duminică, 24 mai 2015

Studii recente

Sunt foarte supărată că nu mai am timp să scriu pe blog tot ce îmi trece prin minte. Am atâtea postări în minte... probabil le voi scrie la pensie, când vor fi trecute deja și cunoscute toate. Aș lua-o razna de ciudă :)))) dacă n-ar fi cele două bloguri geniale în ale căror postări mă regăsesc mereu în totalitate și care continuă să scrie postări bine documentate și puse la punct pe teme care chiar trebuie discutate. Mai ales cel în limba română este o mină de aur pentru orice viitor sau actual părinte care chiar vrea binele copilului său. De multe ori mă mir că într-o epocă a informării o nouă mamă care vrea să alăpteze nu știe nimic despre atașarea corectă la sân, sau văd părinți care pretind că sunt în concordanță cu parentingul natural și care se întreabă anxioși de ce nu doarme bebelușul toată noaptea. Rar mai am răbdare să explic aceleași lucruri iar și iar. În 2009 când eram eu însărcinată nu erau surse de informare despre alăptare în limba română, decât un site foarte slab, cu poze din care nu puteai distinge nimic. Dar acum, dacă spui că vrei să alăptezi, dar nașterea te-a luat ”pe neinformate” și asistentele din spital te pot manipula în fel și chip cu piedicile lor, nu știu ce să mai cred. Nu știu cum să spun asta mai explicativ, dar dacă chiar vrei să alăptezi, citește în sarcină tot blogul Alăptează. Cumpără cartea lui Newman. Va fi aproape imposibil să îți pună apoi cineva piedică. Și dacă într-adevăr vrei să crești un copil sănătos emoțional, citește tot blogul În brațe la mami. Dacă vei fi informată va fi imposibil să cazi în capcana a tot felul de pseudo-specialiști de somn, de parenting, de alăptare.

Deci, cum spuneam, noroc cu astfel de bloguri. Aștept în săptămânile următoare o postare completă despre microbiom pe În brațe la mami. Sunt pasionată de microbiom de mult timp. Am un folder în bookmarks special pentru el :D. Multe explicații ale comportamentului și ale suferinței lui David mi le-am explicat prin modificarea microbiomului din cauza stresului sarcinii și din cauza antibioticului ce l-a primit la o lună. Am scris anul trecut despre microbiom în raport cu îngrijirea stil cangur

Dar cum titlul se numește ”Studii recente”, de fapt voiam doar să enumăr câteva studii recente despre care aș fi sperat să scriu câte o postare completă, cu multe explicații și amănunte și conexiuni. Altă dată :D.

1. Un studiu din 13 mai care compară microbiomul bebelușilor născuți vaginal și alăptați cu cei născuți vaginal și nealăptați, cu cei născuți prin cezariană (fără a face aici diferența, din păcate, între alăptați și nealăptați).

2. Un studiu tot din 13 mai care a demonstrat cum antibioticele luate la vârsta bebelușiei te afectează apoi toată viața, ducând la boli chiar și la adulți.

3. Un studiu din 20 martie care afirmă că bebelușii hrăniți cu formula de lapte praf au risc crescut de leucemie.

4. Un studiu din 19 mai care a arătat că bebelușii între 6 și 12 luni se trezesc noaptea, și e normal, și se trezesc la fel de des, indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți cu lapte praf.

5. Un studiu din 15 mai care a demonstrat că substanțele de reducere a durerii primite în timpul travaliului întârzie instalarea lactației. 

6. (Edit 28 mai) Un studiu din 26 mai care a demonstrat că bebelușii cărora li se taie cordonul ombilical mai târziu sunt mai bine dezvoltați social și motor chiar și ani mai târziu. Mie nu-mi place această exprimare, pentru că sună ca și cum ai putea face ceva ca să fii mai bine decât normalul. Nu, acesta e normalul speciei, și atunci când intervenim să schimbam normalul speciei, e imposibil să nu stricăm ceva, oricât de puțin. Despre același studiu și aici.

