duminică, 23 martie 2014

Jack Newman in Romania + marketingul laptelui praf + giveaway!



Dr. Jack Newman vine iar in Romania, la conferintele “Alaptarea pe intelesul tuturor”, organizate de Totul despre mame si Organizatia ProMama, in 8, 9 si 10 mai 2014, la Rin Grand Hotel, Bucuresti.

De ce e nevoie sa vina un specialist sa ne sfatuiasca? Pentru ca suntem pe ultimul loc in Europa la procentele mamelor ce alapteaza, si sigur nu suntem defecte. Deci ori suntem dezinformate, ori suntem impiedicate de catre alte persoane dezinformate. De aceea aceasta conferinta este si pentru parinti, si pentru specialisti.

Veti spune ca informatii despre alaptare se gasesc peste tot, prin carti, pe internet, prin reviste. Trebuie doar sa ai noroc sa ai lapte, nu? Dupa cum a scris atat de fain si Sanda aici, am ajuns sa credem ca e doar o chestiune de noroc. Au reusit sa ne pacaleasca. Problema este deci ca marea majoritate a informatiilor despre alaptare sunt false. Ori din nestiinta, ori din interes. Ce interes? Pai ce interes ar putea avea Nestle si Aptamil (AptaNutricia) sa dea informatii false despre alaptare? Ce interes ar putea avea ca pe langa dezinformarea directa ce o practica, sa ajunga la mamici si prin dezinformarea medicilor neonatologi, pediatri sau de familie? Care, la randul lor, nu imi dau seama daca sunt creduli si dezinformati, sau doar direct interesati pentru ca firmele de lapte praf ii sponsorizeaza? E drept ca in facultatea de medicina nu se invata nimic despre alaptare, deci aceste companii gasesc terenul propice.

Formulele de lapte praf au fost create pentru a salva vietile copiilor care nu aveau sansa de a suge de la sanul mamei lor, in cazul deceselor sau imbolnavirilor materne, in situatii in care alt lapte uman nu era la indemana. In 2010, industria laptelui praf era o afacere de 20.2 miliarde de dolari. Deci e evident ca formula de lapte artificial acum e folosita de mai mult de 2% dintre mame, cate s-ar presupune ca nu pot avea o lactatie suficienta pentru a-si hrani bebelusul exclusiv cu lapte matern si care necesita suplimentare pe langa alaptare. Lactatia absenta total din zilele noastre se datoreaza lipsei sprijinului personalului medical din spitale, lipsei sprijinului din familie si lipsei informarii mamei. Dar mai e ceva. Sunt membra in cateva grupuri de alaptare pe Facebook unde se repeta aceleasi intrebari, incat ajungi sa te intrebi cum e posibil ca in era informarii mamele inca sa se intrebe “oare am lapte suficient?” sau “e bun oare laptele meu?” din orice mic amanunt, si daca au consumat banane, si daca li se pare ca bebelusul s-a foit un pic la san. Orice mica schimbare in comportament se pune pe seama absentei lactatiei sau a laptelui slab calitativ, nimeni nu isi da seama ca e imposibil sa iti pierzi dintr-o data laptele, nimeni nu se gandeste ca daca isi alapteaza copilul va produce lapte suficient pentru cererea lui si probabil nimeni nu stie cum se comporta un bebelus normal. Mamele nu mai au incredere in corpul lor. De ce? Pentru ca aceste companii de lapte praf insereaza fin si viclean astfel de idei in articolele de pe site-urile ce le sponsorizeaza intens (ati vazut vreun site pentru parinti, despre copii, unde sa nu fie reclama la formula?). “Cum iti poti da seama daca ai lapte destul?” este titlul a zeci de articole in limba romana de pe internet, cand de fapt nici nu ar trebui sa ne intrebam acest lucru. Dar cu cat mai repede abandoneaza o femeie alaptarea din cauza ca e nesigura pe laptele ei, cu atat mai mult lapte praf va fi vandut de catre aceste companii, asa ca e logic de ce se lupta sa castige teren la mamele bebelusilor foarte mici.

Sunt mame care spun ca nu vor sa alapteze. Ca sa putem considera ca facem o alegere informata cand alegem cum ne hranim copiii, trebuie sa stim adevarul. Acest adevar nu il putem cunoaste de la cei care au de castigat enorm din “informarea” noastra. Dupa ce privim prin lupa lor deformata nu putem afirma ca noi am optat pentru a-i da copilului nostru formula in locul laptelui matern. Nu e alegerea noastra, e alegerea societatii consumeriste si e alegerea companiilor de lapte praf.

Pentru ca adevarul e ca daca am sti ce contine formula si daca am sti calitatile laptelui matern, putina lume ar alege formula pentru propriul copil. Dar aceste comparatii se fac rar pentru a nu le leza pe mamele ce isi hranesc copiii cu lapte praf. Insa grija noastra pentru ele se va rasfrange in alte milioane de mame care vor alege formula crezand ca aleg ce e mai bun pentru copilul lor. Chiar si studiile sunt asa scrise incat sa nu supere, gen “alaptatul protejeaza impotriva diabetului”. Fraza iti da de inteles ca formula ar fi norma de comparatie si ca daca faci tu ceva in plus, daca reusesti, daca “ai noroc”, ii oferi o sansa in plus sa nu faca diabet. Cand norma pentru specia umana ar trebui sa fie laptele uman si deci studiul sa spuna “laptele formula creste sansele de diabet”. Astfel, alaptarea nu ar ramane pe un piedestal greu de atins. Campania “breast is best” a facut mai mult rau decat bine, inoculand mamelor ideea ca alaptarea e undeva sus, intangibila, dar ca si laptele praf e aproape la fel de bun. Nu, alaptarea e normala, si laptele praf este o solutie care salveaza vieti si care ar trebui folosita doar pentru a salva vieti cand nu se poate altfel.

Am zis ca le-am vazut pe toate cand la niste stiri la tv o femeie se tanguia rusinata ca nu are bani sa ii cumpere bebelusului ei lapte praf din acela bun, sa aiba si el o sansa in viata, si ca e nevoita sa il alapteze. Pentru ca era saraca, ea credea ca ii distruge copilului viitorul... ATAT de tare au ajuns sa se infiltreze minciunile companiilor de lapte praf.

Formulele de lapte praf iti dau impresia perfectiunii. Doctorii le recomanda. Reclamele arata niste specialisti care sigur stiu despre ce vorbesc si care afirma ca acestea contin tot felul de minunatii care nu ar fi disponibile in laptele matern. In reclame bebelusii alaptati apar plangand, ca sa fie apoi fericiti dupa ce li se da formula. Sau apar doar bebelusi foarte mici, inducandu-se ideea ca dupa o varsta formula e ideala, iar daca ai continua sa-l alaptezi l-ai priva de tot ce e bun, mama rea si egoista ce esti.

Companiile de formule de lapte praf te fac sa crezi ca somnul bebelusului tau nu e sanatos, ca de fapt la x luni ar trebui sa doarma toata noaptea. De ce nu se gandeste noua mama ca daca majoritatea bebelusilor se trezesc noaptea inseamna ca asa e natural si sanatos pentru ei? De ce ajunge sa se gandeasca, din nou, ca poate laptele ei nu e suficient, doar pentru ca bebelusul se trezeste noaptea? E normal si natural sa se trezeasca. E chiar indicat si sanatos.

De ce cred eu ca marketingul are rezultate? In primul rand pentru ca ma uit in jur. Pana cand am nascut, in 2009, am cunoscut in toata viata mea doar 2 (doua!) femei care au alaptat. Nu care au alaptat pana la varste mai mari, ci pur si simplu care au alaptat. Iar de atunci vad mereu si mereu mame care isi doresc nespus sa alapteze dar care cred tot felul de minciuni si renunta repede.  Dar nu vin doar cu dovezi anecdotice. “Expunerea la reclame la formulele de lapte praf creste semnificativ rata de incheiere a alaptarii in primele doua saptamani de viata ale copilului. De asemenea, printre femeile care nu isi propun o perioada certa de alaptare sau printre cele care isi propun sa alapteze 12 saptamani sau mai putin, expunerea la promotiile de lapte praf rezulta in scurtarea perioadei de alaptare totala si exclusiva.” (Howard C et al. Obstetrics and Gynaecology Vol 5, No 2, Feb 2000 p296-303).

