miercuri, 25 septembrie 2013

Brainstorming pentru digestia lui David



Alex a inceput sa guste cate ceva, o muscatura pe zi aproape in fiecare zi, la 2 ani si 4 luni. De la 6 luni la 2 ani si 4 luni eu treceam prin diverse stari, de la disperare la nervi, la ingrijorare, la incercari de a ma detasa si a avea incredere in el. Cand reuseam intr-un mod ne-AP sa il lamuresc/fortez sa guste ceva in aceasta perioada lunga, plangea toata noaptea de durere de burta. Acum, stiind ca Alex pur si simplu nu a fost pregatit pentru hrana solida inainte de 2 ani si 4 luni, si vazandu-l acum cat de bine mananca si cum isi cunoaste organismul si lipsurile, cum isi stie denumi poftele sanatoase, cum isi da seama de ce are nevoie si cand, cat de frumos mananca singur mancare de oameni mari, ce moment armonios este cel al mesei la el, imi dau seama ca oricat de disperata ar fi situatia, daca ai incredere in copil va fi bine, el stie de ce are nevoie. Eram sigura ca nu ma voi mai stresa nicicum cu David si voi astepta sa fie pregatit.

Imi amintesc zambind cum in concediul de la 9 luni ale lui Alex am sterilizat borcanase cu piureuri de legume. Degeaba. Si cum in concediul de la 1 an si 7 luni, stiind ca nu mananca nimic, am mers doar cu tzitzi si ne-am simtit bine si ne-a fost usor :)). De aceea eram sigura ca voi privi cu detasare orice provocare aparuta in diversificarea lui David.

Si cat mi-ar placea sa existe specialisti pe lumea asta care sa-si faca treaba. Sa nu pierd eu vremea zilnic in cele 60 de minute in total ce le am la calculator, cat doarme David in brate, sa cercetez ba ce e mai bine pentru Alex (de la activitati la invatamant si sanatate), ba ce e mai bine pentru David. Pe langa oboseala si stres, mai e si apasarea responsabilitatii.


Istoric:
  • Pana cand ne-am internat in spital la varsta de o luna, puteam sa iau omega 3 sau ulei de ficat de cod. El nu avea dureri din aceste cauze.

  • A urmat internarea. Pneumonie virala. Dar doamna doctor nu a asteptat rezultatul analizelor, ci i-a dat antibiotic pe langa tratamentul pentru pneumonie. Cand a venit rezultatul a zis “e virala. Stiti si dumneavoastra ce inseamna asta, antibioticul il dam degeaba. Poate totusi ajuta sa previna sa nu luati nimic din spital.” Inteleg faptul ca a aplicat un protocol, mai ales ca era vorba de un nou-nascut cu insuficienta respiratorie, era o urgenta, se putea termina grav. Dar un antibiotic nu e asa inofensiv, poate distruge flora intestinala definitiv, pe viata. Deci nu il dai decat cand sigur e nevoie de el. Si nu il dai preventiv, nu are ce bacterii nocive sa omoare preventiv. Insa “preventiv” le omoara pe cele bune si lasa imunitatea spre zero in fata unui nou atac, mai ales la cei internati in spital. Sa ne bucuram deci ca nu am dat de un rotavirus pe acolo, de exemplu, si noi sa-l intampinam, “preventiv”, cu un intestin gol de bariera de bacterii bune. Sa zicem doar ca intr-un astfel de caz chiar am fi vorbit de o tragedie.

