luni, 18 martie 2013

Patrick Holford, Nutritie optima pentru copilul tau – campania vALLuntar




Intrerup lunga tacere de pe blog cu niste recenzii la cel putin doua carti (sper sa reusesc la mai mult de doua) in campania vALLuntar. Voi aprecia fiecare comentariu, cu primele 15 comentarii plantam un copac, apoi cu fiecare 20 de comentarii alti copaci. S-ar putea ca din lipsa de timp sa va raspund la comentarii peste ceva vreme, dupa ce scriu si urmatoarea recenzie.

 [poza de pe www.all.ro]

Asa cum mi-am dorit sa gasesc cartea de parenting ideala in limba romana, de recomandat noilor parinti care au nevoie de confirmari ale instinctului, asa mi-am dorit si sa gasesc o carte de nutritie buna in limba romana, mai ales pentru copii. Pentru ca si la capitolul de hranire a copilului exista multe directii si parintii nu stiu care e mai sanatoasa. Cartea lui Patrick Holford, Nutritie optima pentru copilul tau, nu este chiar ce as fi sperat, insa nu m-am asteptat sa fie totusi atat de plina de informatii.

De ce nu este ce am sperat?

  • Pentru ca de multe ori el ia in calcul pentru sanatate incarcatura glicemica. Aceasta se pare ca influenteaza comportamentul, inteligenta, sanatatea  noastra si a copiilor. Dar asa cum nu am inteles niciodata cum adeptii Montignac considera ca e mai ok o inghetata cu aspartam decat un cartof, la fel am gasit si aici tabele cu alimente in functie de incarcatura lor glicemica in care o prajitura e mai ok decat fructele uscate sau bananele. E putin confuza oricum si traducerea pentru ca nu inteleg cand se vorbeste de „prajitura cu mere si migdale” sau „baton de ciocolata” despre ce reteta e vorba. Cum se poate ca un compot de fructe la conserva sau o marmelada, un gem, sa fie mai ok pentru sanatate decat papaya proaspata, decat merele uscate, decat bananele , smochinele, stafidele.

  • Pentru ca se vorbeste despre renuntarea la zahar, dar apoi cand se aminteste ciocolata ca tratatie ocazionala la copil, „nu ii oferiti unui copil care de abia incepe sa mearga mai mult de o tableta sau doua o singura data”. Nu stiu ce sa zic, Alex a facut primii pasi la 1 an; si pana acum, la 3 ani si jumatate, singurul zahar ce i-a intrat in sistem a fost cel din bilutele homeopate si din siropul medicament primit la bronsita din decembrie, cand membrii familiei mele ramasi acasa au decis ca il trateaza alopat. Deci chiar cred ca se poate „rasfata” copilul si fara bucatele de ciocolata. Daca i se dau o data, cum va fi refuzat de cate ori isi doreste? Inteleg ca majoritatea parintilor le ofera copiilor dulciuri, dar intr-o carte de nutritie optima pentru copil nu cred ca isi avea locul. Pentru ca un parinte care e decis sa asculte de specialist va crede astfel ca zaharul nu e asa grav. Pentru ca daca specialistul „recomanda” in cartea de nutritie optima asa mult dulce, parintele e tentat sa ii dea copilului si mai mult, ca doar si o alimentatie „aproape optima” poate fi destul de sanatoasa.

  • Pentru ca numeste grasimile saturate „grasimi rele”. Afirma totusi ca in ultima vreme s-a ajuns la concluzia ca sunt sanatoase, dar in toata cartea cand vorbeste despre grasimi sanatoase se refera la omega 3 si omega 6. O singura data aminteste despre raportul optim dintre ele, in rest ai fi tentat sa crezi ca aportul mare de omega 6 nu e o problema, desi noi stim ca e.

  • Pentru ca atunci cand vorbeste despre antinutrimente nu aminteste de acidul fitic si de fapt in toata cartea cerealele integrale, nucile si semintele sunt considerate minunate, fara sa se puna problema anihilarii acidului fitic din ele.

  • Pentru ca recomanda la final suplimentele nutritive medicamentoase, adica sintetice. In afara de problemele concrete de sanatate care pot fi redresate prin suplimentare sintetica atunci cand suplimentarea naturala nu e posibila, nu consider ca un supliment de vitamine si minerale regulat este sanatos pentru copii.

