joi, 16 septembrie 2010

11 luni

Da, acum ma uitam uimita la postarea de 10 luni. Nu-mi vine sa cred ca aceasta e postarea dinainte de drumul de Grecia! Chiar a trecut o luna? Incredibil!!! Stiu ca tot timpul ma mir de trecerea lunilor, dar asta m-a uimit cel mai tare!

Pai inseamna ca bilantul pe planul diversificarii e simplu. Timp de doua saptamani, in Grecia, Alex a fost alaptat exclusiv! De cand am revenit am luat-o iar incetuc, exact cum am scris si in raportul de la 10 luni de mai sus, papa fructe milimetric de putin, si legume totusi papa de ordinul linguritelor. Daca ii fac ce-i place, da, deja avem preferinte! Cartoful dulce e mancarea preferata, apoi morcovul (pe care il primeste rar din motive constipante). Ii place sa-i ingros legumele cu cereale, suntem tot la capitolul "cateodata mei" (daca e prea gros piureul de cartof dulce nu-i pun deloc cereale) si foarte rar orez, ca il constipa.

De doua zile ma minunez ca papa si fructe cam o lingurita de-a lui pe zi. Incerc sa masor vizual cat ar fi o lingurita de-a lui in firimituri. Pentru ca nu accepta deloc piureul cu lingurita, nici din fructele intregi nu mananca, doar se joaca. DAR papa daca din fructul intreg mananc eu si ii dau si lui bucatele mici mici mici cu degetul.

Alimente noi in aceasta luna, doar ce am reusit sa-i dau acuma dupa ce am sosit din Grecia: piersici si prune. Am in plan pentru viitor multe legume, radacinoase, quinoa, hrisca, etc.

Apa bea la fel de putin, adica nu bea :D. Se joaca cu ea, face baloane si o scuipa.

Cu kk e tot constipat sau o da in diaree. Azi, dupa 3 zile de prune si pere si de constipatie (deci in astea 3 zile nici un scaun), a avut un scaun normal dimineata si unul diareic mai la amiaza. Din cauza celui diareic care nu a dat semne cand a venit, Alex a ramas foarte iritat acum in toate cutele de la fundulet. Si eu nu stiam de ce se tot intinde la mine in brate spunand mamamamama... saracutul pui, de ar putea el vorbi... Tratam cu crema bio cu zinc.

Dintisori in aceasta luna au aparut doi: numarul 6 si numarul 7. Coltul alb de la numarul 8 e de doua saptamani acolo, dar nu reuseste sa sparga gingia. (Si numarul 5 iesise chiar in ultima zi de luna a zecea, asa ca au fost destul de aglomerati unul dupa altul)

Cel mai important lucru ce s-a intamplat in aceasta luna a fost excursia noastra in Grecia, cu schimbarile aferente. Alex e mult mai cuminte si acasa, nu e asa plangacios, nu mai plange pe masina (cu amendamentul de rigoare, ca fac greseala de a-l scoate din scaun sa-i dau sa suga, altfel se ineaca si isi pierde respiratia de plans...), doarme pe masina (adoarme la san si apoi il pun in scaun), e mult mai iubitor, ne arata semne de afectiune, si cel mai important: SUGE LA SAN oricand si oriunde!

Sunt sigura ca suptul asta l-a schimbat in bine. Ma gandesc de cate ori el plangea sau maraia de obosit sau de stresat sau de speriat, sau de foame si sete... Si acum toate astea se repara cu un supt scurt, doua guri de lapte, si gata, inapoi la joaca!

El 10 luni jumate a supt doar daca il adormeam intai. Asa a ramas de la problemele cu refluxul. Trebuia sa-l adorm ca sa poata manca. Si cum noi il adormim (de pe vremea cand urla toata ziua) scuturat in brate, asa era si alaptat, plimbat si leganat in brate. Asta nu s-a schimbat, cand e de dormit si de supt mult, si acum trebuie sa ma plimb cu el in brate prin camera. Dar pentru supturi scurte, suge oriunde si oricand. Nu mai rabda foame si sete la un drum de Cluj. El inainte papa doar in camera lui. Si problema cea mai comica era ca daca din greseala adormea la Relu sau la mami in brate toata lumea intra in panica, ce ne facem, ca daca isi face somnul dupa aceea nu mai mananca nu stiu cate ore, pana cand reusesc eu iar sa-l adorm. Si daca nu dormea de tot, ca e clar ca nu-mi dormea de atatea ori pe zi, dar ca sa suga eu trebuia sa ma straduiesc sa-l ametesc in asa fel incat sa suga.

Deci de fapt pe langa ca-l plimb in continuare cand e de papat mult si de dormit, acum mai are si zeci de alte supturi pe zi. Si eu ma bucur, da! La 11 luni! :))

Dar faptul ca suge oricand ii trebuie a facut ca in ultimele 3 zile sa ajunga de la 5-6 mese pe zi, la 4 principale (la care suge mult), multe guri mici de lapte pe parcursul zilei, si alea multe de noapte. Si-a prelungit pauzele dintre mese. Pana acum cerea la fix 3 ore. Acum daca il pun la san dupa 3 ore vrea doar o gura de laptic.

Asa ca traiesc clipe minunate (de si uit de diversificare), savurez la maxim ca pot iesi in oras cu el oricand (fara sa ma stresez ba ca e ora lui de masa, ba ca nu cumva sa adoarma in sling in oras, ca apoi acasa nu-mi mai mananca... stresuri care pot parea bizare din afara, dar le traiam din plin), putem merge oricand oriunde cu masina. Probabil acum am ajuns la nivelul la care alte mame sunt la 6 luni cand incep diversificarea... Asta e, nu eu il fortez pe Alex sa suga si sa nu manance, asa ca daca asta e ritmul lui, nu il pot obliga sa manance solide. Stau si savurez si traiesc din plin viata asta minunata de mamica alaptareasa :)).

Am si uitat ca la alte rapoarte incepeam cu greutatea: 10.27 kg (deci plus 230 grame). Pentru un copil aproape exclusiv alaptat, si cu cele 2 saptamani chiar exclusiv, eu cred ca e ok. De fapt, orice ritm ar fi avut, ar fi fost ok, pentru ca toti copiii sunt diferiti.

Am mai vrut sa imi notez aici ca nu drumul de Grecia in sine a facut schimbarea cu alaptatul. Stiu ca prin iulie-august, nu mai tin minte, am avut o zi in care am incercat sa-i dau lui Alex doar stand jos, si deci el treaz. Si se tragea pe umarul meu in sus de parca l-as fi ars. Nu gasesc acum postarea, dar tin minte ca a fost o zi chinuita si pentru mine si pentru Alex, si am renuntat la a-l invata sa suga asa, am continuat sa-l plimb. DAR dupa acea zi, a inceput sa ceara tzitzi in starea aia de somnolenta cand se trezeste! (Da, m-am bucurat si pentru asta, chiar daca asta inseamna ca de atunci eu nu pot lipsi de langa el, sa las pe altcineva de paza, nici cand doarme, ca ma vrea sigur dupa ce se trezeste. )

Si apoi a inceput sa studieze tzitzi si cand era treaz, sa puna degetul, sa puna gura, etc. Dar nu sugea. Apoi a fost drumul de Cluj chiar dinainte de plecarea in Grecia in care am fost fericita ca suge pe masina! Deci lucrurile au evoluat treptat, dar in Grecia a fost evolutia cea mai rapida! Ii multumesc lui Dumnezeu!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...