miercuri, 11 ianuarie 2012

Dansuri si iubire multa

Noi de obicei seara avem o muzica de atmosfera, sau ceva lent, sau in perioada sarbatorilor am avut chiar si colinde. Acuma seara piticul nu a reusit sa adoarma la san, asa ca mi-a spus sa-l plimb. Am dansat in doi pana a adormit, pe piesa asta:



Si mi-am dat seama ca ni se potriveste. Am ajuns sa fiu si eu o lady pentru cineva (chiar ma crede frumoasa :)) ), si el e cavalerul meu drag care m-a invitat la dans in aceasta seara. "Whenever you reach for me/ I'll do all that I can", puiule...

Nu stiu daca am scris pe aici de faptul ca i-au trecut tantrumurile din jurul varstei de doi ani in momentul in care a inceput sa vorbeasca. Nu stiu daca am scris aici ca a avut tantrumuri :D. Dar e atat de iubitor si atat de minunat!!! ♥♥♥♥♥

Noaptea cand se trezeste, chiar si cand ajung in pat langa el, se intoarce la mine, se cuibareste la mine in brate, isi pune mana pe dupa gatul meu, ma mangaie, ma pupa pe fata. Si adoarme repede inapoi. Si mie imi trece toata claustrofobia pe care am avut-o vreodata (niciodata nu am suportat sa dorm cu fata inspre cineva, ci doar in afara, nu mai vorbesc sa ma ating de cineva :))), aveam impresia ca ma sufoc). Si ma cutremur de fericire, si inchid ochii si vreau sa memorez clipa, pentru ca e cea mai mare fericire si fizica, sa-mi tin in brate puiul, si emotionala. Si Ii multumesc lui Dumnezeu ca e sanatos si ca putem sa ne imbratisam asa fericiti.

Dimineata ma trezeste si vrea "tzitzi astalalt" (el crede ca inseamna "asta"). Dupa ce suge asa, stand culcati, in loc sa-mi spuna din aceeasi pozitie ca il vrea si pe cel de deasupra, si ridica in picioare si razand imi pune degetul pe sanul nesupt, spunand "si aaaacccuuummaaaa astalalt!" :))).

Desi eu m-as imbraca doar in negru si albastru, are pasiuni si la hainele mele. "Ia bluza rosie, mama!" aud toata dimineata. Daca trebuie sa iesim si ma schimb de bluza rosie de casa, e bai :D. Daca trebuie s-o pun la spalat, iarasi nu e bine :D.

Are grija de mine, cand coboram la parter unde e frig "ia papucii, mama, jos e frig!".

Ma vrea in totalitate chiar si cand se joaca. Stam jos pe covor cu masinutele, si chiar daca ni se lipesc genunchii, atat suntem de aproape, el imi spune "hai, mama, aici langa mine!" ca un pisoi abandonat :)).

Ma intreaba mereu "ce faci, mama?", "de ce razi, mama?". Daca nu inteleg ceva ce spune el, zice, dand din cap dezaprobator, "aiiii, mama asta!"

Vorbeste toata ziua! Continuu. Si foarte corect. Conjuga verbele corect, foloseste corect pronumele, ba chiar m-a surprins prin decembrie cred sa vad ca foloseste genitivul cand trebuie, corect. Si noi, total nepedagogic, ori ne minunam de el cand mai scoate cate o perla, ori izbucnim in ras.

Ii place mult sa-i citesc si stie pe de rost toate carticelele din care citim, dupa aproximativ 3 lecturari. Cand fac pauza la un cuvant, il spune el, chiar daca nu e poezie, sa cred ca l-a ghicit. In rest, toata ziua ne distram cu masinute, cu creioane colorate, cu plastilina, cu lego, ba mai si pacatuim cu iphone si ipad, unde face orice joc, orice puzzle, fara sa ii explic eu. Invata regulile jocurilor singur, chiar daca sunt in engleza, eu nici nu-mi dau seama ce are de facut, si el in cateva secunde e gata cu jocul. Si stie si denumirile englezesti ale animalelor si ale formelor geometrice :)).