Si oare ar investi companiile in reclame daca nu ar castiga apoi inmiit? Companiile de laptele praf au cheltuit pentru reclame in Marea Britanie in 2006/2007 7.626.847 de lire sterline, o crestere de 36.6% fata de anul precedent. Bugetul alocat de Guvernul Marii Britanii pentru promovarea alaptarii a fost in 2006/2007 729.011 de lire sterline, o descrestere fata de 2004/2005, cand era 747.000 lire sterline (Cifre publicate de Organizatia Salvati Copiii). Guvernul nostru nu aloca niciun ban pentru a informa mamele despre beneficiile alaptarii.

Tertipurile lor sunt lipsite de bun simt:

  • Pachete pentru gravide si proaspete mame – ori ca te-ai inscris pe un site, ori la un magazin, ori ca ai primit pachetelul din maternitate, daca ai in casa o mostra de lapte praf, oamenii de stiinta spun ca o vei folosi. Si companiile se bazeaza pe asta. Iti va da impresia ca e garantata de niste specialisti care stiu mai bine decat tine ce nevoi are copilul tau. In spitalele in care s-a interzis prezenta formulei in “cadou” s-a observat o crestere a ratei alaptarii. Deci da, conteaza, chiar daca pare ceva banal. O mama plina de hormoni si lacrimi nu mai gandeste limpede.

  • Abordarea personala a gravidelor si a proaspetelor mamici pentru sfatuire “specializata” – stiati ca si in tara noastra reprezentantii companiilor de lapte praf fac rost de numerele de telefon ale mamicilor, sau roaga medicii de familie sa fie pusi in legatura cu mamele, pentru a le sfatui intr-o perioada atat de delicata sa ia cele mai “bune” decizii? Mda, am aflat ca sunt chiar mandri ca le recomanda mamelor cum sa ii ofere bebelusului suplimentul pentru ca acesta sa nu renunte, cica, la san. Deci imbraca tot textul intr-o forma de grija si empatie pentru mama si copil, dragii de ei...

  • Abordarea doctorilor (neonatologi, pediatri, de familie) – mi-e evident ca interesul financiar primeaza. Neonatologii si sectiile de neonatologie primesc beneficii financiare cu fiecare copil ce merge din maternitate cu recomandare de formula. Pediatrii si medicii de familie primesc tot felul de produse cadou, dar si sponsorizari la conferinte internationale. Pe langa interesul financiar nu-mi dau seama daca acestia nu cumva au ajuns in timp chiar sa creada toate ineptiile ce le rostesc. Pentru ca pentru un drum la medic cu copilul racit trebuie sa te inarmezi cu informatie, rabdare si poate dopuri pentru urechi. In grupurile virtuale mamele ce nu alapteaza se enerveaza de ce cele ce alapteaza cauta medici pro-alaptare, doar mergi pentru altceva la medic, nu pentru lapte. Exact, mergi pentru altceva, iar la medicii care nu sunt pro-alaptare auzi doar cum iti distrugi copilul alaptandu-l. Si e suportabil o data, de doua ori, dar apoi cel putin sotul incepe sa te bata la cap daca mai ai de gand multa vreme sa iti imbolnavesti copilul. Sau renunti si tu pe loc, recunoscatoare ca te-a oprit doctorul la timp... Am citit ca si in alte tari e la fel, medicii le ofera mamelor sfaturi despre alaptare pe care ei le primesc in brosuri facute de companiile de lapte praf. Apoi halatele, calendarele, pixul branduit cu Nestle sau Aptamil iti dau de inteles ca acestea ar fi niste companii in care pana si medicul tau are incredere!
  • Reclame mincinoase – care te fac sa crezi ca formula rezolva totul, plans, colici, somn, anemie.

  • Reclame care construiesc o imagine superioara, de lux, cu care vrei sa te identifici.

  • Sfaturi pentru alaptare pe internet – nu am gresit cuvantul, chiar pentru alaptare. Daca citesti acest articol despre modul in care Nestle pozeaza in strainatate intr-o companie dornica sa ajute mamele sa alapteze, vei ridica o spranceana si te vei intreba cine e atat de fraier incat sa ii intrebe pe cei de la Nestle atunci cand are o problema. Well, au si ei fraierii lor, ii avem si noi pe ai nostri, pentru ca la noi Aptamil a descoperit acest teren gol in tara noastra si pe pagina lor de Facebook e plin de femei care au incredere orbeasca in expertii lor! Tot ce am vazut ca face Nestle in afara, copiaza si Aptamil la noi, sunt tare lipsiti de originalitate :)). Panouri publicitare cu bebelusi la san, ca sa te faca sa crezi ca ei iubesc alaptarea. Asa numiti “experti” in alaptare, fara nicio certificare, care sunt acolo sa iti vorbeasca bland si cald, sa iti dea sfaturi eronate care duc in timp la renuntarea la alaptare. Imi spunea o mama ca exagerez, ca ei sigur sigur nu sfatuiesc mamele sa dea formula. Am intrebat-o ce au sfatuit-o pe ea. I-au spus ca nu are voie sa manance miere cat timp alapteaza. Alteia ii spusesera ca nu are voie broccoli. Reclama odioasa cu bebelusul cu mama la restaurant iti da de inteles ca nu ai voie carne de porc. Tot felul de tertipuri mincinoase care sa iti dea de inteles ca alaptarea asta e dificila, ca sunt atatea restrictii pe care poate nici nu le stii si ii poti face rau copilului tau atat de usor! In plus, sa vad eu mama care merge la cumparaturi citind listele de ingrediente ale tuturor produselor pentru a evita zecile de alimente de care Aptamil spune ca nu sunt ok in alaptare. Ar fi prea chinuitor, cat sa faca asta, o luna? Un an? Cinci? Asa ca ia sa ii dam mai bine bebelusului lapte formula, sa fim siguri ca ii e bine. Oare ce marca sa alegem? Hai sa alegem Aptamil, ca uite ce de treaba au fost cand am avut probleme in alaptare! Mi-au fost alaturi chiar daca nu aveau niciun interes! Normal, ei sunt expertii nostri in nutritie infantila, cei mai buni medici si evident, ei, cei de la Aptamil sau Nestle, stiu ce e mai bun pentru copilul tau. Chiar cei de la compania care face un profit daca tu renunti la alaptare.


Apropo de Aptamil, dau niste linkuri la cateva comentarii pe care le-am scris pe pagina lor: despre durata alaptarii, despre brosura lor facuta de "specialisti", plina de sfaturi gresite pentru mame, despre sfaturile doamnei nutritionist pentru mamele ce alapteaza. Si stiti ca AptaNutricia sponsorizeaza pogramul national SAMAS, care ii formeaza profesional pe specialistii ce vor avea grija de proaspetele mame in spitale.


Si apropo de carne de porc, i-as bate cap in cap pune fata in fata pe astia de la Aptamil cu cei de la Weston A Price care anul trecut au facut o abordare de marketing asemanatoare, inducand mamelor ideea ca daca NU consuma carne de porc ii fac copilului mult rau, si atunci mai bine formula preparata in casa cu produsele lor...


