De ceva vreme vreau sa abordez aceasta situatie pentru ca ma
doare inima de cate ori citesc de mame sfatuite gresit si periculos de catre
medicii lor pediatri sau de familie sa opreasca alaptarea cand bebelusul are
diaree si sa ii ofere acestuia mucilagiu de orez si ceai. Acum, cu ocazia
conferintei lui Jack Newman, vazand ca in prima zi a conferintei se discuta
despre alaptarea copilului bolnav, mi-am amintit ca am vrut neaparat sa scriu
si eu despre asta.
In 99% din cazurile ce le stiu de bebelusi cu diaree li s-a
recomandat oprirea alaptarii. La fel in aproximativ 50% dintre bebelusii din
jurul meu ce au avut febra (?!). Oricat era de mic bebelusul, i se recomanda
mucilagiu de orez si ceai. Efectele adverse resimtite de bebelusii mamelor ce
au ascultat de cei care chiar ar fi trebuit sa stie cum sa-i ingrijeasca au
fost:
- Bebelusul sufera oricum enorm, e bolnav, singura lui alinare sunt bratele si sanul mamei. Sa-i adaugi in perioada de boala suferinta intarcarii este ingrozitor! E evident ca acesti medici nu au alaptat niciodata sau nu au avut in familie copii alaptati, pentru ca altfel ar sti ca un bebelus alaptat nu stie sa suga din biberon si chinul suprapus peste boala ar fi prea mare de suportat. Si de ce???
- Bebelusul se deshidrateaza. Normal. Daca le este permis sanul cand au diaree sau febra bebelusii sug aproape continuu pentru a inlocui pierderile de lichide din corp. Bebelusii ce sug nu ajung niciodata in stare critica. Sunt hidratati si hraniti, isi iau toti nutrientii si toate caloriile din laptele matern chiar daca ei erau deja diversificati si in mod normal nu mai sugeau mult. Toti bebelusii ce ii cunosc carora le-a fost refuzat sanul in perioada de boala au ajuns repede la perfuzii in spital pentru deshidratare. TOTI! Si marea majoritate au inceput apoi o reactie de imbolnaviri continue in lant, cu cate un virus luat din spital. Bebelusii alaptati nu vor bea ceai sau mucilagiu cat sug la san. Si asta pentru ca organismul lor stie mai bine ce au nevoie.
- Bebelusul nu se mai intoarce la san dupa perioada de restrictie. Da, marea majoritate a mamelor ce i-au intarcat pentru diaree sau febra nu au reusit sa-si mentina lactatia daca nu a supt copilul, sau nu au mai putut sa-l readuca la san.
De ce recomanda medicii asa o enorma ineptie? Pentru ca ei
nu stiu nimic despre laptele uman. Ei au studiat in facultate despre formula de
lapte praf pe baza de lapte de vaca, stiu ca laptele de vaca nu e tare
recomandat pentru consum cand ai diaree sau cand esti racit, asa ca au impresia
ca laptele matern o fi cam la fel. Nu s-ar fi putut sa gandeasca mai gresit!
Chiar atunci cand copilul e bolnav el are cea mai mare
nevoie de laptele mamei lui. Pentru
- Hidratare
- Nutritie
- Energie
- Anticorpi
- Probiotice
- Alinare
Noroc ca Organizatia Mondiala a Sanatatii stie mai bine.
(Ghinion ca medicii nostri nu se informeaza macar de la forul lor superior, sa
isi revizuiasca sfaturile periculoase ce le dau atator mame si copii! Pacat...)
OMS recomanda ca orice bebelus alaptat, inclusiv cel ce este diversificat deja,
sa fie ALAPTAT EXCLUSIV in perioadele de diaree! De ce e bine sa fie alaptat am scris mai
sus. De ce exclusiv? Pentru ca orice aliment din mediul copilului, inclusiv
apa, poate fi cauza diareei lui, nimic nu e sigur IN AFARA DE LAPTELE MAMEI
LUI.
