marți, 1 aprilie 2014

Somnul normal al bebelusului: 5. Mai multe despre modul normal de adormire





Nu ar fi dragut daca bebelusii si copiii ar vrea sa doarma exact unde am vrea sa-i punem noi intr-o zi anume? Fara gluma - ar fi minunat, dar din pacate nu asa dorm majoritatea copiilor. Am auzit de mame care se plang ca trebuie sa fie afara si sa se plimbe pentru ca bebelusii sa adoarma, chiar daca in oras e vijelie si sunt -30 de grade, sau ca trebuie sa se plimbe in mod constant (inauntru sau afara), acestea insemnand nu numai ca somnurile bebelusilor nu sunt un moment de respiro pentru mame, dar ca totul poate deveni chiar neplacut.

Interesant e ca cele mai intalnite situatii implica atingere, sunete, sau miscare, trei aspecte de care au avut parte din abundenta cat timp bebelusul era in uter. Amintiti-va ca bebelusii umani se nasc cel putin cu 9 luni mai repede comparativ cu alte animale, din cauza marimii capului (daca ar creste mai mari nu ar putea trece prin canalul de nastere; vezi Trevathan, 2011), asa ca cel putin timp de 9 luni corpul lor se asteapta sa fie tinut intr-un “uter extern”. Asadar e asa o mare surpriza ca in afara uterului ei se asteapta ca aceleasi lucruri sa ii adoarma? In ceea ce priveste atingerea, stim ca oxitocina joaca un rol imens in a simti multumire, siguranta si dragoste, toate acestea afectand calitatea somnului nostru (Uvnäs-Moberg, 2003). Asa ca nu e dificil sa ne imaginam ca bebelusii care sunt aproape fizic de ingrijitorii lor experimenteaza o eliberare de oxitocina si sunt mai predispusi sa adoarma si sa ramana adormiti.

Un al doilea factor e sunetul – in special bataile inimii ingrijitorului, un sunet care este foarte familiar bebelusilor de cand erau in uter. Cand mama il tine in brate pe bebelus, bataile inimii ei, vocea si respiratia ei pot oferi o forma de sunete albe care il ajuta pe bebelus sa se simta in siguranta si sa ramana adormit, desi aceleasi efecte pot avea loc si cand alt ingrijitor tine copilul in brate. Cand acest lucru nu e posibil, putem ajuta bebelusul sa doarma folosind o masinarie cu sunete albe pentru a bloca alte sunete mai stridente din mediul nostru, oferind in acelasi timp sunet de fundal. Aceste masinarii de sunete albe au avut succes in inducerea somnului bebelusilor  (Spencer, Moran, Lee, &Talbert, 1990), si in ajutarea unor parinti sa doarma mai bine  (Lee & Gay, 2011). 

Al treilea factor, miscarea, era de asemenea din abundenta in uter, cu bebelusul intr-un saculet lichid, moale, fiind leganat regulat. Tineti minte cum bebelusul vostru a fost mereu treaz in uter cand va odihneati? Asta pentru ca el dormea cand va miscati. Parintii moderni din culturile vestice se concentreaza adeseori pe o plimbare cu masina pentru a-si adormi bebelusii. Acalmia masinii, cuplata cu confortul scaunului pot sa moleseasca multi bebelusi, permitandu-le sa doarma multumiti in timp ce parintii conduc fara tinta. Oricum, acelasi somn indus de miscare poate fi obtinut prin folosirea caruciorului, oferindu-le parintilor posibilitatea sa rezolve ceva pentru casa, sa se plimbe sau sa alerge. Posibil cea mai buna varianta, purtarea bebelusului in brate sau intr-un port-bebe incurajeaza miscarea, atingerea si sunetul, toate in timp ce ii permite ingrijitorului sa rezolve treburi si in general sa isi continue viata. Babywearing-ul (purtatul copilului) poate oferi cea mai buna forma de “uter extern” pentru dezvoltarea creierului bebelusului si a corpului lui in moduri optime (Narvaez et al., 2013).

Ce trebuie sa retinem de aici, totusi, este faptul ca e normal ca bebelusii sa prefere sa doarma in contact cu altii, la distanta de ceea ce multi ar considera ca ar fi locul “ideal” de somn. Chiar daca adultii il prefera, un pat intr-o camera tacuta nu e neaparat ideal pentru somnurile bebelusului. Pentru un rezumat al comportamentelor de somn si al comportamentelor de somn sigure atunci cand va purtati bebelusul, cititi aici o brosura minunata de la ISIS (Infant Sleep Information Source).   (nota mea: tradus de mine in octombrie 2012 aici)


