sâmbătă, 28 iunie 2014

Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?






Invatati chestiunile cheie in legatura cu dormitul in acelasi pat cu bebelusii.

Bebelusii au niste asteptari de la ingrijitorii lor: atingere si apropiere fizica. De fapt acestea sunt vitale pentru sanatatea lor si starea lor de bine. Asa ca se supara cand adultii ii pun undeva sau ii lasa singuri. Nu pare a fi in ordine si nu este bine pentru ei.

De cand a existat omenirea, bebelusii au fost purtati, tinuti in brate, imbratisati si tinuti aproape. In toata lumea si in toate perioadele. Chiar si noaptea.

Noaptea – poftim?! Vrei sa spui dormitul intr-un pat cu copilul (bedsharing)?  Dar nu este nociv? Nu arata oamenii de stiinta cat este de nociv pentru bebelusi dormitul intr-un pat cu ei? Ar putea muri de Sindromul Mortii Subite a Bebelusului (SIDS), nu? Nu e rau sa imparti un pat cu ei?

Gresit. Va trebui sa invatati despre dormitul in acelasi pat cu bebelusii, pentru ca rapoartele si unele cercetari sunt gresite. Aici puteti gasi indrumari sigure pentru dormitul in acelasi pat (bed-sharing) sau in aceeasi camera (cosleeping) cu copiii.

Sunt multe exagerari din partea cercetatorilor care prezinta doar parti din informatii, cum este si acest studiu recent.

Aici este o analiza excelenta asupra concluziei despre dormitul intr-un pat cu copilul, din partea UNICEF, in lumina articolului recent.

Trebuie sa stiti urmatoarele trei chestiuni in legatura cu dormitul cu copilul intr-un pat si Sindromul Mortii Subite a Bebelusului:

  • Bebelusii mai mici de 5 luni au un risc crescut de Sindrom al Mortii Subite a Bebelusului (SIDS)
  • Daca nu e practicat corespunzator, dormitul intr-un pat cu copilul poate fi riscant pentru bebelusii mici
  • Dormitul intr-un pat cu copilul poate fi practicat in siguranta indiferent de varsta bebelusului.
Aici este cel mai recent document al nostru despre SIDS si dormitul intr-un pat cu bebelusul, cu o critica la adresa cercetarilor recente si ce e important sa stim despre dormitul intr-un pat cu bebelusul.

Concluzia este sa fiti intelepti si atenti la nevoile bebelusului si la siguranta. Fiti vigilenti.

[Nota mea: Nu am tradus articolul anterior despre SIDS tocmai pentru ca nu prea are rost in tara noastra, la noi n-am auzit ca lumea sa refuze bedsharingul din cauza ca se teme de SIDS, deci nu trebuie sa convingem pe partea asta ca temerile nu le sunt intemeiate. Si era si tare lung articolul :D. La noi lumea refuza sa doarma cu copilul ba din temeri bizare legate de igiena, de parca acel copil nu-si atinge ziua parintii decat cu haine sterile, ba din temeri legate de rasfat. Daca acum dintr-o data citind aceste articole realizati ca in alte tari bedsharingul e blamat ca s-ar presupune a fi o cauza a SIDS, sa stiti ca nu e adevarat, mai ales daca bebelusul e alaptat. DAR daca totusi nu aveti timp sa cititi despre bedsharing si credeti ca ar fi riscant, merita sa va reamintesc ca dormitul pe saltele separate lipite nu e bedsharing, e cosleeping (dormitul in aceeasi camera). Si prin acest cosleeping, cu salteaua lui mica lipita de salteaua mare, copilul primeste aceleasi beneficii ca la bedsharing, fara presupusele riscuri atribuite uneori bedsharingului (accidente care se intampla cand bedsharingul nu e practicat corespunzator, de exemplu cand parintele e baut). Deci daca va decideti ca nu doriti bedsharing, asta nu inseamna obligatoriu trimis copilul in partea opusa a casei :). ]

Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:



Pericolele lăsării bebelușului să plângă singur


Dr. Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...