vineri, 15 mai 2015

Semi-maraton Sibiu pentru prematuri

Când prietena mea Ana-Maria Micu m-a adăugat într-o discuție despre noul ei proiect m-am întristat că m-a prins într-o perioadă (ce durează de vreo 2 ani și jumătate :D) în care nu reușesc să găsesc TIMP. Pentru nimic. Pentru blog, pentru familie, pentru prieteni, pentru relaxare, pentru agricultură, pentru gospodărie, pentru mine... Telefonul îl mai butonez uneori când prind un moment în care ”șeful”/”șefii” nu sunt atenți, mereu grăbită să nu ratez vreun articol interesant de parenting, mereu cu ochii în trei locuri... Însă la calculator ajung cam o oră pe zi, moment în care încerc să las oboseala, nesomnul, tracasarea și stresul la o parte și să rezolv chestiuni de la firmă care în ritmul unui om normal ar dura vreo 4 ore. Când mi se încheie acest timp sunt mereu ca după o cursă, cu pulsul ridicat, și mereu mă întreb dacă am ratat ceva important... În restul zilei nu fac nimic altceva decât să repar stricăciunile unui mic scorpion (în timp ce el distruge altceva sau încearcă să plece de acasă sau să se arunce în cap de la înălțime), să mă țin cu mâinile de cap când ne vine să strigăm în 3-4 și să sper că vom supraviețui și zilei de mâine. Așa că simțeam că îmi lipsește timpul necesar pentru a citi documentația și pentru a scrie pe blog, însă încerc pentru că o femeie cum e Ana-Maria nu m-ar înțelege, cred eu, pentru că ea poate, pe lângă să fie mamă, să și lucreze și să se și implice în atâtea proiecte umanitare încât eu nu le pot ține socoteala.

Azi mi-am amintit însă de Ana-Maria pentru că azi e Ziua Internațională a Informării despre Îngrijirea Stil Cangur. Profit de ocazie să vă informez, nu? Vă îndemn să citiți această ”lucrare” a mea, vă va cutremura să aflați cât de importantă e îngrijirea piele pe piele și pentru bebelușii prematuri, dar și pentru cei născuți la termen. Pieptul gol al mamei e locul în care ei trebuie să stea și orice îndepărtare de această normă biologică vine cu consecințe pe termen lung.

(Mai am deci un of, relativ la orice proiect pentru prematuri, cum se face că la nivel mondial o organizație caritabilă luptă vizibil, cu succes, pentru a implementa îngrijirea stil cangur în toate maternitățile, dar mai ales în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți, iar la noi în țară face campanii de strângere de fonduri pentru incubatoare. (Nu este vorba de nici una din organizațiile înscrise în acest proiect.) Când se știe că dacă s-ar implementa îngrijirea stil cangur la toate nașterile premature, ar muri cu 51% mai puțini bebeluși. Deci e o terapie net superioară incubatorului și mai e și gratis: se pune bebelușul dezbrăcat pe pieptul gol al mamei și se acoperă spatele bebelușului cu o pătură. Pot să înțeleg că or fi cazuri ultra-speciale în care nu e posibilă această îngrijire, probabil când nu există adulți disponibili, nu știu. Însă mi s-ar părea mult mai simplu să se facă întâi lobby pentru terapia gratuită și superioară, ca în restul țărilor care merită, se pare, până când se strâng bani de incubatoare.... ) 

Dar aici nu e vorba de strângere de fonduri pentru incubatoare, ci pentru ceva care nu are variantă înlocuibilă mai bună: un monitor special pentru funcţiile cerebrale, monitor care permite urmărirea atentă a problemelor ce pot să apară la nivelul creierului şi corecţia promptă a acestora pentru a evita apariţia sechelelor neurologice, cele mai severe probleme pe termen îndelungat asociate prematurităţii.

Monitorul este gândit pentru a fi donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde anual sunt îngrijiți peste 400 de prematuri din județele Sibiu, Alba și Vâlcea. Și, apropo de paranteza de mai sus, din câte știu eu, Spitalul din Sibiu este primul loc din țara noastră unde s-a implementat îngrijirea stil cangur în secția de prematuri. Și noi, de la KiddyShop, am donat spitalului din Sibiu trei wrapuri elastice pentru îngrijirea stil cangur, în 2013, iar în 2014 am donat un maieu special pentru îngrijirea stil cangur. Din câte am văzut pe pagina lor de Facebook, tot în 2014 au mai primit de la un grup de părinți de prematuri încă două maieuri pentru îngrijirea stil cangur, și acestea nu stau în vreun dulap...

Suma necesară pentru achiziţionarea monitorului de oxigenare cerebrală şi a consumabilelor necesare funcţionării acestui monitor este 70.000 - 75.000.



Cum puteți sprijini acest proiect și deci cum puteți oferi o șansă în plus la o viață normală pentru bebelușii ce se vor naște prematur în împrejurimile Sibiului?
  • dacă sunteți în zonă, sunteți rugați să vă înscrieți la semi-maraton.
  • puteți să-i susțineți deja pe cei înscriși la semi-maraton, aici
  • ar fi minunat să scrieți pe blog despre acest semi-maraton. Dar tare fain ar fi să dați toate datele, scrise frumos aici pe pagina proiectului, nu să umpleți spațiul cu lamentări personale, cum fac eu... Sper să mă ierte Ana-Maria...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...