Si apropo de Nestle, ei au vechime, sunt “experti” in asta. In anii 70 au fost dati in judecata pentru ca reprezentanti de-ai lor imbracati ca asistente mergeau in spitale sa le sfatuiasca pe mame sa nu alapteze, pentru ca laptele praf Nestle e mai bun.
In tarile in curs de dezvoltare, unde din cauza lor decesele nou-nascutilor s-au inmultit dramatic pentru ca apa nu era mereu calitativa. Pentru ca formula era scumpa si mamele o lungeau, tot fiind sigure ca e mai sanatoasa decat laptele lor. Dar aceste lucruri se intampla si acum, recent in China (in 2005) doctori platiti de Nestle stateau in supermarketuri pentru a lamuri femeile insarcinate si proaspetele mame ca laptele matern nu e bun. Si atunci sa mai aud replica de pe vremea cand credeam ca Ceausescu regularizeaza tot ce se vinde: “nu le-ar permite sa faca asta daca nu ar fi ok”, “nu le-ar permite sa afirme ca e mai bun decat laptele matern daca nu ar fi”. Li se permite, mult si bine.


La fel vei spune ca nu au voie sa scrie in carti sfaturi false care sa te duca spre pierderea laptelui. Au voie orice. Uite niste exemple din carti in limba engleza, ce iti vor creste tensiunea: 1, 2, 3, 4, 5, sau in carti de somn, sau castigatorii categoriei.      

Toate acestea cand laptele matern e perfect, gratis, mereu bun de mancat, mereu preparat, mereu la temperatura optima, mereu la tine. Cand laptele praf e departe, departe de el si nu-l va putea copia niciodata. Nu numai ca e laptele altei specii. Nu numai ca e pasteurizat si deshidratat chimic. Nu numai ca are in el margarina, zahar si zeci de chimicale (printre care si un pesticid). Nu numai ca nu e steril, cum se tot crede, ci pentru a fi sterilizat trebuie preparat cu apa peste 70 de grade (recomandare de la OMS, altfel contine tot felul de agenti patogeni care pot imbolnavi bebelusul; dar ce doctor ii spune asta mamei? Nici unul, pentru ca mama nu ar mai alege laptele praf daca ar deveni atat de incomod de preparat). Nu numai ca mai contine uneori si viermi, insecte, aluminiu, bucati de plastic. Nu numai ca nu contine anticorpi. Nu numai ca nu contine celule stem, care vindeca ce e de vindecat. Nu numai ca nu contine substante anti-cancer (din contra, laptele praf vegetal are estrogeni cat anticonceptionalele). Nu numai ca nu stim inca tot ce contine laptele uman si deci tot ce ii lipseste formulei. Nu. Nu doar atat. Daca ar fi doar atat ai putea crede ca laptele uman muls este la fel de bun ca si cel supt direct din san, si nu e asa (aviz stresatelor cu alaptarea in public). 

Laptele uman este diferit pentru fete si baieti! Si deci daca ai gemeni fata si baiat, alaptandu-i le dai lapte specific sexului. Daca le dai lapte muls, fara sa stie sanul cine primeste laptele, acesta nu mai e chiar perfect, dar oricum e mai specific speciei decat formula!

Laptele uman este diferit in fiecare moment al zilei, si in fiecare secunda in care bebelusul suge, si in fiecare luna de viata, in functie de nevoile nutritionale ale copilului.

Mai mult, saliva bebelusului transmite glandelor Montgomery de pe san informatii despre toti agentii patogeni intalniti, si organismul mamei trimite anticorpi specifici. Sa te vad, formula, cand faci asta!

Vreau sa ne oprim din grija excesiva pentru a nu leza mamele ce isi hranesc copiii cu lapte praf, pentru ca alte mame vor avea de suferit. Vreau ca mamele ce si-au hranit bebelusii cu formula sa inteleaga ca nu dam aceste informatii ca sa ne batem cu pumnul in piept si nici ca sa acuzam, ci ca sa le ajutam pe viitoarele mame care inca pot alege, sa aleaga informat. Pentru ca daca nu impartasim aceste informatii mamele vor crede in continuare ca laptele uman e la fel mereu si deci “i-a dat destui anticorpi pana la 6 luni, de ce ar mai fi nevoie?”. 


Partea buna e ca Dr. Jack Newman, cel mai mare expert mondial in alaptare, nu numai ca vine la Bucuresti pentru aceste conferinte, dar va lansa si o carte, “Ghidul pentru alaptare”, care nu va avea informatii cu dublu sens, ci sigur vor fi pro-alaptare, pro-mama si pro-copil. Care va darama toate miturile si superstitiile prostesti, sper din suflet s-o citeasca si medicii care mi-au spus mie ca nu se mai alapteaza dupa 6 luni pentru ca laptele devine fix atunci apa chioara. Cate mame i-or fi crezut... se vede in statistici, nu?

Acum ca am lamurit faptul ca veti avea in sfarsit o carte spre care sa va indreptati cand aveti dileme sau probleme, mai vreau sa vorbesc despre conferinte. Programul va fi urmatorul:

Programul Conferințelor „Alăptarea pe înțelesul tuturor cu dr. Jack NEWMAN”:

ZIUA 1:  8 Mai 2014

  • Ce NU ați aflat până acum despre alăptare

  • Despre mitul Nu am suficient lapte 

  • Alăptarea prematurului și a copilului bolnav (nota mea: sper sa mearga la conferinta aceasta si toti medicii care considera ca laptele mamei bebelusului prematur nu e ok pentru acesta si ca lp e mult mai bun, creat special pentru el... si toti medicii care recomanda la diaree sau la febra oprirea alaptarii, sfat care duce la niste consecinte ingrozitoare! Stiu ca aceasta e o dorinta utopica, sa mearga la conferinta toti medicii care recomanda oprirea alaptarii la diaree si febra, ar trebui sa ajunga la conferinta chiar aproape toti medicii romani, nu le-ar ajunge nici Stadionul National pentru organizare, geeeez... )
  • Efectele practicilor medicale asupra nașterii (sper ca va vorbi si despre modul in care oxitocina artificiala are efecte nocive asupra alaptarii si asupra apropierii ce o simte mama fata de copil)
ZIUA 2:  9 Mai 2014
  • Norme pentru copilul alăptat
  • Mituri în alăptare
  • Diversificarea alimentaţiei bebelușului – introducerea solidelor
  • Când NU este contraindicată alăptarea
ZIUA 3:  10 Mai 2014
  • Când copilul NU ia suficient în greutate
  • Colicile la copilul alăptat

Cine e Jack Newman? E cel mai mare expert in alaptare, pe care il admir foarte foarte mult mai ales pentru ca raspunde tuturor celor care ii scriu. Prima data cand i-am scris, a fost pentru ca nu am gasit nicaieri informatii despre spiramicina in alaptare (se punea problema s-o iau pentru toxoplasmoza in a doua sarcina). Si atunci, si cand mi-a scazut secretia de lapte in urma unei raceli, mi-a raspuns in decurs de cateva ore! Recunosc ca am ramas cu o admiratie profunda. Toate prietenele mele care i-au scris au primit raspuns pertinent foarte repede si au trecut cu bine peste probleme.

Unde puteti sa il intrebati ce doriti? Aici.

Unde puteti sa vedeti un interviu cu el din 2012 de cand a venit in Romania? Aici.


Cum puteti castiga un bilet pentru prima zi a conferintei? Scrieti un comentariu la aceasta postare in care sa-mi spuneti ce piedici ati intampinat voi in alaptare (o moasa care v-a tras de sani demonstrandu-va ca nu aveti lapte, o asistenta care il hranea cu lapte praf fix inainte sa vi-l aduca la alaptat, o matusa care v-a spus ca daca sta o ora la san inseamna ca nu aveti lapte, o amica ce v-a recomandat lapte praf ca sa doarma dus copilul, un doctor ce v-a spus ca laptele vostru e nociv si ca formula e ideala, ...). 

(Vad aici unde se fac inscrierile ca in prima zi sunt doua module separate, deci banuiesc ca am de oferit la giveaway un bilet la unul din cele doua module din prima zi.)