  • De atunci au inceput colicile si plansul. Nu vreau sa-mi amintesc. Sper doar ca David si Alex nu au fost asa afectati psihic cum am fost eu. Ceea ce e imposibil, deci...
  • Si dupa ce au trecut colicile de zi, intre 4 si 8 luni ale lui nu am dormit aproape deloc, deja ma interesam daca se poate muri de oboseala, pentru ca dormeam 2-4 ore din 24. Hai o noapte, hai doua, dar deja dupa 10 saptamani eram la pamant.
  • Am observat in timp ca daca eu consum ceva de peste (omega 3, cod liver oil) urla ca si cum ar fi ars continuu, deci nu se chirceste de gaze, doar urla de durere. Noroc ca luam rar, de obicei uitam, asa ca am putut observa coincidentele. Am descoperit ca exista intoleranta la peste si ca la bebelusii alaptati asa se manifesta orice intoleranta. Asta e sigur mostenita de la antibiotic, pentru ca in prima lui luna am luat fara niciun efect asupra lui aceste suplimente.
  • Am observat ca are sistemul digestiv foarte sensibil. Stiu si eu teoria ca nu are cum sa ajunga din alimentatia mea gaze in burta lui, si ca daca au colici de la ceea ce mancam noi atunci sunt intolerante (cum ar fi la lactate). Dar am facut si eu tot felul de experimente ca sa izolez situatiile si am observat ca daca eu consum orice din familia cruciferelor (vai mama, si ce mancaruri delicioase se pot face cu broccoli si cu conopida...), sau orice din familia leguminoaselor, el are gaze si plange si nu doarme. Da, la 10 luni si jumatate, cand altii deja mananca fara probleme broccoli si fasole verde. Nu e placebo/nocebo pentru ca am mancat mazare fara sa stiu si am descoperit apoi, cand cercetam cauzele durerilor davidesti.
  • Dupa antibiotice a facut multe cure de probiotice. Pana la 6 luni am preferat forma uleioasa a Protectisului, iar acum folosim BioKult, cica the best.
  • De dinainte de 6 luni e pofticios, dar mai ales pe chestiuni nealimentare. De multe ori mi-a refuzat galbenusul, insa pamant, nisip, pietre mananca mereu. Primele mele dileme: ii lipseste ceva mineral si incearca sa compense astfel? Pot sa il ajut cumva, dandu-i argila de exemplu, sau ar fi prea depurativa pentru el? O fi un mod in care incearca organismul sa isi faca imunitatea intestinala? Eu recunosc ca nu mereu reusesc sa fiu mai rapida decat el, si totusi niciodata nu l-a durut burta de la nisipul mancat.
  • Orice mancare am incercat sa-i dau, are niste dureri de burta ingrozitoare, mai ales noaptea. Sa vezi ca se chirceste bebelusul tau urland ore intregi este groaznic. Sa dormi atat de putin te face sa nu mai gandesti bine. In fiecare noapte cand urla de durere imi spun „o sa te mai las sa mananci numai cand in ziua urmatoare poate cineva sa aiba grija de voi, de amandoi, sa pot dormi“. Si apoi vine candva o zi cand mi se pare prea pofticios, plange cand vede mancare, si cedez. Ce mancaruri a incercat? Ordinea e a memoriei, nu a introducerii lor: morcov, cartof dulce, dovlecel, cartof, mere (si crude, si gatite), pere, avocado, banane, pepene galben, lubenita, nectarine, piersici, caise, prune, afine, cirese, galbenus de ou, supa de oase, carne de pui, unt de cocos. Unele din ele le-am incercat si piure, amestecat cu lapte matern, pentru ca m-am temut ca il doare burta de la bucati. Dar marea majoritate i le-am dat lui in mana, sa se joace cu ele si sa decida el cat si cum si ce mananca.
  • Dupa fiecare boaba de solid, sau chiar si cat suc linge de pe o para de exemplu, urmeaza 3 nopti de cosmar. Eu dupa boaba de solid nu mai incerc sa-i dau nimic, sa vad cand se termina. Eu personal am o alimentatie monotona deja, sigur nu schimb nimic ce sa-l deranjeze. Dupa 3 nopti de cosmar, daca mergem tot pe alaptare exclusiva, doarme bine, se trezeste sa suga noaptea, nu stiu de cate ori pentru ca daca nu ma pune sa ma ridic mi-e bine. Dar in cele 3 nopti de cosmar eu mai mult il plimb in timp ce el urla sau geme si se indoaie tot. Nici vorba sa apuc sa inchid ochii, nu apuc nici sa ma intind de cele mai multe ori.
  • Fiecare molecula de mancare solida vine si cu iritatii sangerande la fund. Desi nu e mereu cu diaree, uneori e constipat si tot iritat. In rest, cand e alaptat exclusiv, are o piele de reclama si nu are probleme cu eritemul fesier.
  • Am incercat si ceai de colici, mai ales ca ii place mult apa. Dat din ceasca, desigur.
  • In plus fata de dureri, supa de oase o si vomita. Da, conform GAPS as fi sperat ca supa de oase ma va ajuta sa ii repar peretii intestinali. Insa nu stiu cata ajunge acolo din moment ce dupa ce mananca vreo 5 ml, cu lingurita sau din ceasca, vomita. Am incercat si o supa mai putin grasa si a avut acelasi rezultat. Si el nu mai vomita de cand sta in fund niciodata in afara de aceste momente cand ii dau supa. Deci nu ii suporta ficatul poate.