Aici
gasiti si voi, mamele, si voi, medicii, un manual al Organizatiei Mondiale a
Sanatatii pentru tratamentul diareei. Va rog eu mult, mamelor, fiti tigroaice,
nu va lasati pacalite de nestiinta medicilor vostri, duceti-le documentul
acesta cand va recomanda intarcarea copilului bolnav. Ce cantareste mai mult
pentru voi: sa fiti docile in fata mai-marelui medic dezinformat
sau sanatatea copilului vostru pentru tot restul vietii? Pentru ca nu e doar o
chestiune de boala curenta, daca ajungeti in spital si luati alti si alti
patogeni veti trage ani de zile cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea
micutului, cu efectele adverse ale tuturor medicamentelor. Daca il intarcati
prematur iarasi el nu va beneficia de toate avantajele laptelui matern. Deci
luptati cu curaj pentru copilul vostru! El se bazeaza pe voi sa fiti cea care
il ajuta mereu!
Documentul e lung. Pentru a gasi repede informatiile despre
alaptare, dati o cautare (tastele Ctrl si F apasate deodata) cu cuvantul
“breast”. Cu ocazia asta am mai intalnit o informatie ce trebuie s-o scriu.
Marea majoritate a medicilor pediatri sau de familie nu au vazut niciodata cum
arata scaunul unui bebelus alaptat. Daca il vor vedea pe al copilului dumneavoastra alaptat exclusiv, sigur vor spune ca e
diaree chiar si atunci cand nu e. Ei nu stiu ca trebuie sa arate ca un mustar mai moale. Ei nu stiu nici
macar ca un bebelus alaptat poate avea si 10 scaune pe zi si e normal (si unul
o data la 10 zile, si e normal). Pentru ei in facultate si din pacate si
in practica sau in familie, norma este bebelusul hranit cu formula, care are un tranzit total
diferit de un bebelus alaptat. Va sfatuiesc sa va cautati un medic informat in ceea ce priveste alaptarea, chiar daca mergeti la el pentru alta problema, dar macar stiti ca nu vine cu sfaturi nocive pentru voi.
Deci revenind la
alaptarea pentru diaree:
- la pagina 14 a documentului OMS gasiti “Alaptarea ar trebui continuata mereu.” Apoi sunt explicate motivele: pentru ca e o hrana bogata nutritional si pentru ca laptele uman rezolva deshidratarea, ceea ce va duce la revenirea apetitului si la vindecarea bolii.
- “Bebelusii de orice varsta care sunt alaptati ar trebui sa fie alaptati cat de des si cat de mult isi doresc. Ei vor dori mai mult decat de obicei si acest fapt trebuie incurajat.“
- „Bebelusii sub 6 luni care sunt alaptati si consuma si hrana solida ar trebui sa primeasca mai mult lapte matern. [...] Daca e posibil, e indicat ca acesti bebelusi sa fie alaptati exclusiv acum.”
- La paginile 15 si 16, unde se abordeaza tema hidratarii cu solutii ORS, se spun care sunt semnele supra-hidratarii, si in acel caz se recomanda oprirea solutiei, dar continuarea alaptarii. Alaptarea e incurajata si in pagina 17, obligatoriu de urmat si pe parcursul hidratarii cu solutii pe cale orala.
- La pagina 23 e tratata diareea cu sange si se recomanda continuarea alaptarii cat mai dese si mai de durata.
- La pagina 24 e abordata tema diareei persistente, care dureaza mai mult de 14 zile. “Diareea persistenta nu apare aproape niciodata la bebelusii alaptati exclusiv.”
- La pagina 25 se descrie regimul nutritional al copiilor cu diaree persistenta determinata de o infectie. Primul punct este: “Continuati sa-l alaptati”.
- La pagina 26 se descrie ce mancare trebuie sa primeasca in spital copilul. Prima propozitie este: “Continuati alaptarea cat de des si cat de mult doreste copilul. Alta mancare ar trebui interzisa timp de 4-6 ore pentru ca acesta sa fie rehidratat conform planurilor de tratament B sau C.”
- In continuare la acelasi paragraf, pentru bebelusii sub 4 luni, “Incurajati alaptarea exclusiva. Ajutati mamele care nu alapteaza exclusiv sa isi restabileasca lactatia.”
