joi, 30 septembrie 2010

Nunta + raceala + pastarnac

Nu am mai scris demult. Am avut nunta in weekendul trecut, asa ca am fost ocupata cu bagaje. Nunta a fost la Gilau, langa Cluj, asa ca si duminica ne-a fost ocupata. Si apoi Alexucu a fost (este) racit. Deci nu am mai apucat sa intru pe net. Si ma simt asa de in urma cu toate, cu prietenele bune ce mi-au scris pe mess, pe mail, cu blogul, cu blogurile pe care le citesc si la care probabil ca as mai fi vrut sa comentez cate ceva, cu forumul pe care il mai frecventez, cu facebook-ul, ... Sunt in urma rau...

Dar sa o luam treptat:

Ardei

Nu pot considera ca am facut 4 zile de ardei pentru ca doar in primele a papat putin de tot, un varf de lingurita. Apoi in urmatoarele 2 zile isi strangea buzele (cum face de obicei la fructe) si isi intorcea capul intr-o parte. Stia el mai bine decat mine ca nu ii face bine. S-a iritat rau rau la fundulet, ragaia foarte rau de la el si ii venea pana in gat. Mi-am dat seama ca asa patesc si eu cand mananc zacusca :D. Ma refer la venitul pana in gat, nu la iritatia de la fundulet :P.

Nunta

Sambata am fost la nunta la Motel Gilau, pe malul lacului Tarnita, langa Cluj. A fost foarte frumos, vremea excelenta, locatia frumoasa. Alex era vesel. L-a luat toata lumea in brate, si la inceputul nuntii si la sfarsit cand ne-am luat la revedere eu ma tot uitam unde mi-e copilul si era in brate la alte si alte femei... Nu comenta deloc. Doar cand ma vedea pe mine maraia si se intindea la mine. Toata lumea s-a mirat de el cat e de vesel si cat e de sociabil si de cuminte. Nimeni nu a observat ca pentru a fi Alex vesel eu cu Relu nu stateam inauntru la masa cu el, nici in brate nici in carucior, ca mancam pe rand, ca il plimbam continuu afara, ca ii tot aratam cate ceva nou, ca il dansam, etc. :)) Asa da, asa e cuminte de tot Alex! Dar cand eram si eu in preajma lui nu scapam decat sa-l iau in brate, nici la taica-sau nu voia daca ma vedea pe mine. A, am uitat sa spun ca venea lumea cu aparatele foto proprii sa ni-l ceara pe Alex sa-l ia in brate sa-si faca poze cu el, ca nu au mai vazut asa copil frumos si cuminte! (?!)





Seara am crezut ca vom dormi la motel, dar parea frigut in camere, asa ca am coborat in Cluj si am dormit la parintii lui Relu. Alex din nou a fost incantat cand s-a vazut intr-o camera cu pat, mergea razand in hohote pe marginea patului. Cred ca iarasi si-a imaginat ca il prinde noaptea in masina :D...

Raceala

Dar duminica seara, cand i-am dat sa suga, am auzit ca are nasul infundat. Duminica noaptea avea deja febra. Era fierbinte. Nu am dormit deloc toata noaptea pentru ca Alex plangea si gemea si urla. Ba in somn, ba se trezea de tot si incercam sa-l adormim. Era suparat ca i se infunda nasul si nu poate respira. Nu putea nici sa suga bine. Nu trecea nici macar un minut, ca sa zic ca am apucat sa adorm, fara sa geama saracutul. A avut inainte de ora 4 vreo 40 de minute tacute in care am dormit, in rest eu nu am dormit deloc. Dimineata nu l-am lasat la mami sa mai fur o ora de somn, pentru ca eram ingrijorata si voiam sa vad cat are temperatura, si sa incerc sa i-o cobor cumva. Chiar am zis seara cu Relu ca si daca am fi avut motive de oboseala, nici nu o simteam, daca eram asa ingrijorati.