Puteti raspunde pana duminica, 30 martie, inclusiv. Voi trage la sorti luni, 31 martie.  Succes! 


 



54 de comentarii:

  1. Iti citesc blogul de inainte de sarcina mea. Mai luminat complet in privinta alaptarii si tot aici am gasit informatii despre alte site-uri dedicate, gen kellymom.com de unde am tot invatat si inca invat despre alaptare.
    Eram sigura ca voi alapta. Deja imi imaginam ca bebelusul meu nu va plange niciodata :) Desi am nascut prin cezariana la rece, colostrul curgea generos, cald si gata preparat pentru bebelus. Asistentele de la spitalul de stat unde am nascut erau foarte dragute, mi-au adus puiul la san imediat ce am iesit din sala de operatie si apoi ori de cate ori a fost nevoie, inclusiv noaptea. Dar pur si simplu nu reuseam sa il fac sa suga fara sa ma ajute o asistenta. Nu intelegeam cum trebuie sa ii ofer sanul desi vazusem nspe clipuri pe youtube cu atasarea corecta la san. Cat am fost in spital a fost cum a fost, dar imi era groaza ca voi ajunge acasa si nu voi reusi sa il pun la san. Asa ca imediat cum am plecat de la spital am sunat la Promama (am nimerit la ei intamplator, cautam disperata un numar de telefon si am sunat la primul pe care l-am gasit) si un consultant m-a asigurat ca ma va vizita a doua zi. Pana atunci am incercat sa ma mulg, dar cantitatea de colostru era foarte mica (normala pentru stomacelul minuscul al bebelusului din primele zile) si in final i-am oferit cativa mililitri de lapte praf copilului, panicata ca nu am reusit sa il pun la san. A doua zi, totul s-a schimbat in roz: am petrecut cam 1 ora si jumatate cu Sorana Muresan care mi-a aratat cum sa il asez pe bebe, cum sa ii sustin capul si sa il ajut sa prinda cat mai bine sanul. Puiul a supt multumit, lapte era din belsug. Si uite asa am inceput practic noi povestea alaptarii. Si de atunci a trecut un an si titi e la fel de apreciata. Colici nu, reflux nu, noptile sunt linistite si dulci pentru ca dormim lipiti unul de altul, alaptarea e minunata, simpla, naturala. Experienta mea m-a facut sa apreciez ajutorul profesional la adevarata lui valoare si sa le spun fiecareia dintre prietenele mele gravide ca vizita unul consultant in alaptare dupa nastere ar trebui sa fie la fel de obligatorie ca vizita medicului de familie. Cu atatea resurse la dispozitie, nu imi vine sa cred ca mai exista mame care pot fi convinse de diversi binevoitori ca ele nu au lapte sau ca laptele lor nu e bun. Trebuie sa ne educam si sa incercam sa scapam de miturile astea false, pentru binele copiilor nostri.
    Nu stiu daca voi merge sau nu la conferinta. Dar imi doresc tare ca o gravida sa castige acost bilet si sa inceapa cu dreptul alaptarea, plina de incredere in ea si in corpul ei.
    Pupici Raluca! Am invatat tare multe de la tine si ma bucur ca te-am cunoscut chiar si asa, virtual. Toate cele bune voinicilor tai si multe ganduri pozitive pentru tine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos! Ce mult m-a emotionat comentariul tau! Mi-au dat lacrimile! Felicitari! Sa fiti bine!

      Ștergere
  2. Dupa nastere la 5 luni am fost diagnosticata cu hipertiroidism postpartum..din pacate 3 dr diferiti mi-au recomandat sistarea alaptarii dintre care si un pediatru cu motivul cum ca ar trece hormoni prin lapte la copil si risca sa faca si el hipertiroidism..eu fiind o mama care reau sa-mi alaptez copilul pana cand vrea el am refuzat sa opresc alaptatul..asa ca i-am scris un mail la dr Jack Newman si i-am spus toate probleme si ce spun dr din romania..si el mi-a raspuns ca nu e adevarat ce spun si sa alaptez in continuare linistita si sa le transmit informatia doctorilor mei ca sa nu mai induca in eroare mamici cu probleme tiroidiene!!Asa ca alaptez in continuare la cerere si eu si baietelul meu suntem cei mai fericiti! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ca ti-a venit ideea sa-i scrii! Ma bucur mult! Felicitari!

      Ștergere
  3. sunt mamica de 8 luni si alaptez, insa drumul pana aici nu a fost usor. Inainte sa nasc, stiam sigur ca-mi voi alapta fetita, pentru ca asta era lucrul care mi se parea firesc. Pana cand cu cateva zile inainte sa nasc , discutand cu o prietena, m-a intrebat : "de unde stii ca o sa ai lapte, daca n-o sa ai". I-am raspuns ca pur si simplu stiu, insa undeva in subconstientul meu a ramas o indoiala pentru ca dupa ce am nascut (prin cezariana din pacate , insa asta e alta poveste) am fost foarte stresata ca nu voi avea lapte. Laptele a venit, mai greu ce-i drept , dar a venit...insa eu in continuare stresata ca nu e suficient, ca fata nu suge...nu am avut un start bun. Ma gandeam tot timpul ca nu am lapte destul..poate nu am stiut sa-mi atasez bine copilul la san, pentru ca nu a venit nimeni sa ne arate asta, ci doar cum sa-i dau cu lingurita laptele praf. Am mers cam o luna , doua si cu alaptat si cu o "completare"de lapte praf..pana intr-o zi cand micuta mea a hotarat ca nu mai vrea biberon (si slava Domnului ca a stiut sa aleaga ce e mai bine pentru ea)...mi-a fost greu o perioada, pentru ca secretia lactata a fost afectata de "completare"...dar inr-un final, s-a reglat si acum papam doar san. Imi doresc foarte mult si o surioara sau un fratior pentru Mara si sper sa nu mai fac aceleasi greseli care le-am facut cu ea alaptat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce minune! De obicei cei hraniti mixt renunta la san repede. Sigur a doua oara vei avea incredere!

      Ștergere
  4. Buna, dupa o nastere prin cezariana (cu anestezie generala), am vazut prima data copilul a doua zi (m-am tarat pana la el), nu m-au lasat decat sa-l ating pe piciorus 9copil perfect sanatos) si mi l-au adus in brate a 3-a zi. In tot acest timp el a fost hranit cu lapte praf iar eu aveam hiperlactatie (deci explodam)! Asa ca mi-a fost pus un pitic in brate cu "descurca-te!" Dupa ce, inainte, medicul neonatolog ma vazuse si a zis ca n-am sfarcuri (eu le vedeam foarte bine :) ). Asa ca, de la acest inceput minunat, cu 3 zile de lapte praf integral, am ajuns acasa si nici prin cap nu ne-a trecut sa-i dam lapte praf in continuare. Insa bebe era obisnuit cu biberonul. M-am muls si-i dadeam in biberon timp de... 6 luni. Apoi s-a prins de san si nu i-a mai dat drumul. iar acum, la 1 an si 9 luni, inca e bebelus alaptat. Tot inainte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iuhuuu! Uite inca un copil care a ales bine! Incredibil! Stiu o mama care s-a muls doi ani din cauza unui start gresit, fetita nu voia nicicum sanul. Felicitari pentru determinarea ta! 6 luni sa te mulgi este incredibil. Ma bucur ca ai reusit dupa aceea sa te bucuri de usurinta alaptarii. Din pacate startul din spital ce l-ai experimentat e mult prea intalnit.