Tzitzi este la putere inca, toata ziua, toata noaptea. De vreo 2 luni principala mancare solida pe care o accepta este: paine cu vinete sau paine cu zacusca de vinete. Nu tu oua, nu tu unt, oricat am incercat sa-l tentez. Nu mai vorbesc ce bunatate de mancare de broccoli i-am facut zilele trecute, am savurat-o la maxim :D. El doar prin lapte. In rest, foarte rar, o data pe saptamana poate, gusta ceva nou, dar numai gusta, si apoi nu se mai atinge de acel aliment.

Din septembrie, desi inca era cald afara, nu mai vrea sa iasa din casa. De fiecare data trebuie sa-l lamurim ore intregi, sau sa-l santajam, sau sa-l pacalim. Santajul e un cuvant mare, de fapt pur si simplu cand nu mai pot de aer inchis, eu ies afara la aer, si ii spun asta. Ii las usa deschisa de la casa si eu stau afara, la cativa metri de el. Doar dupa ce se supara, se hotaraste sa vina afara si ma cheama sa-l imbrac. Dar tot bosumflat, ca "e frig afara, mama!". Eu as iesi la aer de dimineata pana seara. As iesi in oras la plimbare zilnic. Dar vad ca nu am cu cine.

Asa ca ne ramane mult timp sa ne maimutarim prin casa. Pentru ca, pentru ceilalti din familie, ori suntem canguri, ori suntem koala, ori suntem maimute. Tot timpul legati unul de celalalt si in casa, tot timpul unul langa altul, sau unul peste altul.

Dar va veni vremea cand Alex va dansa cu altcineva... si atunci va fi o problema... pentru Relu :)) care ii va lua locul de dansator! (Cred ca daca citeste se va hotari sa-mi mai faca un baiat, doar doar se mai prelungeste concediul lui de la dans :)) )

11 comentarii:

  1. Sunteti binecuvantati voi, si frumosi! Si imi sunteti asa de dragi, chiar daca nu ne stim decat dintre ecrane. :)
    Noi acum trecem prin tantrumuri, nu foarte puternice, dar sunt framantari si nemultumiri dese, mai intense decat in alte dati. Iar despre muzica, Natalia va castiga sigur un sezon viitor din Dansez pentru tine :))), cum aude o melodie incepe sa danseze si sa rada si se lumineaza toata. :) Si cand suge danseaza, da din coate in ritm. Asa ca partenera pentru Alex se gaseste :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ale noastre au fost foarte puternice. Incepeau cei din jur sa isi puna anumite intrebari legate de parentingul asta cu dragoste :)).

    Mi-ai amintit ca al meu ma danseaza totusi si stand pe picioarele lui, ma ia de maini, si in timp ce danseaza imi spune "canta mama: danseeeezzz" pe melodia show-ului de la protv :))).

    Cand suge, daca se aude dintr-o data o melodie mai ritmata, da din cap :)))) fara sa se desprinda :))).

    Dar ce minunata partenera! Sper sa ne ridicam la nivelul vostru! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos Raluca.
    You are a lady! for the end

    Vezi cum fac copiii astia cu noi?.. Eu de felul meu nu suport sa mi se puna mana pe fata. Da' cand incep copii mei sa ma mangaie cu manutele lor pe obraz, ma topesc. De revelion fiica-mea imi lua rujul de pe buze cu degetele ei si mi-l intindea pe fata. si mie si ei. cu ochii aia ai ei ma fixa asa dulce, ... ce sa mai zic? :)

    Eu zic ca pana Alex va dansa cu altcineva sa se apuce Relu de invartit cu tine prin casa. ori invata, ori ameteste :) aveti doar vreo cativa ani la dispozitie ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am mai amintit cat e de fain de cand vorbeste. Nu mai stau sa ma intreb daca nu cumva ii ies maselele pentru ca a inceput iar sa roada tot sau sa saliveze. "Mama, au au aici in gura mea!" si cand pun si eu degetul unde imi arata el, simt maseaua umflata :D.

