Cand am ales tortul raw vegan pe care sa i-l fac lui Alex de ziua lui, am pornit rasfoind 3 bloguri dragi: al
Inei, al
Simonei si al
Corinei. Stiam ca de la aceste 3 fete as primi oricand un sfat, o mana de ajutor, daca m-as impotmoli. Ceea ce s-a si intamplat. La repetitie, tortul ales mi-a iesit cam moale, asa ca mi s-au dat in comentariile de sub reteta multe sfaturi.
Am ales, zic eu, reteta cea mai simpla, si cu cele mai putine ingrediente "exotice". Aveam unt de cocos acasa, deci numai lucuma a mai trebuit sa cumpar, dintre ingredientele mai putin intalnite pe la noi. Deeeecciiii, tortul ales a fost:
Tort Tropical de Corina Bacalu. (hihi, nu scriu reteta aici, ca sa intrati acolo :D)
De ce am ales un tort raw vegan? Pentru ca Alex nu a mancat inca zahar niciodata in mancare. Doar in vreo 4 "portii" medicamente pentru copii, care banuiesc ca au ceva zahar, intre 1 an si 2 ani. In ceva alimentar niciodata. Mi s-a parut dificil sa incerc o reteta "nesanatoasa" cu miere in loc de zahar. Si nu stiu, mi s-au schimbat mie gusturile, daca mananc zahar atat de rar? Dar astea raw vegane mi se par incredibil de delicioase! Si tare as vrea sa pastram traditia si sa facem doar deserturi sanatoase. De ce nu fac saptamanal unul? Pentru ca eu si Alex nu prea mancam dulciuri, nici clasice. Eu nu simt nevoia de nici un dulce, deci nu simt nici nevoia sa le inlocuiesc cu unele sanatoase. Mi se pare suficient ca tot anul sa nu mananc nimic dulce, si de sarbatori si aniversari sa facem un tort raw vegan.
Pentru cine nu stie ce inseamna raw vegan: nu are zahar, nu are faina, nu are lactate, nu are oua, are doar fructe, nuci si fructe uscate. CRUDE toate! Deci pline de vitamine, de minerale, de alti nutrienti, de enzime. Asa ca mi se pare logic ca in cele cateva dati pe an cand mancam desert sa il alegem cel mai sanatos (si intamplator e si mai delicios decat variantele "clasice" de tort!).
Am facut o incercare la inceputul saptamanii, a iesit cam moale, dar am mancat toti cu lingurita din el. Inclusiv nemancaciosul mic... (dupa cum arata si urmele degetelelor din tort):
Tortul era pentru duminica. Am ales sa fac o portie si jumatate, sa ajunga si pentru musafiri :D. Asa ca de vineri seara am pus caju-ul in apa:
Caju-ul umflat sambata dimineata:
Eu m-am bazat ca asta micu' al meu nu e deloc pofticios si mancacios, dar am gresit :D. Asa ca ar trebui sa puneti putin caju in plus:
Curmale am cumparat fara samburi, sa nu ma chinui. Din astea nu au trebuit sa fie in plus :D
Pentru "blat" asteapta migdalele si curmalele. La sfatul Corinei, curmalele sunt taiate marunt, sa ajutam blenderul.
Aici a inceput munca lui Alex. Deja de cateva saptamani eu nu mai am voie sa folosesc blenderul, el vrea de fiecare data "vrum vruuuummmmm"! Am blenduit in mai multe transe asa: prima data migdalele le faceam praf, apoi puneam cateva curmale, sa aiba acolo putina faina de migdale, sa nu se lipeasca de tot de lame.
Pe fundul tavii Corina recomanda sa punem hartie de copt ca sa taiem mai usor feliile. La mine a fost ok si cu niste fulgi de cocos (hihi, cu grasime cu tot).
(imi cer scuze daca va deranjez privirea cu poze slabe, dar in primul rand nu ma pricep, in al doilea rand lumina naturala era inexistenta, afara era un intuneric de toamna-iarna)
Caju-ul facut crema:
Cu bananele:
Vruuuummmm pe programul Smoothie:
Intre timp eu ma distram cu amestecul de migdale si curmale:
O poza foarte miscata, facuta cu degetul mic, singurul nelipicios dupa ce am pus putina apa pe amestecul de mai sus, ca sa framant "aluatul":
Am pus sa se incalzeasca putin untul de cocos, ca sa obtin ulei de cocos masurabil cu lingurita:
Am turnat intr-un bol crema rezultata. Si va spun ca avea culoarea alb-crem :D
Am adaugat miere
Si
lucuma
Vanilie eu am folosit bobite din bete de vanilie:
Am adaugat si uleiul de cocos:
Si apoi am bagat mixerul:
Si am turnat amestecul peste "blat":
Produsul final
l-am bagat la congelator.
