vineri, 3 decembrie 2010

Linkuri

Ma enerveaza sa scriu postari din alea lungi si amestecate cu de toate, asa ca o sa incerc sa impart in mai multe postari ce am tinut in mine atatea zile :))) (adaugare ulterioara, dupa ce am terminat de scris, vad ca si daca a fost o postare numai cu linkuri si NU cu noutati despre Alex, tot a fost lunga :D...)

Ce am mai citit interesant pe net:

Probabil stiti deja de scandalul cu alaptatul in public. Pe scurt, la un eveniment organizat de revista Mami (din ala cu standuri, gen baby expo), o doamna a inceput sa-si alapteze copilul la stand. Doar era acolo la un eveniment pentru mame si copii, cu copilul ei care a vrut sa stea la sanul mamei lui. Doar cine a alaptat un toddler stie ce e asta. Alex numai dupa ce a trecut de zece luni a inceput sa suga si la stres, la nervi, la suparare, la oboseala. Asta pe langa sete si foame. Si dor de imbratisarea lui mami :D. Si partea importanta e ca la varsta asta nu mai au rabdare, nu stiu ce e aia si de ce sa aiba rabdare in fond. Adica si Alex ma trage de bluza nervos ca nu-i ofer pe loc. Doamna a fost rugata sa iasa afara sa alapteze. Asta in timp ce copilul era la san! Nu stiu ce as fi fost eu in stare sa fac daca cineva m-ar fi intrerupt in timp ce-l alaptam pe Alex! Doamna a refuzat. Apoi a venit acelasi domn de la organizare impreuna cu security (!) sa o scoata afara!!! Bine, dupa aceea au improvizat rapid un scaun langa o masa de infasat cu scutece murdare, puse intr-un paravan ca o cabina de proba si au zis ca au si loc de alaptare.

Nici nu am atata rabdare, imi creste iar tensiunea, sa stau sa explic ce inseamna alaptatul, sa stau sa inteleg ce poate fi in mintea acelor oameni care considera alaptatul ceva interzis, ceva scarbos, ceva sexual, sau cum or fi considerand. Nu imi gasesc cuvintele. Si nu asta e important. Chiar nu ma intereseaza ce frustrari acumuleaza un astfel de om, treaba lui, important e ca a fost incalcat un drept, un drept al acelui copil. E legal sa alaptezi oriunde, indiferent ca sunt unii frustrati si complexati si bolnavi psihic referitor la treaba asta. Asta e problema lor, daca nu se pot uita in alta parte, sa mearga sa-si trateze problema.

Asa ca va redau cateva linkuri pe tema, ale unor oameni care tin piept cu succes parerilor bizare, anormale, impotriva alaptatului.

http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2010/11/in-romania-in-zilele-noastre-la-un.html

http://pepitzel.blogspot.com/2010/11/alaptatul-in-public-unde-i-lege-nu-i.html

Din linkul de mai sus imi permit sa citez, mi-a placut la nebunie:

"Orice mama vrea sa-si hraneasca bebelusul intr-un loc linistit, intr-un balansoar comfortabil, cu perne in jur si cu o muzica relaxanta in surdina. Nu cred ca exista indoiala. Ca asa arata locurile de alaptat. Nu?
Ei, aici cam asa arata, sper ca peste tot.

Insa realitatea este ca marea majoritate a trebuit sa facem cel putin un compromis la un moment dat. Si daca o mama alapteaza in orice alt fel de conditii decat cele descrise de mine mai sus este cu un motiv intemeiat stiut de mama. Iar restul oamenilor ar face bine sa-si vada de treburile lor si sa lase mama sa fie... mama!!! Ca stie ea mai bine."


http://bogdanasblog.blogspot.com/2010/11/fundul-sacului.html

Si foarte important de citit pe forumul desprecopii.com la subiect (niste pareri minunate si extraordinar exprimate pro alaptare si pro alaptare in public, dar si suprinzator de multe mamici (! mamici, nu adolescenti sau oameni care nu stiu cum e un copil) care sunt impotriva alaptatului in public, pe principiul ca daca esti mama alaptatoare stai acasa!):