Nu m-as ingrijora DELOC, avandu-l ca exemplu pe Alex, daca nu ar manca pur si simplu. Dar el cere, e disperat dupa mancare, de o saptamana plange de cate ori vede fructe. Asta imi arata ca simte nevoia, si as vrea cumva sa ii pot da. In plus, am impresia ca vad niste demineralizari pe incisivii superiori, daca e asa inseamna ca ii lipsesc anumiti nutrienti din alimentatie (de care Alex se pare ca nu ducea lipsa). Am vrut sa spun ca nu consuma junk, dar ce poate fi mai gunoi decat pamantul  :D? Eu consum din plin grasimi saturate, dar poate nu le digera el suficient de bine.

El pofteste la fructe doar, cu scandal mare. Crude. Fierte nici nu vrea sa puna buzele pe ele. Insa sunt constienta ca exact fructele sunt mai pacatoase la eritem fesier si dureri de burta.

Deci cele mai importante dileme: e diferit de Alex si simte nevoia de solide la varsta asta? Daca da, cum sa fac oare sa nu il mai doara burta?

Normal ca ma voi duce si la medic daca nu reusesc eu sa fac ceva, dar as fi vrut sa ma scutesc de sfaturi gen “da-i supa si da-i si metoclopramid sa n-o vomite”, sau “da-i sa manance si da-i debridat de 3 ori pe zi sa nu-l doara burta”. Nu inventez, nu exagerez, am vazut nou-nascuti care au primit recomandare de Debridat preventiv, sa nu aiba colici. Nu, nu vreau sa tratez simptomele si sa-l imbolnavesc cu medicamente cand el acum e totusi perfect sanatos, vesel, grasut si plin de energie, urca 3 etaje de-a busilea in mai putin de doua minute, razand in hohote. Solutia mea de moment este sa nu-l las sa vada mancare. Alaptat exclusiv si nepofticios este perfect. 

Stiu ca exista copii de 6 luni care nu au dureri de burta cand beau Cola, dar va rog sa nu va determine asta sa trageti concluzia ca lui David nu-i e bine pentru ca nu bea Cola (sau pentru ca nu mananca orice altceva). Hai sa consideram ca toti copiii sunt diferiti. Si fie ca e vina mea (maica-mea mi-a zis ca a vazut ceva stire in care se spunea ca femeile ce consuma lactate multe in sarcina au copii cu probleme intestinale), sau asa suntem noi in familie genetic mai putin sanatosi (poate de la antibioticele luate in copilarie cu o frecventa infricosatoare), hai totusi sa consideram ca nu are cum sa-i fie mai bine cu Cola sau ce junk ati mai fi vrut sa-mi sugerati, carcotind ca al meu are probleme pentru ca are o oferta prea naturala. Sunt sigura ca daca renuntati la Cola/sau alt junk veti observa ca nu capata copilul vostru crampe abdominale, deci nu acela e remediul, ok? :)


marți, 24 septembrie 2013

iHerb



Noua mea pasiune :D. Nu si a lui Relu, din greseala am introdus datele de pe cardul lui prima data si acum tot ii mai fac cate o “surpriza” :D.

Gasesc pe site-ul iHerb aproape tot ce mi-as dori in materie de remedii naturale, suplimente nutritive, alimente-superfoods si chiar si produse cosmetice sau detergenti. La un pret cam 50-75% din pretul la care se vand ele pe internet la noi in tara. In farmaciile sau magazinele naturiste ale noastre sunt mult mai scumpe decat pe internet, deci nu se poate supara sotul meu pana la urma pentru ca fac o economie substantiala! :)

Transportul din SUA credeti ca e scump? Va inselati. E 4 dolari! (Atentie, trebuie sa alegeti aceasta optiune, pentru ca exista si optiuni mai scumpe, probabil mai rapide) Asta daca ma limitez in acea comanda la 1.8 kg si la o anumita suma pe care n-o stiu pentru ca nu am reusit s-o depasesc. La greutate sunt atenta mereu. Adica desi am gasit un unt de cocos foaaaarte ieftin si de calitate exceptionala, nu am putut sa iau 5 kilograme sa le transport cu 4 dolari in Romania :D.