- La pagina 32 incepe chiar un subcapitol dedicat total alaptarii. Incepe astfel: “Pe parcursul primelor 6 luni de viata bebelusii ar trebui sa fie alaptati exclusiv. Aceasta inseamna ca bebelusul sanatos nu trebuie sa primeasca alte lichide in afara de lapte, cum ar fi apa, ceai, suc, bauturi de cereale, lapte de animale sau formula de lapte praf. Bebelusii alaptati exclusiv au risc mai mic sa faca diaree sau sa moara din cauza ei, fata de bebelusii care nu sunt alaptati sau care sunt partial alaptati. Alaptarea protejeaza si impotriva alergiilor, ajuta la spatierea sarcinilor si ofera protectie si impotriva altor infectii, pe langa diaree (de ex. Impotriva pneumoniei). Alaptarea ar trebui sa continue pana cel putin cand copilul are 2 ani. Cel mai bun mod de a efectua aceasta practica este sa se puna copilul la san imediat dupa nastere si sa nu primeasca nici un alt lichid.” “Daca alaptarea nu e posibila, laptele de vaca sau formula de lapte ar trebui oferite dintr-o ceasca. Acest lucru e posibil chiar si cu cei mai mici copii. Sticlele cu biberon nu ar trebui folosite niciodata pentru ca sunt foarte dificil de curatat si poarta cu usurinta organismele care provoaca diaree. Ar trebui date instructiuni atente pentru prepararea laptelui formula, folosind apa care a fiert un pic inainte de preparare. “ Se aude pana acolo in spate la asistentele de la neonatologie? Bebelusului nu i se da in maternitate altceva in afara de lapte matern. Si daca acesta nu este disponibil, Organizatia Mondiala a Sanatatii spune sa nu folosim niciodata biberoane!
- “Avantajele alaptarii: [deci aici in randurile urmatoare rezum din documentul OMS, nu uitati, nu sunt texte de la mine]
1. Alaptarea este curata: nu necesita folosirea sticlelor, a tetinelor, a apei si a laptelui praf, care se contamineaza usor cu bacterii ce pot cauza diaree.
2. Laptele matern are proprietati imunologice care protejeaza bebelusul impotriva infectiilor, in special impotriva diareei; aceste proprietati nu sunt prezente in laptele animalelor sau in formula de lapte praf.
3. Compozitia laptelui matern este mereu ideala pentru bebelus; laptele praf sau laptele de vaca pot sa fie prea diluate (ceea ce ii reduce valoarea nutritionala) sau prea concentrate (deci nu ofera suficienta apa), si proportiile diferitilor nutrienti nu sunt ideale.
4. Laptele matern este un aliment complet: ofera toti nutrientii si toata apa de care un bebelus sanatos are nevoie in primele 46 (patruzeci si sase) luni de viata. [deci pana la aproape 4 ani laptele matern ii ofera bebelusului tot ce are nevoie, chiar daca ar ajunge din anumite cauze sa fie alaptat exclusiv; de ce medicii care ar fi trebuit sa citeasca acest document sperie mamele ai caror copii la 5 luni nu au 3 mese solide, spunandu-le ca ii pun in pericol? Alex a fost alaptat aproape exclusiv pana la 2 ani si 4 luni, si avea o greutate normala, era vesel, energic, sanatos si destept :D. Deci stia el ca ii e suficient.]
5. Alaptarea este ieftina: nu apar nici una din cheltuielile asociate cu folosirea substituentilor (costul combustibilului, al ustensilelor, al formulelor speciale si al timpului mamei in prepararea formulei de lapte praf).
6. Alaptarea ajuta la spatierea sarcinilor: mamele care alapteaza au de obicei perioade mai lungi de infertilitate decat mamele ce nu alapteaza.
7. Intoleranta la lapte este foarte rara la bebelusii care consuma doar lapte matern.
8. Alaptarea imediat de dupa nastere incurajeaza “conexiunea” dintre mama si bebelus, care are beneficii emotionale importante pentru amandoi si care asigura securizarea locului copilului in familie.