      Ștergere
  5. Eu pot spune ca sunt o mamica fericita. Pe mine m-au sfatui asistentele in maternitate sa alaptez copilul. Mi-au pus-o la piept ce-i drept dupa ce am iesit de la terapie intensiva, unde am stat 3 ore (in acest timp i-au dat lapte praf, desigur). Cand am ajuns acasa, nu am avut probleme cu pusul la san, a supt din prima, inca este alaptata (11 luni). Pe la 2 luni am intampinat o criza de lapte, in sensul ca nu mai curgea lapte (sau asa aveam eu impresia), fata plangea mai ales la masa de seara si o potoleam doar daca-i dadeam din biberon. Vazand acest lucru, timp de o luna de zile m-am muls dupa fiecare alaptat, crezand ca astfel cresc productia de lapte. Dupa o luna de zile, muls non-stop, nici ea nu a mai vrut sa bea din biberon seara si de atunci nicicand, doar san si cana de cand am inceput diversificarea. La 8 luni, cand mi-a venit menstruatia, doctora ginecolog a zis ca e ok si atat timp cat am alaptat-o ca ea nu mai are nevoie atat de mult de lapte, cat de mancare (mi-a venit sa urlu cand am auzit acest lucru). Am continuat sa alaptez chiar daca si parintii si vecinii, spuneau ca "las-o e suficient cat i-ai dat, altele nu au lapte nici macar 1 luna". Noroc ca stam singuri si nu ne poate zapaci nimeni la cap zi de zi, continui sa alaptez, ea papa si mancare foarte bine mersi si toata lumea este fericita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uf, 3 ore de la nastere nu era musai sa-i dea nimic, puteau sa astepte sa suga... Ce abuzuri fac si asistentele astea... Bine macar ca nu v-a afectat asta alaptarea. Si bine ca ea ti-a refuzat de la un moment dat biberonul :D. Felicitari pentru ca ai ales sa ignori persoanele prost informate! E mare lucru!

      Ștergere
  6. Nu cred ca exista mama in Romania care sa nu fie descurajata macar de o persoana in ceea ce priveste alaptatul. Eu am avut 2 sustinatori adevarati: sotul meu si nasa copilului meu. Familia m-a privit cu neincredere, cunostinte mi-au sugerat sa trec peste si sa nu ma las influentata de ...trendul alaptarii (nu stiam ca e asa in "voga" alaptatul pana sa nasc), am auzit de nenumarate ori fraza "au crescut atatia copii cu lapte praf...".

    In maternitate, in cele 4 zile (incluzand si prima zi in care esti parca toxica pentru copilul tau, nu te lasa sa il vezi, nu te lasa sa il tii in brate, nu mai vorbim de alaptat!) am reusit de maxim 2 ori sa imi pun fetita la san. Respectam cu sfintenie programul de alaptat, fie ca era 12 noaptea sau 6 dimineata, ma duceam si incercam sa o pun la san, insa nu reuseam sa o trezesc. La simpla sugestie ca ar fi fost hranita cu lapte praf, asistentele se infoiau de furie si te tratau ca atare...

    Ajunsa acasa, am incercat toate metodele de care am aflat de starnire si sustinere a lactatiei (pompa, pus des la san, SNS, apa, suplimente pentru alaptare, consilier de alaptare). Ne-am confruntat cu diverse probleme, fetita adormea la san, reflux gastric, scaderea productiei de lapte.

    Ca sa scurtez povestea, acum, la 5 luni jumatate, am ramas la metoda "pus des la san", oricat de des (de obicei o pun la san inainte de somn, dar daca simt ca nu a mancat suficient, o pun la san si dupa ce se trezeste, iar daca mananca bine, daca nu, inseamna ca este satula), apa multa, si ceai de chimen din cand in cand.

    Imi este greu sa explic incapatanarea mea de a alapta. Problemele enumerate sunt destul de des intalnite la mamici, nu sunt grave, insa pe mine m-au afectat, fiindca mi-am dori enorm sa imi alaptez copilul. Nu din motive de trend, nu pentru a slabi sau pentru a economisi, sau pentru orice motiv enumerat in orice pliant sau carte sau articol despre alaptat. A fost o nevoie interioara, am simtit ca este ceva ce trebuie sa fac pentru copilul meu indiferent de piedicile care apar.

    Daca Dumnezeu imi va mai oferi un copil, imi propun sa procedez altfel decat in cazul fetitei. As elimina orice "artificiu" de genul suplimentelor, nu as apela la laptele praf din teama ca nu a mancat cat trebuie sau ca nu am lapte suficient, as folosi pompa doar la nevoie (cand nu as putea sa o alaptez) si nu ca sa imi starnesc lactatia. Si cred ca voi fi mai linistita.

    Experienta alaptarii este diferita de la o mama la alta. Sper ca incapatanarea mea sa dea roade si sper sa nu repet greselile facute acum la urmatorul copil :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, toata lumea incearca sa te convinga ca esti ambitioasa pentru un aspect atat de neimportant, cand si laptele praf este aproape la fel...

      Imi creste tensiunea cand citesc de asistentele din spital cate abuzuri fac... Nu imi dau seama de ce comoditatea lor e mai importanta pentru ele decat sanatatea si fericirea bebelusilor... :(

      Dar ai dreptate, de multe ori de teama ca nu vom putea alapta din cauza tuturor piedicilor ce ni se impun, ajungem sa facem tot felul de acte disperate, nu mai merge totul lin asa cum ar fi natural... Sper sa te vindeci de aceste suferinte impreuna cu al doilea copil! Te inteleg!

      Ștergere
  7. Pot spune ca eu am fost o fericita si asta datorita tie Raluca. Baietelul meu e nascut o data cu Alex si inca de atunci te urmaresc cu mare drag. In tot acest timp am invata multe de la tine mai ales legat de alaptare si cosliping. Eu stau intr-un oras mic de provincie si pot spune ca am prietene care si-au dorit sa alapteze si au alaptat, dar doar pana la 1 an. Nu stiu cum se face dar ele sunt foarte sigure ca laptele e "apa chioara" dupa aceasta varsta. Ba chiar au intrebat pediatru, doctor de familie care le-au intarit aceasta poveste. Eu nu am intrebat pe nimeni si am alaptat pana nu a mai vrut baiatul la 1 an si 10 luni. O alta prietena nu a alaptat copilul pentru ca nu a avut lapte. Cand copilul avea aproape 2 ani in urma unui consult i sa dat pastile de intreruperea lactatie. Deci?
    E clar ca suntem dezinformate si poate de cele mai multe ori e mai comod de a da un biberon de lapte astfel copilul nu mai depinde in totalitate de noi.
    Spor in toate ce faci Raluca, eu am sa continui sa ma informez de la tine si pentru acesta iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult ca ai comentat, ma emotioneaza sa aflu ca cineva ne urmareste de multa vreme si ca am ajutat candva pe cineva. Da... laptele nu dispare atat de usor cum cred unele mame, dar neincrederea si hormonii de la inceput distrug multe. Felicitari ca ai reusit sa nu te lasi influentata de cei din jur!

      Ștergere
  8. O prietena apropiata ne-a cerut sfatul (mie si sotiei) inainte de nastere pentru ca isi dorea sa alapteze si ea numai ca a fost diagnosticata cu hepatita b iar doctorul care-i urmarise sarcina i-a spus sa nu alapteze.
    Ne-am documentat si am aflat ca atat OMS cat si alte organizatii pro alaptare spun ca hepatita b nu este contraindicatie pentru alaptare intrucat nu o fost dovedit ca virusul poate fi transferat la bebelus prin laptele matern. Singura atentionarea era cea cu privire la ranile ce pot sa apara - caz in care virusul poate trece odata cu sangele la bebelus.

    Suplimentar i-am recomandat sa contacteze un specialist in alaptare daca in noi nu are incredere iar daca pretul i sa pare mare (nu au o situatie financiara foarte buna) i-am recomandat macar sa sune la 07ALAPTARE.

    Dupa nastere insa tot personanulul medical cu care a intract in contact i-a spus in nici un caz sa nu alapteze pentru ca boala se poate transmite asa ca a trecut pe formula.