Coletul nu trece prin vama, deci nu exista complicatii, vine la posta normala in vreo 2-3 saptamani de la plasarea comenzii.

Ce-mi mai place la ei?

  • Cat de usor gasesc pe site orice, cat de bine e organizat.
  • Cat de usor se face comanda.
  • Existenta reducerilor substantiale de la pretul oricum mai mic decat la noi (in categoria de sus Specials)
  • Existenta listei produselor preferate sau pe care vreau sa mi le iau candva, sa nu le tot caut mereu, se numeste Wish List.
  • Faptul ca daca pot sa dau un click doar ca sa le spun sa ma anunte cand un produs revine in stoc.
  • Faptul ca la orice comanda poti alege un produs gratuit din categoria Freebies. O data mi-am ales o carte, o data o cutie cu enzime digestive. O data un pen pentru iphone (ca sa pot tasta iarna fara sa-mi dau manusile jos :D, dar cred ca e util si pentru femeile cu unghii lungi). O data un termos –cana de baut din inox. Si de nenumarate ori balsamuri de buze 100% organice!
  • Faptul ca, in plus, la orice comanda iti mai dau si ei un cadou. Un plic de ceai, o mostra de crema, un pix, o bucata de material de sters monitorul, un pen pentru iphone, etc.
  • Musai sa mai scriu o data: preturile mici :D
  • Faptul ca daca am comandat niste probiotice care in general se pastreaza la frigider (renumitele Jarro-Dophilus care la noi in tara sunt nule pentru ca nici importatorul, nici farmaciile nu le pastreaza la frigider cum scrie pe eticheta), am fost anuntata de lucrul acesta si au scris pe cutie "urgent", pentru a nu stagna undeva. Eu m-am bazat pe faptul ca e iarna si camioanele sau vapoarele nu sunt incalzite :).



Ce v-as putea recomanda de pe iHerb?

  • Probiotice pentru adulti sau pentru copii. Din pacate nu se gasesc chiar cele mai bune, BioKult, dar sunt destule bune. Cand cautati probiotice, in stanga va apare posibilitatea de a alege unele stabilizate (care nu se deterioreaza la temperatura camerei) si altele nestabilizate (care trebuie tinute la frigider).
  • Enzime digestive vegetariene.
  • Extract de fructe de soc (elderberry), pentru imunitate. Este si fara alcool, pentru copii.
  • System Well de la Nature’s Way pentru imunitate, la un pret foarte bun fata de Romania.
  • First Defense de la Childlife pentru imunitate, iar mai ieftin decat la noi.
  • Vitamina D3 de la Now.
  • Zinc, Seleniu, Methylcobalamin-B12 de la Now.
  • Gheara matei de la Now sau de la Nature’s Way, pentru imunitate (interzisa in sarcina, atentie).
  • Immune Renew si Allibiotic CF de la Now, pentru imunitate sau raceli.
  • Echinaceea & Goldenseal extract glicerinic (deci fara alcool) de la Now.
  • Daca sunteti amatori de homeopate pluraliste, gasiti toate produsele Boiron (Camilia pentru dinti, Cocyntal pentru colici, etc.) si Hyland’s (o multime de blenduri pentru diverse raceli sau renumitele tablete pentru dinti). De ce ati plati dublul valorii lor luandu-le de pe okazii? Mai adaug faptul ca pretul curierului in Romania e mai mare decat transportul lor din SUA.
  • Vitamina C pentru copii de la Hyland’s.
  • Vitamina D cu K2 (pentru dinti) de la Thorne Reasearch.
  • Fulgi de magneziu pentru a face ulei de magneziu.
  • Produse naturale de aparare impotriva insectelor.
  • Saruri Epsom despre care citesc peste tot si nu le-am gasit la noi.
  • Miere Manuka mai ieftina decat la noi.
  • Inlocuitori ai zaharului: stevia, zahar de cocos, rapadura, etc.
  • Unt de cocos de la Now sau de la Nutiva.
  • Renumitul supliment Floradix pentru fier.
  • Alive, de la Nature’s Way, ca multivitamina din hrana naturala, nu din chimicale. Azi am vazut ca au inceput sa-i faca reclama la tv, nu de asta am scris-o, eu o folosesc sporadic din 2008 incoace.
  • Uleiuri esentiale ce nu le-am gasit la noi: cuisoare sau lamaie.  
  • Jucarii de material/teether/lovey din bumbac organic.
  • Cosmetice organice de la Badger (inclusiv renumitele balsamuri pentru protectie solara, sau balsamul de dat pe piept la raceala)
  • Balsamuri de buze 100% organice de la Sierra Bees, cu 0.85 dolari! Asta daca nu le alegeti ca produs gratuit.
  • Cosmetice naturale, unele si organice (atentie la ingrediente, am vazut si cu parabeni, dar am vazut si rujuri sau deodorante stick sanatoase).



