Ei nu, ca deja exagerez. Toata luna aprilie doar 9 postari, iar acum pana in 5 mai deja sunt 4... :D
De multa vreme vreau sa scriu o postare in care sa povestesc cat de nocive sunt marsupiile acelea clasice ce le gasim in magazine. Vad zilnic pe strada astfel de marsupii si nu pot sa le opresc pe mamici si sa le spun asa ceva. Nu cred ca ar fi ok. Si totusi as vrea sa le ajunga informatia la urechi pentru ca stiu sigur ca ele considera ca fac un bine, ca isi poarta copilul aproape! Deci pur si simplu e lipsa de informare, dar chiar nu am cum sa le condamn pentru ca nu ti-ar trece prin cap sa cauti astfel de informatii. Mai ales ca fiind de la firme de renume (Chicco, Inglesina, Hauck, Baby Bjorn, etc.), ai incredere totala! Si de aceea ma gandeam sa scriu despre asta, poate astfel, din gura in gura, se va afla peste tot cat sunt de nocive si mamele nu le vor mai folosi.
Ei, aveam eu planul acesta de multa vreme si nu mi se arata putin timp liber. Dar ieri am aflat ca o mamica tare draga mie si-a cumparat un carrier. Si inainte sa imi spuna ce carrier m-am gandit "vaaaiii sper ca e un SSC, sau un wrap! Sper ca nu un marsupiu clasic!". Si cand mi-a zis ca un sling-poseta era sa pic de pe scaun! I-am spus repede cat e de periculos, ca anul trecut s-au retras de pe piata in State pentru ca au murit multi copii in ele. Mai, dar am ramas tare surprinsa ca o persoana draga mie, care imi mai citeste si blogul, nu a fost suficient de informata incat sa-si cumpere un carrier sanatos. Asa ca am ajuns la concluzia ca nu am insistat suficient pe tema aceasta.
Cand eram gravida si eu ma gandeam la un marsupiu Chicco, le admiram pe strada si nu-mi dadeam seama cat sunt de ne-naturale si nesanatoase. Norocul meu incredibil a fost grupul meu de mamici de pe DC. Ele mi-au deschis ochii si nu voi reusi niciodata sa le multumesc indeajuns. Pentru ca, asa cum spuneam, e un lucru pe care nu te gandesti sa-l cercetezi, crezi ca acele marsupii sunt mult mai bune decat un carucior. Dar credeti-ma ca in carucior copilul are o pozitie mult mai sanatoasa decat intr-un marsupiu clasic! (Oricum, a fost o intamplare foarte fericita ca am dat peste asemenea mamici pe DC, pentru ca si acolo sunt multe mame care folosesc port-bebe-uri nesanatoase; mai sigur era sa ma inscriu si eu pe attachmentparenting.ro la forum, atunci sigur as fi primit informatii bune. Dar daca mi-a ajuns la urechi aceasta informatie, am cercetat-o in profunzime si am aflat multe lucruri!)
Asadar le multumesc pe aceasta cale mamicilor din Japonia, Sabina si Mihaela, pentru ca mi-au facut cunostinta cu Sleepy Wrapul, mamicii Adi din Australia pentru ca mi-a facut cunostinta cu Ergo, si mamicii Raluca din Bucuresti pentru ca mi-a facut cunostinta cu slingul de la sling.ro. Mihaela si Raluca in mod special au facut tot posibilul sa ne invete tot din experienta lor, inclusiv cu poze si filmulete din care sa invatam!
Cine nu a citit inca despre babywearing la mine pe blog, aici http://alexcreste.blogspot.com/2010/10/despre-placerea-de-l-tine-pe-bebe-la.html am scris despre avantajele purtarii bebelusului. Si aici http://alexcreste.blogspot.com/2010/09/mijloace-de-purtare-bebelusilor.html am scris despre mijloacele de purtare a bebelusului pe care le am. Va rog mult sa cititi si postarea (am adaugat un update de azi despre slinguri), dar mai ales sa cititi linkurile la care am facut trimitere. Nu vreau sa le repet sa le mai scriu o data aici, asa ca daca nu le-ati citit, va spun sigur ca le-am ales acolo pe cele mai importante, aveti multe de invatat citindu-le.
Este un carrier despre care nu am povestit pentru ca nu-l am, dar imi voi lua la bebe2! :)) Este vorba despre mei-tai. Si e chiar incredibil de minunat din cate am citit, de la 4-5 luni si pana cand sunt mari. Sunt multe mame care trec la toddleri de la SSC la mei-tai, chiar daca pare mai incomod pentru mama, dar se pare ca ii tine mai bine. In grupul mei-tai as pune si wrap-tai, si SSC-uri de genul Marsupi Plus, care nu au intaritura sub bebe. Deci un pic s-ar spune ca e mai putin comod pentru mamica, simte mai tare greutatea pe umeri, din lipsa intariturii.
