miercuri, 27 aprilie 2011

Primul lapte de animal :D

21 aprilie 2011 a fost prima zi in care Alex a gustat alt lapte decat cel al mamei lui :D. Inca nu era prins lapticul ca sa primeasca "iaurt", dar i s-a facut pofta cand am macat eu dimineata lapte cu cereale si mi-a cerut bolul. Asa ca i-am pus putin lapte de capra si niste fulgi de ovaz si mi s-a parut ca i-a placut. A mancat cateva lingurite. Deocamdata nici o reactie negativa.

Eu as fi vrut mai mult sa-i dau lapte fermentat pentru a-l ajuta la digestie si pentru ca si cei care au intoleranta la lactoza in general pot digera lactatele fermentate, sunt mult mai sanatoase. In plus, mi s-a parut chiar bizar ca in locul laptelui dulce al mamei lui (care e creat de natura special pentru el, cu tot ce-i trebuie lui la varsta asta) sa primeasca lapte dulce de la un animal. Adica nu vad folosul inlocuirii. Cu iaurtul e altceva, pentru ca i-ar aduce in organism un aport de fermenti lactici si bacterii benefice intestinului. Asa ca am avut un sentiment ciudat cand il vedeam cum mananca. Capra face lapte pentru a-si hrani ea iedutii, este facut special ca sa le dea iedutilor ce au nevoie. Asa cum am citit undeva de laptele de vaca ca e facut pentru un animal cu creier mic si corp mare :)). Asta pentru ca pe langa toate mineralele si vitaminele si grasimile si proteinele diferite de ce este specific omului, are prea putin DHA (care sa hraneasca creierul) si prea multi hormoni de crestere (care sunt vinovati si de cresterea tumorilor, pentru ca deja se stie ca lactatele sunt mult mai cancerigene decat carnea).

Animalele cand se nasc pot sa umble, pot sa gandeasca la nivelul la care gandesc si cand sunt mari. Nu trebuie sa invete mare lucru. Omul nu se poate naste direct dezvoltat pentru ca ar avea capul mult prea mare pentru a trece prin orificiul vaginal. Asa ca el se naste neputincios si are nevoie de laptele matern pentru a-l ajuta sa i se dezvolte creierul si pentru a invata cate are de invatat pana la maturitate. De aici si diferenta in compozitia laptelui creat special pentru om si a laptelui altei specii.

Nici un animal nu e facut sa bea laptele altei specii. Nici un animal nu e facut sa bea lapte la maturitate. Chiar daca eu sunt ovo-lacto-vegetariana sunt de parere ca e mai naturala o dieta bazata pe carne si vegetale decat una bazata pe lapte si vegetale. Nu vezi leul fugind dupa zebra ca sa o mulga, ci sa o manance. Nu suntem facuti sa consumam lapte decat in primii 3-7 ani de viata, adica exact perioada de intarcare naturala la san. Si atunci in perioada asta de ce nu le dam lapte matern in loc de laptele altei specii? Si de ce sunt atatia care considera ca e mai bun laptele de vaca decat laptele unei mame? De cate ori nu am auzit ca dupa 6 luni laptele meu brusc s-a transformat in apa! Si ca laptele unei vaci ar fi mai potrivit! :))

Na, dar asta e societatea in care traim si cand va creste putin il voi lasa pe Alex sa aleaga daca mai vrea sa consume lapte sau daca vrea sa consume carne (doar ca nu voi fi in stare sa i-o gatesc :)) ). Deocamdata mi s-a parut mult prea greu sa creasca aproape vegan, mai ales ca eu nu sunt vegana. Deci, ca toata lumea, stiu ce e sanatos, dar daca nu pot aplica la mine, nu am cum sa-i dau lui Alex sa manance mai sanatos decat mine. Sa speram ca totul va fi bine si ne vom da seama din timp daca e nevoie sa modelam sanatatea din alimentatie.

Oricum, se pare ca nu ii prea place, doar in prima zi a vrut linguritele alea de lapte dulce cu fulgi de ovaz. De atunci am incercat sa-i dau iaurt cu fulgi de ovaz - NU, iaurt cu fulgi de ovaz si miere - NU, iaurt cu miere doar - NU, iaurt pus in mancarica de legume - NU. Eu care stiam ca tuturor copiilor le place iaurtul (recunosc ca nu intelegeam asta, ca doar e acru :D).

