luni, 30 ianuarie 2012

Purtatul toddlerului in fata


Saptamana trecuta am fost implicata intr-o discutie despre purtatul bebelusului intr-un grup de mamici purtatoare.

La sugestia unei mamici din grup, am vrut sa notez si aici pe blog ideile mele de naturalete in babywearing, si de ascultare a nevoilor copilului.

In grup erau prezente si niste experte in babywearing, cu certificate sau nu, care cand au auzit ca unele dintre noi ne purtam destul de des copilasii in fata, au sarit ori cu reguli stricte, ori cu misto-uri. Ba ca de la 3 luni trebuie purtati in spate, ba ca noroc ca au oamenii mai multe simturi, si mama si copilul pot “comunica” si atunci cand sunt in spate. Totul cu un ton superior. Chiar daca explicasem inainte ca eu il port din cand in cand in fata pentru ca el se cere. Pentru ca e obisnuit sa adoarma la san, si deci daca i se face somn vrea in fata, nu poate adormi in spate. Si sunt sigura ca si pozitia spatelui e mai bine sustinuta atunci cand doarme, in fata curbat pe burta mea decat in spate, in concavitatea coloanei mele vertebrale. Pentru ca uneori se cere atunci cand e intr-un mediu nou si ii e teama. Pentru ca asa se simte el in siguranta. Pentru ca nu vad de ce l-as refuza si l-as lasa sa sufere (care ar mai fi sensul purtarii daca n-as asculta de copilul meu?). Durerea de spate pe care o mama o poate avea daca isi poarta copilul in fata este trecatoare si nu apare daca organismul s-a obisnuit asa.

O sa scriu aici unele din mesajele mele, normal ca nu-mi pot permite sa copiez aici si mesajele celorlalte participante la discutie, fie ca erau pro-ascultat copilul, sau nu.





“Cred ca m-am obisnuit. Am observat ca durerea e o chestie de muschi, nu de oase. Adica daca n-am folosit slingul cu inele o vreme, prima data cand il folosesc ma doare umarul. Dupa doua zile de folosire nu mai am nimic. Asa si cu purtarea in fata. Cred ca daca o mama ce nu si-a purtat copilul il pune la 2 ani direct in fata, sigur o va durea spatele. Asa eu ma simt doar ca si cum as fi gravida :D. Stau asa mai dreapta :)).”

“pentru plimbari mai lungi prefer in spate. De cand poate vorbi. Deci la 6 luni nu ma simteam bine nici eu sa-l pun in spate. Eu sunt si mai slaba in partea de sus (adica spre deosebire de fund :)) ). Si nu mi se parea ca are o pozitie buna la 6 luni in spate. Am o curbura adanca, se lovea de omoplati :D. Pe cand in fata cum am un pic de burtica, statea curbat bine de spate :D.”

“Dar chiar daca eu prefer in spate, nu merge cum vreau eu :)). Deci si asta vara in concediu, ne plimbam si mai mult de o ora si nu voia in spate. Am observat ca in locuri noi vrea in fata.”

“Al meu suge de zeci de ori pe zi si e mai lipicios, mai mamos, poate de asta :D. Nu adoarme fara tzitzi si se simte in siguranta doar in fata (sau tinut in brate). De asta spun ca atunci cand mergem in locuri noi, sau cand nu il are si pe taica-sau in raza vizuala, vrea in fata sa ma vada pe mine.”

“o fi cel mai sanatos [purtatul in spate], dar el, copilul meu, nu e de aceeasi parere. Se pare ca sunt unii care nu se simt in siguranta daca nu vad chipul mamei, sa stie cum sa reactioneze la stimulii externi. Iar piticul meu dupa 10 luni, de la 7-8 supturi pe zi, a inceput sa ceara sanul si pentru confort, alinare, nu numai pentru mancare. Asa ca am ajuns la peste 30 de supturi pe zi :D. Uneori mult mai multe. Eu folosesc babywearingul in primul rand ca sa fie el fericit si sa se simta in siguranta. Abia apoi pentru confortul meu. Totusi, la urma urmei cel mai natural e tinutul in brate, fara materiale. Si ala nu se facea niciodata in spate cu un copil mic.”