Febra nu avea mare, doar 37.7. A vrut sa planga cand i-am luat temperatura la fundulet, e a doua oara cand face asta, si in Grecia am patit-o dar acolo am crezut ca de la constipatia si blocajul lui intestinal. Eu am zis ca la temperatura asta si la mucii limpezi nici nu sun la doctorita. Mami i-a pus cartofi felii in sosetute. Eu am incercat sa-l dau cu un prosopel umezit in apa la temperatura camerei dar nu prea am reusit. Ca de cate ori il atingeam incepea sa planga. Mai ales daca voiam sa-i pun pe frunte. Spre finalul zilei ma lasa pe maini si pe picioare.

Dar era in continuare la fel de fierbinte. L-am scos putin si la aer. Desi la noi a venit toamna-iarna. Maxima de 14 grade, care n-o prea vedem noi... ieri ne-am plimbat pe 9 grade... Si ploua si e intunecat... As fi vrut o toamna frumoasa ca sa nu fiu trista... Cum postarea asta o scriu deja de 3 zile, pot sa fac un jurnal al vremii :)), azi deja maxima e de 9 grade la noi :(...

I-am dat cu apa de mare in nasuc si a plans rau rau... La raceala trecuta nu mai plangea dupa ce ii puneam. O singura data am mers si la aspirator cu el pentru ca nu putea manca, ii venea sa vomite cand inghitea asa fara sa poata respira... A fost mare mare suparare cu aspiratorul. Asa ca i-am comandat de pe net un aspirator nazal electric de la Graco, cu melodii. Am citit ca nu scoate asa de bine ca batista bebelusului, dar poate nici nu trebuie sa scoata asa de bine.

Uite ca de cand tot scriu am si uitat ce i-am mai dat. L-am dat pe frunte si pe piept cu Badger Winter Balm. I-am dat probiotice. Am incercat sa-i dau ceai de musetel dar cum el nu bea nimic altceva decat tzitzi era clar ca nu va bea acum. L-am alaptat cat de des am putut, ca de obicei. Saracutul era tare bolnavior.

Dupa-masa a zis totusi Relu sa sunam la medicul de familie, sa intrebam si ce sa facem daca noaptea ii va creste temperatura. Doamna doctor a spus ca la febra asta nu-i dam nimic, si in nasuc doar apa de mare. Si sa-l alaptez foarte des :D. M-a cam surprins, pentru ca ea da foarte usor antibiotice. De asta nu mi-a venit s-o sun. Si a mai zis ca pentru a-l intari, sa-i dam vitamina C. Eu mi-am adus aminte ca vitamina C scade si febra. Ea a spus sa-i macinam vitamina C pentru adulti si sa-i dam in ceai. Cum el nu bea nimic, eram cam ingrijorata. Dar m-am bucurat ca am gasit la farmacie picaturi de vitamina C, cu un singur excipient, propilen glicol, nu multitudinea care se gasesc in pilulele pentru adulti. Si culmea e ca isi intindea limbuta, ii puneam picatura, se stramba si se scutura, si apoi deschidea iar gurita dupa alta picatura :)).

Foarte rapid dupa vitamina C i-a scazut de tot temperatura si a devenit vioi. Iupii! I-am dat si vitamina D, cunoscuta ca ajuta la cresterea imunitatii.

Am tot stat si m-am gandit de ce o fi racit?
- Relu a fost saptamana trecuta racit o zi
- la nunta la Cluj era frigut seara afara si cald inauntru. Noi stateam mai mult afara, imbracati cu un hanorac. Dar cand intram inauntru cate 5 minute, nu ii dadeam jos hanoracul, deci poate a transpirat.
- la nunta la Cluj l-a luat o gramada de lume in brate
- era rupt de oboseala, ceea ce duce la scaderea imunitatii
- parintii lui Relu au fost raciti saptamana trecuta, si noi am dormit la ei, chiar daca le trecuse poate totusi mai erau virusii "zburand" prin casa :D
- drumul obositor combinat cu venirea brusca a frigului duminica

