vineri, 5 iulie 2013

Despre Michael Thompson + un giveaway!



Cand Otilia m-a intrebat daca vreau sa scriu despre Conferintele lui Michael Thompson in Romania am acceptat imediat, pentru ca am mare incredere in Otilia. Desi, cu rusine spun, nu stiam cine e Michael Thompson. Intre timp am cercetat cine e acest autor si imi place, abia astept sa-i citesc cartile. De ce? Cine e el? Daca mai sunt cititori de-ai mei care nu il cunosc, sper sa va lamuresc putin.

Cine e Michael Thompson? Ce a scris el?

Este psiholog la o scoala. Psihoterapeut clinician.  Scrie Otilia ca a aflat despre Michael Thompson de la Larry Cohen, autorul renumitei carti Playful Parenting. Si eu am ramas surprinsa sa citesc ce scrie Larry Cohen despre Michael Thompson, pentru ca as fi fost sigura ca Larry e mai faimos si mai experimentat. 

A scris 9 carti in special despre cresterea baietilor, dintre care cele mai renumite sunt urmatoarele 7:

  •  “Raising Cain – Protecting the Emotional Lives of Boys” (mi se pare un titlu genial)
  •  “Best Friends, Worst Enemies – Understanding the Social Lives of Children”
  •  “Mom, They’re Teasing Me – Helping Your Child Solve Social Problems”
  •  “It’s A Boy! Your Son’s Development from Birth to Age 18”
  •   “Speaking of Boys. Answers to the Most-Asked Questions About Raising Sons”
  •   “The Pressured Child – Helping Your Child Find Success in School and Life”
  •   “Homesick and Happy – How Time Away from Parents Can Help a Child Grow”

In momentul in care am aflat aceste lucruri deja mi s-a aprins un beculet. Am doi baieti, foarte diferiti unul de altul, cel mare mai sensibil, cel mic pare a fi mai hotarat. Mai voiam doar sa stiu daca indicatiile lui Michael Thompson nu sunt contrare cu filozofiile de parenting care descriu modul in care imi cresc eu copiii (natural parenting / attachment parenting / continuum parenting / gentle parenting / peaceful parenting / evolutionary parenting). Din cate am citit, abordarea lui Michael Thompson se muleaza perfect pe aceste filozofii de parenting, in primul rand pentru ca onoreaza trairile emotionale ale baietilor, si in al doilea rand pentru ca promoveaza independenta lor la timpul potrivit. Stiu, unii nu considera ca aceste filozofii de parenting promoveaza candva vreo independenta, dar vreau sa abordez intr-o postare separata diferenta dintre attachment parenting si helicopter parenting.

Abia astept sa-mi cumpar cartile ce se traduc in limba romana in aceasta vara, in intampinarea conferintei. Mie imi place sa citesc si sa cercetez si in limba engleza, insa sotul meu are alte hobby-uri, nu parenting-ul, asa ca pentru a-l atrage sa citeasca ceva despre parenting, voi avea nevoie de cartile in limba romana. Parintii mei au tendinta sa mearga mai mult inspre helicopter parenting cu nepotelul lor mai mare, ei nu stiu deloc limba engleza, asa ca sunt chiar nerabdatoare sa le ofer aceste carti pentru lectura. Sunt sigura, din cate am citit pana acum despre aceste carti, ca voi avea multe de invatat din ele, si referitor la cresterea copiilor mei, si referitor la intelegerea diferentelor dintre mine si sotul meu, de ce nu?