Dar sa revenim la oribilitatile alea care distrug sanatatea copiilor nostri.
Acesta
este un marsupiu care va chinuie copilul si in prezent, si ii distruge sistemul osos pe viitor. Poza imi aminteste si faptul ca trebuie sa povestesc despre tinutul copiilor cu fata in afara.
Deci:
- copilul sta atarnant pe oasele pubiene, simte cam cum am simti si noi daca ar trebui sa stam atarnati asa pe un gard, cu gardul printre picioare desigur. Bucata de material e foarte subtire si pur si simplu copilul atarna pe ea. Imaginati-va ce inseamna asta mai ales pentru baietei. Sunt curioasa daca tatii lor ar vrea sa atarne asa in niste chiloti, cam cum vedem in filmele americane ca patesc tocilarii prin licee cand colegii smecheri ii ridica de chiloti in sus...
- din cauza atarnarii asteia cu picioarele in jos se distruge soldul copilului. Asta inseamna si ca favorizeaza displazia de sold, si ca da dureri la nivelul soldului, si ca dezvoltarea soldului va fi afectata, si deci si mersul copilului. Problemele de sanatate merg pana la finalul dezvoltarii oaselor si sunt multi copii in lume si in Romania care ajung la operatii la sold din cauza acestor marsupii! Da, stiu, ideea noastra e ca daca se gasesc in magazine trebuie sa fie ok, dar uite ca nu e asa... Si eu i-as baga in inchisoare pe toti cei care isi bat joc de sanatatea copiilor nostri, dar nu se poate. Si chiar ma intreb de ce nu produc in masa SSC-uri, ca nu le-ar fi greu...
- copilul sta fortat drept (sau mai rau, se curbeaza invers pozitiei naturale, se curbeaza concav, cu pieptul in fata), fara sa se sprijine pe corpul purtatorului, fie ca sta cu spatele, fie ca sta cu fata. Pentru ca marsupiul e format dintr-un chilot din asta imens care apoi e luat pe umeri de purtator. De aici apar deformarile de coloana, si pe moment, si pe viitor. Plus durerile.
- copilul nu e in contact cu parintele, si asta inseamna frig iarna si caldura de la materialul in plus vara. Plus lipsa "caldurii" sufletesti.
- tinutul copilului cu fata la exterior il supune unei multitudini de stimuli, cu care el nu stie cum sa interactioneze. Nu e natural nici pentru coloana lui, nici pentru solduri, nici pentru psihicul lor sa fie tinuti cu fata in exterior. Nici in brate nu ii tinem cu fata in exterior cand sunt bebelusi mici. Daca se sperie de ceva nu au cum sa se ascunda de stimulii exteriori, nu au cum sa se linisteasca privind chipul purtatorului, sa vada ca totul e ok, nu au cum sa doarma.
Dr. Evelin Kirkilionis spune ca bebelusii nu ar trebui niciodata sa fie purtati cu fata in afara: "Infants in outward-facing orientations can’t turn away from surrounding stimuli. They can't turn inward toward a parent's body if stimuli become overwhelming. In this position the baby cannot make eye contact with his or her parent to evaluate facial expressions, social cues, and so forth to make assessment of the situation. Only choose a baby carrier that allows your child to face you ... never out. There are too many events going on around your baby. A baby has no way to exclude himself from the environment by turning his head away and towards you. Healthy sleep is difficult for a baby who is facing outward. I am not a supporter of the outward facing method of carrying a child." ("A Baby Wants To Be Carried" de Dr. Eveline Kirkilionis (disponibila in limba germana). Dr. Kirkilionis este un specialist in dezvoltarea umana care a cercetat purtarea bebelusilor din anul 1985.
Pentru mai multe informatii dintr-un studiu recent privind purtarea in exterior a copiilor, in acest link: http://www.ergobabycarrier.com/resources/2009/02/a-recently-published-study-sug.html. De fapt studiul se refera la carucioarele in care copilul nu poate sa-l vada pe parinte fata de carucioarele in care are contact vizual cu parintele, dar e clar ca acelasi lucru e valabil si la carrieri.
Plus o poza cu explicatii:
- marsupiile clasice distrug spatele purtatorului. Toate cunostintele mele care au avut asa ceva s-au plans de dureri de spate chiar daca purtau doar 3-4-5 kilograme. Un carrier ergonomic e comod si pentru parinte. Eu in SSC, in Wrap sau in Sling nu simt nici o durere la cele peste 11 kilograme ale lui Alex.
Va astept cu completari!