Marti a fost mult mai bine, fornaia doar putin. Si-a revenit foarte rapid cu vitamina C. Febra nu a mai avut deloc de luni dupa-masa si poate si sa doarma. Problema e ca si la somnul de zi acum geme si se trezeste des, asa ca e nevoie sa stau langa el in pat si sa-i tot dau tzitzi sa readoarma la loc. De aici si lipsa mea de pe internet. (Imi cer iar scuze celor care poate nu le-am prea raspuns la unele mesaje)

In plus adoarme foarte greu, chiar daca e obosit. Numai pacalindu-l pot sa-l adorm. De exemplu acuma am dansat cu el sa-l adorm, pentru ca daca m-am dus in camera sa-l leagan si sa-i dau tzitzi a urlat sa-l las pe jos sa "umble". Si daca l-am pus pe jos a inceput sa planga de oboseala... Si seara doar dupa ora 11 adoarme, tot asa, pacalit cumva.

Problema e ca am racit si eu. Rau rau. N-am mai fost de mai mult de 10 ani asa racita. Eu aveam o imunitate foarte buna, dar uite ca de cand am nascut am racit deja de 3 ori. Inainte raceam o data la cativa ani si ma tinea putin. Acum imi curge nasul continuu, stranut, ma doare gatul, am avut si putina febra, ma doare capul, urechile, ochii, umerii, tot corpul. E groaznic. N-am putut dormi azi-noapte de la 4 si ceva, din cauza nasului. Sunt un dezastru si trebuie sa am grija si de Alexucu. Mami e si ea la pamant. In plus fata de toate simptomele mele mai are si dureri mari de masele. Asa ca stam acasa si avem grija de Alexucu doua bolnave. Noroc ca el e mai bine, saracutul. Daca si pe el l-a durut capul cum ma doare pe mine acuma, atunci nu inteleg cum de nu a plans toata ziua. Uite ca are imunitate mai buna decat mine daca l-a tinut numai o zi.

Ce iau eu? O gramada de prostii: echinaceea, ceaiuri de raceala (tot felul), vitamina D, vitamina C, System Well Ultimate Immunity de la Nature's Way, Probiotice, Zinc, Orz verde, polen, miere cu propolis, gargara cu sare si apa cu sare pe nas. Am citit pe facebook pe grupul peaceful parenting ce iau acolo femeile la raceala daca alapteaza si cel mai intalnit raspuns era fructe de soc si echinaceea. Ar trebui sa pap si putin usturoi dar ma enerveaza ca ma doare burta in ziua urmatoare de la el si imi miroase gura cateva zile tare urat :)).

A avut si ieri (miercuri, imi notez ziua daca nu reusesc sa postez azi sa stiu) o tusa care m-a speriat. A si vomat de la o tusa din asta care nu i s-a mai oprit, la plimbare prin frig in oras. Ca mi-am amintit de primele luni cand imi era frica sa ies cu el in oras, ca ma facea leoarca si pe mine si pe el de voma. Mi-a vomat in ergo direct in decolteu. Aseara am sunat la doctorita de familie si nu a raspuns, asa ca am sunat-o pe nasa lui Relu, care e o pediatra buna. A venit la noi, bucuroasa ca se joaca cu Alex. Ii e tare drag. L-a cautat peste tot si a zis ca e perfect, nu are nimic. Asa ca tusa era de la mucisorii care ii coboara in gat. A zis sa-i mai punem totusi apa de mare. (Eu nu i-am mai pus daca am vazut de marti ca e mai bine si poate manca si dormi)

A, am uitat sa zic ca papa foarte putin de doua zile, si ma refer la tzitzi, ca doar solide se stia deja ca nu papa. Asa ca lipsa poftei de mancare, tusa si voma, m-au facut sa ma tem de un rosu in gat dar se pare ca nu e cazul.

Hapciu

E demential! Dupa ce stranut eu sau el, l-am obisnuit ca eu spun asa comic "haaaapciu!" ca sa-l fac sa rada, ca la inceput se speria de stranutul nostru. Tot timpul rade la hapciu asta. Ei dar acuma a inceput si el razand sa spuna asa de dulce cu o voce subtire si dulcica "haaaaapta!". Si apoi ieri a zis chiar "haaaaapciu!" :))). E ultra-mega-simpatic!