- La pagina 43 sunt sfaturi cum sa ajuti o mama sa relacteze, din cauza importantei majore a laptelui matern in diareea bebelusului! Cu sfaturi care stim ca functioneaza pentru a ajuta alaptarea: sa stea cu bebelusul piele pe piele, sa-l tina mult lipit de ea, sa doarma langa el noaptea. Daca e vorba doar de cresterea secretiei (deci daca bebelusul sugea partial), prin protocolul lor ei spun ca mama poate alapta exclusiv in cateva zile. Daca mama nu alapta deloc (!), poate fi nevoie (doar) de o saptamana sau doua pentru ca ea sa isi poata alapta exclusiv bebelusul! Sa ma asigur ca ati citit atent: OMS recomanda in caz de diaree ca mamele care hranesc bebelusul mixt (san + formula) sau cele care hranesc bebelusul doar cu formula sa alapteze exclusiv, si OMS le explica cum sa relacteze! Organizatia Mondiala a Sanatatii, care ofera directive si protocoale tuturor medicilor lumii. Si celor din Romania, care sfatuiesc mamele sa intarce copilul cu diaree si care oricum nu sprijina alaptarea nici imediat dupa nastere, fiind principalii factori de oprire a alaptarii, si care nici nu stiu ca e posibil sa relactezi.
Sunt sigura ca in prima zi a conferintei, cand se vorbeste
despre alaptarea bebelusului bolnav, se va vorbi si de copilul cu diaree, si de
cel cu febra. Sper din suflet sa vina la conferinta multi medici care, dupa
ce-si vor da o palma peste frunte, vor merge acasa, isi vor suna toti colegii,
le vor spune cu regret cati bebelusi au imbolnavit datorita sfaturilor lor
ERONATE, iar apoi toti vor sti mai bine. Si vor invata de acum inainte sa-i
scrie lui Jack Newman cand au dileme legate de alaptare, sa-i invete cartea pe de rost si sa caute
recomandarile superiorilor lor (OMS) pentru orice protocol ce trebuie sa-l
aplice.
Felicitari pentru articol! Eu am trecut prin aceasta situatie cu fetita mea, pe la 5 luni si un pic. Nu am fost la medic, nu m-am panicat si dupa o saptamana a revenit totul la normal. E drept ca nu a facut deloc febra, a fost doar un pic mai plangacioasa :). Am continuat alaptarea si am urmarit semnele posibile care puteau sa apara daca se agrava starea ei. De cand citesc blogul tau, am invatat sa am incredere in copilul meu si mai ales sa-mi ascult instinctul de mama! Alaptarea nu e un moft, este cel mai important capitol din viata unui bebelus si trebuie sa respectam cerintele celor mici.
RăspundețiȘtergereTe rog din suflet, nu ma uita cu diversificarea.
Multa sanatate tie si familiei tale!
Ma bucur mult mult ca ai ajuns sa ai incredere in tine! Multa sanatate!
ȘtergereDoctorita mea, cu toate ca batraioara, chiar mi-a spus sa nu facem diversificare pe timpul diareei...numai ca la el dureaza de saptamani bune..si tocmai a implinit 8 luni. L-au vazut 2 pediatri. Nu are alte simptome, i-am facut coprocultura si parazitologic, analize uzuale de sange si nu-i dam de cap. Urmeaza sa mergem la gastro-enterologie. Deci nu sunt neaparat rare cazurile de diaree prelungita la bebelusi alaptati, ca tot citesc despre :(
RăspundețiȘtergereDar e sigur diaree? Ca a mea, la 6 luni si jumatate inca are scaunul moale, de culoarea mustarului, chiar daca am inceput diversificarea.
ȘtergereAnca, scriu si aici ce ti-am raspuns acolo pe grup, sa ramana daca e de ajutor pentru altcineva:
ȘtergereSi cel mic al meu a avut asa scaunele de la vârsta de o luna pana la 1 an si 2 luni acum in Ianuarie. La vârsta de o luna fusese internat pentru pneumonie. Si chiar dacă era pneumonie virala, a primit doua antibiotice care i-au distrus flora intestinala. In spital avea rana la fund atât de adanca încât picura sânge in scutec.
Din cauza problemei cu intestinul nu am putut nici sa-l diversific pana acum in Ianuarie-Februarie. Din toamna, de la vârsta de un an, ii dau zilnic supa limpede de pui/oase, fără legume fierte. A fost singurul aliment pe care l-a suportat. Dacă nimerea o molecula de leguma, fruct sau carne urla o noapte întreaga.