Pozitia fiziologica pentru copil e usor curbata, cum sta cand e tinut in brate, sprijinit pe corpul mamei, cu fata pe pieptul mamei. Incerc sa nu vorbesc aici despre carrieri vs. carucior, asta e alta poveste si o putem aborda alta data. Aici vreau sa povestim doar de marsupiile nesanatoase. Pentru o dezvoltare normala a coloanei vertebrale si a soldurilor, copilul trebuie sa stea cu coapsele si gambele la unghiuri de 90 de grade (in forma literei "M"). Deci in pozitia broscuta, cu genunchii ridicati cel putin pana la nivelul soldului, sau mai sus. Copilul astfel sta pe o suprafata mult mai mare, pe tot funduletul, si pe coapse pana la genunchi. Si nu isi lasa greutatea de fapt pe fundulet deloc pentru ca nu sta in fund, el isi aseaza greutatea curbandu-se pe corpul purtatorului. Exact ca si cand tineti in brate un bebelus, chiar daca il tineti de fundulet, el nu sta in fund, pentru ca sta sprijinit lipit de dumneavoastra.
In modul asta el isi si regleaza temperatura cu ajutorul corpului mamei. Vara nu se infierbanta, iarna se incalzeste direct de la "calorifer". Ritmul respiratiei si cel cardiac si-l regleaza in functie de cel al mamei. Dupa cum se stie din kangoroo care, chiar si bebelusii nascuti prematur isi revin mult mai repede pusi pe corpul mamei, pentru aceste reglari fiziologice.
Poze referitoare la pozitiile bebelusului:
- spatele rotunjit, genunchii mai sus decat funduletul:
-astia spun de unghi mai mare de 120 de grade intre axul vertical si coapsa (eu as fi descris eventual altfel: intre corp si coapsa sa fie mai putin de 90 de grade, si asa se asigura faptul ca genunchii sunt putin mai sus decat soldurile) si incheietura de la genunchi sa fie iar mai mica de 90 de grade, ca sa nu atarne picioarele)
(De fapt este chiar pozitia fiziologica si instinctiva pe care o adopta copilul cand este luat in brate: isi ridica picioarele si daca e bebelus si le tine "broscuta" cu genunchii in sus, iar daca e mai mare va "imbratiseaza" cu picioarele talia!)
- tot astia de la babywearingschool.com de unde am gasit imaginile astea spun despre unghiul dintre picioare
- si despre faptul ca doar la carrierii care ajuta copilul sa stea cu genunchii ridicati acesta poate adopta pozitia naturala cu spatele curbat, care nu depune nici o presiune asupra coloanei vertebrale:
In plus, recent am ascultat un interviu al lui Jean Liedloff, autoarea "Conceptului Continuu", in care ea expune inca un avantaj al babywearingului. Ea sustine ca un bebelus este agitat pentru ca nu isi poate descarca energia. E la fel cum am fi si noi daca am avea multa energie dar am fi tintuiti la pat si nu am putea sa ne miscam. Am lua-o razna. Dar asa cum energia electrica o putem descarca prin alte persoane, la fel si un copil agitat se poate calma daca e tinut in brate pentru ca energia in exces se va descarca prin corpul purtatorului. Asta e asa, ca un avantaj bonus fata de ce am expus in postarea mea cu beneficiile purtatului copilului, in care spuneam cum e ceva normal ca un copil sa se calmeze in bratele mamei, pentru ca in lumea asta inspaimantatoare si necunoscuta pentru el, mama e singura pe care o cunoaste, vocea ei, bataile inimii ei, respiratia ei, laptele ei.
Apropo de alaptat, sunt curioasa cum poti alapta un copil intr-un marsupiu din asta clasic :)). Banuiesc ca nu e posibil :)). Mai ales daca sta cu fata spre lume :)).
Sa inchei cu asta totusi ca stau tare rau cu timpul mai nou :)). Deci va rog eu mult mult sa nu va purtati copiii in asa ceva, si sa le spuneti si prietenelor voastre. Daca mai sunt ceva dileme ce nu le-am acoperit, va rog sa ma intrebati. Sunt cam zapacita azi de nesomn combinat cu 3 cani de ceai verde :)).
Despre slingul tip geanta/poseta
a povestit absolut minunat Diana aici: http://poarta-ma.blogspot.com/2010/03/ring-sling-vs-bag-sling-i.html. Care ar fi concluzia? Se moare in el! Copilul sta intr-o pozitie care ii blocheaza caile respiratorii si au murit copii in astfel de slinguri. Pentru ca mama nici nu avea contact vizual cu bebelusul tinut in geanta asta, si nu l-a vazut ca nu mai respira. In plus, chiar daca scapa cu viata, e dezastruos si pentru umerii si spatele purtatorului, greutatea se apasa doar intr-un punct pe umar, nu se distribuie cum e cazul purtatoarelor sanatoase. Va rog din suflet sa cititi postarea Dianei, si neaparat si comentariile! Cele mai cunoscute firme de sling-poseta sunt Infantino si Premaxx. (Infantino au fost retrase pentru ca decesele au fost raportate la Infantino. Premaxx e identic, dar inca se mai gaseste... )
Normal ca puteti cauta despre ambele feluri "rele" de carrieri pe google.