Dragoste

Apropo de asta, toata ziua ma minunez la el cat imi e de drag, cat il iubesc de mult si cat sunt de fericita. De multe ori mi-e frica, am impresia ca e ilegal sau imoral sa fii asa fericita asa de multa vreme. Ma uit la el si ma umplu de o stare incredibila, o simt si la nivel fizic, ma umplu de fericire! De multe ori cred ca de asta mi-au iesit si analizele de tiroida mai bune, pentru ca starea asta numai bine poate sa faca in organism. Si am intrebat-o pe mami cat dureaza starea asta, pentru ca totusi vezi atatia parinti nefericiti si suparati, inseamna ca la un moment dat nu te mai umpli asa de fericire uitandu-te la copilul tau. Si a zis ca e pentru totdeauna, ca ea asa simte si cand se uita la mine. Si am intrebat-o eu "ca si cand te uiti acum la Alex?". Si ea "apoi nu, ca la Alex ma uit mai cu drag, ca-i mai micut si mai dragut!" :)))))))

Tot la paragraful asta cu dragoste vreau sa spun ca luni dimineata eu ma trezisem devreme, ca m-a tot supt. Si stateam asa cu el in pat si ma bucuram ca el mai poate dormi putin. Si stateam pe o parte, fata in fata, el cu genunchii indoiti in burta mea, cu capul in pieptul meu, de unde se servea cand il mai deranja ceva. Si eram lipiti lipiti. Il mangaiam pe par, il strangeam langa mine in brate... Si cand l-am mangaiat pe fundulet asa am avut un deja-vu, m-am simtit ca in sarcina dimineata cand ma mangaiam pe burta. Pentru ca funduletul lui rotund era exact in dreptul burtii mele :x :x :x. A fost un moment foarte emotionant!

Mi-am amintit cu ocazia asta de ce am citit aici: http://bobulmeudeorez.blogspot.com/2010/09/somnul-dulce-mult-aduce.html

Apropo de asta, co-sleepingul e ceva minunat! Si ajuta mult si la alaptare. Sper sa am timp candva sa vorbesc despre beneficiile co-sleepingului asupra alaptarii si asupra sanatatii puilor. Pentru ca des aud de mame care isi culca copilul in camera separata si apoi se mira ca alaptarea a esuat.

Marti aveam o stare bizara de bucurie. Incepuse deja sa ma doara gatul si sa am febra, asa ca ma tot intrebam ce e cu starea mea ciudata. Apoi mi-am dat seama ca fara sa ma gandesc constient, eram foarte fericita ca puiului i-a trecut asa repede raceala asta ingrozitoare!

Pastarnac

Azi va fi a treia zi de pastarnac. N-as fi vrut sa incep pe raceala, ca nu prea papa solide, dar e dulcic si bun si a papat putin. Si mami e tare stresata cat suntem de in urma cu diversificarea :D.

Mers de o manuta

Cam de o saptamana deja merge numai dus de o manuta. Se scutura tot daca vrei sa-i iei si manutea cealalta. E asa de simpatic, ca o ratusca, sau ca un pinguin. O minune sa te uiti la el :x. Simt dintr-o data ca am un baiat mare!

Alaltaieri s-a scuturat sa nu-l mai tin nici de manuta aceea, si a stat pentru o secunda singur in picioare. A incercat chiar sa-si miste un picior vreo 2 cm. Dar am sarit eu repede sa-l prind.

Ieri saracutul era asa de slabit de la raceala incat a tot cazut, de multe ori, chiar si dus de manuta. A slabit si la cantar in prima zi de raceala peste 200 de grame!