Si chiar ma pregatisem sa fiu atenta daca se pune pe mancat iaurt, sa fiu atenta sa suplimentez din alte surse cu calciu si fier, pentru ce am spus in postarea cu fierul, ca lactatele "ajuta" la deficientele de calciu si fier.

Am mai incercat de atunci aproape zilnic si cand simte gustul de iaurt, chiar daca e indulcit cu miere sau nu, se scutura si se stramba tot si scuipa picatura de iaurt din gurita. Am fost intrebata azi cum ii fac iaurtul, asa ca voi specifica si aici. Nu fac retete cu lapte fiert, ci cum se face la noi la tara, se lasa pur si simplu laptele dulce crud la prins la temperatura camerei, sa isi formeze bacteriile lactice, probioticele sanatoase. A.k.a. lapte prins, lapte batut, lapte acru :D. Ca doar de aceea vreau sa-i dau lapte prins, pentru bacteriile vii. Daca as fi vazut ca mananca investeam si in niste ciuperci de kefir, pentru ca ciuperca, "drojdia" aceea, este mult mai sanatoasa, nu doar intretine flora intestinala (cum o face si laptele fermentat/iaurtul) ci poate sa repopuleze intestinul cu bacterii benefice si sa vindece problemele si sa elimine candida! Dar din moment ce nu vrea sa manance...

Azi i-a facut bunica branzica din laptele prins. I-am spus sa incerce s-o faca cruda, cat de cruda se poate, ca sa mai existe enzime si fermenti in ea. Exista si pe net retete de branza cruda "kefir cheese" sau "camembert" dar pentru cea din urma ai nevoie de mucegai alb. Si asa am aflat ca oricum si la noi la tara se face la foc mic, se pune pe marginea sobei oala cu laptele prins. Nu se infierbanta, se incalzeste. Si nu, la noi nu se folosesc oribilitati din alea de cheag, si nici chimicale pentru facerea branzei. Pur si simplu se pune laptele prins la foc mic, foarte putin, pana cand se vede ca s-a despartit zerul de branza. Apoi se pune in tifon la scurs si gata branza. Eu cum toate astea le stiam de mica de la tara, recunosc ca m-am cam mirat citind retete de branza facute cu cheag, cu otet, cu lamaie, cu calciu, cu lapte dulce, etc. Mi se pare ca sunt si mai complicate, si mai putin naturale si sanatoase.

Dar puiul mic a reactionat foarte urat la branzica. A avut spasme de voma si a scuipat tot afara... Asa ca eu deja m-am interesat de retete de feta si voi savura cea mai sanatoasa salata greceasca de pana acum cu feta facuta in mod regulat in casa, nu cumparata si fabricata din lapte pasteurizat :)).


Editez ca sa adaug niste linkuri:

Fundatia Weston A. Price este renumita in lume pentru cercetarile asupra diferitelor populatii ale lumii si studiului alimentatiei lor pentru a defini regimul optim de viata pentru un organism sanatos. Ei studiaza inclusiv ramasitele umane ale stramosilor, si forma dintilor. Recunosc ca nu imi place ce descopera :)) pentru ca ei sunt foarte pro-carne, dar nu am cum sa ii combat, munca lor titanica e sustinuta de multe cercetari. Urmeaza niste linkuri pe tema, de la ei, in care se trateaza si beneficiile laptelui crud, si "defectele" celui pasteurizat si omogenizat, si riscul incredibil de mic de a face TBC din laptele crud:

Milk: It does a body good?

Ultra-Pasteurized Milk

The Risk of Bovine TB from Raw Milk Consumption

The Untold Story of Milk by Ron Schmid

The Biochemical Magic of Raw Milk and Other Raw Foods: Glutathione

Is Raw Milk Safe For Babies?

