica avea 14 luni) si nici n-am avut pretentia la a-si tine mainile acolo. Doar cand este de somn, ii lungesc spatele (se desface un fermoar de pe la jumatatea spatelui), astfel incat spatele ii ajunge pana la ceafa si ii bag manutele inauntru. Cum se trezeste, cum si le scoate. Eu zic multumesc ca sta acolo mult timp daca este nevoie, nu ma deranjeaza ca-si scoate manutele. Intr-adevar, pentru spatele meu nu este comod pentru ca mi se deplaseaza centrul de greutate mai departe de corp si incepe sa ma doara spatele, dar asta nu dureaza o vesnicie.

    La purtarea in spate, cureaua din talie nu taie si nu doare deloc. Este intarita pe toata lungimea ei (cel putin pe lungimea mea, dar eu sunt slaba) si nu simti nimic. Fiind foarte slaba, eu simt in alta parte: daca pun cureaua prea jos (adica pe solduri), ma dor spinele iliace antero-superioare (oasele alea de la sold care la mine sunt proeminente) la punctul in care se freaca de centura. Daca mai am si o pereche de jeansi ce au capse exact pe spinele astea, m-am ars. De aceea, eu trebuie sa o pun chiar in talie si s-o strang bine sa nu alunece pe sold.

    Pe sold nu am pus-o niciodata, doar in fata si in spate. De cele mai multe ori sunt ok la finalul sesiunii de carat, dar daca ea are o zi activa in care face multe acrobatii in Manduca ma cam doare spatele si am nevoie de un masaj. A doua zi n-am nimic, dar in ziua aia ma resimt.

    Apoi, bretelele Manducii se ajusteaza din vreo 3 sau 4 locuri, asa ca daca nu-ti este comod sa tragi de o curea, sigur mai ai vreo 2-3 alternative ca s-o potrivesti astfel incat sa-ti fie bine.

    Singura chestie impresionanta la Boba este leg rest-ul, dar nu stiu daca merita sa dai banii doar pentru asta. Cum spunea si Gabi, cred ca se poate improviza ceva.

    Legat de rucsacii aia profesionali de carat copilul pe munte, prietenii nostri au unul si nu-l folosesc mai deloc. Intr-adevar, cadrul de metal il face comod de purtat pentru parinte, dar copilul nu mi se pare ca sta ok, adica sta ca intr-un marsupiu, plus ca este si cumva trapped intre cadrul ala de metal. Prietenii mei au Deuter, iar fetita lor nu sta deloc acolo, cum este pusa in el, in 5 minute se cere jos, plus ca nici n-o pot purta in fata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uau, multumesc mult mult mult de raspuns! Uite cate am aflat! Deci se poate mari spatele cu ajutorul unui fermuar si cureaua e intarita pe o lungime mai mare decat la ergo. Adica eu nu sunt asa slaba ca tine, da totusi, intaritura imi ajunge doar pe jumatate din talie, cea de sub copil. Cealalta jumatate ma taie peste burta.

    Si uau ca stii cum se numesc oasele alea :D. Recunosc ca nu stiu ce profesie ai :).

    Cred ca rucsacii aia erau ok pe vremea cand nu existau inca SSC, si nu puteau merge parintii cu caruciorul pe munti :D.

    Multumesc mult inca o data! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  12. of, imi faceti pofta de un ssc. Sa vad cum ma descurc maine in aeroport cu mei tai-ul si daca nu-i ok, vad de unde strang cureaua sa-mi comand unul. David inca vrea destul de mult in brate, mai ales in spatii noi, pana se acomodeaza cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Drum bun, Madi si sa mearga totul struna, cu sau fara gandul la SSC. Sa stii ca Manduca este tot pana la 20 de kg, chiar scrie pe interior amanuntul asta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Raluca: daa, le stiu pe alea (oasele) si pe multe altele. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Madi, sper ca ai avut un drum bun. Un SSC eu zic ca merita! N-o sa-ti para rau. Nu ai cum sa incerci unul inainte?

    Mariamirabela, inca ma minunez ce noroc am sa te cunosc ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Raluca: hai, mai, nu face misto ca tu stii muuuult mai multe lucruri decat mine intr-un domeniu la care eu ar trebui sa excelez.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu faceam misto! Si nu cred ca merit asa o apreciere :"> ! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  18. Raluca,
    stiu cam am mailul tau dar nu mai reusesc sa te identific :D. voiam sa-ti zic sa intri pe thebabywearer.com, pe forum. Sigur gasesti topicuri cu paralele intre ssc-uri. In plus, ai o gramada de poze (facute de mame) cu toate la un loc sau cu cate 2-3. Daca ai timp sa cauti bine gasesti si dimensiunile la fiecare, stiu sigur ca eu am dat de ele nu o data. Ma gandesc ca te-ar ajuta mult sa le vezi unul langa altul, iti dai seama mult mai bine decat din pozele individuale.

    RăspundețiȘtergere
  19. Uau, ai dreptate! In pozele individuale depinde de copil! Multumesc mult de tot! (mailul e ala cu raluk16)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...