Cod pentru reduceri iHerb

Am si un cod pentru voi pe care l-am primit pentru a-l da mai departe. Daca il folositi la prima comanda, beneficiati de o reducere de 10 dolari (!) din totalul comenzii. Codul este: BPZ215.



Update 20 august 2014:


Din moment ce pe Facebook am mai abordat de vreo 3 ori chestiunea IHerb, va trebui sa notez aici ce a fost mai important in discutii, pentru ca multa lume imi cere linkurile la discutiile de pe Facebook si le cam pierd :D.


Pe Facebook povestim despre iHerb in doua situatii:

- cand iHerb anunta transport gratuit (da, chiar si catre Romania) si eu ma gandesc sa-mi anunt prietenii. Mai ales pentru cei la prima comanda, daca introduc codul pentru reduceri si au si 10 dolari reducere mi se pare extraordinar.
- cand iHerb da la 1 dolar niste produse foarte bune. Pentru ca acum nu mai exista categoria Freebies, nu mai da nimic gratis, dar la Specials si la Trials gasiti multe produse bune si ieftine. Puteti sa "traiti" doar din aceste sectiuni, daca vreti. Unde mai gasiti altundeva cu doi dolari 30 de pilule de ulei de somon de calitate? Chiar si pilulele de slabit cu green coffee sunt ieftine, imi vine sa iau doar de asta, chiar daca nu sunt de acord cu pilulele de slabit :))).

Exemple de produse ieftine:
- un sampon bio la 1 dolar Aubrey Organics  (mi-am luat si din celalalt model)
- sau balsam bio cu 1 dolar Aubrey Organics (mi-am luat si din celalalt model)
- crema de pus pe lovituri si vanatai. Nu e numai cu arnica, ci si cu miere de Manuka! Si e si bio!
- sapun de catina
- sapun cu unt de Shea
- sapun cu unt de Shea si lemon verbea  (eu mi le-am tot pus in cos astea la un dolar nu numai pentru ca sunt ieftine si naturale, dar si ca sa ajung la 1.8 kg, altfel nu ma simt eu bine daca nu profit din plin de greutatea pana la care transportul este de 4 dolari sau uneori gratuit :)) )
- sapun cu unt de Shea si lavanda
- sapun de Shea cu ceai verde
- spirulina (nu stiu cum e in general firma asta, am luat atunci doar pentru ca era de test, la 1 dolar cutia)
- am doua termosuri din inox de la ei, cu capac special de baut, in stilul capacelor paharelor de cafea la pachet
- am prins o data pasta de dinti Himalaya gratis, nu stiu inca cum e, erau altele la rand inainte :D. Important pentru mine a fost ca nu are fluor.
- am comandat gratuit o lupa cu lumina (led). N-am avut-o la indemana la evenimentul cu capusa lui David, mi-ar fi prins bine
- am prins la un dolar indulcitorul cu stevia de la Now. (sper ca stiti ca stevia praf alb din alimentarele noastre e o prostie. Ok sunt doar praful verde sau extractele glicerinice sau in alcool)
- m-am umplut de balsamuri de buze BIO luate cu 0 dolari la fiecare comanda. Acum vad ca sunt 0.5$. Mai ieftin si mai sanatos decat orice labello sau balsam de buze Nivea.



Ce mi-am mai luat de la iHerb de cand am scris postarea de mai sus?