    Ah, si mai nou ii place sa lipim abtibilde in carti si cataloage, unde locul lor e specificat. Ma enervez ca nu am luat destule pachetele cu abtibilde Cora :)), acum ca ne pasioneaza imi lipsesc multe :)).

    Afara e ceata azi, parca suntem la Londra. El: "nu se vede afara", "seamana cu fumul" :)))).


    Aaaaaa si cea mai mare schimbare din ultimele 2 luni, aproximativ: a inceput sa minta!!! Nu m-as fi asteptat asa devreme. De la "nu schimb scutecelul, a schimbat bunica!" (NU!), pana la "m-a impins unchiu Lali!" (NU, fusesem de fata :)) ). Zilnic mai tranteste cate o minciunica :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos ai scris despre momente si mai frumoase :)
    Astept si eu partenerul meu de dans (desi toata ziua dansam impreuna - el in burtica la mine), ca tati e ocupat sa danseze cu Clara - care cum aude o melodie care-i place, merge la tati si-l intreaba: dansez? Si tati o ia la dans, iar eu ma topesc uitandu-ma la ei :D.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oooo ce frumos! Musai sa fac o fetita, atunci, sa il invete pe tatic sa iubeasca dansul! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Aiii mama asta!" ...parca mi-l imaginez ♥♥♥
    Wow,ce multe propozitii zice! Super!
    Ce frumos ai scris...mi-e drag tare de voi!♥
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunteți tare frumoși! (se simte că zâmbeai când scriai astea)
    Eu m-am regăsit în "nu mai vrea să iasă din casă"... Și pe multă lume am auzi plângându-se de asta. Dar cred că nu le place să fie înfofoliți. Mie mi-a spus zilele trecute pe când încerca să mă îmbrățișeze îmbrăcat: "Vezi, nu pot să te îmbrățișez geaca asta e prea mare!" (bine, stătea la un metru de mine, dar măcar am înțeles unde bate)
    Acum tot îi spun că îl cred că nu-i place să aibă haine multe pe el că asa, poate poate e de acord cu ieșitul că e tare minunat când rămânem fără pâine :))
    Vă îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si voi sunteti la fel cu iesitul? Si Ana vad ca se lasa greu convinsa si eu imi inchipuiam ca am gresit ca am lasat-o atat de mult cu buneii afara astea doua luni si nu isi "face norma" de timp petrecut cu mine, de asta nu mai vrea sa iese afara...
    Zilele trecute a iesit, dar musai sa fiu si eu acolo ca altfel e jale mare.

    In alta ordine de idei, ce multe vorbeste Alex! Ana inca incearca sa rupa, abia o astept si eu sa isi dea drumul, ca se enerveaza cand nu intelegem, ne explica cu toata fiinta ei si se supara dupa...

    E un scump!
    Imi plac tare mult postarile tale personale, ti-am mai zis, nu?
    Va puo cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Meli, pupici dragi!

    Anca, deci asa, se simte si zambetul :). Multumesc! Da, si hainele multe, pun pariu. Dar si azi mi-a zis ca-i e frig la fatza :D.

    Nela, o sa vezi ca isi dau drumul dintr-o data. Cred ca ei la inceput studiaza vorbirea noastra :)) pentru ca Alex dintr-o data a inceput sa vorbeasca, in fiecare zi avea zeci de cuvinte noi, si doar la inceput vorbea cu "tu" despre el, in rest a vorbit totul corect. Eu am ramas masca de evolutia rapida (de la "mmmmmm" aratand inspre ceva, in doua saptamani facea propozitii :)) ). Si e asa simpatic, ce chestii retine el! :))) Si in momentul in care a inceput sa vorbeasca am scapat dintr-o data de cea mai tantrumoasa perioada a lui.

    Pai vezi, de asta scriu asa rar mai personal, ca sa fie apreciate :)). Daca as scrie toata ziua, as plictisi :D. Esti o draguta! Te pup! Sper ca azi esti mai bine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...