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=158610&whichpage=1 (are si partea a doua, de la ultima postare daca dati pe "continuare")


Trecem de la linkurile cu alaptatul in public la unul despre alaptat si diversificare: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf . E vorba de un pdf al Organizatiei Mondiale a Sanatatii legat de nutritia copilasilor mici in Europa, in special in Europa post-comunista. Pentru ca in Europa post-comunista gasesc cei mai prost hraniti copii. Chiar daca sunt si chestii cu care nu sunt de acord, e foarte util de rasfoit. Ca un exemplu, ceaiul (chiar si infuzia de plante) sunt total interzise copiilor sub 24 de luni, pentru ca scot fierul din sange si provoaca anemie. Si ne mai miram ca sunt atatia copii anemici la noi si sarim cu suplimente.

Trecem la un link despre mierea falsificata prezenta in magazine: http://organicinromania.blogspot.com/2010/11/despre-mierea-falsificata.html

Un articol scris frumos la implinirea unui anisor al puiului Sasha: http://viataprinbalonulroz.blogspot.com/2010/11/un-mai-tarziu.html. Si tot de la ei, de azi (stiu, imi vine sa dau tot timpul linkuri din balonul roz...) http://viataprinbalonulroz.blogspot.com/2010/12/pasi-in-nisip.html

Cum sa scapam de oboseala cronica: http://www.rawmom.com/blog/2010/11/how-to-end-chronic-fatigue-by-durianrider/

Despre fluor: http://www.drmomma.org/2010/06/ten-fluoride-facts.html

101 motive pentru a alapta: http://www.drmomma.org/2009/08/101-reasons-to-breastfeed-your-child.html

Foarte la obiect scris despre concediul de ingrijire a copilului: http://jurnal-de-mutunau.blogspot.com/2010/12/concediul-de-ingrijire-copilului.html

Daca sunteti din Cluj si vreti sa incercati slingurile de la sling.ro inainte sa le cumparati, la targul verde de la Cora aveti posibilitatea asta: http://poarta-ma.blogspot.com/2010/12/daca-sunteti-din-cluj.html

Si o chestie care nu-mi da pace de cand am citit-o, pe facebook, la grupul peaceful parenting, din cand in cand sunt mamici care pun intrebari si alte mamici raspund. O proaspata mamica e disperata ca puiul ei plange in continuu, chiar daca a nascut frumos, natural, il alapteaza, doarme cu el, e sanatos, etc. Deci a aplicat toate principiile parentingului natural si puiul plange continuu. Am vrut sa intru sa citesc raspunsurile din cauza ca si Alex pana pe la 5 luni plangea continuu, orice faceam cu el, si daca il tineam in brate, si daca incercam sa-l linistesc, si daca il scoteam la aer (imi era asa frica fiind frig, ca va plange si va inhala direct aerul rece, uau! si uitasem ce temeri aveam in primele luni cu plansul lui continuu). Inspre 5 luni am zis o data ca uite e mai bine, parca 10% din timpul in care sta treaz NU plange. Dar si cand plangea, isi pierdea respiratia, se ineca de atata plans, se invinetea, era groaznic sa vezi ca nu-l poti ajuta deloc. Tot am crezut ca a fost reflux, pentru ca voma mult si pentru ca nu il puteam tine decat la verticala, altfel plangea si mai tare si voma si mai mult.