- vitamina C de la Hyland's este rar in stoc, asa ca atunci cand a aparut mi-am luat vreo 8 cutii :)). Este mica, nu ma tem ca ar inghiti-o David si este singura pe care piticii o iau. Cea picaturi din farmaciile romanesti nu o suporta. Ma tenteaza acum, ca e la un pret special, cea naturala din Camu Camu si acerola de la Madre Labs.
- spray anti-insecte si anticapuse. Eu am si Organic Mosimix pe baza de ulei (pe iHerb este de la Badger pe baza de ulei) dar am vrut si unul pe baza de apa si/sau alcool pentru a spraya incaltamintea, perdelele de la hotel, patura de picnic, nisipul din jurul lui de pe plaja, etc. A, am uitat sa scriu pe blog ca in primavara pe David l-a muscat o capusa? :((
Mai sunt spray-uri bune impotriva tantarilor sau a altor insecte daca nu vreti sa va faceti singuri solutia: All Terrain, Lafe's, Buzz Away si Buzz Away Extreme.
- vitamina D de la Now lichida
- la un moment dat am gasit una si mai ieftina si totusi naturala
- iar pentru adulti am prins ieftina de tot una de 10.000 UI!
- mami nu suporta cremele de fata pe baza de unt/ulei, asa ca i-am luat o crema de protectie solara de la Aubrey Organics
- Alex a avut dureri de urechi la ultima raceala. M-am stresat mult sa gasesc retete de ulei cu usturoi si cand am mers in concediu mi-am dat seama ca daca i se intampla nu voi avea unde sa pregatesc uleiul, asa ca i-am cumparat unul de la Gaia Herbs.
- in loc de faimosul Debridat pe care si-l duce toata lumea in concediu am gasit un produs bun pentru digestie, impotriva greturilor, a raului de masina si a durerilor de burta. De la Herbs For Kids.
- tot pentru mami, care are tenul uscat si sensibil, am ales o crema hidratanta cu catina ce o gasisem la reducere. Si acum ii voi lua o crema ce de obicei e la 30 de dolari, acum redusa la 4.68.
- uleiul de cocos de la Now il iau aproape la fiecare comanda. Si asa la pret intreg mi se pare ieftin, d-apoi ca mi-am luat vreo 6 sub 9 dolari!
- copiilor le place mult vitamina C in forma de animale. Dar li se pare ca ii pisca un pic de limba zincul de la aceeasi firma. Desi as fi vrut, stiu ca zincul e foarte important pentru imunitate. Motiv pentru care si eu beau zinc la primele semne de raceala.
- m-am bucurat sa aflu ca untul de cacao de la Now, cel din sectiunea de cosmetice are de fapt calitate alimentara. Noi facem ciocolata cam de doua ori pe an si untul de cacao bio din tara era cam scump.
- pila nu-mi mai era buna. Decat sa ma stresez sa caut in oras cu doi copii dupa mine (mai ales ca uitam atunci cand ajungeam la cumparaturi), mi-a fost mai simplu sa pun comanda atunci cand mi-am amintit, chiar daca stiam ca va ajunge numai peste vreo 3 saptamani. Pretul e mai mic pe iherb chiar daca e vorba de set de manichiura, nu numai de pila.
- cel mai ieftin ulei de tea tree pe care l-am gasit in lumea asta :)). Eu il folosesc la spalarea scutecelor atunci cand e nevoie de dezinfectare, sau in raceli sau chiar si pentru spalarea peretilor cu mucegai cand a fost nevoie.
- mi-am cumparat produsul acesta de tiroida de la Now din cauza ca tot uit sa iau ashwaghanda si kelp prafuri, insa inca nu am avut curaj sa-l beau, ma enerveaza ca are iod.
- in farmacii vitamina C de 1000 nu prea gasesti sub 60 ron. Asa ca atunci cand am gasit la 6.5 dolari pe iHerb am luat mai multe :)). In primul rand imi displac cele de supt de la noi din cauza catitatii mici de vitamina C continuta, ar trebui sa iau vreo 20 pe zi probabil, iar in al doilea rand imi displace lista lor de ingrediente, nu are cum sa te ajute in raceala daca are zahar.
- amestecul acesta de uleiuri esentiale pentru desele perioade cand sunt raciti. Il pun pe o batista sau in apa cu care spal pe jos. Ma simt bine facand asta de cand am citit ca uleiurile esentiale nu au rol doar sa ne desfunde nasurile sau nu actioneaza doar pe piele, ci chiar purifica si aerul din camere, il dezinfecteaza.
- seminte de Chia mai ieftine decat in tara am luat de la Nutiva sau si mai ieftine de la Ruth's Hemp 
- cel mai bun raport calitate/pret la mierea de Manuka
- cand am avut impresia ca Alex si apoi David au un inceput de carie am comandat repede vitamina D cu K2, stiind ca sunt cazuri chiar de vindecare a cariilor cu vitamina A, D si K2.
- pentru repararea digestiei lui David aveam nevoie si de zinc. Am luat unul natural.
- pentru mineralizare pentru amandoi am cumparat, la sugestia cuiva la postarea mea despre digestie, trace minerals, minerale reale derivate din plante, in apa, nu in tot felul de siropuri. Inca nu l-am folosit, am asteptat sa folosim intai tot zincul si nu s-a terminat.
- am prins o data pentru mine o oferta buna la vitamina B12 methylcobalamin. Stiti ca cyanocobalamin, ce se gaseste in Romania in marile branduri de pilule e un fel de junk al vitaminelor B12 :))
- eu nu folosesc niciun deodorant, insa in incercarile mele de a-mi face sotul mai sanatos, i-am cumparat acest deodorant natural.
- cel mai apreciat balsam Badger, cel pentru raceli si pentru desfundarea nasului
- de fapt ma bucura enorm ca toate produsele Badger se gasesc pe iHerb, mamei mele i-am luat anul trecut o crema de soare de la ei.
- mi-am dat seama ca nu am mai mancat nuci de Brazilia de ani de zile, asa ca mi-am comandat Seleniu pentru tiroida mea.
- uleiurile esentiale Now sunt mai ieftine decat multe din tara. Imi lipsea unul de lamaie. Si mi-am luat de cuisoare pentru a amesteca cu unt de cocos pentru un remediu natural si sigur impotriva durerilor cauzate de eruptiile dentare.
- multi avem lipsa de magneziu si devenim stresati sau suferim de alte probleme. Cea mai naturala si sigura metoda de a lua magneziu este de a pune pe piele ulei de magneziu. Sunt de vanzare pe iHerb si uleiuri de magneziu. Dar puteti si mai ieftin sa va faceti singuri din fulgi de magneziu, care va ajung mult timp.