Si de pe Natural News:

Raw Milk is a Complete and Balanced Food

The Amazing Health Benefits of Raw Milk

What's best? Soy milk, cow's milk, raw milk and fermented milk

Pasteurized Milk: Beware of the Deadly Issues, Part I

Pasteurized Milk, Part II: Find Health in Raw Milk

Pasteurized Milk, Part III: The War on Raw Milk Rages

The Facts About Pasteurization and Homogenization of Dairy Products

Raw Milk Continually Targeted Despite True Dangers of Pasteurized Product

The Dangers Versus the Benefits of Raw Milk: The Truth Exposed

Dairy Un-Forbidden: Discover the Virtues of Raw Milk

Si cateva de la Dr. Mercola:

Why You Don't Want To Drink Pasteurized Milk

Don't Drink Your Milk!

The Real Reason Why Raw Milk Is Becoming More Popular

More Reasons Why You Don't Want to Drink Pasteurized Milk

Pasteurized Milk and its Link to Autism, Part I (este link catre partea a doua chiar la inceputul articolului)

Choosing Between Raw Milk and a Dead, White Liquid

Don't Be Misled By Dairy Ads

Avoid this Popular Beverage Until You Learn the Shocking Details

De pe site-ul Real Milk,

Fresh, Unprocessed (Raw) Whole Milk: Safety, Health and Economic Issues

Un articol citit recent:

The 15 Things that Pasteurization Kills in Milk

Si in limba romana:

Despre lapte si produsele lactate

Si o postare de pe Blogul asa zis Mediocru plin de informatii utile

31 de comentarii:

  1. Raluca, si eu sunt de aceeasi parere cu laptele, nu inteleg de ce i-as da lapte de vaca sau alt fel de lapte, ca doar nu e vitel. Deocamdataare lapte de la mamica lui.
    Referitor la iaurtul pe care il faci din lapte nefiert, e bine ca poti sa faci rost de lapte dintr-o sursa de incredere...Din pacate eu nu prea am asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabi, eu m-am bucurat ca am gasit capre. Nu le cunosc :D, nu am fost la stana in vizita (cum imi planificam riguroasa pe vremuri) sa vad igiena celor care le mulg :)). Am considerat ca oricum ar fi de "murdar" e mai sanatos decat laptele pasteurizat si omogenizat si cu adaos de lapte praf si proteine sintetice si mai stiu eu ce de la noi din comert.

    Deci sursa de incredere e o vaca sau capra naturala, in rest nu pretind nimic. Nu ii cunosc pe tarani. Tie de ce ti-e frica? Si noi cand eram mici beam lapte fara sa ne fie teama de nimic. Ce poate fi rau in el :D.

    Singurul lucru ce mi-ar fi teama cu laptele de vaca este TBC. Si intr-un fel si din cauza asta am ales sa incepem cu lapte de capra. In rest, orice virusel si bacterie sunt in cantitate asa de mica incat mai mult ii provoaca sistemul imunitar, zic eu. Oricum Alex pune mana pe toate gunoaiele de pe jos...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu stiam ca prichindeilor le place iaurtul, insa nici baietelul meu nu l-a acceptat pana la 1 an si 3 luni si numai daca este amestecat cu fructe dulci. Preferatul lui este cu banana sau cu banana si mango. Am incercat si alte variante, indulcit cu extract de stevie, miere, simplu, cu alte legume sau fructe dar n-a vrut desi el mananca lamaia goala ca pe mar. Asa ca dimineata ii amestec fructele zdrobite cu iaurt si il mananca cu placere.
    Branza baiatul meu o mananca doar cu mamaliga sau daca e amestecata cu mar ras si biscuiti. Goala nu o accepta, insa amestecata cu mamaliga mananca o portie cat pentru un adult.
    Andreea ( nu stiu de ce google imi afiseaza doar A :( )

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper sa nu te superi ca intervin in discutie, nu ai spus nimic de faptul ca Romania are cea mai mare incidenta din UE a tuberculozei, iar studiile care recomanda laptele crud nu sunt facute pe plaiuri mioritice. http://www.mymed.ro/riscurile-consumului-de-lapte-nefiert.html

    Producerea iaurtului din lapte crud este o practica aventuroasa. Laptele este mediu de cultura pentru bacterii bune, dar din pacate si pentru bacterii rele. Kefirul este sanatos pentru ca ciuperca il ajuta sa se separe intr-un timp mult mai scurt. Poate faptul ca refuza iaurtul se datoreaza unui bun simt innascut (pe care se zice ca il au si pisicile care refuza mancarea stricata).