    (daca sunt extras invitatia merge la ea).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Marius, iti admir curajul sa raspunzi la o postare despre alaptare, aceasta spune multe despre tine! Si eu stiu la fel, ca prin lapte nu se transmite, doar prin sange. Eu nu am avut nicio rana sau fisura din octombrie 2009 de cand alaptez, dar daca era asa un stres poate ca as fi ales ca la inceput sa folosesc mameloane de silicon, sau in cel mai rau caz sa ma mulg.

      Ștergere
  9. Ralu, nu vreau invitatie..iti scriu doar sa-ti spun ca imi place mult postarea aceasta de pe blog. S-a scris mult despre alaptare, dar poate tot ce trebuie sa stie o proaspata mamica e aici.Ar fi fost bine daca ai fi scris articolul asta acum un an....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si imi pare rau ca nu am scris mai repede :)

      (Ma bucur ca iti place, criticul meu principal - mama mea - m-a dojenit, nu-i place cand spun ceva rau despre medici :D.)

      Ștergere
  10. Eu ma consider o norocoasa pentru ca alaptez. Mi-am dorit asta, si am stiut ca voi alapta. Nu am plecat urechea la nimeni si la nimic. De altfel, nimeni nu ar fi putut sa ma convinga ca eu nu am lapte, ca laptele meu nu este bun...etc. Pur si simplu am zis de cand am ramas gravida ca voi alapta, si asa a fost. Sigur, am avut dureri de sani, rani..etc dar acestea nu conteaza pentru mine. Am noroc si de o super pediatra care m-a invatat multe despre alalptat si m-a sustinut. Acum in schimb copilasul meu are o problema, nu ia bine in greutate. Are 3 luni si deja este la limita de jos, in ceea ce priveste greutatea.As vrea sa stiu unde gresesc sau daca gresesc cu ceva. Este exclusiv alaptat, mananca pana se satura, este vesel, doarme etc...nu as zice ca este un copil nemancat. Si totusi nu ia bine in greutate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Irina,

      in primul rand ai grija sa te uiti la graficele cu bebelusii alaptati, nu la cele uzuale ale pediatrilor, care sunt facute exclusiv pe bebelusi hraniti cu formula. Nu poti compara normalitatea cu artificialul si sa tragi concluzia ca artificialul e norma. Vezi aici: http://kellymom.com/health/growth/growthcharts/.

      In al doilea rand uita-te la tine si la sotul tau. Daca voi nu sunteti inalti, grasi sau solizi, nu are de unde sa fie copilul tau asa.

      In al treilea rand, in acel grafic pentru ca sa existe o medie trebuie sa fie unii mai sus decat ea, altii mai jos. Toti parintii isi doresc sa aiba copii mai sus decat media, dar atunci nu ar mai fi aceea media :).

      In al patrulea rand trebuie totusi sa nu te culci pe o ureche si sa verifici ca suge eficient. Daca ai posibilitatea sa contactezi un consultant in alaptare (IBCLC sau LLL), ar fi super. Poate copilul tau are fren scurt la limba sau la buza superioara si nu trage eficient, nu goleste tot sanul. Pentru a verifica si tu frenurile, vezi aici: http://www.mommypotamus.com/a-step-by-step-guide-to-diagnosing-tonguelip-ties/

      Din ce oras esti? A, si felicitari pentru increderea si hotararea ta!

      Ștergere
  11. Eu am stiut ca voi alapta si alaptez si acum, la putin peste un an. Pentru mine cel mai mare factor de stress dupa ce s-a nascut copilul a fost soacra, care in dorinta ei de a oferi sfaturi bune, imi tot spunea ca poate n-am lapte, pentru ca bebe plangea, sanii fiind prea plini si lui fiindu-i dificil sa suga. Voi alapta cat va vrea copilul, indiferent de parerile celor din jur, pentru care alaptarea peste un an este aproape la fel de grava ca a-i da copilului otrava.
    Irina Velcu, copilul meu a fost tot timpul la limita de jos a greutatii, chiar si dupa diversificare, chiar si acum la un an si ceva. E slabut, e si agitat si exploreaza tot in jurul lui, sotul meu e si el slab, deci nu pot sa ma astept sa am un bebelus pufos. La fel cum nu toti oamenii sunt construiti dupa acelasi tipar, bebelusii nu se pot incadra in aceleasi grafice. "Keep calm and breastfeed" spunea o imagine de pe un site pro-alaptare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari! In primele saptamani dupa nastere e mare lucru sa poti sa-i tii piept soacrei :D.

      Ștergere
  12. Eu mi-as dori sa merg la aceste conferinte sa ma informez pentru cand voi naste (peste 6 luni), si sa am cat mai multe informatii care sa imi fie utile in cazul in care voi avea probleme in procesul de alaptare. Intr-adevar nici nu concep s anu alaptez, dar in acelasi timp mi-e si destul de teama :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru determinarea ta! Te sfatuiesc sa te inconjori in viata reala si in cea virtuala de mame care alapteaza.Sarcina frumoasa, nastere asa cum vrei si bebelus sanatos!

      Ștergere
  13. La mine piedici au fost:
    - copilul nu suge eficient; daca nu ii dam lp va avea leziuni pe creier ca-i scade glicemia (eram in maternitate)
    - growth spurt la 7 zile de la nastere, aveam impresia ca nu mai am lapte; copilul era mereu la san dar nu parea ca-i vine prea mult lapte
    - am intrerupt alaptarea vreo 12h ca luasem nu stiu ce medicament care mi-a zis pediatra ca nu e compatibil cu alaptarea.
    Mi-ar placea mult sa-l vad pe Jack Newman.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare nu sughita astia din maternitati la cat ii injur eu? :)

      Ei si totusi ai ajuns departe cu alaptarea! ;) Felicitari!

      Ștergere
  14. La mine cele mai mari piedici au fost sfaturile "bine intentionate" ale celor din jurul meu, unii chiar din familie, care din nestiinta si probabil fara sa isi dea seama incercau sa ma convinga ca nu ar trebui sa mai alaptez. Celebrele replici de tipul "poate nu ai suficient lapte", "poate ai laptele prea subtire si de asta nu se satura", etc, mai ales cele spuse la cateva saptamani dupa nastere, au fost pe punctul de a avea un impact negativ asupra mea. Am avut mare noroc cu doua prietene care ma incurajau mereu si nu ma lasau sa renunt.
    Le sunt recunoscatoare si de atunci mi-am promis ca la randul meu imi voi sustine toate prietenele in perioada de debut a alaptarii, acum stiu cat de mult conteaza asta.
    Poate ar fi utila o conferinta pe tema alaptarii pentru toata lumea, nu doar pentru mamici, ca sa se stie ca mai toate "miturile" astea sunt minciuni si ca mamele au nevoie doar de sustinere ca sa reuseasca sa alapteze si sa traiasca aceasta experienta minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Raluca, nu stim niciodata daca nu cumva deranjam o noua mama oferindu-ne sprijinul si sfaturile. Dar uite ca experienta ta ne arata ca merita. Felicitari! Cat mi-ar placea ca peste cativa ani sa li se para tuturor oamenilor penibile aceste dubii.

      Ștergere
  15. Bete n roate mi au pus cadrele medicale: copilul pus la san tarziu si rar, fara indrumare, dar cu un biberon de lp la indemana. Ajunsi acasa, am reusit sa alaptez exclusiv abia la 2 sapt de la nastere cu ajutorul unui consultant. A fost ff greu sa gasesc un pediatru pro alaptare, toti recomandau lp, desi copilul meu recuperase greutatea pierduta dupa nastere in doua saptamani. Am nascut intr o clinica privata in bucuresti, iar pachetul m a costat 4000 eur(nastere, stem, neonatologie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of of, atatia bani pentru "pachetul" ce il primesc toate mamele la nastere: copil indepartat si hranit cu lp, pediatri ce pun bete in roate... :( Ei au impresia la privat ca mamele vor sa plateasca mai mult pentru conditii de hotel de lux. Dar nu e asa, vrem sa platim mai mult pentru respect. Felicitari ca ai reusit, chiar si cu toate aceste piedici! Apropo de greutate, sa stii ca si atunci cand creste prea tare cu lapte matern, pediatrii recomanda LP, pe ideea ca un bebelus atat de mare nu are cum sa-si ia tot ce ii trebuie din laptele matern, de parca nu acest lapte l-a crescut atat...

      Ștergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ca majoritatea mamelor am avut probleme in alaptare din cauza lipsei unui suport adecvat."Ajutoarele" din spital nu au facut decat sa adanceasca probleme cu care ma confruntam.Marea problema a fost refuzul atasarii pt ca in spitalul din Focsani mergeam la alaptat la minim 3 ore (noaptea doar la 12 si apoi la 10), copiii nu erau cu noi in camera, nu ni se pewrmitea sa ii vedem, in sala de alaptat eram aliniate ca oitele la chiuveta si obligate sa ne spaam cu apa si sapun , scaunele erau total incomode indiferent de tipul nasterii, iar asistentele /dr de acolo nu te ajutau deloc. Ne umileau vorbindu-ne nepotrivit "faceti copii de tinere si nu stiti sa ii cresteti si nici sa ii alaptatai sau sa le vorbiti", tragandu-ne de sfarcuri si dandu-ne exemplu negativ in fata celorlalte. Singura acasa si fara alt suport am urmat pur si simplu instinctul , empatizand cu copilul totodata. Asa am reusit sa il fac sa renunte la biberon si sa se ataseze la san desi initial nu vroia deloc (am luptat din greu 2 saptamani) si am continuat frumos si armonios pana la un an si doua luni cand nu a mai vrut deloc sa suga pt ca se invatase cu gustul laptelui praf pe care il introdusesem la 10 luni la staruintele insistente ale unei dr pediatre prof universitar si care, in prezenta unui numar insemnat de medici rezidenti, sustinea sus si tare ca laptele meu nu e sufucient, nu mai e hranitor si trebuie sa ii completez. Auzind atatea capete luminate cum repetau acelasi lucru am crezut ca totusi au dreptate si le-am ascultat sfatul. Am suferit enorm cand copilul m-a respins si nu a mai vrut sa suga. M-am simtit ingrozitor, eram dezamagita, frustrata, tot timpu cu lacrimi in ochi. Experienta alaptarii a fost pt mine un lucru extraordinar de frumos care m-a implinit ca mama si femeie. Drept dovada, chiar si la 10 luni dupa intarcare inca produceam lapte desi luasem si pastile de stopare a lactatiei. Imi doresc din inima ca toate mamele si viitoarele mame sa aibe suficiente informatii concrete in privinta alaptarii pentru a da copiilor cel mai bun start in viata, cel mai nepretuit dar care nu se poate compensa prin nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce de abuzuri in maternitati! Si medicul acela care a trecut peste dreptul tau la intimitate si a facut un abuz in fata altor medici! Cata bataie de joc! Cata lipsa de respect! Orice om ar fi daramat de asemenea experiente, d-apoi o proaspata mama care abia invata sa isi ingrijeasca bebelusul, care e napadita de hormoni si de ingrijorarea ca nu va fi capabila... Sper din tot sufletul doua lucruri:
      - sa fiu martora la schimbare, cand vor naste nurorile mele deja toata lumea sa stie in toate spitalele cum trebuie sa te comporti cu mama si copilul
      - si oamenii astia fara suflet sa isi dea seama candva, cumva, cat rau au facut...

      Felicitari pentru ca ai reusit sa alaptezi cat ai alaptat, in aceste conditii. Felicitari ca nu ti-ai indreptat supararea inspre laptele matern (cunosc mame care din frustrarea ca nu au reusit sa alapteze ani de zile hulesc laptele matern ...). Aceasta arata verticalitatea ta. Si felicitari pentru puterea ta, ca nu te-au daramat toate acestea si nu ai intrat in vreo depresie postnatala.

      Ștergere
  18. Am primit un comentariu de la Livia pe mail, nu a putut posta:

    "Am avut noroc ca am nascut la privat, medicii si asistentele s-au comportat (mult) mai bine decat ceea ce am citit ca se intampla la stat, dar chiar si asa nu e totul roz.
    Am nascut natural, mi l-au pus pe burtica imediat pentru putin timp, cred ca l-am pus si la san, dupa care l-au luat pentru masuratori, vaccin etc. Apoi mi l-au adus si l-am tinut la piept cam 40 min. si de fiecare data cand a cerut
    dupa ce ne-am mutat in salonul nostru. A doua noapte i-am dat supliment deoarece asistentele au spus ca nu uda scutecul, chiar daca el statea mult la san, iar medicul neonatolog ne-a sfatuit astfel pentru a evita deshidratarea.
    Dupa ce ne-am externat l-am alaptat exclusiv. La 4 luni insa am primit indicatie de la medicul pediatru sa introducem cereale fara gluten pe motiv ca in 2 luni a luat doar 800g in greutate (cantarea 6080g, nascut la 3120g) si avea lungimea 61cm (in loc de 64cm). Nu am trecut pe cereale, am consultat inca un medic, care nu s-a aratat ingrijorat, ci ne-a spus ca a evoluat bine copilul.
    Trebuie sa spun ca o umbra de indoiala mi-a ramas inca si de 3 saptamani iau Galafor/ Galactogil pentru stimularea lactatiei si cantaresc periodic copilul care nu pare sa ia prea mult in greutate... :-( Saptamana urmatoare ma voi intalni si cu un consultant in lactatie sa-mi domoleasca temerile (sper eu).
    Piedici sunt din pacate... 'Mai ai lapte?', 'Nu s-o fi saturat?', 'Nu manca...(cutare aliment) ca influenteaza lactatia' etc si oricat incerc sa-mi pastrez calmul si sa ignor, cand un medic isi exprima ingrijorarea privind cresterea copilului e mult mai greu sa-mi recastig echilibrul si increderea.
    Ma bucur ca Dr. Newman va lansa si ghidul, va fi cu siguranta un punct de referinta pentru toti cei care cauta un sprijin in alegerile lor."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Livia, te rog sa citesti mai sus ce i-am scris Irinei. Poate fi un fren scurt care il impiedica sa traga eficient. De unde esti? Abia astept sa te intalnesti cu consultantul. Felicitari pentru ca ai reusit sa alaptezi exclusiv!

      Ștergere
  19. Sper ca m-am descurcat cu Picasa acesta nou.

    https://plus.google.com/photos/105856061189300226127/albums/5996901693438059729/5996901696091442754?pid=5996901696091442754&oid=105856061189300226127

    Am pus random pentru cele 16 participante, a iesit nr. 2. Felicitari Csilla! Te rog sa-i scrii un mail Simonei de la Totul Despre Mame (simona.ghenea@mme.ro) in care sa-i spui ca ai castigat pe blogul alexcreste. Va lamuriti voi prin mailuri apoi la ce conferinta e biletul si cum intri in posesia lui. As vrea sa te rog, daca nu poti merge, sa ne anunti, sa nu ramana biletul nefolosit.

    Tare rau imi pare ca nu am putut oferi un bilet fiecaruia. Am vrut sa trag la sorti, si nu sa aleg eu, pentru ca m-am gandit ca soarta stie mai bine la cine trebuie sa ajunga, poate sunt date nescrise in mesaje. Multumesc mult pentru comentarii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc frumos Raluca!! sunt super fericita pt bilet si da o sa ma duc la Bucuresti la conferinta!!!Multumesc!!!!