  • Pentru ca multe traduceri nu-mi plac. Cum ar fi „intarcare” pentru notiunea de diversificare, ceea ce mi se pare periculos pentru romanul dornic de intarcare precoce. Holford se refera la diversificare cand spune ca trebuie sa inceapa la 6 luni, nu intarcarea de san. In engleza e drept ca se foloseste "weaning" pentru ambele intelesuri, de unde si deruta traducatorului probabil. Mai apare „reflexul de incredere al limbii”  pentru modul in care bebelusii refuza solidele scuipand afara. In romana am intalnit totusi acest reflex cu numele de reflex de impingere, de expulzare, de protruzie,  etc.  Traducatorul o fi crezut ca „thrust” e o greseala de tipar si trebuia sa fie „trust”. Ei bine nu, era thrust. (Totusi cu ocazia asta am cautat si eu in DEX si am aflat ca se spune nutriment, nu nutrient cum credeam eu, si deci vorbim de anti-nutrimente, nu de anti-nutrienti, cum imi traduceam eu.)

Asadar nu o pot recomanda parintilor super preocupati de nutritia sanatoasa a copilului lor, hai sa-i numesc parinti WAP (Weston A Price). Singurul lucru pe placul lor din carte poate fi faptul ca si Holford considera fructoza din fructe periculoasa pentru sanatate. O cam pune pe acelasi nivel cu zaharul dupa parerea mea. Si nu cred ca merita :D, adica un fruct integral vine cu mult mai multe decat fructoza sau incarcatura glicemica. Cu multe aspecte WAP nu sunt nici eu de acord, dar in atatea aspecte le dau dreptate, de la necesitatea de a fermenta cerealele pentru a fi consumate pana la nevoia de grasimi saturate si de vitamine liposolubile.

DAR culmea e ca desi nu e total pe placul meu, cartea e atat de complexa incat mi se pare utila in orice biblioteca. Holford totusi mi se pare altfel decat alti nutritionisti pentru copii. Sa nu uit ca el este britanic si in Marea Britanie din cate am vazut eu alimentatia copiilor e jalnica. Tin minte emisiunile luI Jamie Oliver in care voia sa implementeze o alimentatie sanatoasa in scoli. Copiii nu stiau ce sunt acelea legume, in afara de cartofi prajiti nu mancau alte legume sau fructe. Bucataresele de la cantine plangeau cand Jamie incerca sa le invete sa gateasca, pentru ca ele de ani de zile stiau doar sa bage la microunde semipreparatele, si la serviciu si acasa. Bucataresele, da? Asadar intr-un astfel de mediu cartea lui Holford e foarte buna. Daca va gandeati ca puteti creste un copil si cu junk, Patrick Holford va explica de ce nu e bine. Multi parinti nu stiu de ce nu e bine. Se gandesc doar la obezitate si daca in familie genele sunt bune din punctul acesta de vedere si copilul nu devine obez nu considera ca dintr-o alimentatie nesanatoasa pot sa apara si alte efecte negative. Holford e bun aici, pentru ca explica influenta alimentatiei asupra comportamentului copiilor (copii nervosi, agitati, care nu pot invata, care nu reusesc nici sa invete sa citeasca) si asupra altor aspecte ale sanatatii, pe langa obezitate. De exemplu influenta alimentatiei in astm sau alergii. Totusi are in spate un institut de cercetare de nutritie pentru creier, pentru inteligenta. Asa ca oricat nu as fi de acord cu el, are dovezi pentru afirmatiile sale. Foarte mult se axeaza in explicatii pe dezvoltarea inteligentei prin alimentatie. Probabil pentru ca a „vindecat” prin schimbarea meniului multe astfel de probleme la copii, din zona inteligentei. Copii care in cateva saptamani reusesc sa isi imbunatateasca performantele simtitor. Si nu vorbim (numai) de copii normali care incep sa faca performanta, ci si de copii ce nu reuseau sa citeasca sau sa vorbeasca la varste scolare si care dupa cateva saptamani de alimentatie sanatoasa ii ajungeau din urma pe cei de varsta lor.

Holford mi se pare un curajos cand povesteste despre autism si despre Wakefield, sau despre solutiile nemedicamentoase pentru ADHD. Sau cand afirma ca diversificarea trebuie sa inceapa dupa 6 luni, si nu cu cereale.