Mie un pic imi pare rau ca mi-am luat Motherlove de la noi, mi-a trebuit mereu urgent, insa nu numai ca produsele sunt mai ieftine pe iHerb, dar sunt si mai multe feluri, inclusiv blendul cu Goat's Rue, care se spune ca e foarte bun in cresterea lactatiei SI a tesutului glandular ce produce lapte! (Edit din nou: goat's rue nu se vinde in Europa nici măcar de pe iherb).

duminică, 22 septembrie 2013

Tot din concediu: Litoralul romanesc - Mamaia



Hai sa-mi dau cu parerea, desi am stat mai putin de 24 de ore, dar cum nu am mai fost din 2005 am fost atenta la detalii :D.

Parerea mea este despre Mamaia, sunt sigura deci ca toti imi veti spune ca e normal in Mamaia sa fie ingrozitor, de ce nu am ales o locatie mai izolata. Asta e, Relu a vrut sa-l duca pe Alex cu telegondola.

A fost ingrozitor, nu as recomanda Mamaia nimanui din cauza lumii. Aveam impresia ca sunt la o “sarbatoare a orasului” continua, sa facem 50 de metri ne lua o jumatate de ora prin inghesuiala si galagie.

Hotelul cica modern (really, chiar asa se numeste, Hotel Modern si spune ca e de 4 stele, of) dar era vai si amar :(. Am ramas masca atunci cand femeile de la receptie se codeau daca sa ne dea sau nu camera cu pat dublu (cum rezervasem prin booking.com!). Se prefaceau ca se uita pe o foaie daca mai sunt libere astfel de camere, dupa ce initial ne dadusera o camera cu doua paturi separate. Tot isi aruncau priviri cu subinteles... Ne-am prins tarziu ca asteptau ceva! Suntem total dezobisnuiti ca la mare trebuie sa mergi cu bani in plus pentru femeile de la receptie sau pentru femeile de serviciu ca sa nu fure. Sau cel putin cu o tuica, o cafea, ceva. Of...

Baia mirosea a urina statuta, a wc public, ma tot gandeam unde or fi urinat altii inaintea mea de femeile nu au reusit sa curete. Poate in covoras, poate pe bec, poate pe perdeaua de la dus? In spatele chiuvetei? Unde? Si de ce nu au curatat si dezinfectat tot?