Care sunt carrierii buni?
Wrapul (Sleepy Wrap si Moby Wrap sunt cele mai cunoscute din lume dintre cele elastice, iar Didymos este cel mai cunoscut wrap ne-elastic; daca vreti sa cumparati marfa de calitate fabricata in Romania, si wrap elastic, si wrap ne-elastic gasiti la sling.ro)
care se poate purta in pozitia broscuta cu picioarele inauntru:
sau cand copilul e mai mare, cu picioarele afara:
si cele ne-elastice se pot purta si in spate:
Slingul care poate fi fix (pouch) sau cu inele (ring-sling). La sling nu ma pricep care sunt marcile mai renumite din afara, pentru ca am facut cunostinta cu slingurile de la sling.ro si nu am mai cautat altele :D. Dar gasiti la Hiphip si la GreenBaby si in alte magazine online multe marci straine daca doriti.
Slingul cu inele:
Pouch-ul:
Mei-tai-ul sau alte variatiuni pe tema, cum ar fi wrap-tai-ul.
In fata:
sau in spate:
Si Soft Structured Carrier, care e cel mai bine acceptat de tatici. Cele mai cunoscute sunt Ergo Baby Carrier, Beco Baby Carrier, Boba Baby Carrier si Manduca. La noi in tara se produce un SSC mai simplut putin, Marsupi Plus, e mai simplut in sensul ca seamana mai mult cu un mei-tai, neavand intaritura de burete de sub copil, care mai preia din greutate si il face mai ergonomic pentru parinte. Astfel parintele nu simte greutatea copilului. Dar Marsupi Plus e mai ieftin si e din bumbac organic si e facut in Romania.
Un SSC se poate purta in fata:
in spate:
sau pe sold:
In toti acesti carrieri "buni" se poate alapta, in cazul in care copilul nu e purtat in spate. Si in toate copilul are contact direct cu purtatorul si are o pozitie naturala si sanatoasa pentru dezvoltarea lui.
Oare ce am uitat? :D
Am uitat sa specific ca imaginile sunt luate de pe Google Images, cu cautarile specifice. Sper ca e suficient :D si nu e nici un bai.
Edit 23 aprilie 2012:
Am adunat laolalta toate linkurile referitoare la babywearing de pe blogul KiddyShop aici. Si foarte, foarte multe linkuri utile de pe internet, in romana si in engleza, despre beneficiile purtatului bebelusilor, despre pozitii corecte si despre kangaroo care, aici. O sa incerc sa le updatez in mod regulat.
De multa vreme vreau sa scriu o postare in care sa povestesc cat de nocive sunt marsupiile acelea clasice ce le gasim in magazine. Vad zilnic pe strada astfel de marsupii si nu pot sa le opresc pe mamici si sa le spun asa ceva. Nu cred ca ar fi ok. Si totusi as vrea sa le ajunga informatia la urechi pentru ca stiu sigur ca ele considera ca fac un bine, ca isi poarta copilul aproape! Deci pur si simplu e lipsa de informare, dar chiar nu am cum sa le condamn pentru ca nu ti-ar trece prin cap sa cauti astfel de informatii. Mai ales ca fiind de la firme de renume (Chicco, Inglesina, Hauck, Baby Bjorn, etc.), ai incredere totala! Si de aceea ma gandeam sa scriu despre asta, poate astfel, din gura in gura, se va afla peste tot cat sunt de nocive si mamele nu le vor mai folosi.
Ei, aveam eu planul acesta de multa vreme si nu mi se arata putin timp liber. Dar ieri am aflat ca o mamica tare draga mie si-a cumparat un carrier. Si inainte sa imi spuna ce carrier m-am gandit "vaaaiii sper ca e un SSC, sau un wrap! Sper ca nu un marsupiu clasic!". Si cand mi-a zis ca un sling-poseta era sa pic de pe scaun! I-am spus repede cat e de periculos, ca anul trecut s-au retras de pe piata in State pentru ca au murit multi copii in ele. Mai, dar am ramas tare surprinsa ca o persoana draga mie, care imi mai citeste si blogul, nu a fost suficient de informata incat sa-si cumpere un carrier sanatos. Asa ca am ajuns la concluzia ca nu am insistat suficient pe tema aceasta.
