sâmbătă, 28 aprilie 2012

Solutii impotriva insectelor

Vara trecuta, inainte de a merge in Grecia, m-am documentat mult pentru a gasi ceva natural impotriva insectelor. Tantarii ma speriau mai mult.

Am citit despre device-urile electronice si sunt voci care spun ca totusi radiatiile electromagnetice emise nu sunt chiar sanatoase pentru copii, pe langa ca de fapt nici nu functioneaza.

Pentru camera de hotel mi-am dus un vas de ceramica, pentru a folosi uleiurile esentiale ca aromaterapie. Iar pentru noi, seara, daca as fi observat tantari, ma gandeam sa-mi fac un amestec bun pentru piele. Recunosc ca pana la urma nu m-am mai stresat sa caut eu care uleiuri esentiale sunt ok pentru bebelusi (atentie mare, ca nu toate sunt permise pe piele, si oricum nu direct uleiul esential), pentru ca am observat ca ne impacam bine cu Organic Mosimix de la Essential Care, 100% organic. Ingrediente (daca doriti sa-l "copiati"): extra virgin olive oil*, high oleic sunflower oil*, coconut oil*, lemongrass*, lavender*, thyme*. (*provenite din agricultura ecologica.). Din pacate, despre restul produselor bio impotriva insectelor, am citit review-uri in care mamicile s-au plans ca nu au avut nici un efect.

Am fost la o nunta langa lacul Tarnita in toamna 2010, erau roiuri de tantari prin aer. L-am dat cu Organic Mosimix pe picioare si pe manute si nu am mai vazut picior de tantar in jurul nostru. Nu a avut nici o muscatura.

Ah, uitasem sa spun, banuiesc ca toata lumea stie ca solutiile repelente din magazine, hypermarketuri si chiar si farmacii, sunt extrem de toxice! Poate mi-as da catelul cu ele, ma mai gandesc :D. Dar in camera, pe haine, pe pielea mea sau a copilului meu, nici gand! Oricat le face reclama ca sunt ok si pentru copii, va rog frumos sa le cititi ingredientele si sa le verificati. Majoritatea contin substanta DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) care e cancerigena, distruge sistemul hormonal, este neurotoxica, si este interzisa in multe tari.

Cum am spus, uleiurile esentiale pe care le-am gasit nu am apucat sa le verific daca sunt permise pe pielea bebelusilor, va trebui sa cercetati singuri :D. Eu le-am dus cu mine in Grecia ca sa le folosesc in lampa de aromaterapie din camera, asa ca i-ar fi fugarit pe tantari fara sa-i atinga piticului pielea.

Ce am avut notat intr-o ciorna anul trecut despre astfel de uleiuri esentiale cu functii repelente, din cercetarile mele online:

 Uleiuri esentiale care au proprietati repelente, de a pune pe fuga insectele:
- ulei esential de citronella
- ulei esential de lemongrass (iarba de lamaie)
- ulei esential de menta (menta iute, peppermint, nu menta dulce spearmint)
- ulei esential de geranium
- ulei esential de tea-tree
- ulei esential de lavanda
- ulei esential de catnip (iarba matei)
- ulei esential de scortisoara
- ulei esential de cuisoare
- ulei esential de lamaie
- ulei esential de eucalipt

Uleiuri si unturi naturale cu proprietati repelente, pe care astfel le puteti folosi si ca uleiuri neutre, care sa dizolve uleiul esential, sa nu fie prea concentrat pentru piele

- ulei de floarea soarelui
- ulei de cocos
- ulei de jojoba
- unt de shea
- unt de cacao
- ulei de avocado





*partea buna la cocos, shea, jojoba, cacao si avocado este ca sunt si uleiuri cu factor de protectie natural aproximativ 2. Asa ca vara au un dublu rol, de protectie solara si de protectie impotriva insectelor.

** nu trebuie sa folositi toate uleiurile, va alegeti ce va convine mai mult, poate unele le aveti deja in casa (lavanda), poate unele sunt mai ieftine (menta), sau poate unele au mai multe utilizari (menta si eucalipt pentru raceala, tea-tree pentru dezinfectat scutece textile,...)

Pentru intepaturi de albine: scoatem acul, aplicam gheata, punem locul cu intepatura intr-un bol cu apa si cu cateva lingurite de bicarbonat, sau punem gel de aloe vera pe intepatura. (Gelul de aloe vera e foarte util sa-l luati in concediu, si pentru arsuri solare)

Pentru intepaturi de viespe: o ceapa taiata, sau compresa cu suc de lamaie sau otet.

Pentru intepaturi de tantari:  aplicam extract de witch hazel (hamamelis), sau aloe vera.

Pentru intepaturi de pureci: curatam cu apa si sapun, aplicam gheata, punem o pasta de bicarbonat si apa.

Aceasta era ciorna mea de vara trecuta, facuta dupa ce citisem vreo 50 de articole straine pe tema. Anul acesta am mai citit un articol bun, care are chiar retete, scrise frumos, pe cantitati. Pot doar sa sper si sa banuiesc ca repelent inseamna majoritatea insectelor, si deci si capusele, cea mai noua spaima a parintilor.