Cand am inceput sa rasfoiesc articole despre cartile lui Michael Thompson am fost putin intrigata. Mi se parea ca abordeaza doua chestiuni total opuse. Pe de o parte militeaza pentru acceptarea si onorarea sensibilitatii baietilor, a emotiilor lor, sa nu ii mai consideram duri, solitari, prea-puternici, ci sa le permitem noi, ca societate si familie, dreptul de a-si manifesta emotiile fara sa-i consideram “feminini”. Doar asa ei vor putea inflori si evolua conform personalitatii lor si doar asa vor putea fi empatici si iubitori in viata. Pe de alta parte, Michael Thompson spune ca in scoli elevul-model este un model standard feminin, cineva care sta bland, e ascultator si linistit. Pe cand baietii au o nevoie fizica intensa de miscare, de competitie in locul cooperarii, de lupte, de independenta. Nepermitandu-le aceste manifestari, le inhibam propriul “eu”, ii frustram, le generam angoase emotionale, dar si boli. Asa ca, dupa ce am citit aceste aspecte, m-am intrebat in prima faza daca nu cumva acestea se contrazic reciproc, cum putem sa vorbim despre sensibilitatea baietilor si despre violenta lor in acelasi timp? Si cum consider eu ca toate acestea sunt in concordanta cu Attachment Parenting-ul? Foarte bine, concluzia este ca societatea in general nu le permite baietilor nicio manifestare emotionala, nici din categoria “soft” (“esti fetita? De ce plangi?”), nici din categoria “tough” (“ia nu va mai jucati asa violent”), inhibandu-le orice manifestare, cu consecinte grave pe termen lung. Michael Thompson ne spune de ce si cum sa onoram ORICE fel de emotie a baietilor nostri. Banuiesc ca nu mai trebuie sa explic de ce aceasta gandire imi pare a fi in concordanta cu Attachment Parenting-ul.

“Baietii au nevoie de doua lucruri, pe care tindem sa le uitam atunci cand ne concentram doar asupra abilitatilor lor fizice si asupra nivelurilor lor de activitate intensa: ei au nevoie de mai multa atingere si de mai multa conversatie.”  -- Dr. Michael Thompson.

Un studiu interesant spune ca bebelusii si copiii sub 3 ani sunt imbratisati mai des decat copiii mai mari (guilty as charged, dar nu numai din vina mea, nasterea lui David l-a indepartat pe Alex putin de mine). Baietii mai mari primesc cele mai putine imbratisari. 17% dintre parintii baietilor de 12-15 ani care au participat la acest studiu nu isi imbratisau NICIODATA copiii baieti. Tatii erau de doua ori mai dispusi sa-si imbratiseze fiicele de 12-15 ani decat fiii de aceeasi varsta. Ceea ce e trist, considerand ca oxitocina, hormonul atasamentului se secreta in primele 20 de secunde ale unei imbratisari, la fete si femei, insa doar dupa 1 minut de imbratisare la baieti si barbati (toate fanele lui Odent sunt pasionate de oxitocina, stiti doar cat e de importanta). Bebelusii baieti cer imbratisari cand au nevoie. Insa baietii mai mari, probabil conditionati deja de societate, cauta semnale date de parinti pentru a initia o imbratisare. Daca simt ca parintii sunt stanjeniti de imbratisari, ei nu le mai cer, si isi satisfac nevoia puternica de contact fizic prin agresiune. Si reciproca e adevarata, de multe ori comportamentul agresiv dispare cu o simpla imbratisare din suflet. Stiu ca Otilia a vorbit de multe ori si despre rough-housing (joaca mai dura, cu mult contact fizic) ca modalitate de apropiere fizica intre parinti si baieti. Cautand pe blogul ei un articol potrivit (e greu sa gasesti informatia cand fiecare postare e plina de informatii bune :)) ), am gasit unul bun, vi-l dau chiar daca nu e despre rough-housing, se potriveste cu acceptarea emotiilor copiilor si cu jocuri cu mult contact fizic, copiii simt o nevoie puternica, dureroasa chiar, de mult mult contact fizic.

Pe langa emotiile si energia baietilor, nu trec neabordate de Michael Thompson si alte chestiuni stresante pentru parintii de baieti: hartuirea (bullying), prieteniile intre baieti, problemele scolare si permiterea independentei. Acum intelegeti de ce sunt nerabdatoare sa citesc aceste carti, nu? Pentru ca daca in perioada de bebelusie m-am putut baza pe instinctul nou-descoperit, avand in vedere faptul ca la nastere suntem aceleasi mamifere ca in urma cu mii de ani, simt ca pentru baietii mai mari instinctul e si mai afectat de societatea din jur, si la noi parintii, si la ei, la copii.