Linkuri

Ce am mai citit interesant:

Despre atingerea starii de fericire http://viataprinbalonulroz.blogspot.com/2010/09/si-iar-e-totul-simplu.html

Un articol foarte complet si nu prea lung impotriva circumciziei. Expune toate motivele pentru care nu trebuie facuta si e scris cu mult suflet de o mamica cu pareri de rau ca si-a circumcis primul baiat doar pentru ca asa facea toata lumea. Mi se pare inca foarte bizar sa aud asa ceva in statele unite din zilele noastre, o mutilare genitala... http://www.drmomma.org/2010/09/knowing-better.html

Despre jumper-uri. Banuiesc ca deja toata lumea stie ca premergatoarele nu sunt deloc sanatoase, le deformeaza copiilor soldurile, picioarele, si mersul. Sunt si periculoase. In multe tari sunt interzise. Dar antemergatoarele si jumper-urile sunt permise. Aici se poate citi o parere foarte faina despre jumper-uri, se pare ca nici astea nu is tare indicate: http://greenmommyblog.com/index.php/2010/09/28/jumperoo-or-not/

Cateva chestiuni despre alaptare, poate unora li se vor parea ceva banal, dar sunt multe viitoare mamici care nu stiu nici macar atata. http://www.drmomma.org/2010/09/7-breastfeeding-facts-you-should-know.html

9 comentarii:

  1. Raluca, imi pare rau ca ati racit:(. Si noi suntem mucoase, amandoua, in tandem:d. Eu Andreei nu-i dau niciun antitermic pana la 38.3. E bine sa lasi un pic organismul sa lupte cu microbii si febra ajuta la asta. Dupa aia ii dau Nurofen, iar daca sare de 39C ii pun un supozitor cu Novocalmin. Eu la 37.7 nici nu coosnider ca are febra...asta vara cand era cald avea aproape zilnic atat.
    Oricum, bine ca a scapat repede de mucisori, sunt foarte enervanti la astia mici pentru ca nici nu pot manca bine. Sa te insanatosesti acum si tu repede:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca iar a trebuit sa plang, citind ce frumos ai scris despre fericire si dragostea de mama...
    Medicul nostru homeopat din Germania spune ca pana la 38,5 este temperatura ridicata (si nu trebuie facut nimic) si numai ce este peste, este febra. Iar febra este un mecanism extraordinar al corpului uman de a termina virusii si bacteriile, scazand artificial temperatura, dam de fapt "o lovitura pe la spate" sistemului imunitar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Raluca, multumesc pentru mentiunile frumoase pe care le faci tu la posturile mele. M-am emotionat si eu inchipuindu-mi scena cu voi tu in pat si tu mangaindu-i funduletul lui Alex. Sunteti niste draguti si mi se pare ca ai o putere remarcabila de a trece peste tot ce-i greu si a nu te lasa doborata. De la dragostea pentru Alex ti se trage, sunt sigura.

    Legat de aspiratorul electric de la Graco: avem si noi unul, numai ca-i de la alta firma, in rest este identic. Il avem de la inceput si este foarte bun, il folosim zilnic si in special in perioada cu secretii (noroc ca am avut putine din astea si fara alte manifestari, gen febra sau varsatura).

    Cand Degetzica a facut prima data muci, eu m-am speriat ca nu putea respira si se tot trezea plangind si l-am trimis pe Printzul Consort sa cumpere batista bebelusului ca asta auzisem eu ca-i sfanta. Poti sa-ti spun ca este un mare fas. Aici voiam de fapt sa ajung: eu nu am vazut nici o diferenta intre aspiratorul electric si batista bebelusului. Acum folosim doar aspiratorul electrc, iar batista planuiesc s-o dau altcuiva.

    Arati superb in pozele de la nunta, imi place la nebunie. Sanatate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Roxana, Mimi, Maria, multumesc mult. Alex a trecut foarte usor, doar luni a fost infundat si cu febra. Mai tuseste din cand in cand, dar din moment ce "l-am verificat" si nu are nimic la plamani si in gat, sunt linistita.

    Eu sunt la pamant, si cu febra si cu nas infundat. Dar important e sa fie el sanatos, ca noi astia "marii" le ducem mult mai usor.