***
Un rezumat final al celor 5 postari despre somnul normal al bebelusilor

Pe parcursul acestor postari, speram ca am reusit sa clarificam faptul ca deseori ceea ce parintii considera ca sunt modele de somn problematice care au nevoie de “rezolvare”, sunt de fapt chiar normale si corespunzatoare din punct de vedere al dezvoltarii copiilor. Suntem constienti de faptul ca multe familii considera inca somnul bebelusilor si al copiilor ca fiind o problema, de aceea ne concentram si sa scriem cum puteti sa-i ajutati bland pe bebelusi si pe copii sa doarma cum vor parintii. Ce speram e ca parintii sa ramana dupa aceste postari cu (a) o mai buna intelegere a multitudinii de comportamente care constituie “normalul” atunci cand vine vorba de somnul copiilor nostri, si (b) ideea ca daca modalitatea de somn a copilului nu constituie o problema pentru voi ca familie,  puteti fi linistiti ca cel mic nu sufera din cauza acestor comportamente de somn foarte normale. In loc sa urmati sfaturile unui expert anume, intelegeti de ce este nevoie pentru a-i mentine pe bebelusi in siguranta cand dorm si creati mediul de somn in jurul acestor comportamente … apoi faceti ce functioneaza cel mai bine pentru copilul vostru. Lasati-va copilul sa va fie ghid.


Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:
(pe masura ce le voi traduce, voi inlocui linkurile cu postarile traduse)












SIDS: Risks and Realities
- nu il voi traduce pentru ca e prea lung si nu prezinta interes pentru  parintii romani. Vezi explicatia din nota din postarea de mai jos, "Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?"



Pericolele lăsării bebelușului să plângă singur


Co-Autori
Tracy Cassels, University of British Columbia, www.evolutionaryparenting.com
Sarah Ockwell-Smith, babycalming.com
Wendy Middlemiss, University of North Texas
Kathleen Kendall-Tackett, Texas Tech University, http://www.uppitysciencechick.com/sleep.html
Helen Stevens, Safe Sleep Space
James McKenna, Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory, University of Notre Dame, www.cosleeping.nd.edu


Bibliografie:
Anders, T.F., Halpern, L.F., & Hua, J. (1992).  Sleeping through the night: a developmental perspective.  Pediatrics, 90, 554-560.
Barajas, R.G., Martin, A., Brooks-Gunn, J., & Hale, L. (2011).  Mother-child bed-sharing in toddlerhood and cognitive and behavioral outcomes.  Pediatrics, 128, e339-e347.
Cassels, T.G.  (2013).  ADHD, sleep problems, and bed sharing: future considerations.  The American Journal of Family Therapy, 41, 13-25.
Delgado, P.L. (2006). Monoamine depletion studies: Implications for antidepressant discontinuation syndrome. Journal of Clinical Psychiatry, 67(4), 22-26.
Goldman, A. S. (1993). The immune system of human milk: Antimicrobial anti-inflammatory and immunomodulating properties. Pediatric Infectious Disease Journal, 12(8), 664-671.
Hibberd, C.M.; Brooke, O.G.; Carter, N.D.; Haug, M; Harzer, G. (1981). Variation in the composition of breast milk during the first 5 weeks of lactation: implications for the feeding of preterm infants. Arch. Dis. Child., 57:658-62.
Lee, K.A. & Gay, C.L. (2011). Can modifications to the bedroom environment improve the sleep of new parents?  Two randomized control trials.  Research in Nursing and Health, 34, 7-19.
Lien, E.L. (2003). Infant formulas with increased concentrations of α-lactalbumin. American Journal of Clinical Nutrition, 77(6), 1555S-1558S.
Meltzer, L.J. & Mindell, J.A. (2006).  Sleep and sleep disorders in children and adolescents.  Psychiatric Clinics of North America, 29, 1059-1076.
Messmer R, Miller LD, Yu CM.  The relationship between parent-infant bed sharing and marital satisfaction for mothers of infants.  Family Relations 2012; 61: 798-810.
Mindell, J. A., Sadeh, A., Wiegand, B., How, T. H., & Goh, D. Y. T. (2010). Cross-cultural differences in infant and toddler sleep.  Sleep Medicine, 11, 274-280.
Mosko, S., Richard, C., & McKenna, J.  (1997).  Infant arousals during mother-infant bed sharing: implications for infant sleep and sudden infant death syndrome.  Pediatrics, 100, 841-849.
Narvaez, D., Panksepp, J., Schore, A., & Gleason, T. (Eds.) (2013). Evolution, Early Experience and Human Development: From Research to Practice and Policy. New York: Oxford University Press.
Nelson, E.A.S. & Taylor, B.J.  (2001).  International child care practices study: infant sleeping environment.  Early Human Development, 62, 43-55.
Somer, E. (2009) Eat your way to happiness. New York: Harlequin.
Spencer, J.A., Moran, D.J., Lee, A., & Talbert, D. (1990).  White noise and sleep induction.  Archives of Diseases in Childhood, 65, 135-137.
Trevathan, W.R. (2011). Human birth: An evolutionary perspective. New York: Aldine de Gruyter.
Uvnäs-Moberg, K. (2003).  The oxytocin factor: tapping the hormone of calm, love and healing. Cambridge, MA: Da Capo Press.
Welles-Nystrom, B. (2005).  Co-sleeping as a window into Swedish culture: considerations of gender and health care. Scandinavian Journal of Caring Science, 19, 354-360.


Dr. Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education.  

 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...