Sa revin la link, http://www.facebook.com/peacefulparenting/posts/127186034007995 (dati si pe view previous comments). Cele mai multe raspunsuri spun: chiropractician, osteopat, terapie craniosacrala. Apoi doar mai sunt care spun de alergii la lapte si la gluten. Dar m-au dat gata cate mame au spus, ca si cum ar fi ceva arhicunoscut, ca puii nostri nascuti natural trec prin niste traume incredibile si unii dintre ei raman marcati fizic, li se muta oasele de la loc si plang mult din cauza acestei dureri inimaginabile. Ma doare sufletul sa ma gandesc ca puiul meu trecea prin asa dureri si imi cerea ajutorul disperat (ca doar numai pe mine ma stia si numai in mine avea incredere ca il pot ajuta) si eu l-am dezamagit. Cum spune acolo o mamica, nu e normal ca un copil sa planga asa mult. Nu e cum ni se spune, ca unii copii nu se acomodeaza asa usor cu lumea asta, si ca e normal sa planga. Si majoritatea spun ca dupa o sedinta la un astfel de terapeut copilul nu a mai plans deloc! Si chiar sunt care au scapat de reflux si de alte afectiuni.

Incerc sa gasesc motive, mai ales ca eu am avut o nastere rapida. Dar e drept ca desi aveam dilatatie completa cand am ajuns la spital, eu nu simteam inca nevoia sa imping. Mi s-a spus sa imping, desi inca nu imi spunea asta organismul. De asta nici nu am stiut cum sa imping. Si de asta consider ca nasterile de care citesc uneori pe internet, ori din centre mai putin spitalicesti, ori de acasa, sunt mult mai centrate pe mama si copil, pe binele lor, decat nasterile ultra-spitalizate de la noi.

Dar nici nu stiu sa existe la noi astfel de specialisti. Si culmea e ca dupa ce am citit asta, am gasit intr-o carte, "Alina-ti bebelusul in mod natural" (doar acum imprumutata de la biblioteca, deci nu am apucat s-o citesc la timp), un paragraf despre asta:

"Terapia craniosacrala

Terapia craniosacrala este o terapie foarte eficienta si foarte blanda, care vizeaza eliberarea tensiunilor acumulate in corp. Lichidul cerebrospinal, care iriga si protejeaza creierul si maduva spinarii, efectueaza, in zona mediana a trunchiului, o miscare de flux si reflux, care este apoi reprodusa intr-o maniera mai subtila, de oase, organe si alte parti ale corpului.

In 1930, osteopatul american William Garner Sutherland a descoperit ca printr-o actiune usoara asupra craniului se poate modifica miscarea lichidului cerebrospinal , fapt care, la randul sau, poate contribui la stimularea capacitatii corpului de autovindecare, ajutand astfel la tratarea bolilor, care aparent nu au nicio legatura cu craniul.

Tratament
Terapia craniosacrala poate fi efectuata doar de un terapeut profesionist, cu calificare in domeniu. Este o tehnica speciala ce presupune actionarea asupra oaselor craniene printr-o atingere foarte usoara, aproape insesizabila pentru unii. Terapeutul craniosacral simte limitarile fluxului intern al corpului si, folosind mainile, ghideaza corpul pentru a le elimina. Aceasta terapie functioneaza asupra sistemului muscular, osos, nervos, cardiovascular si imunitar, precum si organele, tesuturile de legatura si fluidele corpului. Printre starile de disconfort obisnuite ce pot fi tratate prin terapia craniosacrala, mentionam tulburarile de somn, colici si tulburarile digestive.

Cum poate terapia craniosacrala sa-ti linisteasca bebelusul
Trecerea copilului prin vagin a fost resimtita ca un masaj intens, cu miscari de macinare, presare, rasucire si impingere. Problemele frecvente ale nou-nascutului, cum ar fi colicii sau dificultatile la alaptare, pot fi datorate experientei de compresare din timpul nasterii. Daca bebelusul tau plange in mod constant, s-ar putea sa fi acumulat o tensiune undeva in corp iar dificultatile de hranire ar putea fi cauzate de o tensiune care-i afecteaza mobilitatea gatului.
Tratamentele craniosacrale iti ajuta bebelusul sa se trezeasca linistit, reconfortat, in timp ce el se elibereaza de tensiuni, stres, restrictii si de blocajele din tesuturi; in tot corpul se realizeaza o circulatie mai buna a fluidelor, ceea ce iti face bebelusul mai fericit. "


Cu ocazia asta mi-am amintit ca el a avut multe luni probleme la supt, ca plangea de cate ori il puneam la san, pana pe la 6 luni. Asa a ajuns el cu obiceiul acela ca sugea doar plimbat si adormit. Doar asa il puteam alapta, altfel plangea continuu daca il puneam la san :(.