“Putem porni de la premiza ca toti copiii sunt diferiti, nu? Si ca au nevoi diferite.”


“Simt nevoia sa ma explic, pentru ca si eu am simtit un misto la adresa mea, prin faptul ca eu as insista cumva sa-l tin pe copil in fata, ca nu vreau sa pierd controlul, si ca oamenii au mai multe simturi decat cel vizual...”

“1. Pornesc cu ideea ce am spus-o mai sus, ca fiecare copil e diferit. Si chiar daca plictisesc, voi vorbi putin despre copilul meu, ca sa vedeti cat de diferiti sunt intre ei astia micii.

1.a. A avut reflux. In primele 6 luni nici nu a atins salteaua de la pat, a putut dormi doar pe sotul meu noaptea si pe mine ziua. Plangea zilnic 90% din timpul in care era treaz. Normal ca toata ziua prin casa in acele luni il plimbam continuu in brate sau in wrap, la verticala, in incercarea de a-l calma si de a-i fi lui mai usor. Din plans, candva, se linistea si tot adormea direct. Sugea doar plimbat prin casa, pana la 1 an asa a supt. Asa ca s-a obisnuit sa adoarma doar plimbat. Asta-vara si asta-toamna a avut o perioada in care adormea si doar la san, dar de vreo luna iarasi imi spune “plimba-ma, mama!” cand ii e somn. Acuma seara de la 10 la 12 l-am plimbat aproape continuu, pentru ca el imi cerea. Ii era somn si nu putea adormi. De ce o lungesc atata? Ca sa dau explicatii pentru faptul ca probabil copilul meu s-a obisnuit sa adoarma pe pieptul meu. Si ca nu se simte in siguranta poate in alta pozitie. Poate de pe vremea in care voma de zeci de ori pe zi, in jet, de ne uda pana la chiloti pe toti. Poate de atunci simte nevoia sa-mi vada chipul ca sa stie daca e totul in regula. “

“1.b. Suge. Mult. La 2 ani si 3 luni inca are zile cu alaptat exclusiv. Inainte sa am copil judecam mult. Credeam ca o mama poate avea vreo influenta majora in multe aspecte ale copilului, dar Cineva mi-a dat peste nas. Daca nu ar fi racit, as fi spus ca e sanatos de la alaptat, daca nu ar fi plans cand era mic, m-as fi batut in piept ca e din cauza ca l-am purtat in wrap, daca ar fi fost mancacios, as fi spus ca e din cauza diversificarii pe care am gandit-o foarte bine... Copiii fac ce vor ei, si atunci cand iese bine, o mama ar putea crede ca ea detine piatra filozofala... Asa ca acum nu accept judecati din partea altora. Da, copilul meu suge de zeci de ori si ziua si noaptea la varsta asta. Da, consider ca e normal, daca asa vrea el. Da, adoarme doar la san, nu poate sa adoarma in pat, in carucior, in carrier in spate, in scaunul de masina. Nu, nu vreau sa-l schimb. “

“1.c. Copilul meu e needy si clingy, daca ar fi sa ii pun etichete. Adica atunci cand mergem undeva intr-un loc nou, sau intr-un loc cu lume multa, vrea doar la mine in brate, si vrea constant sa imi vada chipul, sa stie daca e totul in regula, si vrea sa se cuibareasca la pieptul meu, poate chiar sa suga pentru calmare. Pentru asta, eu nu-l pot purta decat in brate sau in carrier in fata atunci cand mergem undeva. Daca stau sa ma gandesc, am vazut ceva studii (care luptau impotriva carucioarelor cu fata la lume si a carrierilor cu fata la lume) in care se arata cat de mult conteaza pentru bebelusi si toddleri sa vada chipul parintilor atunci cand intalnesc o situatie dificila. Deci totusi exista o explicatie si mi se pare plauzibila. “