Acum e bine. Din Ianuarie începem si noi treptat diversificarea, mai cu dureri, dam înapoi, mai testam,... Acum are scaune diareice doar când ii ies dinti/masele. Nu stiu ce l-a vindecat, i-am dat si probiotice o perioada. Dar si supa de oase are potential de reparare a intestinului, e singurul aliment din prima faza a regimului GAPS. Atâta ca la noi prima faza a durat mult, se pare.
Stiu insa ca ar fi fost pierdut fără laptele meu. Sa vad eu formula care sa fie suportata de intestinul lui si care sa-i fie suficientă din punct de vedere al nutrientilor la 1 an si 2 luni. Tot după antibioticul de la o luna a trebuit eu sa scot multe din alimentatia mea, pentru ca nu le mai suporta. Deci nici lapte matern, la o adică, nu as fi avut de unde sa fac rost, cine ar fi tinut asa regim? Si mai stiu ca laptele i-a fost suficient cât timp intestinul i s-a reparat. Cum stiu asta?
- avea la 10 luni 13 kg, alaptat exclusiv
-frate-sau a început diversificarea la 2 ani si 4 luni, si se dezvolta perfect normal.
Multă sănătate!
Multumiri pt manual !!!
RăspundețiȘtergereBun, e adevarat ce ai spus tu in cele mai multe cazuri insa, eu am oprit alaptarea definitiv din cauza diareei si nici astazi nu stiu de ce. La 6 saptamani baietelul meu a facut diaree (sacune verzi inchise si numai apa, de cel putin16 ori pe zi), la analize nu ii iesea nimic, doctorita m-a sfatuit sa ii dau doar de la san (eu ii dadeam si san si lapte formula), chiar daca nu se satura. Ok, ii dadeam la cerere din ora in ora si degeaba, dupa 2 saptamani de diaree ne-a dat tratament cu gentamicina debridat si o gramada de alte medicamente care nu au functionat. Nu se stia cauza, fizic totul era in regula. Copilul avea tendinta sa refuse sanul, plamgea mereu cand il puneam la san si imi lua 15 minute numai sa il fac sa il primeasca. Incepuse sa se deshidrateze, sanii mei erau mereu goi, si singurele semene de imbunatatire le dadea cand manca supa de morcovi (nici la mucilagiu e orez nu a raspuns deloc). Traiam in fiecare zi cu frica de deshidratare pentru ca la un moment dat ne-a zis doctorita sa nu ii mai dam nici supa de morcovi, a deja e prea mult si uite asa ne-am chinuit de la 6 saptamani pana la 3 lui, cand efectiv nu am mai rezistat (din cauza oboselii) si m-am hotarat sa incerc singura variant pe care nu am incercat-o (nu pentru ca mi s-ar fi parut logica, din cate citisem peste tot laptele matern e extraordinar si nu exista lapte care nu e bun, ca are anticorpi si chiar combate diareea si asa mai departe). Am hotarat sa intrerup alaptarea cateva zile 2-3 sa vad ce se intampla, hotararea am luat-o pentru ca, asa cum v-am spus bebe refuza sanul si intinctul imi spunea sa am incredere in bebe. In plus era singura variant pe care nu o incercasem, doctorii nu stiau ce sa imi spuna, doctorita mea a ajuns la un moment dat la concluzia ca "poate asa face el". Am interrupt alaptarea si am trecut doar pe lapte formula si dupa doua zile copilul meu nu mai avea nimic. Nu cred ca a fost o coincidenta deoarece dupa ce I s-a reglat tranzitul am incercat din nou sa il alaptez si a facut iar diaree, doar ca de data asta am stiut ce sa fac. Nu stiu de ce a fost la noi asa, dar va povestesc exact cum s-a intamplat si pana la urma instinctul lui bebe si al meu au fost singurele lucruri care l-au ajutat. Inca o data spun ca nu e neaparat logic de fiecare data, uneori pur si simplu e. Sustin alaptarea si consider ca tot ce ai scris e in general valabil, aceleasi sfaturi le-as da si eu doar ca putin nuantat: mamele ar trebui intotdeauna sa asculte instinctul lui bebe si instinctul lor. Probabil multe mamici o sa traga concluzia ca nu am vrut sa alaptez, imi asum riscul, e dreptul lor, eu am vrut doar sa va spun prin ce am trecut noi (si credeti-ma ca o luna si jumatate de diaree la varsta de 6 saptamani a copilului, fara sa primesti vreo solutie de la medici nu e deloc o experienta usoara. Nu a ajuns la perfuzii pentru ca aveam foarte mare grija dar a fost foarte greu pentru toata lumea, inclusive pentru bebe care avea rana la fundulet)
RăspundețiȘtergereInteresant! I s-au facut analize de alergie la laptele de vaca? Acum bea formula HA? Ma bucur ca sunteti bine acum.