Dr. Katherine Weinberger, o cercetatoare din filmul documentar Raising Cain spune ca baietii sunt mai vulnerabili decat fetele in primele luni de viata. Weinberger a descoperit ca majoritatea bebelusilor de sex feminin se pot calma singure in cazuri stresante, dar baietii nu. Baietii se suparau mai tare, plangeau mai des si nu erau capabili sa se calmeze singuri. Desi ne asteptam ca baietii sa fie duri, se pare ca sunt extrem de vulnerabili si de sensibili, pentru ca in studiul lui Weinberger reactionau foarte puternic la schimbarile de expresie ale mamelor lor. Asadar baietii simt toata gama de emotii, inclusiv cele considerate “non-masculine”, cum ar fi frica, rusinea, umilirea si incertitudinea. As fi bogata daca as castiga un ban pentru fiecare mama care a avut primul copil fata si al doilea baiat si care dintr-o data imi spunea ca nu intelege, al doilea copil e total diferit, e extenuata fizic si psihic, e la pamant, cel mic plange mult, e nervos, e energic, se arunca de peste tot, e frustrat din orice motiv, urla din nimic, etc.

O sa mai scriu despre Michael Thompson, as vrea sa abordez, cum am zis mai sus, aplicarea filozofiilor lui in diferenta dintre Attachment Parenting si Helicopter Parenting, si as vrea sa spun ce am gasit despre Homeschooling, daca tot scrie el despre viata sociala si scolara a copiilor.

Mai multe informatii despre conferinta aici si aici. Michael Thompson e adus in Romania de Otilia Mantelers si de emisiunea Totul despre mame.

"Este timpul să schimbăm optica prin care privim viaţa emoţională a copiilor. În cadrul conferinţelor, părinţii vor aprofunda feluri în care să se (re)apropie de copiii lor, astfel încât să îi ajute în relaţia cu grădiniţa şi şcoala, în latura complicată a vieţii care de multe ori rămâne o necunoscută pentru părinţi: prieteniile, dinamica grupurilor care se formează la şcoală, fenomenul de bullying (intimidare) şi agresivitatea socială", a declarat Otilia Mantelers, trainer de Playful Parenting, formator acreditat CNFPA.



Vor fi doua zile de conferinta, in 21 si 22 septembrie 2013. In cele doua zile puteti participa la urmatoarele sesiuni:

1.       Relaţia Copil – Şcoală şi Cum Cultivăm Responsabilitata Copiilor
2.       Natura Băieţilor (Raising Cain): Cum Protejăm Viaţa Emoţională a Băieţilor
3.       Mic Dejun cu Tăticii
4.       Viata Sociala si Emotionala a copiilor.

Detalii amanuntite despre ce contine fiecare sesiune, detalii legate de pret (daca va inscrieti din timp beneficiati de o reducere), puteti citi aici. Va puteti inscrie aici.


Eu am primit invitatie la aceste conferinte (ce mandra am fost, m-am laudat familiei o zi intreaga :D). Dar cum nu voi putea veni in septembrie in Bucuresti, vreau sa dau cuiva aceasta ocazie. Puteti deci castiga participarea la una din 1. 2. sau 4. de mai sus + participarea taticului la 3. (micul dejun). Deci doua bilete sunt de fapt. Sau, daca esti un cititor tatic al blogului meu, si vrei sa participi doar tu, iti poti alege una din 1, 2 sau 4,  + 3.

Conditii de participare la acest giveaway:


  • Sa aveti cel putin un fiu minor.
  • Sa comentati la aceasta postare, spunandu-mi de ce vreti sa participati. Sper sa imi placa un raspuns doar. Daca imi plac mai multe, voi trage la sorti.
  • Sa puteti participa in 21 si 22 septembrie, logic.
  • Sa va exprimati dorinta imediat dupa castigare, la care din cele 3 conferinte vreti sa participati (1, 2 sau 4).  
  • (Optional) sa imi scrieti un guest-post pe blog dupa conferinta, in care sa-mi faceti in ciuda cum a fost :D.
  • (Optional) daca se pot cumpara carti cu autograf, sa-mi trimiteti si mie, dupa ce vi le platesc prin transfer bancar.

Inscrierea incepe acum si se incheie in 10 iulie, ca daca nu castigati sa apucati sa va rezervati un loc la conferinta la pret redus, pana in 15 iulie.