Cartea e atat de plina de informatie incat intr-o saptamana nu am reusit s-o parcurg pe toata. Fiecare pagina e informativa, nu are „calorii goale” de umplutura in text. Nu se repeta informatia. Nu plictiseste. Chiar si eu am aflat multe notiuni noi (stiu ca par a ma exprima cu superioritate, dar nu sunt obisnuita sa aflu lucruri noi intr-o carte de nutritie). Nu imi dau seama daca pentru un parinte normal care nu citeste cat mine nu cumva cartea poate parea greoaie cand explica de exemplu rolul aminoacizilor :D. Dar poate tocmai de aceea decat sa gasim notiunile acestea in sute de pagini google in limba engleza, mai bine le avem toate intr-un loc intr-o carte in biblioteca. Asadar din carte puteti afla multe despre carbohidrati, despre grasimi (aici, la aceste doua subcapitole v-am spus ca nu sunt de acord cu el), despre proteine, vitamine, metale grele, E-uri (loc unde mi se pare putin prea bland cu aceste substante, dar e un mare noroc pentru parintii romani care le dau copiilor orice de mancare sa vada totusi care sunt efectele chiar si pe termen scurt ale acestor substante). De ce consider eu ca trebuia spus mai multe la capitolul E-uri? Pentru ca zaharina si indulcitorii artificiali afecteaza usor si repede creierul, nu provoaca numai cancer, ci si Alzheimer. Pentru ca monoglutamatul de sodiu distruge la randul lui neuroni, efectele lui nu sunt doar de moment. Autorul mai abordeaza pe larg hrana pentru inteligenta, nutritia impotriva obezitatii, impotriva alergiilor si a multor boli, hrana propice pentru o piele sanatoasa, pentru corectarea tulburarilor alimentare sau pentru tratarea problemelor de somn, pentru imbunatatirea starii de spirit si a comportamentului. Si da si tactici pentru parintii care deja au apucat-o pe un drum gresit, cum sa redreseze usor situatia, cum sa ii faca pe copii sa manance mai sanatos, cum sa se descurce la cumparaturi cu ei sau in alte situatii din viata de zi cu zi in care ar fi tentati sa manance junk food.

Asadar este o carte pe care o recomand cu mentiunea ca trebuie ca unele informatii sa le filtrati totusi putin, avand mereu in vedere ca hrana reala, intreaga, naturala, e oricand mai sanatoasa decat orice varianta industriala asa-zis dietetica. Nu e o carte cu retete, dar are la finalul fiecarui capitol o lista cu intrebari din care sa iti dai seama ca parinte daca exista probleme in familie la acea parte a nutritiei.

Aceasta postare face parte din campania vALLuntar initiata de grupul editorial ALL cu sprijinul ROMSILVA. Editia a doua a acestei campanii are un scop minunat, acela al plantarii copacilor. Pentru primele 15 comentarii de la postare voluntarii All vor planta un copac cu ajutorul Romsilva. Urmatoarele comentarii se vor cumula cu cele suplimentare de la alte postari si la fiecare 20 se va mai planta un copac.





36 de comentarii:

  1. M-ai facut sa vreau sa o cumpar si pe-asta :))
    Imi plac tare mult recenziile tele si mai astept. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa recenzia ta,Raluca.
    Imi place faptul ca ai prezentat partile negative ca sa stim la ce sa ne asteptam in cazul in care o cumparam :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oau, Raluca!Faci niste recenzii superbe!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare mi-as dori sa existe o super-carte de genul 'Totul despre nutritia vegetariana la copii', sa am incredere si in autor, daca se poate sa fie si-n romana si poate sa aiba si retete. A... si ar putea chiar si sa gateasca uneori... macar din doo'n doo zile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))

      Cand vii in Baia Mare iti pot imprumuta 3 carti:
      - Copilul vegetarian, de care spune Octavia mai jos. Dar cu care eu nu sunt total de acord, prea multe cereale :D.
      - Ruth Yaron - Alimentatia copilului - care nu e o carte pentru vegetarieni, dar abordeaza in amanunt treaba asta, ofera variante si pentru ei/noi.
      - Shazzie - Evie's Kitchen - care mie imi place mult. Are retete, dar e in limba engleza si nu gateste :)). Mie imi place de Shazzie asa cum imi place de Kevin Gianni, adica sunt niste raw-food-isti sinceri care cerceteaza mult de tot. La Shazzie am citit prima data cum spirulina are analogi de B12 care blocheaza absorbtia vitaminei B12 de fapt, la ea am citit despre vitamina K2 si cum a studiat si ea opera lui Weston A Price.

      Auch, mi-ai amintit ceva ce trebuia sa scriu in review la partile rele din punctul meu de vedere. Prea promoveaza soia domnul Holford, si eu sunt de parere ca soia nefermentata nu are ce cauta nici in alimentatia adultului, d-apoi a copilului.