      Ștergere
  20. Salut! Povestea mea despre alaptare a fost simpla, fara pregatiri, fara multe informatii citite. Dupa cezariana am avut lapte cam de la inceput, si treaba a mers relativ usor, chiar si cu sfaturile "generoase" ale mamei care avea impresia ca o sa moara de foame copilul meu. Problema reala a inceput pe la 5 luni, cand copilul n-a mai vrut sa suga. Cand venea Momentul, ii schimbam scutecul, si dupa 2-3 guri de supt, se punea pe un plans isteric si nu-l mai calmam in nici un fel. Din pacate atunci nu prea ajunsesem la informatii de calitate pe Internet, si ceea ce am gasit in graba si disperare nu m-a lamurit. Vreo 2-3 saptamani am alaptat in cele mai dubioase pozitii, pentru ca altfel copilul plangea. De fapt oricum plangea, dar in anumite pozitii mai accepta. Am fost in pragul disperarii, si chiar am cumparat biberoane si o cutie de lapte praf din disperare, insa n-am indraznit sa deschid cutia de lapte praf. Tot amanam Momentul pentru urmatorul alaptat. Si-am tot amanat pana cand minunea s-a produs si s-a terminat si greva suptului. Biberoanele le-am folosit apoi pentru baut apa, iar laptele praf l-am mancat eu cu putina apa, cum faceam cand eram copil. Acum, dupa 1 an si aproape 10 luni inca alaptez, si n-avem un termen stabilit pentru final. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ce ma bucur de turnura pe care a luat-o povestea! Felicitari ca ai perseverat!

      Ștergere
  21. Un articol foarte bun despre marketingul laptelui praf:
    http://www.bellybelly.com.au/baby/9-sneaky-ways-formula-companies-try-to-win-you-over

    RăspundețiȘtergere
  22. http://www.irishexaminer.com/viewpoints/columnists/victoria-white/the-truth-about-formula-saving-babies-lives-283819.html

    RăspundețiȘtergere
  23. https://www.facebook.com/DrJackNewman/photos/a.159771164173938.37134.138141916336863/381204795363906/?type=1

    RăspundețiȘtergere
  24. O bucata mica de emisiune foarte interesanta:

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/LAPTE+PRAF+INDICATII+PERICOLE+LAPTE+PRAF+SFATURI

    RăspundețiȘtergere
  25. "No one should ever feel shamed or attacked for their feeding choice, but no one should feel silenced for sharing truth either. This is not a battle among mothers, this is a battle against large conglomerates that are forcing society to accept the status quo. Be nice, share evidence-based information, and stay sensitive. Seems simple."

    http://birthingandbreastfeeding.blogspot.com/2014/10/attack-formula-companies-not-formula.html

    RăspundețiȘtergere
  26. "Companiile si-au facut treaba atat de bine incat, asa cum se poate vedea in documentar, mamele care alapteaza isi doresc sa dea lapte praf copiilor, pentru ca acestia "cresc mai repede si mai inteligenti, deoarece asa spun reclamele de la TV". E ironic daca stam sa ne gandim la beneficiile clare ale alaptarii si la faptul ca o cutie de formula de lapte praf costa in Filipine mai mult decat salariul pe o zi al unui muncitor. "

    http://www.inbratelamami.ro/2014/09/formula-for-disaster-documentarul.html#.VCcvzhbyT5P

    RăspundețiȘtergere
  27. La noi de ce nu iese scandal? Aptamil si AptaNutricia aplica aceleasi tactici ca in Turcia.

    "The multi-national food giant Danone has been accused of misleading mothers with a marketing campaign that warned they might not be providing enough breast milk to their babies. The company suggested mothers use its powdered baby milk to make up any shortfall."

    http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/after-nestl-aptamil-manufacturer-danone-is-now-hit-by-breast-milk-scandal-8679226.html

    RăspundețiȘtergere
  28. " Infant formula sales in China have increased more than ten-fold over the last decade and will double again in the next three years, according to Euromonitor. As foreign-produced infant formula can sell for close to A$100 a tin, investors have been scrambling to get a share of the predicted “white gold rush”. But the often hidden truth is that escalating formula sales are driven by a lack of access to maternity leave and the unethical – even corrupt – marketing of infant formula through the maternity care system. Aggressive marketing of infant formula is also a key factor. Recent research identified that 40 per cent of new mothers in China were contacted directly by infant formula sales staff after the birth of their babies and given samples of formula. Sales representatives walk the halls of hospitals to find mothers and recruit doctors and midwives as salespeople."

    http://www.businessspectator.com.au/article/2014/11/21/china/chinas-white-gold-infant-formula-rush-comes-public-health-cost

    RăspundețiȘtergere
  29. Toata emisiunea de la Digi e aici:http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Tinerete+fara+Batranete/Arhiva+inregistrari/Tinerete+fara+batranete+-+5+octombrie+2014

    Halucinante doamna dr neonatolog care crede ca la foarte putine mame li se poate da bebelusul dupa nastere. Sau doamna dr ginecolog care crede ca noaptea mama trebuie sa se odhneasca si bebelusului trebuie sa i se dea lapte praf. Deci nu doar companiile de lapte praf pun piedici mamalor in alaptare, ci si medicii astia foarte prost informati.

    RăspundețiȘtergere
  30. Despre cum pacalesc mamele cei de la Apta Nutricia pe site-ul lor

    http://www.inbratelamami.ro/2014/12/mituri-si-marketing-anti-alaptare-cat.html

    RăspundețiȘtergere
  31. Reclama pe adeverinte medicale:

    http://www.inbratelamami.ro/2015/02/ipostaze-ale-alaptarii-in-romania.html

    RăspundețiȘtergere
  32. http://lionmentor.ro/blog/128-violare-cu-lapte-praf

    RăspundețiȘtergere
  33. "Acum înțelegeți de ce nu eu sunt extremista? (extrem e că încă mor copii, a căror moarte ar putea fi prevenită). Înțelegeți de ce nu mă entuziasmează reclamele de solidaritate și împăcare făcute de producători de lapte praf? Înțelegeți de ce nu mă entuziasmează sfaturile despre alăptare oferite gratuite de producătorii de formule? De ce nu cred în programele lor de responsabilitate socială, oricât de curate ar fi? Și de ce le văd ca pe un cal troian și de ce eu și nu numai eu le consider ilegale? Înțelegeți de ce mă irită să văd oameni care habar nu au de realitățile lumii în care trăiesc și nici nu sunt dispuși să le cerceteze dar sunt capabili să facă mișto și să arunce cu venin în orice tentativă de promovare a alăptării?"

    http://www.inbratelamami.ro/2015/08/pentru-cei-care-spun-ca-nu-conteaza.html

    RăspundețiȘtergere
  34. https://www.facebook.com/DrJackNewman/posts/583915428426174

    ”This is outrageous and sinister advertising. Nestle does it again. Nestle undermines breastfeeding while, at the same time looks like a “good corporate citizen”. The message of this campaign states directly what formula companies have been trying to tell mothers for years: "Eat right or don’t breastfeed."

    ...

    The piece of the puzzle that these campaigns prevent people from learning is that the composition of breastmilk is relatively independent of what the mother eats, that breastmilk contains hundreds of items, including live cells, that will never be part of formula and that the biochemistry of formula is entirely different from that of breastmilk. Eating “poorly” does not cause the immune factors (including the antibodies) from breastmilk, nor the stem cells, nor the prostaglandins, nor the white cells and dozens of other important ingredients to disappear from breastmilk. Proteins, sugars, fats and other nutrients in breastmilk are "high quality" no matter what the mother eats.

    ...

    The WHO 1000 days campaign has been turned against breastfeeding as much as the WHO Code did. The WHO did not predict that the Code would give rise to "follow on formulas" just as this 1000 days campaign has been turned into a perfect marketing campaign for formula companies.”

    RăspundețiȘtergere
  35. http://www.inbratelamami.ro/2015/10/codul-de-marketing-al-laptelui-praf-ce-este-si-de-ce-conteaza.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...