Cand eram gravida si eu ma gandeam la un marsupiu Chicco, le admiram pe strada si nu-mi dadeam seama cat sunt de ne-naturale si nesanatoase. Norocul meu incredibil a fost grupul meu de mamici de pe DC. Ele mi-au deschis ochii si nu voi reusi niciodata sa le multumesc indeajuns. Pentru ca, asa cum spuneam, e un lucru pe care nu te gandesti sa-l cercetezi, crezi ca acele marsupii sunt mult mai bune decat un carucior. Dar credeti-ma ca in carucior copilul are o pozitie mult mai sanatoasa decat intr-un marsupiu clasic! (Oricum, a fost o intamplare foarte fericita ca am dat peste asemenea mamici pe DC, pentru ca si acolo sunt multe mame care folosesc port-bebe-uri nesanatoase; mai sigur era sa ma inscriu si eu pe attachmentparenting.ro la forum, atunci sigur as fi primit informatii bune. Dar daca mi-a ajuns la urechi aceasta informatie, am cercetat-o in profunzime si am aflat multe lucruri!)
Asadar le multumesc pe aceasta cale mamicilor din Japonia, Sabina si Mihaela, pentru ca mi-au facut cunostinta cu Sleepy Wrapul, mamicii Adi din Australia pentru ca mi-a facut cunostinta cu Ergo, si mamicii Raluca din Bucuresti pentru ca mi-a facut cunostinta cu slingul de la sling.ro. Mihaela si Raluca in mod special au facut tot posibilul sa ne invete tot din experienta lor, inclusiv cu poze si filmulete din care sa invatam!
Cine nu a citit inca despre babywearing la mine pe blog, aici http://alexcreste.blogspot.com/2010/10/despre-placerea-de-l-tine-pe-bebe-la.html am scris despre avantajele purtarii bebelusului. Si aici http://alexcreste.blogspot.com/2010/09/mijloace-de-purtare-bebelusilor.html am scris despre mijloacele de purtare a bebelusului pe care le am. Va rog mult sa cititi si postarea (am adaugat un update de azi despre slinguri), dar mai ales sa cititi linkurile la care am facut trimitere. Nu vreau sa le repet sa le mai scriu o data aici, asa ca daca nu le-ati citit, va spun sigur ca le-am ales acolo pe cele mai importante, aveti multe de invatat citindu-le.
Este un carrier despre care nu am povestit pentru ca nu-l am, dar imi voi lua la bebe2! :)) Este vorba despre mei-tai. Si e chiar incredibil de minunat din cate am citit, de la 4-5 luni si pana cand sunt mari. Sunt multe mame care trec la toddleri de la SSC la mei-tai, chiar daca pare mai incomod pentru mama, dar se pare ca ii tine mai bine. In grupul mei-tai as pune si wrap-tai, si SSC-uri de genul Marsupi Plus, care nu au intaritura sub bebe. Deci un pic s-ar spune ca e mai putin comod pentru mamica, simte mai tare greutatea pe umeri, din lipsa intariturii.
Dar sa revenim la oribilitatile alea care distrug sanatatea copiilor nostri.
Acesta
este un marsupiu care va chinuie copilul si in prezent, si ii distruge sistemul osos pe viitor. Poza imi aminteste si faptul ca trebuie sa povestesc despre tinutul copiilor cu fata in afara.
Deci:
- copilul sta atarnant pe oasele pubiene, simte cam cum am simti si noi daca ar trebui sa stam atarnati asa pe un gard, cu gardul printre picioare desigur. Bucata de material e foarte subtire si pur si simplu copilul atarna pe ea. Imaginati-va ce inseamna asta mai ales pentru baietei. Sunt curioasa daca tatii lor ar vrea sa atarne asa in niste chiloti, cam cum vedem in filmele americane ca patesc tocilarii prin licee cand colegii smecheri ii ridica de chiloti in sus...
- din cauza atarnarii asteia cu picioarele in jos se distruge soldul copilului. Asta inseamna si ca favorizeaza displazia de sold, si ca da dureri la nivelul soldului, si ca dezvoltarea soldului va fi afectata, si deci si mersul copilului. Problemele de sanatate merg pana la finalul dezvoltarii oaselor si sunt multi copii in lume si in Romania care ajung la operatii la sold din cauza acestor marsupii! Da, stiu, ideea noastra e ca daca se gasesc in magazine trebuie sa fie ok, dar uite ca nu e asa... Si eu i-as baga in inchisoare pe toti cei care isi bat joc de sanatatea copiilor nostri, dar nu se poate. Si chiar ma intreb de ce nu produc in masa SSC-uri, ca nu le-ar fi greu...