      Ștergere
    2. 'Copilul vegetarian' nu m-a convins nici pe mine din mai multe motive.. in primul rand combinatia fructe - cereale cu care numa' nu ma pot impaca, apoi soia, cum zici si tu si.. da, mult prea multe cereale.. :))

      Eu, daca gasesc o singura informatie cu care nu sunt de acord, pun rapid eticheta, imi iau jucariile si plec.. :D De asta-mi doresc un fel de 'Biblie' a vegetarianului care sa-si faca si update'urile singura, pentru cei care nu mai au timp de cautat ca si mine... :P

      Shazzie e pe lista mea lunga de asteptare, abia astept sa vin dupa carti, multumesc :)

      Ștergere
    3. Daca vrei vegetarian si nu musai vegan, uite un blog fain cu real food vegetarian:

      http://www.healyrealfoodvegetarian.com/

      Ștergere
  5. Hello! Sa plantam copacei asadar. Cartea pare interesanta.
    Si ca sa raspund la un comentariu de sus: exista cartea. In romana, cu retete. Si autoarea cred ca e de incredere: Elena Pridie - "Copilul vegetarian"

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar sunt in cautare de carti noi de nutritie pentru copii, sunt pierduta in atitea informatii ocntradictorii - cerealele sunt bune, ba sunt rele, soia e rea, ba e buna, lactate sa nu dati copiilor, ba sa dati ... Precizez ca eu nu vreau sa-l cresc pe piticot vegetarian, nici noi nu suntem vegetarieni si nu cred ca e o nutritie optima una care sa excluda produsele animale de tot. De aceea caut carti care sa fie putin mai indulgente si sa includa mai multe ingrediente in alimentatia zilnica. DAR zahar, mezeluri si alte chetii procesate, si prajeli - tot n-o sa primeasca piticot de la mine personal :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm.... cred ca iti pot recomanda doar pagini de internet :)). Ai vazut aici http://alexcreste.blogspot.ro/2011/11/parerea-mea-pe-tema-diversificarii.html ce linkuri am mai dat in comentarii?

      Ștergere
  7. interesanta cartea :) din pacate prea multi autori se contrazic intre ei cum sa incepi diversificarea..si cel mai rau putini pediatri sunt la zi cu noile studii in domeniu..asa ca totul este un risc pana la urma :( dar fructele si legumele clar sunt si vor ramane cele mai sanatoase alimente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pediatrii din pacate ori sunt prost informati, ori sunt rau intentionati. Si e mare pacat sa iti alegi o meserie fara drag, altfel nu-mi explic cum poti sa nu citesti mereu in domeniul tau...

      Ștergere
  8. Ca sa nu trimiti vremea rea la Constanta , ca mi s-a acrit de atata frig, am intrat si am citit recenzia cartii. Cum spuneau si mamicile dinaintea mea, sunt atatea carti ,atatia oameni,atatia doctori care se contrazic incat prinde foarte bine o asemenea recenzie, ne prinde bine prin preajma ,virtual sau real,un om care sa ne arate din cand in cand ceva bun . Si mai ales este util ca ne-ai spus si partile rele ale cartii,sa stim sa le luam in calcul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Lali! Sper ca a venit soarele la voi :D.

      Ștergere
  9. Vrem si noi sa ajutam un copacel :) Plus ca ne prind bine informatiile, cu un bebelac de diversificat anul acesta. Multumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa fie cat mai multi copacei !!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Apropo de tradus carti, o sa fiu f atenta la corectura cartii lui Gonzalez, ca sa nu-mi scape si mie accidente gen "thrust" confundat cu "trust" ca ar fi mai mare rusinea...eu totusi ma intreb daca traducerea nu a trecut si prin mana vreunui corector de la editura inainte sa fie publicata, ca asa stiam ca se face.

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil cine a corectat nu are limbajul puericulturii :D.

      Ștergere
  12. Nu cred ca voi cumpara cartea, insa ma informez din multe surse... din nefericire, nimeni nu stie cum sa mancam corect si bine. Crede ca stiu doar instinctul si corpul, daca stim sa le ascultam .
    In alta ordine de idei vroiam sa intreb (am asa, o nedumerire vecina cu teorii conspirative, oare de ce alimente precum açai, quinoa, goji, chia, si altele au aparut abia acum? Ok, ele existau deja, dar de ce nu stim de ele mai de demult? Si chiar si uleiul de cocos, de ce e acum un boom cu el? (nici in Portugalia sau Anglia nu se stia anii trecuti, deci nu ma refer doar la Romania). Hm... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau, ai scris acai cu "c" cu codita :D.