    Sper sa gasesti pe piata un iaurt care sa provina dintr-o sursa controlata, imbogatit cu bacterii bune si cu un termen de valabilitate micut care sa satisfaca nevoile puiului si cerintele tale.

    Si pana una alta, alaptarea e de baza :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea, multumesc! Voi incerca deci si iaurtul cu fructe, si branza cu mamaliga :D.

    Cristina, la noi in judet pana anul trecut timp de 30 de ani nu a existat nici o vaca bolnava de TBC. Pana anul trecut, cand au fost cateva, cumparate din Elvetia, si focarul s-a stins. La bolnavii de TBC suntem in loc fruntas in tara. Dar nu la vaci :D. Riscul zic eu ca e mic, sa bem noi lapte de vaca (ceea ce inca nu consumam, ca asta e de capra si caprele nu fac TBC) fix de la primele vaci care s-ar descoperi ca au TBC.

    In plus eu cred ca marea majoritate a copilasilor sunt vaccinati cu BCG deci nu ar trebui sa-i intereseze :D.

    Eu nu stiu, la cate rele am citit despre laptele procesat, si la putinele bune citite despre laptele neprocesat, daca as fi nevoita sa renunt la cel din urma, nu i-as mai da lapte deloc, decat sa-i dau de cel procesat. Pentru ca nu i-as da nimic bun in organism, ci doar rau. Pe langa ca oricum laptele e un aliment controversat care le face si rele, chiar daca e crud.

    Eu beau doar lapte crud de vaca de cativa ani.

    Oricum, mesajul tau mi-a placut mult si l-as tot citi, pentru ca mi se pare ca am de invatat la capitolul comunicare. Eu nu ma stiu exprima si de multe ori lumea crede ca atac sau ca judec, cand de fapt pur si simplu nu reusesc sa-mi expun ideile. Pe cand mesajul tau, chiar daca vine cu idei putin in contradictoriu fata de ale mele, ideile sunt sustinute asa de frumos, si parca chiar cu drag de noi, sa ne fie bine, incat l-am tot citit de nu stiu cate ori :)). Lucrezi in diplomatie? Sau cu copiii? Sau esti psiholog? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluca, lapte de capra n-as avea de unde face rost in veci. De vaca, sa zicem, cu greu. Oricum, as prefera o sursa de incredere, in sensul minimei igiene (spalat pe maini inainte de muls, spalat ugerul, ustensile curate), pe care oricum nu prea le poti controla...Se pot transmite o multime de germeni.
    Si Vlad pune mana peste tot pe jos afara, apoi mana in gura, ca nu pot sa stau sa-l sterg pe maini din 2 in 2 minute...E o loterie pana la urma, nu stii niciodata cu ce se poate capata...

    RăspundețiȘtergere
  7. eu Andei nu-i dau lapte de niciun fel iar la gradi le-am dupa ca vin cu laptele in sacosa. Copilul meu a mancat iaurt o perioada, dar sunt luni de cand nu-l mai vrea. Branzeturile sunt in afara oricarei discutii, tot alegerea ei a fost iar carme consuma abia de curand, fiarta doar de vreo 2 ori rotisata

    RăspundețiȘtergere
  8. Ra la 1 an si 10 luni nu mananca iaurt si nici lapte de animal. Se scutura si se stramba. Ii place insa branza, de orice fel dar nu cas sau de vaci.
    Bea cu mare placere lapte de soia, migdale etc.

    Uite ca mai sunt copiii care nu vor iaurt.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca nu te-a suparat comentariul meu. Am recunoscut in postul tau multe idei pe care le-am citit si eu, si mi-am dat seama ca incerci sa te informezi ca sa iei cea mai buna decizie pentru copil. Din pacate la noi cele mai bune decizii se lovesc de nepasare, dorinta de profit cu orice pret, saracie...
    Adica vaca aia olandeza bolnava de tbc confirmata la noi a fost asa pentru ca era trackuita de ei. Uite care e situatia la noi http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/fata-bolnava-a-comertului-cu-carne-201547-pagina1.html#top_articol . Va rog sa nu cititi articolul daca ati mancat inainte. Aceeasi situatie e si cu legumele, ne bucuram cand cumparam "de la tarani" dar pamantul e otravit de azot pentru ca nu avem reglementari de dozare, iar taranul e sarac si incult (ca nu pot spune rau-intentionat, nu?) si nu isi da seama ca azotul ala distruge rinichii, si, de ce nu, ca punand prosteste otraveste si plantele vecinului si apa pe care o beau amandoi...