“1.d. Vreau cu adevarat sa pornesc tot timpul de la premiza ca pruncii sunt diferiti, pentru ca altfel sunt tentata sa ii judec pe alti parinti prin prisma copilului meu. Daca m-as gandi la al meu, la 3 luni nu-l puteam pune in spate pentru ca plangea si voma mult. La 10 luni nu-l puteam pune in spate, ca descoperise si el suptul pentru confort si cerea sanul de 100 de ori pe zi. Deci daca as crede ca toti copiii sunt ca al meu, as putea sa ajung la concluzia ca o mama care il pune in spate de la cateva luni il chinuie, si il obliga sa stea undeva unde lui nu ii convine. Aplica un pic de Cry-It-Out. Il forteaza. Dar nu voi trage concluziile astea pentru ca stiu ca nu toti copiii sunt la fel. Stiu ca nu putem da teorii. Stiu copii care s-au intarcat singuri inainte de 2 ani, desi teoria spune ca e imposibil. Stiu copii alaptati care dorm toata noaptea, desi teoria spune ca e imposibil. “

“1.e. Asa cum sunt copii care stau linistiti in carucioare si in patuturi, sunt si copii care stau linistiti in spatele parintelui, fara sa se simta nesiguri. Deci faptul ca unii copii accepta (sa stea in carucior, sa stea in patut, sa stea in carrier in spate), nu inseamna ca acesta e un lucru neaparat acceptat de toti copiii. La urma urmei, sunt si copii care nu suporta wrapul deloc, nici in fata. Nu putem fi atat de intolerante incat sa ne impunem propriile idei si experiente. (Eu am acceptat ca unii copii pot fi purtati de la 3 luni in spate, dar nu am fost acceptata cand am spus ca pruncului meu nu ii place)

“2. Ideea Babywearingului din punct de vedere al Attachment Parentingului, Natural Parentingului, Peaceful Parentingului, Positive Parentingului, etc. este de a-i asculta copilului nevoile, de a fi aproape de el. Daca babywearingul ca teorie fixa incalca aceste nevoi, atunci eu nu pot fi de acord cu asa ceva. “

“2.a. Alaptarea la cerere este ideala. Consider ca atunci cand bebelusul e in spate, mama nu poate vedea chiar asa repede (ca atunci cand e in fata) cand vrea copilul san. Si deja oricine stie ca daca ajunge sa planga ca sa suga, e deja destul de tarziu. In timp, lactatia scade daca alaptarea nu e chiar, chiar la cerere. Si apoi apar problemele in alaptare. “

“2.b. poate sunt eu mai nesimtita, dar avandu-l in spate, mai ales daca fac ceva in timpul ala, de exemplu un mers ritmat, nu cred ca pot simti cu adevarat daca totul e in regula cu copilul, la fel cum o pot face cand e in fata si il pot vedea, ii pot vedea caile respiratorii, ii pot regla pozitia daca s-a miscat, etc. “

“3. Pozitii sanatoase
3.a. cum am mai spus, am un spate osos si o curbura a spatelui foarte mare. Pentru un copil mic nu cred ca in spatele meu s-ar fi putut sustine o pozitie arcuita frumos. Pe burta si pieptul meu, curbate invers, sta chiar bine o broscuta mica de copil. Probabil pentru ca asa e natural. “

“3.b. Mai ales cand adorm, ei se cam lasa, nu m-as simti linistita cu un bebelus mic ca s-a lasat in jos corect, fara sa-l pot eu potrivi. Dar asta e ceva subiectiv, probabil ca o persoana mai experimentata ar putea. “