- copilul sta fortat drept (sau mai rau, se curbeaza invers pozitiei naturale, se curbeaza concav, cu pieptul in fata), fara sa se sprijine pe corpul purtatorului, fie ca sta cu spatele, fie ca sta cu fata. Pentru ca marsupiul e format dintr-un chilot din asta imens care apoi e luat pe umeri de purtator. De aici apar deformarile de coloana, si pe moment, si pe viitor. Plus durerile.
- copilul nu e in contact cu parintele, si asta inseamna frig iarna si caldura de la materialul in plus vara. Plus lipsa "caldurii" sufletesti.
- tinutul copilului cu fata la exterior il supune unei multitudini de stimuli, cu care el nu stie cum sa interactioneze. Nu e natural nici pentru coloana lui, nici pentru solduri, nici pentru psihicul lor sa fie tinuti cu fata in exterior. Nici in brate nu ii tinem cu fata in exterior cand sunt bebelusi mici. Daca se sperie de ceva nu au cum sa se ascunda de stimulii exteriori, nu au cum sa se linisteasca privind chipul purtatorului, sa vada ca totul e ok, nu au cum sa doarma.
Dr. Evelin Kirkilionis spune ca bebelusii nu ar trebui niciodata sa fie purtati cu fata in afara: "Infants in outward-facing orientations can’t turn away from surrounding stimuli. They can't turn inward toward a parent's body if stimuli become overwhelming. In this position the baby cannot make eye contact with his or her parent to evaluate facial expressions, social cues, and so forth to make assessment of the situation. Only choose a baby carrier that allows your child to face you ... never out. There are too many events going on around your baby. A baby has no way to exclude himself from the environment by turning his head away and towards you. Healthy sleep is difficult for a baby who is facing outward. I am not a supporter of the outward facing method of carrying a child." ("A Baby Wants To Be Carried" de Dr. Eveline Kirkilionis (disponibila in limba germana). Dr. Kirkilionis este un specialist in dezvoltarea umana care a cercetat purtarea bebelusilor din anul 1985.
Pentru mai multe informatii dintr-un studiu recent privind purtarea in exterior a copiilor, in acest link: http://www.ergobabycarrier.com/resources/2009/02/a-recently-published-study-sug.html. De fapt studiul se refera la carucioarele in care copilul nu poate sa-l vada pe parinte fata de carucioarele in care are contact vizual cu parintele, dar e clar ca acelasi lucru e valabil si la carrieri.
Plus o poza cu explicatii:
- marsupiile clasice distrug spatele purtatorului. Toate cunostintele mele care au avut asa ceva s-au plans de dureri de spate chiar daca purtau doar 3-4-5 kilograme. Un carrier ergonomic e comod si pentru parinte. Eu in SSC, in Wrap sau in Sling nu simt nici o durere la cele peste 11 kilograme ale lui Alex.
Va astept cu completari!
Pozitia fiziologica pentru copil e usor curbata, cum sta cand e tinut in brate, sprijinit pe corpul mamei, cu fata pe pieptul mamei. Incerc sa nu vorbesc aici despre carrieri vs. carucior, asta e alta poveste si o putem aborda alta data. Aici vreau sa povestim doar de marsupiile nesanatoase. Pentru o dezvoltare normala a coloanei vertebrale si a soldurilor, copilul trebuie sa stea cu coapsele si gambele la unghiuri de 90 de grade (in forma literei "M"). Deci in pozitia broscuta, cu genunchii ridicati cel putin pana la nivelul soldului, sau mai sus. Copilul astfel sta pe o suprafata mult mai mare, pe tot funduletul, si pe coapse pana la genunchi. Si nu isi lasa greutatea de fapt pe fundulet deloc pentru ca nu sta in fund, el isi aseaza greutatea curbandu-se pe corpul purtatorului. Exact ca si cand tineti in brate un bebelus, chiar daca il tineti de fundulet, el nu sta in fund, pentru ca sta sprijinit lipit de dumneavoastra.
In modul asta el isi si regleaza temperatura cu ajutorul corpului mamei. Vara nu se infierbanta, iarna se incalzeste direct de la "calorifer". Ritmul respiratiei si cel cardiac si-l regleaza in functie de cel al mamei. Dupa cum se stie din kangoroo care, chiar si bebelusii nascuti prematur isi revin mult mai repede pusi pe corpul mamei, pentru aceste reglari fiziologice.