23 de comentarii:

  1. Salut Raluca
    Am un baiat de 2 ani, tandru, afectuos, iubitor si deschis. Stiu ca asa sunt toti copiii. Dar asa cred ca ar fi si toti barbatii sau macar o mare parte din ei, daca nu i-am mutila emotional cu pretentii absurde si crude. Suntem infiorator de sexisti si homofobi ca si societate - la nivel universal - si tindem sa negam orice latura emotiva sau creativa a fiilor nostri uneori, din teama de a nu creste vreo panseluta. Ei, si? Panselutele sunt frumoase ;)
    Imi doresc sa cresc un barbat minunat. Imi doresc sa cresc un tata si un sot bun si pentru asta mi-as dori sa invat cat mai multe despre natura emotionala a baieteilor.
    As dori sa particip la conferinta nr 2. Multumesc pentru acest concurs!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru invitatie! Si pentru faptul ca vrei sa faci pe cineva fericit :). Uite de-asta regret eu cateodata ca nu locuiesc intr-un oras mare. Pierd toate lucrurile importante.
    Presupun (ba sunt mai mult decat sigura :D) ca o sa am mare nevoie de cartile astea ca tot doi si tot foarte diferiti am si eu. Stii cand vor fi publicate in limba romana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la conferinta vor fi traduse doua, asa am inteles. Laura Frunza e aproape gata cu draftul de la Raising Cain, a anuntat pe FB.

      Ștergere
    2. La Editura Herald: http://laurafrunza.com/2013/06/26/conferintele-lui-michael-thompson-in-romania/

      Ștergere
  3. Ah, si desi adoram piciorusele, sa stii ca m-am obisnuit si cu manutele :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant ai prezentat si abia astept urmatoarele articole pe tema!
    Am aflat de curand ca e ok violenta la baietei, iar in seara asta mi-ai dat si vestea competiei (in timp ce eu predicam copilului cooperarea). Doamne, baiatul asta al meu creste si eu inca mai am atatea de aflat, de corectat in ce fac si-n ce-i zic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si pe mine ma surprinde competitia, dar poate ca pot fi competitivi in echipa, cu alta echipa, ca sa practice si cooperarea :)), doar pe vremuri mergeau in grup la vanatoare sau la lupta :D.

      Ștergere
  5. Draga Ralu particip și eu :).Eu cumva am crezut mereu ca voi avea o fetita. Si viata m-a surprins și am un băiat de 3 ani și putin care ma învață pe zi ce trece cum e sa fii mama de băiat. Recunosc cinstit ca uneori e greu, mai ales în ceea ce privește nevoia lor de bumbăceala care uneori m-a luat prin surprindere. Si da cred ca Thompson are mare dreptate, societatea de azi nu permite băieților nici un fel de manifestare emoțională. Eu îmi doresc sa îl cresc pe Edi astfel încât sa ajungă un adult liber și echilibrat, sa își poată exprima sentimentele.Uneori mi-e greu, alte ori nu știu cum sa fac și de aceea as vrea sa merg la conferință, poate găsesc răspunsuri la acele întrebări la care încă nu am găsit răspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Edi are noroc cu tine, mereu ti-ai impus punctul de vedere in fata strainilor bagaciosi, si l-ai lasat sa isi manifeste sentimentele. Eu te vad mama de baiat, nu de fata :D.

      Ștergere
  6. Uau, foarte frumos gestul cu giveaway!! Multumim! Eu as vrea mult mult sa merg pentru ca vreau sa ii cresc pe copiii mei intr-un mod cald, bland, frumos. Vreau sa invat sa fiu mama de baieti si asta fac in fiecare zi, de 2 ani si aproape 4 luni in curand. Am un baietel, Cristi, de 2 ani si 4 luni care creste vazand cu ochii si un pui, Andrri, de 4 luni si jumatate. Ma asteapta zile cu provocari enorme, care imi fac ochii sa luceasca. Stiu ca va fi si greu, dar imi place la nebunie sa fiu mama lor. Vreau sa merg la Michael Thompson pentru ca eu cred ca informatiile astea reprezinta baza pentru informarea si educarea unor parinti de baieti!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti traiasca fericiti! Ce prieteni buni vor creste ei atat de apropiati ca varsta!

      Ștergere
  7. Buna,

    Am citit acest articol la indemnul sotiei. Avem un baietel de 7 luni si incercam sa il crestem corect, fara a repeta greselile parintilor nostri. Cu cat ne documentam mai mult, cu atat aflam cum nu este bine sa il crestem. Ma intereseaza in mod deosebit aceasta conferinta, caci acum este momentul sa aflu cum trebuie sa fiu alaturi de al meu baiat. Toate conferintele sunt interesante, in special natura baietilor.

    Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Imi place mult sa vad tatici care se documenteaza, sunt cam rari. Chiar in acest weekend m-am bucurat sa citesc povestea unui astfel de tata interesat de parenting: http://www.academiaheidi.ro/copilul-tau-te-iubeste-inca-mai-mult-decat-iti-iubesti-tu-parintii-creste-l-altfel/

      Ștergere
  8. Draga Raluca, in primul rand multe multumiri pentru ca te ai gandit la alti parinti! Eu ma bucur pentru sansa pe care ne o dai, indiferent pe cine vei alege!
    Eu imi doream mult sa ajung la una din conferintele lui M. Thompson, nu stiam insa daca imi voi putea permite asta. Insa am mare nevoie de a intelege lumea si modul de functionare a baietilor: de cand eram copil visam ca voi avea doua fetite! Dupa primul baiat, am zis, nu i nimic, al doilea va fi fata! Dupa al doilea baiat, inca nu am capitulat! Dupa al treilea....hm, am inceput sa ma gandesc serios ca cineva incearca sa imi transmita ceva. Si ca este una din lectiile pe care o am de invatat in aceasta viata: sa inteleg natura masculina si sa ma imprietenesc cu ea. Deci, sunt mamica a trei baieti! E cea mai mare provocare ever! Si recunosc, I need help!
    Promit ca, daca voi merge la conferinta, voi posta informatii de folos pentru ceilalti parinti, si sper ca la fel sa faca oricine va fi ales dintre noi! Understanding boys is understanding men, zic eu! In fiecare zi, acasa ma asteapta trei printi mici plus unul mare - care nu e neaparat foarte diferit mereu de ei! Si in fiecare zi imi exersez rabdarea, empatia, renunt la muulte prejudecati, in speranta sa cresc niste barbati echilibrati. Ma intereseaza foarte mult conferinta cu numarul 2.

    Iti multumim, Raluca si spor in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mai fa si o fata, altfel vei fi soacra cu trei nurori :D. Plin de umor comentariul tau, m-a facut sa zambesc :).

      Ștergere
  9. Dupa comentariul Kariok :D nu credeam ca imi vor mai placea altele. Se pare ca m-am inselat, asa ca trag la sorti. Cu parere de rau pentru cei necastigatori.

    Lista:
    1. Karioka
    2. happy-mami
    3. Onixa
    4. Alexandra Moga
    5. Mihai Fulga
    6. ilinca

    (Roda, am presupus ca nu vrei la conferinte)

    Musiu random.org spune ca... (tam-tam-tam ce bizar e sa am emotii de una singura :D)...

    numarul 6!

    Felicitari Ilinca! Sa o contactezi, te rog, pe Otilia pentru restul detaliilor, aici:

    Email: conferintelemichaelthompson@yahoo.com
    Tel: 0749-316294 (Otilia Mantelers)

    Multumesc mult, tuturor! Cred ca am stat cam o ora savurand comentariile voastre frumoase si incercand chiar sa-mi exprim o preferinta :).

    RăspundețiȘtergere
  10. WOW, Raluca, sunt foarte bucuroasa!! Si iti multumesc inca o data! N am reusit sa scriu mai devreme, ieri l-am operat pe numarul 2 de polipi. Dar cand am vazut aseara post ul, mi a facut ziua minunata! O voi contacta pe Otilia si cu siguranta va voi tine la curent cu tot ce voi auzi acolo! Iti doresc o vara frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca totul e bine. Multa sanatate si o vara frumoasa!

      Ștergere
  11. Ilinca, te rog sa nu ma uiti cu cartile cu autograful autorului, da-mi in forma de contact din meniul de sus contul tau sa-ti transfer banii pentru cele doua carti sa mi le poti cumpara, am uitat sa-ti scriu pana acum. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. "By the time they reach high school, nearly 20 percent of all American boys will be diagnosed with ADHD. Millions of those boys will be prescribed a powerful stimulant to "normalize" them. A great many of those boys will suffer serious side effects from those drugs. The shocking truth is that many of those diagnoses are wrong, and that most of those boys are being drugged for no good reason—simply for being boys. It's time we recognize this as a crisis."

    http://www.esquire.com/features/drugging-of-the-american-boy-0414

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...