Ștergereda, nu avea nici alergie la proteina de vaca, am incercat si laptele hidrolizat, acum bea lapte de vaca (are 2 ani acum). Lapte praf nu puteam sa ii dau decat NAN fara lactoza sau Humana HN, de la restul facea diaree. Mi s-a spus ca probabil a ramas cu o intoleranta la lactoza, insa cu laptele de vaca nu am avut probleme, in timp ce cu laptele praf normal da, deci nu cred ca avea nici intoleranta. A facut saracul toate analizele posibile, l-am luat sange de 2 ori. Markerii de alergii, totul a iesit ok. Nu stiu ce a avut si nici pediatra nu stie. A avut el o sensibilitate la stomacel si-a revenit singur. (I-am mai facut analize la scaun ulterior si ce am observant era ca de 2 ori I-a iesit flora bacteriana ca dupa antibiotic, adica lipsa bacteriilor bune si asta cu toate ca I-am dat mereu pro si prebiotice)
Ștergeream uitat sa mentionez ca 3 saptamani (din acea o luna jumatate de chin) l-am alaptat doar la san
RăspundețiȘtergerefelicitari! ai mare dreptate! acest articol ar trebui tiparit sub forma de afis si pus pe usa medicilor de familie sau pediatrilor, ca poate asa ar citi si mamele disperate care ar ajunge la usa lor... bebelusul meu cand avea 7 luni a trecut printr-o perioada cu diaree cauzata de enterocolita (8 scaune pe zi, lichide, foarte urat mirositoare, cu mucus si sange)... m-am speriat am fost la medic(la urgente, pentru ca s-a intamplat in weekend), ne-au internat si ne-am chinuit vre-o 8 zile... atata doar ca medicul gastroenerolog a recunoscut valoarea laptelui matern si a zis sa continui sa alaptez, mai ales ca au fost zile cand nu manca nimic. apoi cand a inceput sa vomite de cate 4 ori pe zi, medicul a zis sa raresc mesele la 4 ore pentru ca tubul digestiv e iritat si de-aia nu sta lapticul in el... pana atunci niciodata nu l-am tinut 4 ore treaz fara titi. a fost un chin. nopti intregi nedormite in spital, cu el in brate leganat ca sa nu planga dupa titi, si uneori nu mai rezistam si ii dadeam sa suga chiar inainte de somn (doar asa adormea), desi nu trecusera 4 ore, si iar vomita... si iar o luam de la capat... dar ideea e ca sunt si medici care sprijina alaptatul chiar si atunci cand bebe are diaree. trist este ca, in aceeasi perioada in care noi am fost internati pentru enterocolita, o prietena din alta localitate era internata cu fetita de 1 an tot pentru enterocolita, insa ea a fost sfatuita sa renunte la alaptat si din momentul acela a intarcat fetita... trist dar adevarat, cum in acelasi an, aceeasi tara , 2 medici pot fi unul pro si unul contra alaptare pe perioada enterocolitei...
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai nimerit pe un medic informat! Iti multumesc pentru comentariu!
ȘtergerePoate ii anunta cineva si pe cei care termina facultatea de medicina, sa nu mai sfatuiasca mamele sa opreasca alaptarea atunci cand bebelusii sunt bolnavi. Poate le spune cineva ce sunt acelea peptide antimicrobiene? Poate ii invata cineva diferenta dintre laptele uman si cel de vaca?
RăspundețiȘtergereUn studiu din numarul de ianuarie-februarie al revistei medicale Jornal de Pediatria.
http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2015/02/studiu-efectul-protector-al-laptelui.html
http://www.inbratelamami.ro/2015/08/alaptarea-cand-copilul-este-bolnav-de.html
RăspundețiȘtergere