Poze referitoare la pozitiile bebelusului:
- spatele rotunjit, genunchii mai sus decat funduletul:
-astia spun de unghi mai mare de 120 de grade intre axul vertical si coapsa (eu as fi descris eventual altfel: intre corp si coapsa sa fie mai putin de 90 de grade, si asa se asigura faptul ca genunchii sunt putin mai sus decat soldurile) si incheietura de la genunchi sa fie iar mai mica de 90 de grade, ca sa nu atarne picioarele)
(De fapt este chiar pozitia fiziologica si instinctiva pe care o adopta copilul cand este luat in brate: isi ridica picioarele si daca e bebelus si le tine "broscuta" cu genunchii in sus, iar daca e mai mare va "imbratiseaza" cu picioarele talia!)
- tot astia de la babywearingschool.com de unde am gasit imaginile astea spun despre unghiul dintre picioare
- si despre faptul ca doar la carrierii care ajuta copilul sa stea cu genunchii ridicati acesta poate adopta pozitia naturala cu spatele curbat, care nu depune nici o presiune asupra coloanei vertebrale:
In plus, recent am ascultat un interviu al lui Jean Liedloff, autoarea "Conceptului Continuu", in care ea expune inca un avantaj al babywearingului. Ea sustine ca un bebelus este agitat pentru ca nu isi poate descarca energia. E la fel cum am fi si noi daca am avea multa energie dar am fi tintuiti la pat si nu am putea sa ne miscam. Am lua-o razna. Dar asa cum energia electrica o putem descarca prin alte persoane, la fel si un copil agitat se poate calma daca e tinut in brate pentru ca energia in exces se va descarca prin corpul purtatorului. Asta e asa, ca un avantaj bonus fata de ce am expus in postarea mea cu beneficiile purtatului copilului, in care spuneam cum e ceva normal ca un copil sa se calmeze in bratele mamei, pentru ca in lumea asta inspaimantatoare si necunoscuta pentru el, mama e singura pe care o cunoaste, vocea ei, bataile inimii ei, respiratia ei, laptele ei.
Apropo de alaptat, sunt curioasa cum poti alapta un copil intr-un marsupiu din asta clasic :)). Banuiesc ca nu e posibil :)). Mai ales daca sta cu fata spre lume :)).
Sa inchei cu asta totusi ca stau tare rau cu timpul mai nou :)). Deci va rog eu mult mult sa nu va purtati copiii in asa ceva, si sa le spuneti si prietenelor voastre. Daca mai sunt ceva dileme ce nu le-am acoperit, va rog sa ma intrebati. Sunt cam zapacita azi de nesomn combinat cu 3 cani de ceai verde :)).
Despre slingul tip geanta/poseta
a povestit absolut minunat Diana aici: http://poarta-ma.blogspot.com/2010/03/ring-sling-vs-bag-sling-i.html. Care ar fi concluzia? Se moare in el! Copilul sta intr-o pozitie care ii blocheaza caile respiratorii si au murit copii in astfel de slinguri. Pentru ca mama nici nu avea contact vizual cu bebelusul tinut in geanta asta, si nu l-a vazut ca nu mai respira. In plus, chiar daca scapa cu viata, e dezastruos si pentru umerii si spatele purtatorului, greutatea se apasa doar intr-un punct pe umar, nu se distribuie cum e cazul purtatoarelor sanatoase. Va rog din suflet sa cititi postarea Dianei, si neaparat si comentariile! Cele mai cunoscute firme de sling-poseta sunt Infantino si Premaxx. (Infantino au fost retrase pentru ca decesele au fost raportate la Infantino. Premaxx e identic, dar inca se mai gaseste... )
Normal ca puteti cauta despre ambele feluri "rele" de carrieri pe google.
Care sunt carrierii buni?
Wrapul (Sleepy Wrap si Moby Wrap sunt cele mai cunoscute din lume dintre cele elastice, iar Didymos este cel mai cunoscut wrap ne-elastic; daca vreti sa cumparati marfa de calitate fabricata in Romania, si wrap elastic, si wrap ne-elastic gasiti la sling.ro)
care se poate purta in pozitia broscuta cu picioarele inauntru:
sau cand copilul e mai mare, cu picioarele afara:
si cele ne-elastice se pot purta si in spate:
Slingul care poate fi fix (pouch) sau cu inele (ring-sling). La sling nu ma pricep care sunt marcile mai renumite din afara, pentru ca am facut cunostinta cu slingurile de la sling.ro si nu am mai cautat altele :D. Dar gasiti la Hiphip si la GreenBaby si in alte magazine online multe marci straine daca doriti.
Slingul cu inele:
Pouch-ul:
Mei-tai-ul sau alte variatiuni pe tema, cum ar fi wrap-tai-ul.