    Ca sa revin la lactate, pe net se gasesc analizele care se pot face laptelui pentru depistarea "fraudelor". Poate parea chineza la o prima vedere dar sunt niste analize foarte simple si eficiente, care dovedesc insa ca romanul pune aspirina in lapte vara din principiu :(.

    In fine, se pare ca revenirea la origini pe care ne-o dorim s-ar putea sa fie mai dureroasa decat ne asteptam. Daca te hotarasti totusi sa folosesti un produs din comert, exista lapte de capra bio (nemtesc:() la o firma prezenta prin toate marile magazine.

    Daca vrei sa-l inveti cu iaurturi cu fructe trebuie sa stii ca te inhami la o treaba foarte complicata pentru mai tarziu, cand vei avea mai multe pe cap si va deveni mai comod sa-i dai otravurile din comert decat sa te trezesti in miezul noptii sa-i decongelezi fructele ca sa fie gata la micul dejun, plus ca gustul se upgradeaza si s-ar putea sa nu mai vrea decat din alea daca apuca sa guste, pe ideea ca nu se face diferenta intre gustare si desert.

    M-am intins prea mult. Scuze!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici Iza nu e mare fana de iaurturi , intr-o perioada le manca pe cele natur , cele cu fructe nu prea-i dau eu , am gasit ceva iaurturi acceptabile insa nu-i plac , nici daca-i pun eu fructele nu vrea , laptele nici atat , din cand in cand ii fac cu cereale dimineata si le mananca cu lingurita dar rar accepta , nici cel de migdale nu-l vrea , nici cel de nuca sau de soia , adica nu vrea lapte deloc , si are dreptate , doar are mami destul , in schimb la branza e alta poveste , tipa si tzopaie de bucurie cand vede branza si a ajuns Alex sa o manance pe ascuns .

    Eu nu-s prea informata la capitolul asta si recunosc ca m-a ajutat mult ce am citit la tine , dar vreau s ate intreb cand zici lapte crud, te referi la lapte nefiert ? si proaspat?
    la vara cand ma duc acasa ma gandeam sa-i dau lapte de vaca de la tara sau de la oile lui taica-miu ,poate de capra de la stana .
    Sau aici la ferma la noi am vazut ca au lapte crud in magazin , ar fi mai sanatos ala decat laptele ptr copii?cred ca e lapte adus direct de la fermieri , dar ala il pot incalzi sa-i fac cereale , am multe intrebar stiu , dar din ce am cautat pe net , nu am gasit raspunsuri .

    va pupam .

    RăspundețiȘtergere
  11. Natalia a gustat iaurt pe la 1 an si doua luni, i-a placut cel bio, de capra, de care vorbea Cristina mai sus. A mancat poate de 4 sau 5 ori, la nivel de cateva lingurite. I-am facut in casa din lapte de vaca (din sursa de incredere), insa l-a refuzat. Dar dezgustator de-a dreptul i-a parut combinatia de iaurt si fructe/miere, very bad choice.
    Branzeturile nu au prezentat nici ele prea mare interes pana astazi cand spre marea mea mirare a mancat putina urda.
    Nici eu nu sunt mare fan lactate, nu beau lapte, nu mananc iaurt, doar uneori imi condimentez mancarurile cu ceva branzici.

    RăspundețiȘtergere
  12. Costin papa iaurt, foarte bine, intinde mana sau ambele maini dupa pahar si nu se opreste pana nu-l termina pe tot, de obicei incep si al doilea borcanel. Mananca iaurtul cel mai bine fata de piureurile de fructe, care-i plac cel mai putin, si piureurile de legume. Si eu i-am dat iaurt bio de capra, nemtesc, de care ii zicea Cristina B. Si iaurt bio de vaca, tot nemtesc. Ii place.

    RăspundețiȘtergere
  13. eu ii fac iaurt dintr-un amestec de lapte de vaca si capra; il si bea, dar numai cu cereale... iar branza - cumpar casul gata facut si ii place. De saptamana viitoare vreau sa incep sa ii fac si chefir.