In camera mirosea a spray din acela super mirositor, mi s-a facut rau. Asternuturile miroseau a ceva dezinfectant atat de puternic incat m-am bucurat ca am in masina doua cearsafuri curate (le dusesem in Bulgaria unul pentru plaja dar nu a avut sens, si unul pentru patul lui David pentru ca el are pielea sensibila, dar nu a fost nevoie sa-l folosim).

N-are rost sa incerc sa ma gandesc la detalii minore, faptul ca aerul conditionat batea direct pe pat sau ca usa de la balconul minuscul nu se putea deschide in foarfeca. Sau ca micul dejun bufet suedez era jalnic...

Plaja din dreptul hotelului e foarte mica, nu e caracteristica statiunii :). Dar apa e ok, culmea. In 2005, cand am mers ultima data la mare, tot in Mamaia, dar si in 2004 in Venus, apa era ingrozitor de murdara si nu iti venea sa faci baie. Gunoaie plutind prin apa, dar si excremente. Si serios ca nu iti vine sa inoti asa cu gura aproape de apa cand zilnic dai peste caca de om. Ei bine acum am fost surprinsa placut. Apa curata, fara gunoaie, fara caca. Nu era inghesuiala. Erau alge multe, te impiedicai in ele pana ajungeai la adancime mai mare. Dar pe mine nu ma deranjeaza algele. De cate ori poate ne vine sa mergem la spa sau sa facem acasa o baie cu alge, cu saruri de mare? De ce sa nu ne bucuram de algele din apa? Contin multe minerale pe care le absorbim prin piele. Ma nedumereste totusi ca doar la marea noastra sunt animalute din acelea mici ca niste urechelnite, care musca rau de tot. Nicaieri nu le-am mai intalnit. A, si apa era mult mai calda decat in Obzor, desi era mai la nord.

Inca un punct negativ sunt barbatii romani. In 2005 am fost la o conferinta de matematica in Israel, chiar pe malul Marii Galilee, in Tiberias. Si am constatat si in Tel-Aviv, si in Haifa, si in Tiberias, ca barbatii israelieni sunt incredibil de simtiti si politicosi, toti se uita in ochii femeilor cu care discuta. Nu am vazut un barbat care sa se intoarca pentru a se holba la o femeie, nici vorba de comentarii santieristice, sau Doamne fereste incercari de atingeri ale femeilor in mijloacele de transport. Si in trenul Tel-Aviv – Haifa erau si militari cu mitraliere, nici vorba sa se uite dupa vreo fata tanara. Am simtit acolo un respect incredibil al barbatilor pentru femei, si aveau si ce sa respecte, pentru ca toate femeile pe care le-am vazut, de la fetite pana la bunici, erau niste doamne adevarate. E un cerc “vicios” (fara vicii de fapt :D), o astfel de doamna merita respectata, o astfel de doamna isi creste baiatul sa respecte femeile si o femeie se simte si se comporta ca o doamna daca e respectata. Ah, si sotii erau si tati minunati, peste tot aveau grija de copii, ei schimbau scutecele, ei se ocupau de copii pentru ca femeile sa se relaxeze... Am mai scris aici despre Israel. Asa... revin la Mamaia noastra. In calatoriile noastre in afara Romaniei dau mai des de oameni normali, care isi vad de treburi si care respecta lumea din jur. Eram total dezobisnuita sa se uite barbatii dupa mine. Sunt sigura ca dobitocii au impresia ca asa femeile cad pe spate de incantate ca sunt bagate in seama. Nu, aratati penibil, ca un Bud Bundy in calduri. Jenant. Scarbos. Sa vad ca ies din apa si 3 se uita dupa mine in timp ce isi pazesc plozii la nisip... mi s-a intors stomacul pe dos. Nu, romanilor, nu asa agati o femeie, damn it.

Dar n-am vazut parinti care sa-si cafteasca pruncii. Nici la masa, nici pe plaja, nici noaptea prin super-aglomeratia Mamaiei. Mda, e total lipsit de sens, din moment ce in strainatate intalnesc majoritar romani care isi bat copiii. Ar trebui sa fac un studiu de piata, sa vad de ce romanii violenti merg in afara tarii in concedii.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...