22 de comentarii:

  1. Multu. Tre' sa ma duc zilele astea sa-mi iau ustensile pentru aromoterapie (si cat nu-mi plac mie diversele mirosuri prin camera.... Cu Mosimix parca nu am reusit asa bine sa tinem tantarii la distanta - tot a avut destule muscaturi anul trecut. Vedem anul asta cum ne descurcam, ca deja am eliminat un tantar :((

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit si retetele din articol; niciodata n-am stiut ce-i ala oz si cum il masor eu acasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intri in google si scrii "4 oz to ml" si google iti da rezultatul. La fel mergi la orice masura ce n-o cunosti, direct cu cantitatea sa o transforme el. Eu folosesc google-ul si pe post de schimb valutar "25 eur to lei" :)))

      Ștergere
  3. pentru schimb valutar este convertor.ro :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Uleiurle din postare merg si impotriva paienjenilor? Eu sunt 'norocoasa', an de an ma capseaza cate unul, din acela mare si paros, de gradina, si reactionez infiorator la intepatura, mi se umfla locul, colecteaza puroi, imi moare din tesuturi si imi ramane urma, de fiecare data :( Am incasat-o si saptamana asta si vara e luuuunga...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lenke, am luat la intamplare si am pus in google "citronella spider" si se pare ca este bun si impotriva paianjenilor. Poti asa sa le verifici pe toate si in plus cine stie ce alte retete gasesti. Esti speciala, nu am mai auzit in jurul meu de asa probleme cu paianjenii :).

      Ștergere
    2. Sunt o mimoza, ce mai! :)) Acuma pe bune, nici eu nu am auzit de nimeni care sa aiba o relatie asa de speciale cu paianjenii :( Acum vreo 3 ani am ajuns si pe la urgente cu o muscatura, brrrr.

      Ștergere
  5. Ce gel de aloe vera folosesti? Iti multumesc pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am cumparat in urma cu doi ani pentru mare, in caz de arsuri solare, un gel de aloe vera pur de la organik.ro. Anul trecut am gasit mai ieftin la elemental.ro.

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Hehe, acum ca ai raspuns mi-am amintit o problema comuna: furnicile! Inca nu am gasit o metoda ce sa le indeparteze bland, desi am auzit de otet si ulei esential de menta. Dar ieri Relu a izolat toate gaurelele ce le facusera pe langa usi si geamuri, sa nu mai intre in casa macar :D.

      Ștergere
  7. Reteta: http://www.icanteachmychild.com/2011/06/make-it-natural-mosquito-spray/

    Si spune de geraniu ca e si impotriva capuselor.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.naturalnews.com/035973_mosquito_repellents_clothing_summer.html

    RăspundețiȘtergere
  9. http://acasacuama.blogspot.ro/2012/06/solutii-naturale-impotriva-capuselor.html

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.hybridrastamama.com/2013/03/all-natural-pest-control-using.html

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.livingthenourishedlife.com/2012/08/how-to-make-homemade-bug-repellent

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.diynatural.com/homemade-insect-repellent-ideas/

    RăspundețiȘtergere
  13. reluand pagina mommypotamus sa o citesc am dat peste lumanarile de ceara naturala, nu e mare inginerie...daca tot am uleiuri esentiale care le tin degeaba si in toamna imi expira si lumanari de la biserica din ceara naturala vreau sa fac lumanari cu uleiuri repelante...poate e o idee si pentru voi...mai ales pentru afara pe terasa vara :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna. Cautam o solutie impotriva tantarilor, si am gasit articolul tau. Ce vreau sa iti spun: produsul pe care l-ai folosit (Mosimix) contine si doua subtante iritante/alergene (pe langa uleiurile esentiale pe care le-ai enumerat tu): limonene*, linalool. Am gasit o reteta pe elemental, care contien unele din uleiurile enumerate de tine: http://www.elemental.eu/blog/lotiune-impotriva-insectelor.html Pe langa faptul ca iasa mai ieftina decat Mosimix, aceasta chiar are numai elemente naturale, si le gasesti pe toate pe siteul lor. De asemenea am gasit si o reteta de lotiune pt muscaturi: http://www.elemental.eu/blog/gel-calmant-si-regenerator-pentru-eczeme-mancarimi.html . Noi pe aceste le vom incerca in acest an, ca deja au inceput tantarii. Ma gandeam ca poate nu ai decoperit aceste retete... Sper sa te ajute in lupta voastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Limonene si linalool sunt elemente din uleiurile esentiale, nu sunt ingrediente separate. Mai mult ca sigur sunt din uleiul esential de lemongrass.

      Stiu de retetele si ingredientele de la elemental. Lotiunea de protectie solara, de exemplu, mi-o prepar eu. Insa pentru insecte Mosimixul cumparat in 2010 m-a tinut multa vreme, nu am avut nevoie sa-mi prepar atunci. Mai nou imi cumpar de pe iherb solutii pe baza de apa sau alcool (in loc de ulei) pentru a le folosi pe incaltaminte, pe haine si pe draperiile camerelor de hotel :D.

      Uite ce am mai scris in 2013, poate ti se par interesante lumanarile: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2013/05/repelente-sanatoase-solutii-impotriva.html

      Multumesc mult pentru comentariu!

      Ștergere
  15. Multumesc mult, foarte utile informatiile. Mai greu cu uleiurile esentiale de calitate de gasit prin magazine...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...