Mai spune acolo in carte ca si mamei ii prinde foarte bine dupa nastere o terapie din asta, isi revine mai repede si nu face depresie postnatala. Oricum, eu am ramas foarte surprinsa cum acolo pe facebook toata lumea raspundea asta, ca si cum ar fi ceva de la sine inteles ca daca iti plange copilul terapia asta ti-l rezolva. De ce nu am gasit asta niciodata cand cautam pe google de ce plange Alex?

Stie cineva un osteopat/chiropractician/terapeut din asta?

5 comentarii:

  1. Da , este adevarat toata chestia asta cu osteopatii , vroiam sa-ti zic , ca eu stiu osteopat dar mi-am dat seama ca tu cauti in tara ........mie mi-a recomandat moasa( cu care am facut cursurile de pregatire a nasterii ) cand mergeam la ea ptr exercitiile de reeducare a perineului si cum o duceam pe Iza cu mine ma plangeam ca nu doarme , cred ca avea in jur de 3 luni , si ea a zis sa ma duc cu ea la osteopat sa vad daca nu are ceva si mi-a explicat ca bebelusii cand se nasc sufera din cauza ca , capul lor se adapteaza colului si oasele se deformeaza un pic si dupa ce se nasc la multi nu se pun la loc cum trebuie , si mi-a mai explicat cateva aspecte , legate de expulsarea lichidului si etc , i-am zis ca nu are sens ptr ca Iza s-a nascut cu cezriana dar cica poate sa vina pana si de la pozitia in care a stat Iza in burtica sau , poate sa vina de la manipularea bebelusului la spital sau acasa , in fine , am sunat , primul lucru am intrebat daca e specializat la bebelusi si a zis ca da ,de la vomat la somn , pana si alergii si etc , am fost , am dezbracat-o pe Iza , s-a uitat la ea , foarteeee insitent , s-a pus in spatele ei si a inceput sa-i pipaiasca toate oasele capului , si nu a gasit nimica , a zis ca totul e ok , a simtit un punct foarte lejer intr-o parte dar dupa parerea lui nu avea nici o chestie cu somnul dar a apasat de cateva ori si a zis ca o sa fie mai calma , eu sincer nu am observat nici o schimbare , insa am cunostinte la care schimbarea a fost foarte mare .

    oh , ti-am scris mai mult ca sa-ti detaliez experienta noastra , insa aici da , medicii generalisti recomanda o sedinta la osteopat in primele luni de viata daca observa ca este nevoie .

    Legat de miere , am gustat aici si e naspa rau , nu se compara cu mierea ce o face socru meu in tara , el are cateva familii si face miere ptr familie , nu da antibiotice si tratemente la albine si nici zahar si le bibileste de numa si mierea e foarttte buna ....

    va pupam si sper ca ati scapat de raceala

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana, multumesc mult ca mi-ai scris cum e acolo, deci in civilizatie exista asa ceva! Poate nepotii mei vor avea noroc sa traiasca intr-o tara civilizata...

    Cu mierea aveti un noroc incredibil, uite ca nici in mierea bio nu te poti increde...

    Am scapat de raceala, da, speram sa nu ne mai apuce in graba.

    Te pup cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://naturalparentsnetwork.com/infant-chiropractic-care/

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, e 2012, avem pana la urma un chiropractician la care se poate merge cu incredere in Romania? Eu visez asa ceva din 2009 cand am fost Erasmus in Belgia...dar fiind vreme de studenteala, nu am avut bani de dat la osteopat. Mereu visez sa-l duc pe Cristi (1 an si 4 luni) la un astfel de om. Da-mi de stire daca stii pe cineva :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca o voi intreba pe o prietena din Cluj care are astfel de cunostinte, sa iti recomande pe cineva.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...