luni, 9 mai 2011

Biscuiti aproape raw - bombe de sanatate

M-a apucat panica putin. Din cauza maselelor ce i-au iesit in ultimele luni si a caninilor ce il supara acum, Alex mananca iar foarte putin. Legume deloc, foarte rar accepta cartofi facuti pai la cuptor, uscati practic. Oua nu mai vrea de o vreme. De cand a descoperit painea, pot spune ca macar rontaie putin miez intr-o zi. Suplimentul de fier nu reusesc sa i-l dau... Asa ca nu stam tare bine.

Si cand intru in panica imi vin doar idei bune :)). Sambata i-am facut doua retete de "biscuti" aproape raw. Am incercat sa-i fac aproape raw pentru a pastra cat mai multi nutrienti din ingrediente. Si ca sa-i fac asa a trebuit sa aleg o faina ce nu trebuie neaparat sa fie gatita termic, faina de hrisca. Noroc ca si ea e foarte sanatoasa!

Asadar, amestecul aproape raw de biscuiti aperitiv:
- fulgi de ovaz bio (astia nu sunt raw)
- seminte de floarea soarelui crude bio (ideal ar fi fost daca le-as fi hidratat peste noapte, dar cum ideea mi-a venit pe loc, le-am bagat asa)
- tahini raw bio din susan negru
- ulei de canepa presat la rece bio
- pudra de orz verde deshidratat raw bio
- pudra de iarba de grau deshidratata raw bio
- spirulina raw bio
- pudra proteica de canepa raw bio
- foarte putin kelp raw bio (ca si cum as pune sare, pentru ca da aroma marina si e foarte bogat in iod)
- seminte de chia raw bio lasate in putina apa cateva minute
- faina de hrisca bio (foarte putina a luat aluatul, era deja format de prafurile de ierburi :D)
- fulgi de drojdie nutritionala (nutritional yeast) pentru aroma si pentru complexul de vitamine B
- apa plata

Amestecul aproape raw de biscuiti desert:
- fulgi de ovaz bio (nu sunt raw)
- seminte de susan crude bio (ideal ar fi fost sa le fi hidratat peste noapte)
- unt de cocos raw bio
- ulei de floarea soarelui presat la rece bio
- pudra de carob (roscove) raw bio
- smochine deshidratate bio taiate bucati
- un piure din mar&mango (100% mar si mango, fara alte ingrediente) bio de la dm (deci asta nu e raw)
- seminte de chia raw bio lasate in putina apa cateva minute
- faina de hrisca bio
- apa plata

Si pe langa ingredientele care nu sunt raw, faptul ca i-am deshidratat in cuptorul de la aragaz la 60 de grade face sa fie "aproape raw", nu chiar raw. Am si un deshidrator no-name luat de la tesco, dar nu am avut chef pentru asta sa il bag in priza cateva ore. Si asa la cuptor, la 60 de grade, au trebuit sa stea mult biscuitii. Si tot timpul puteam pune mana pe tava si pe ei fara sa ma frig, deci sunt sigura ca au ramas nutrienti in ei.

Alex mancase cu multa pofta niste cartofi dulci uscati pai la cuptor si nu mi-as fi imaginat ca va mai manca si biscuiti. Deja mancase mai mult decat intr-o zi obisnuita. Normal ca eu as vrea sa manance din cei aperitiv pentru ca au mult fier. Dar aveam emotii pentru ca de cate ori i-am dat tahini nu i-a placut. Si aroma de tahini e puternica in ei, mie imi plac la nebunie!!! Au gust de tahini si spirulina, eu i-as manca pe toti! :)) Cei dulci au aroma de mar si mango, normal.

Eiiii dar a mancat puiul meu si mi-a tot cerut biscuiti verzi! Parca imi si imaginam cati nutrienti mananca, puiul drag!

Am mai gasit o reteta foarte faina de biscuiti: http://dezordineacuvintelor.blogspot.com/2011/04/biscuiti-cu-seminte-cereale-si.html


7 comentarii:

  1. Ce de bunatati grozave! Mi se par apetisanti doar citind, imi imaginez aromele si savoarea (oricum mare parte din mancarea dedicata Nataliei sfarseste tot la mine in stomac).
    Am sa fac negresit, deshidrator nu am, asa ca voi incerca cuptorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, da... asa e cu maselutele... nici Rares nu prea manaca in perioada asta.
    De anemie noi am scapat cu tratamentul clasic: picaturi de Ferrum Hausmann, puse in cativa ml. de ceai si administrate cu seringa, timp 6 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu m-am putut abtine :) http://dezordineacuvintelor.blogspot.com/2011/05/biscuiti-almost-raw-inspirati-de-mamica.html

    RăspundețiȘtergere
  4. MoniQ, esti fenomenala! :)) Pai reteta ta e una de sine statatoare, ai avut inspiratie proprie, nu stiu cum ce am contribuit :)). Si chiar suna foarte bine. De fapt poate toate retetele astea ar trebui sa le numim: biscuiti cu tot ce avem in dulap :)). Pentru ca eu cam asa am facut, mai ales in aia verzi, am pus tot ce am avut si am considerat ca l-ar ajuta cu fierul. Mi-am dat seama ca tahini ala nu ar merge in ceva dulce, dar untul de cocos da :)).

    Si multumesc mult mult de onoare, sa fim acolo chiar in titlu! Uau uau uau! :">

    Ca sa nu mai zic ca m-ai facut sa zambesc (ca m-ai amintit) si sa rad in hohote (la modul in care descriai incendiul enzimelor) intr-o seara cand eram chiar suparata si ingrijorata. Multumesc mult! >:D<

    Magda, eu am sperat sa accepte solutia asta de fier pentru ca are gust de apa plata. Daca la ibuprofen face asa scandal, cred ca nici fierul ala nu i-ar placea. Lui i se par gretoase siropurile. In plus, daca as fi reusit sa-i dau, fierul ionic se absoarbe mult mai bine decat fierul sintetic. Cu mancatul, sunt sigura ca vom rade privind inapoi peste cativa ani, cand nu vom mai stii cum sa-i oprim :)). Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu poftesc la cei verzi, mi se pare remarcabil ca i-ai alcatuit dedicati pentru aperitiv, mai ales ca in lumea raw e greu sa potrivesti gustul sarat, cu dulce e mai facil.
    :)) asa e, biscuiti cu de toate, dar asta este farmecul si grozavia lor, sunt completi asa ca puii nostri care ciugulesc putin au in acest fel acces la o gama larga de nutrienti intr-o imbucatura.
    Multumesc pentru inspiratie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, piticii nostri la cat mananca nu ne permitem sa le dam calorii goale, fara nutrienti. Iti spun ca eu calculam in minte cata spirulina am pus in toti, si cata e intr-unul, si deci cat a papat puiul :)).

    Dar mi-am dat seama de ce am ajuns sa ma gandesc la biscuitii astia. Alex nu vrea sa bea altceva in afara de apa. Asa ca nu vrea smoothie-uri, sucuri de fructe, shake-uri sau alte amestecuri. Poate daca ar bea mi-ar fi mai usor sa-i bag acolo tot felul de prafuri :)). Insa el acum e in faza in care nu mai vrea nimic piure sau apos. Totul sa fie cat mai uscat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Natalia a avut o foarte scurta perioada in care a baut smoothie cu spirulina, apoi refuz total. Doar laptele de migdale si susan il mai bea, mai strecor si acolo cate ceva (spirulina nu pentru ca ii schimba si culoarea si gustul). Cat despre piureuri la fel si ea, spune nu de la distanta. Asa ca raman alimentele care pot fi culese cu manuta si la noi.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...