    Mimi, mi-ar placea si mie un homeopat. Si stiam teoria asta pentru copii, am aplicat-o si la mine acum. Nu am luat nimic pentru febra, decat ceaiuri. Mi se pare ca noi adultii asa ne-am obisnuit sa luam medicamente de la primele simptome. Si nu lasam organismul sa lucreze.

    Maria, ce frumos ai vorbit, multumesc frumos. Si multumesc si de sfaturile cu aspiratorul, sigur nu va fi asa traumatizant ca batista bebelusului. Si multumesc mult de compliment :">.

    RăspundețiȘtergere
  5. hello
    imi pare rau ca sunteti bolnavi , sper sa scapati repede de raceala si sa va faceti bine.
    si noi aici tot cu 38.5 suntem . si abia apoi intervenim cu ceva , eu mai mult cu homeopatice si rar cu supozitor .
    si noi avem aspirator electri Philips cu 12 melodii si tot tra-la-laul , dar nu e bun de nimica , si face zgomot cand il pornesc si Iza nu-l suporta , eu zic traiasca batista , astea ne-a scapat si pe noi de multe belele , de cate ori racea Iza medicul imi spunea ca se mira ca nu face bronsita si asta doar din cauza ca-i curatam bine nasul .

    Dragostea de mama cred ca este lucrul cel mai sfant pe lumea asta , este ceva neconditionat si de nepretuit .

    Insanatosire rapida va dorim si va tzucam .

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau ca si voi va bateti cu raceala. :( Sper sa va reveniti cat mai repede.
    Cat despre felul in care descrii imaginea mangaierii si sentimentele ce te-au cuprins, subscriu si eu parerii generale - minunate si emotionante cuvinte! :)
    Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  7. Ralu, uite aici un articol fain despre febra http://attachmentparenting.ro/cms/front_content.php?idcat=19&idart=81...a avut si Tudor intr-o seara 38,4 si nu i-am dat nimic, am lasat organismul sa lupte si pe dimineata i-a trecut si febra iar raceala a fost apoi foarte usoara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare bun articolul de mai sus! multumesc Anca!

    Ralu, va pup si sper ca sunteti mai bine!
    Am in fata ochilor momentul acela, de dimineata:x:x;x...ce frumos le spui, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dana mami de Iza, asa frumos ai zis de dragostea de mama! Sunt sigura ca ai dreptate! Si ca asta tine omenirea asta laolalta!

    Hmmm ma faci sa ma gandesc mai bine cu aspiratorul asta. Vom vedea data viitoare cand vom avea nevoie.

    Aici in BM nu avem doctor homeopat. Remedii poate as avea de unde sa cumpar, dar cum sa stiu ce sa ii dau la fiecare afectiune? Nu este oare ceva carte, ceva ghid simplu, cu afectiunile si remediile aferente?

    Cu febra aveti dreptate, si mie mi-a trecut repede daca n-am luat antitermice! Probabil a omorat viruselul si gata!

    Gabi, multumesc mult, sanatate si voua!

    Anca, super articolul, l-am salvat! Mai, dar uite ca eu peste tot citeam ca trebuie sa-l ud cu un prosopel la temperatura camerei (dar totusi udandu-l e clar ca e mai rece, si daca as pune apa calda). Si acolo parca scria ca nu e bine.

    Ai mare dreptate, uite ca daca lui Alex nu i-am dat la nici o raceala nici un medicament (nici picaturi, nici siropuri, nici supozitoare) se pare ca il tine doar o zi raceala. Lupta cu virusul si-l omoara cu succes! Minunat! Doamne ajuta sa fie asa in continuare. Ca am inteles ca degeaba le facem noi o imunitate puternica cu astfel de tactici, ca daca vine un virus mutant din cauza altei persoane care a luat prea des antibiotice, atunci ala e periculos si pentru noi.

    Dana, te pup cu mult drag! Hai ca mi-e si rusine tot timpul cand ma plang si apoi imi amintesc ca tu acolo esti singurica de tot cand e Grig la servici...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...