    RăspundețiȘtergere
  14. Gabi mami de Vlad, e ok si lapte de vaca. Eu i-as da crud, daca gasesti o sursa buna.

    Zoozie, pai Anda e aproape la fel de nemancacioasa ca si Alex, asa ca da, nu ma simt singura :))

    Cristina (Adelle), multumesc mult ca la cat esti de ocupata ai intrat pe aici sa ma mai linistesti! :) Stie Ra ce e bun :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Cristina B, uau, ce sa zic de articolul ala cu carnea... eu oricum si de asta m-am lasat de carne, pentru ca aveam impresia ca mananc un cadavru al unei fiinte care mi-ar fi putut fi prietene. Deci daca o omoara cineva dinainte sau e moarta deja, nu mai conta pentru creierul meu :)))). Stiu ca nu e bine, si ca un animal bolnav sau mort dinainte nu e sanatos, dar incercam si eu sa schimb subiectul :D.

    Unde pot face analize? La Directia Sanitar Veterinara? Ce analize sa cer? Ma surprinde faza cu aspirina... oricum, pe taranii nostri ii cred in stare de orice, si din prea mult zel (hai sa pun azot mult sa creasca malaiul mare si frumos) si din rautate (hai sa inmultesc laptele asta cu apa, si ca sa iasa la fel la masuratoarea de grasime a fabricilor de lapte hai sa pun putina sare sa-i modifice densitatea)...

    Si multumesc mult pentru ideea de a nu-i face iaurt cu fructe! Super ideea! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Dana, sa stii ca o sa incerc sa-i fac cumva pasta branza aia, ca poate nu i-au placut bilutele alea mici ce se formeaza :)).

    Da, ma refer la lapte crud crud, nefiert.

    Nu am vrut sa dau linkuri aici in comentariu pentru ca nu stiu edita html aici, asa ca am editat postarea si am adaugat o multime de linkuri, sa nu ma injuri :)).

    De fapt linkurile sunt pentru toata lumea :).

    RăspundețiȘtergere
  17. MoniQ si Cristina, faptul ca mananca iaurtul din comert ma pune pe ganduri. Ori ai vostri sunt foarte mancaciosi (si cred ca orice copil e mai mancacios decat al meu :)) ), ori baga astia ceva in cel din comert. Asa cum oricum as incerca sa copiez gustul borcanaselor bio cu fructe de la DM, piureul meu il refuza, in schimb din borcanas vrea...

    Deci parca mi-e si teama sa-i ofer din cel din comert :)), ce ma fac daca pe acela il accepta si eu nu sunt de acord cu el? :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Gabi mami de Maria, pai e super treaba la voi! Minunat! Propun o intalnire sa-i explice Maria lui Alex cum sta treaba :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci mai spun o data pentru cei care nu citesc comentariile adresate altora, am editat postarea si am pus linkuri catre niste articole.

    RăspundețiȘtergere
  20. Uite si aici o discutie interesanta despre lactate si nu numai: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=146947&whichpage=4

    N-am eu noroc de copil mancacios :)) nu, ziceam ca a gustat din iaurtul din comert (la Natalia gustatul e mancat, trebuie sa ma multumesc cu asta deocamdata) de cateva ori. Cred in instinctul ei de a alege ce e mai bun pentru ea, nu tin neaparat sa manance lactate, dar daca am o sursa sigura de provenienta a lor ii ofer. Dar de cele mai multe ori refuza.

    RăspundețiȘtergere
  21. Daaaaa, multumim de link. E bine sa-l avem aici. Am citit si eu mai demult topicul. Pai eu parerea asta o am, ca daca tot ajung sa-i dau lapte, atunci sa-i dau crud, pentru ca mai are cat de cat ceva beneficii. Cel pasteurizat face doar rau, acele rele prezentate si in postare...

    RăspundețiȘtergere
  22. wow cate linkuri :) mi-a placut postarea si mi se pare "common sense" ce ai scris ref la lapte.

    mai era o vorba: "milk is for babies, grow up" :))

    nu stiam ca "lactatele sunt mult mai cancerigene decat carnea"

    RăspundețiȘtergere
  23. Octavia, missed you!