In ziua urmatoare (la multi ani! :D) l-am scos din congelator cu vreo 2-3 ore inainte de consum. L-am ornat cu putina nuca de cocos si cu bucatele de papaya uscate. Asa mi-a fost pofta mie, de papaya :D. Si pot sa spun ca si azi, marti, inca am mancat din el, fara sa-l mai pun la congelator. Sta la frigider si nu isi pierde aspectul.
Si sectiune apetisanta:
Concluzie: Deserturi raw am mancat destul de rar (am zis si mai sus ca nu prea consum desert deloc :D). Torturi raw niciodata. Deci pentru mine e cel mai bun tort raw pe care l-am mancat vreodata. MAI MULT, e cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata, dintre toateeeee torturile!!! Inimaginabil de delicios!
Editez totusi sa pun reteta Corinei si aici. Nu mi-e la indemana sa tot deschid blogul ca sa vad reteta.
"Ingrediente:
Blat:
250 gr migdale
250 gr curmale
Putina apa
Preparare:
Se pun migdalele in robot, cu lama in forma de S si se pulseaza pana se maruntesc bine de tot. Mie asa imi plac. Apoi se iau curmalele (fara samburi de preferat) si se taie cu cutitul cat mai mic, sa usuram treaba la robotel. Se pun si dansele cu migdale si se incinge o batuta moldoveneasca intre cumatra migdala si cumatra curmala. Daca vedeti ca cele doua cumetre nu se prind bine una de alta, aruncati peste dansele cu vreo 20 ml apa plata. Instant se vor calma si se vor prinde bine in hora. :))
Apoi scoatem din camara o forma de tort cu peretii detasabili, asezam frumos la baza o foaie de copt apoi prindem peretii de fundul formei. Puteti sari peste aceasta etapa, dar eu zic ca e buna de facut pentru cand veti taia tortul felii ( ele nu se vor lipii de fundul tavii de tort).
Crema:
400 gr caju hidratat in avans vreo 12 ore
3 banane
8 linguri ulei de cocos
2 linguri babane de miere
2 linguri la fel de babane de lucuma
2 linguri de extract de vanilie
1 lingura de maca
Preparare:
Se azvarle caju-ul in blender cu apa cat sa il acopere si sa depaseaza nitel nivelul. Apoi se invarteste caju-ul in vasul blenderului pana se face crema. Daca blenderul este mai puturos, puteti face crema in doua transe.
Dupa ce ati obtinut o crema pufoasa, adaugati cele trei banane. Mixati pana la incorporarea bananelor.
Apoi am transferat compozitia in vasul mare al robotului si am folosit intrumentul de tel. Adica cel ce face spuma ( din ou) Si am pornit telul, am adaugat lucuma, maca, vanilia, mierea. Cred ca merge si cu lama in forma de S. In final crema a iesit incredibila. Nu pot spune a ce avea gust. Se simtea cocosul, banana.. dar mai era ceva... Da.. Mi-a adus aminte de gustul de frisca de pe motzul prajiturilor ce le mancam cand eram mititica.. Deci... da.. dar muuult mai bun!
Intre timp, am taiat cat mai mic vreo 6 nectarine acrutze. M-am gandit sa echilibreze gustul dulce al cremei. Si le-am introdus in robot si le-am invartit la viteza mica cateva secunde, sa se mozoleasca bine cu crema.
Am scos blatul de la frigi si peste am turnat compozitia de crema cu fructe. Am dat la rece vreo 3 ore. Ideal ar fi fost sa stea peste noapte, dar eu l-am facut chiar de ziua mamei, asa ca nu am avut vreme sa il tin prea mult in congi.
L-am scos apoi si l-am ornat cu un strat de fulgi de nuca de cocos, felii de mango si stafide grasane hidratate 12 ore in apa."