“3.c. sa nu se creada ca sunt impotriva purtatului in spate. Mi se pare cel mai confortabil mod, intr-adevar, de purtare a unui copil mare si greu. Dar de aici si pana la a bana purtarea in fata mi se pare mult. “

“3.d. nu inteleg ce nu e ok in faptul ca il port in fata atunci cand vrea. Pozitia copilului in fata e ok, deci daca e numai pentru confortul mamei, sunt sigura ca natura ne-a facut sa rezistam la asta, din moment ce putem rezista la lucruri mai grele, la purtatul lor in brate cateva ore. “

“4.Teoretizare
4.a. Mi se pare ca exageram deja cu atata teorie si abstractizare pentru un lucru atat de natural. E ca si cum eu in loc sa ascult de instinct si de copilul meu, as asculta de un “expert” in alaptare, de exemplu, care mi-ar spune ca de la 3 luni trebuie sa folosesc niste protectii de silicon pe sani si sa-i dau sa suga numai dintr-o anumita pozitie. Chiar ajungem sa punem reguli la niste lucruri atat de naturale?

“4.b. Babywearingul trebuie sa ne vina in ajutor, sa ne purtam copiii mai usor, sa le fim aproape mai usor, sa le ascultam nevoile mai usor. Daca ajungem la interziceri si la atatea stereotipuri, pierdem esenta purtatului bebelusilor. Totusi aici in grup e vorba de carrieri sanatosi, de pozitii ale copilului bune, si ajungem sa impunem niste teorii (spuse de scoli de babywearing afiliate unor firme de wrapuri si alti carrieri la urma urmei), chiar impotriva dorintei copilului. Se pierde toata esenta babywearingului. “

“4.c. Am vazut mai demult o discutie cred ca pe wallul Cristinei, ca era vorba de infant insertul de la manduca. I-am dat atunci totala dreptate, dar numai in tacere. Nici eu nu sunt de acord cu SSC de la nastere, am spus-o de multe ori. Dar de aici si pana la a fi atat de inversunate impotriva unui SSC de la nastere (care totusi are niste modificari ca sa poata sustine in mod cat de cat sanatos un nou-nascut) mi se pare cale lunga. De multe ori un parinte poate nu vrea sa investeasca atat, in wrap, sling, mei-tai, SSC, ... Si chiar cred ca daca incepem cu teorii, ca un SSC poate sa faca atat de mult rau, ca uite ce spun expertii aia, (sau chiar in discutia noastra, daca ar citi aici un incepator) oamenii se sperie. Si mai mult ca sigur ii indepartam cu inversunarea noastra de a fi ca la carte. Cartea aia nemteasca e scoasa de o firma de carrieri la urma urmei. Si o sa se gandeasca “stai un pic, ca in carucior nu pateste nimic, nu-mi mai cumpar nici un wrap”, sau “marsupiul ala chicco scrie ca e de la nastere si nu scrie pe el nimic de pericole, sigur e mai bun decat astea”, sau, “brrr ce inversunate is sectantele astea, ma cam sperie”. Si oamenii, daca li se baga in cap ca nu fac bine, nu mai fac deloc. Ca sa compar iarasi cu alaptarea, daca un bebelus primeste un biberon cu formula in spital, si mama ajunge la o lactivista care ii spune cat e de grav, si ca i-a distrus iremediabil flora intestinala, si ce boli autoimune va face copilul, atunci mama aceea va merge acasa si se va gandi ca nu mai are nici un rost sa sufere ragade si canale infundate. Pentru ce? Daca oricum raul a fost facut? Va abandona total alaptatul. La fel si la babywearing. Oamenii simpli vor un carrier cu care sa-si poarte sanatos copilul. Ii indepartam cu teorii si cu critici si cu interdictii si cu inversunare? In loc sa ne bucuram ca au auzit de carrieri sanatosi si ca vor sa isi poarte copiii? “




19 comentarii:

  1. Imi place atat de mult blogul tau...L-am dat ca referinta multor mamici, caci m-am convins in timp ca faci o documentare serioasa si ca tot ce spui e bine fundamentat (asta dupa ce am citit si eu singura, si am regasit articolele pe care le citeam printre cele pe care le citezi si tu). Ma bucur tare mult ca exista blogul tau si ca acorzi timp si te dedici atat de mult mentinerii lui si a informatiilor de aici. Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ralukule drag.. e foarte buna postarea ca de obicei. Mie imi pare tare rau ca desi am avut carrier si acum de cateva luni si sling Isabela nu s-a lasat purtata decat fie in brate fie a vrut sa fie pe picioarele ei. De mult ori m-ar fi ajutat purtatul ei dar se zbateai intr-una si ne invinetea la cum dadea din picioruse. Asa ca eu zic ca fiecare copil e diferit si cred ca nu e cazul sa te justifici pentru cum il cresti si cum te porti cu Alex. Din pct meu de vedere tu esti mama perfecta. Noi putem doar sa invatam de la tine...Chapeau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena, multumesc mult de aprecieri! Simt ca nu le merit, mai ales la postarea asta atat de neprofesionista :D, in care dadeam niste explicatii unor "experti" in babywearing care considerau "blasfemie" sa porti copilul in fata dupa varsta de 3-6 luni. Dar iti multumesc si apreciez mult! Multa sanatate!

    Cecilia, hai mai ca nu e chiar asa :)). Magulitor ce spui tu, dar nu merit, sa stii. Iar ceea ce spui cu purtatul vine sa sustina ce am scris mai sus, ca toti copiii sunt diferiti. Si ca unii vor sa fie purtati, unii nu. Unii devin independenti mai repede, pe altii trebuie sa-i mai adapostim cat timp au nevoie ca sa-si deschida aripile. Nu putem sa le impunem reguli, ci doar sa-i ascultam, si atunci isi vor atinge potentialul maxim. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. te iubesc! :) pentru felul in care le spui. Chapeau bas!
    ... cat despre prtatul toddlerului in spate... eu ma bucur cand Maria vrea in fata... uneori e atat de zvapaiata incat se agita mai-mai sa ma darame... iar eu nu sunt vre-o silfida... si nu se agita ca vrea jos, ci de bucurie, sau pentru ca incearca sa ma pupe. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, nu cred ca merit chiar asa cuvinte mari, dar iti multumesc mult! Daca imi vorbiti asa frumos, cred ca voi fi nevoita sa recitesc textul :)). Eu credeam ca am explicat doar ca putem sa-i purtam si in fata daca asa vor, nu e musai sa ascultam de reguli in ceva atat de natural, reguli care spun ca un copil mare trebuie purtat in spate. Si chiar am incercat sa evidentiez cat pot fi de diferiti copiii, unii vor sa fie purtati (in fata, in spate,...), unii sunt mai independenti.

      Incerc sa mi-o imaginez pe Maria incercand sa te pupe si tabloul e tare frumos, m-ai facut sa zambesc :). Iti multumesc!

      Ștergere
  5. Fetele care au comentat inaintea mea au cam spus tot :)
    Iubesc blogul tau!
    Clara mea la 2 ani se cere purata in "pate". Momentan o poarta doar tati, ca eu am intrat in a 9-a luna de sarcina. Nu stiu daca ar vrea sa stea si la mine in spate, tocmai din cauza amintita si de tine: si ea inca este alaptata la cerere, chiar daca asta implica cateva zeci de cereri pe zi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, multumesc mult! Ma bucur tare ca iti place! UAU ce tare! Sarcina frumoasa pe ultima suta de metri si nastere usoara, bebe sanatos! Si un alaptat armonios in tandem! Felicitari! Uau! Deci imediat veti fi doi parinti purtatori :D, fiecare cu cate un copil.