    Ce faina ii vorba :))

    Chestia e ca lactatele fac mult rau in organism tocmai pentru ca nu prea suntem facuti sa le digeram dupa ce nu mai suntem copilasi. In schimb unii oameni sunt facuti sa manance si carne. Cruda :)).

    RăspundețiȘtergere
  24. buna raluca, spre rusinea mea (mare rusine) recunosc ca e prima data cand parcurg blogul tau, mi-ar fi placut sa te descopar mai de mult, pentru schimbul de idei si informatii. asa, am stat cu nasul in siteuri straine, simtindu-ma singura in "obsesia mea" cu nutritia.

    eu sunt fan infocat WAPF si mie nu mi-au dat deloc impresia ca ar fi pro carne. in schimb, sunt "foarte pro" grasime saturata. indiferent ca vine de la untura, ghee, smantana sau ulei de cocos.

    legat de de faptul ca alte specii nu consuma laptele altor specii.. asta e valabil in salbaticie pentru ca pur si simplu nu au cum sa-l obtina. dar o pisica, un catel sau un purcel nu o sa refuze niciodata laptele de vaca daca il primesc sub nas, si nici nu le face rau. ideea e ca noi ca specie, am reusit de cateva mii de ani incoace sa obtinem acest lapte, iar o parte din populatia planetei (mai ales europenii) au evouluat sa-l tolereze.
    in plus, intoleranta la lapte este data si de pasteurizare, cum bine ai spus, pentru ca se elimina enzimele care il fac digerabil (presupun ca asa s-ar intampla si daca am fierbe laptele nostru inainte sa-l dam la bebei). insa sunt de-acord, lactatele fermentate sunt mult mai usor de digerat si vin si cu bacterii prietenoase la pachet.

    si ca sa nu ma lungesc ca o zi de post, pot spune ca Lia (care are un 1 an si 11 luni si e inca alaptata la cerere) nu accepta sub nicio forma laptele dulce de vaca, in schimb adora iaurtul, laptele batut si smantana. mai ales smanatana :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Alexandra, multumesc mult de vizita! Sunt onorata cand persoane ocupate si cunoscute isi fura din timp sa ma citeasca si sa imi impartaseasca din cunostintele lor.

    Chiar observasem pe FB ca la faza cu soarele suntem de acord :), numai la nutritie tu esti mai carnivora :)). La WAPF mi s-a parut ca sunt pro-carne pentru ca si la bebelusi recomanda inceperea diversificarii cu carne si ficat... Grasimile saturate sunt intr-adevar si ele promovate (pe drept :D). Dar chiar daca vitamina A si vitamina B12 si grasimile astea saturate le mai poti lua din regimul ovo-lacto-vegetarian, fierul din carne nu :P.

    Si e drept ca desi oamenii consuma lactate de mii de ani, bolile provocate de lactate au aparut doar in ultima vreme, si sunt date de pasteurizare si omogenizare. Mercola zice ceva ca vacile europene si europenii sunt compatibili :)). Dar au ei in SUA o rasa care da lapte greu de digerat.

    Ahhh voi incerca si eu cu smantana, sa vad. Deocamdata laptele batut il refuza... Dar na, al meu nu e mancacios de felul lui si acum dupa ce i-au iesit maselutele, ii sparg caninii de sus.

    RăspundețiȘtergere
  26. hai tu nu face misto de noii veniti :))

    carnivora nu prea sunt si nu am fost niciodata, imi place gaina si curcanul.. in rest pot sa traiesc si fara :) in schimb fara unt, ulei de cocos si smantana nu pot :D

    RăspundețiȘtergere
  27. raluca, care e postarea cu fierul, despre care vb mai sus in post?

    RăspundețiȘtergere
  28. Alexandra :)) pai nu faceam misto deloc! Toata lumea stie de Lotiuni de Corp Solide!

    Am vazut ca-ti place curcanul de pe FB de la postarea Ralucai :)).

    Adriana, e cea pusa si pe FB, http://alexcreste.blogspot.com/2011/03/despre-analizele-din-februarie.html .

    RăspundețiȘtergere
  29. o sa citesc, multumesc:P pai eu nu te am pe FB. sau te referi la clubul mamicilor?

    RăspundețiȘtergere
  30. Da da, la club. Si te adaug daca vrei :D

    RăspundețiȘtergere
  31. sigur;;) eu nu o vazusem postata pe club.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...