      Probabil ca un intreprinzator a cultivat un mare teren cu goji si apoi a inceput sa promoveze "produsul". Dar poate ca in zonele lor erau cunoscute, cum e catina la noi, dar inca nu prea se facea asa comert la nivel international. Inca ceva, curentul raw-food abia de cativa ani e pe val, si proponentii lui cauta mult astfel de superalimente ca sa inlocuiasca ce scot din dieta. Untul de cocos a fost multa vreme blamat pentru ca are grasimi saturate.

      Ștergere
    2. Multam poentru raspuns, ca de obicei, a friend in need... ! :)

      Ștergere
  13. Ajunsa la o varsta respectabila ;), ajung sa apreciez cu adevarat valoarea unui comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  14. eu am mare incredere in tine in domeniul asta, asa ca mi se pare o recomandare buna adac zici ca-i o carte complexa. (aminoacizii se fac in liceu si la chimie si la biologie, asadar ar trebui sa se stie despre ei, ca doar e cultura generala, nu?:D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, eu sunt batrana, stii ca acum vor sa-i scoata pe prunci din scoli direct academicieni. Mai ales la religie ;).

      Multu!

      Ștergere
  15. As spune ca acesta carte ti se potriveste tie ptr recenzie.
    Deci nu aveai cum sa o ocolesti.. :)
    sau sa te ocoleasca.. :)

    Vreau sa te felicit din toata inima ca ti-au facut timp sa scri atata de lunga recenzie ptr campania asta.
    Stiu ca nu ti-a fost usor,
    Te tzuc :*

    Informatiile trebuie filtrate , asa cum zici. ca la orice carte

    RăspundețiȘtergere
  16. Pe de o parte pare interesanta cartea, pentru explicatiile ce le ofera. Am trecut si eu prin diverse "diete" ca sa le zic asa, mai ales din momentul in care fetita mea (pe cand avea 4 ani si cateva luni) "ne-a anuntat" ca nu mai vrea sa manance carne. Astfel regimul nostru alimentar (care se modificase mult chiar din momentul in care am ramas insarcinata cu ea) a luat o intorsatura ciudata si fara o tinta anume. Desi rasfoiesc frecvent, internet sau cate o carte m-am vazut in situatia de a ma documenta serios, de parca imi transmitea ... mami tu nu stii chiar nimic. Astfel am trecut prin (nu neaparat in ordinea in care le scriu) Studiul China (Colin Campbell), Copilul Vegetarian (Elena Pridie), cartile Elenei Nita Ibrian, Dieta Young (pe baza de cereale), alimentatia si nu numai la copiii de cristal, respectiv indigo, Dieta care vindeca diabetul (nu e cazul la noi dar pasii m-au dus spre ea sa o citesc), Vindecarea tuturor formelor de cancer, etc. Am trecut eu la vegetarianism pentru a testa toate acestea, am tinut dieta young (de aici am extras importanta cerealelor integrale si am introdus unele cereale pe care nu le consumam), am testat soia, naut, linte, tot felul de chestii ce nu le mancasem pana atunci si am invatat de importanta lor in alimentatie, am mancat o perioada raw, am testat uleiuri, fructe de toate felurile, nuci, vlastari. Radarul meu cel mai important era copilul; era curioasa ii ofeream felul de mancare. Daca ii placea notam, daca nu incercam sa descopar ce anume nu-I place. Cand am tras linia am ajuns la un echilibru; nici vegetarieni, nici raw, mai mananca, foarte rar, carne dar de gust sa zic asa. Cred ca trebuie sa "rasfoim" din toate si sa ajungem la un echilibru alimentar. In tot acest amalgam de lectura am invatat ca importante, pe langa tratamente naturiste (pe care le folosim cu success) si alimentatie echilibrata de importanta majora sunt miscarea (au musai jumatate de ora pe zi miscare, ori la un club ori gumnastica ceva acasa), respiratia corecta (am citti si aplicat gimnastica respiratorie), imbracamintea, calitatea (naturala) a produselor de igiena dar nu in ultimul rand echilibrul sufletesc (aici sunt acum cu documentarea).
    M-am lungit cu vorba, voiam doar sa punctez ... eu zic ca e bine sa citim tot ce ne vine la mana, fie carte sau articol, sa ne notam, sa aplicam cate ceva (din cele bune) si sa gasim echilibrul alimentar al nostrum. Nu cred in extreme si nu-mi plac. Nu imbratisez ideea de .. doar vegetarian, doar raw, doar carne, doar ... ci mai curand imbratisez ideea de echilibru, dar nu-l putem gasi decat daca aplicam cate ceva din ...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...