      Ștergere
  6. Foarte frumos si bine spus, sunt total de acord cu tine, eu nu am putut s-o port in spate, nu ca n-as fi vrut, nu ca n-ar fi vrut, ci ca nu ne simtim nici una atat de bine cum ne simtim la purtarea in fata. Am auzit de pozitia asta "vicioasa" inca de cand am inceput s-o port in Manduca, de la un an si un pic, dar n-am reusit sa fac nimic in privinta asta. Mie imi este bine asa, s-o simt in fata, s-o vad cand doarme si, in plus, nu m-a durut niciodata nimic. Asa ca si acum, la 30 de luni in cateva zile, o port tot in fata.

    Si o intrebare care ma framanta demult: chiar ai auzit explicatii "plauzibile" pentru intarcarea inainte de 2 ani? Si eu stiu un caz, la momentul respectiv eram foarte entuziasmata de ce a facut mamica respectiva, acum nu mai cred ca a fost o intarcare totalmente naturala, ghidata de copil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, daca tot nu ne doare spatele, de ce sa nu-i purtam in fata? :D

      Stiu cazuri care eu cred ca au fost nursing strike, inainte de 1 an, si mamele au crezut ca s-au intarcat copiii singuri. DAR stiu un caz in care am mare incredere ca mama a incercat din rasputeri sa continue alaptarea si nu s-a putut. E Raluca U, sigur o stii.

      Ștergere
  7. Am uitat sa intaresc si eu ce spune Cecilia mai sus: si pentru mine tu esti mama perfecta. Ti-am mai spus-o, dar imi place sa ti-o spun de fiecare data cand pot: capat puteri doar gandindu-ma la tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, iti multumesc din suflet dar nu cred ca merit! Uite cat de bine te dedici tu fetitei tale si familiei tale, chiar daca nu ai un ajutor, esti departe de tara, de prieteni, de familie. Gatesti, faci curat, o cresti pe Degetzica frumos si cu dragoste. Dar iti multumesc mult. Cuvintele tale frumoase inseamna mult pentru mine! Te pup!

      Ștergere
  8. Hehe si mie imi place sa il port in fata dar nu mai pot.Of.Ma doare spatele rau.Si da, Ralu ai dreptate ma dor muschii insa nu mai pot sa rezist.Cand vrea in fata ii dau tzitzi si pe urma il mut la loc caci nu mai pot merge.Dar am incercat cu slingul pe sold si a fost bine.Acum cu haine multe si copil umblator prin zapezi purtatul este o provocare :)).Hainele mele arata intr-un fel in zonele unde ajung ghetutele :)).Dar imi place sa il port.Si mi se pare normal sa il port chiar daca are 20 de luni in curand.Merge pe jos si inca mult dar sunt momente cand trebuie sa ajungem undeva la o anumita ora si atunci ii explic frumos ca mergem cu manduca si vine si mi-o aduce :)).Zilele trecute ii explica unei prietene (care are un baietel cu 6 luni mai mic ca Edi si e si el purtat in manduca) ca el (Edi) vrea in manduca dar sa isi puna manduca in spate (prietena mea o avea in fata ca ea inca il poarta in fata pe baietelul ei).Era genial Edi cum ii explica el ca vrea in manduca la ea dar in spate nu in fata :)). Inca nu am calculator mai prind cate unul imprumut si incerc sa ajung la zi cu comentarii si citit postari dar e mai greu :)).Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  9. Iti multumesc, Onixa, ca in putinul tau timp pe net mai vii si in vizita pe la mine. Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  10. Raluca eu te admir ca te ti tare. Stiu cum e sa fi contestata in ceea ce faci, crezi, promovezi.
    Uneori explicatiile si demonstratiile chiar nu mai au nici un rost ptr ca scopul e altul :(
    Insa cei ce vin intr-un loc si nimeresc in mijlocul conflictelor au nevoie de explicatii. deci bine ai facut ca "ti-ai luat apararea" :)
    Eu cred ca ne putem purta copiii cu cap. sunt situatii si situatii. cand sunt la bucatarie si spal vase, fac mancare, dau cu mopul, sau spal scutece, aspir, urc pana in uscatorie la et 4 sa pun hainele la uscat... etc, ini port copila in spate; ptr ca ea vrea sa fie cu mine iar in fata pur si simplu o chinui in activitatile astea sau o pun in pericol.
    dar afara cand ma duc la gradinita, la cumparaturi, la mall, la plimbare o port in fata. Pe frigul asta n-as putea s-o las in spatele meu. In plus ei ii place sa ma cuprinda cu bratele pe dupa corpul meu sau sa isi tina mana pe tzatza :)
    Poate fetele ce nu sunt de acord cu purtarea in fata au argumente medicale. dar nu se generalizeaza. parerea mea.
    Si apoi, cum zici si tu. sunt diferiti copiii. Eu cunosc copii care nu vor in brate. deloc deloc.
    Ce mai cred eu, e ca viata asta e destul de simpla. dar noi (sau altii) o complicam foaaaarte mult. Ne place sa ne certam pe niste subiecte...si pierdem esenta.
    cum zicea cineva: "nu mai vedem copacii din pricina padurii".

