vineri, 7 februarie 2014

Sleep Training – Dresajul bebelusilor pentru somn: Greseli pe care le fac “expertii” si parintii


De Dr. Darcia Narvaez, articol tradus de aici

O intreaga lume de “experti” si jurnalisti le vorbesc parintilor despre siguranta tehnicii “plansului controlat” (sau “cry-it-out”) pentru a-i face pe bebelusi sa doarma. Sfaturile au multiple premise si concluzii gresite in legatura cu ce e normal si bine pentru bebelusi.

Urmatoarele sunt cateva premise fundamental gresite:

Premisa gresita nr. 1: Faptul ca dormitul toata noaptea la 6 luni este normal si este de asteptat din punct de vedere fiziologic si al dezvoltarii, tragand astfel concluzia ca trezirile nocturne la varsta de 6 luni sunt o problema.

Premisa gresita nr. 2: Notiunea existentei auto-linistirii, si ideea ce o acompaniaza, aceea ca bebelusii nu dorm toata noaptea la 6 luni pentru ca parintii au interferat cu abilitatea bebelusilor de a se auto-linisti, de a se alina singuri.

Premisa gresita nr. 3: Aceea ca dormitul toata noaptea ar trebui sa acompanieze alaptarea, ceea ce contrazice realitatile sociale si biologice ale alaptarii si faptul ca alaptarea dupa 6 luni este un scop acceptat de sanatate publica.


Exista o deconectare incredibila intre majoritatea notiunilor medicale stiintifice despre somnul normal al bebelusilor si sfaturile de somn ce li se dau parintilor.


Ce este normal? Studiu dupa studiu arata ca bebelusii alaptati se trezesc mai des decat bebelusii hraniti cu biberonul (si deci trezirile nocturne sunt dovedite ca fiind normale la bebelusii alaptati).

Unii sustinatori ai alaptarii nu prea prefera sa vorbeasca despre trezirile frecvente, probabil din cauza ca se tem ca mamele vor fi astfel descurajate sa alapteze.

Expertii in somn de obicei prefera sa nu vorbeasca in detaliu despre alaptare pentru ca nu vor sa riste sa fie considerati anti-alaptare. Dar centrul atentiei lor / obsesia lor este aceea ca bebelusii pur si simplu trebuie sa doarma toata noaptea, chiar daca acest fapt este nenatural.

Care este mesajul de baza pe care parintii au nevoie sa-l auda? Acela ca alaptarea este naturala, normala si necesara pentru dezvoltarea optima (mai multe aici). Este genul de hranire pe care bebelusii si mamele au fost creati sa-l experimenteze. Trezirea nocturna in diverse stadii este normala la bebelusii alaptati. Asa ca daca un bebelus alaptat se trezeste, s-ar putea ca parintilor sa nu le convina, dar ar trebui sa inteleaga ca nu inseamna ca ceva e gresit. Parintii pot alege sa se obisnuiasca cu situatia in loc sa incerce s-o repare.

Cum sa faci fata trezirilor nocturne?
  • Fa ca alaptarea de noapte sa fie mai usoara si mai putin deranjanta pentru bebelus. Asta inseamna co-sleeping (aceeasi camera) si/sau bedsharing – dormitul impreuna (inclusiv alte unitati de dormit adaugate la salteaua parintilor).
  • Intelege riscurile adevarate (si limitate) ale co-sleeping-ului.
  • Invata strategii blande pentru a calma bebelusii in general.
  • Invata strategii blande pentru a muta gradual bebelusii mai mari si copiii in directia unor interventii mai putine noaptea si probabil catre mai putine treziri.
  • Scopul general ar trebui sa fie nopti cu care parintii pot trai, nu eliminarea trezirilor cu orice pret. Din experienta noastra, atat cea personala, cat si cea a parintilor cu care am discutat, si din ce am aflat in munca de cercetare, multi parinti nu considera ca o trezire scurta pe noapte este greu de acceptat.  

Metoda plansului controlat nu ar trebui sa fie niciodata prezentata ca fiind optiunea implicita, optiunea cea mai buna, sau singura optiune.  Dar este dificil de spus ca nu ar trebui sa fie niciodata o optiune potrivita pentru unii parinti (bazandu-se pe luarea in considerare a unui numar de factori).

Daca parintii vor sa incerce o metoda de plans controlat, ar trebui sa inteleaga care sunt riscurile:
  • Va fi greu pentru ei.
  • Va fi stresant pentru bebelusul lor, indiferent daca bebelusul continua sa planga sau se opreste din plans.
  • S-ar putea sa nu functioneze sau sa functioneze doar temporar.
  • Parintii ar trebui de asemenea sa obtina instructiuni legate de momentul in care ar trebui sa renunte cand plansul controlat nu functioneaza, si limite externe legate de cat de mult sa isi lase bebelusul sa planga.
Vom discuta mai multe detalii ale acestor puncte in alte postari pe tema dresajului pentru somn (sleep training).


Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:
(pe masura ce le voi traduce, voi inlocui linkurile cu postarile traduse)
Sleep Training – Dresajul bebelusilor pentru somn: Greseli pe care le fac “expertii” si parintii SIDS: Risks and Realities - nu il voi traduce pentru ca e prea lung si nu prezinta interes pentru  parintii romani. Vezi explicatia din nota din postarea de mai jos, "Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?"

Co-Autori
Wendy Middlemiss, University of North Texas
Sarah Ockwell-Smith, babycalming.com
Kathleen Kendall-Tackett
Helen Stevens, Safe Sleep SpaceOBSERVATIE asupra IPOTEZELOR DE BAZA: Cand scriu despre parenting, iau in considerare importanta nisei evoluate de dezvoltare (evolved developmental niche (EDN)) pentru cresterea bebelusilor umani (care a aparut initial in urma cu peste 30 de milioane de ani, odata cu aparitia mamiferelor sociale si a fost usor modificata in grupurile umane, pe baza cercetarilor antropologice).


EDN este baza pe care o folosesc cand determin ce favorizeaza sanatatea umana optima, prosperitatea si moralitatea plina de compasiune. Nisa include cel putin urmatoarele: alaptarea la cerere timp de cativa ani, atingerea aproape constanta, reactia de raspuns la nevoi in asa fel incat copilul mic sa nu fie in suferinta, compania jucausa, existenta mai multor ingrijitori adulti, sprijinul social pozitiv si nasterea naturala.

Toate aceste caracteristici sunt asociate in studiile pe mamifere si pe oameni cu sanatatea. Asadar, devierile de la baza EDN sunt riscante. Comentariile si postarile mele pornesc de la aceste presupuneri de baza.
 


Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...