    Hey girl, stay strong!
    discutii din-astea tot timpul vor fi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos punctat si argumentat. M-a atins in special remarca legată de ce pot spune lactivistele despre lapte praf, am citit un articol din asta care mi-a lăsat un gust f amar, pt ca si fetița mea a prImit in maternitate lapte praf zilnic. Deci alaptatul exclusiv timp de 6 luni după cele 3 zile de spital ar fi egal cu zero din moment ce oricum flora bacteriana nu e cea buna si din cauza open gut-ului e distrus totul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana, multumesc!

      In legatura cu virgin gut-ul, sunt de parere ca nu trebuie sa ascundem informatia. Tocmai pentru o femeie insarcinata, care sa faca tot posibilul sa se lupte si in maternitate, sa nu primeasca bebelusul lapte praf. (La noi in tara din pacate trebuie sa te lupti pentru asta din greu.) Pentru ca totusi, inainte sa aflu despre virgin gut, eu personal credeam ca singurul rau pe care il poate face biberonul in maternitate este sa il faca pe bebe sa nu mai suga la san.

      Dar nu vad sensul sa-i spui unei mame care tocmai a ajuns acasa de la maternitate, unde bebelusul a primit putin lapte praf, cat e de important virgin gut si cat e de grav ca a primit copilul altceva in afara laptelui matern. Asta nu mai e informare, pentru ca mama nu mai are ce face cu informatia.

      Numai bine!

      Ștergere
  12. Dar eu chiar nu inteleg rostul polemicii. Eu pe-ai mei rar i-am pus in spate, Anda s-a simtit bine in fata si pe sold, spre exeplu, iar la DEnis intai era prea mic pentru spate si mi-era greu sa gasesc o pozitie convenabila, apoia fost prea frig. In Bucuresti sufla un crivat scarbos, cand il tin in fata il simt mai aparat. Plus ca la drumuri mai mult sau mai putin lungi si el cere tzatzasi n-as stapentru nimic in lume sa ma dezbrac de haine si sa-mi schimb rucsacul in mijlocul drumului fiindca se aplica regula pe spate. In spate am mers cu ei pe vreme blanda, nici frig nici arsita, iar in casail mai pun pe Denis in boba cand dau cu aspiratorul. Cand era mai mic asa imi pregateam de mancare... dar cam atat. Eu nu am reusit sa leg wrapul pe spate si singura, -un oras unde toate drumurile sunt lungi, am bagaj si trebuie sa toot schimb mijloace de transport mie mi-a fost este mana. Coi vedea de acum cum va fi, dar sincer chiar nu inteleg de ce sa fii pus la zid si pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Aseara am gasit o poza din care mi-am dat seama cum se poate purta un copil in spate:

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151558244847726&set=a.389747822725.172942.91763022725&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...