In fata:
sau in spate:
Si Soft Structured Carrier, care e cel mai bine acceptat de tatici. Cele mai cunoscute sunt Ergo Baby Carrier, Beco Baby Carrier, Boba Baby Carrier si Manduca. La noi in tara se produce un SSC mai simplut putin, Marsupi Plus, e mai simplut in sensul ca seamana mai mult cu un mei-tai, neavand intaritura de burete de sub copil, care mai preia din greutate si il face mai ergonomic pentru parinte. Astfel parintele nu simte greutatea copilului. Dar Marsupi Plus e mai ieftin si e din bumbac organic si e facut in Romania.
Un SSC se poate purta in fata:
in spate:
sau pe sold:
In toti acesti carrieri "buni" se poate alapta, in cazul in care copilul nu e purtat in spate. Si in toate copilul are contact direct cu purtatorul si are o pozitie naturala si sanatoasa pentru dezvoltarea lui.
Oare ce am uitat? :D
Am uitat sa specific ca imaginile sunt luate de pe Google Images, cu cautarile specifice. Sper ca e suficient :D si nu e nici un bai.
Edit 23 aprilie 2012:
Am adunat laolalta toate linkurile referitoare la babywearing de pe blogul KiddyShop aici. Si foarte, foarte multe linkuri utile de pe internet, in romana si in engleza, despre beneficiile purtatului bebelusilor, despre pozitii corecte si despre kangaroo care, aici. O sa incerc sa le updatez in mod regulat.
Efortul tau de a aduna intr-o singura postare atatea informatii este absolut laudabil! Pentru cine are urechi sa auda si ochi sa citeasca.
RăspundețiȘtergereDin nefericire pe strada am vazut nou nascuti purtati/atarnati in marsupiu clasic cu fata spre exterior, tot mai multi. Nou nascuti pentru ca deja de la 5 kg in sus marsupiul roade umerii si indoaie spatele peste limitele admise.
Noi avem sling, wrap si ssc-bondolino, minunate toate si pentru copil mare.
da' ai muncit ceva la postare!
RăspundețiȘtergereadevarul e ca si eu ma vad purtand in jeb niste pliante sau link-uri tiparite pe care sa le dau la lume. Cel mai rau e cand se trezeste lumea sa-mi tina lectii despre cat de benefic e caruciorul si purtatul cu fata la lume "ca sa vada coconii".
Pupam.
Foarte fain si util articolul. Bravo!
RăspundețiȘtergereCe bine ca le-ai scris tu.Eu am senzatia uneori ca ma lupt cu morile de vant.De cate ori nu mi-am racit gura explicand de ce e bine sa porti copilul.Si revine refrenul invariabil "dar in carut este mai bine sta si el linistit" ca sa vezi, de parca la mine in brate nu ar fi linistit!Bravo pentru munca!
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul! Felicitari. Sunt sigura ca multe mame il vor gasi util in alegerea unui mijloc de purtare!
RăspundețiȘtergereDupa toate aceste informatii, purtarea clasica a copilului in brate, simplu, fara accesorii, pare o idee foarte buna, chiar daca este dusa in cealalta extrema !
RăspundețiȘtergereMoniQ, efortul nu l-am simtit, chiar daca am stat pana la 2 noaptea ca sa scriu (Alex se culca pe la 12 :)) ), pentru ca am scris cu pasiune. Asta ca sa nu spun ca am scris cu nervi pe cei care ne pacalesc si isi bat joc de copiii nostri si cu nerabdarea de a face cumva sa afle cat mai multa lume. E plin de marsupii din alea pe strada, mai multe decat oricand. Si poate mamele acelea or fi aflat ca e sanatos sa-ti tii copilul aproape...
RăspundețiȘtergereRalus, ideea cu pliantele e foarte buna! Poate voi face si efortul asta. Ca eu daca explic fata in fata devin prea insistenta si nu obtin efectul asteptat :)). Atata imi place cand vii cu cuvinte de-ale noastre pe aici :)). Pupici!
RăspundețiȘtergereCristina, multumesc!
RăspundețiȘtergereOnixa, hai scrie si tu, ca sigur ai alti cititori. Trebuie sa afle toata lumea! Da, in bratele mamei e cel mai rau (?!?!?!) :)))). Doamne, ce ne-au indoctrinat comunistii si epoca industriala! Lasa copilul sa planga, treci la munca pentru patron sau patrie!
Gabi, sunt sigura ca cele care isi cumpara din cele rele nu stiu ca sunt rele. Si eu imi doream un Chicco Soft & Dream sau cum se numeste, cel care se si culca :)). Deci daca am noroc sa aterizeze aici si sa-si puna niste intreabri si sa mai cerceteze, sunt fericita. Pupici!
RăspundețiȘtergereMagda, exact azi ma gandeam la asta. Citisem undeva cum dupa nastere e foarte benefic si pentru mama purtatul bebelusului, ca ajuta sa isi revina coloana si soldurile. Le trage cumva in pozitia corecta. Si ca acum sunt atatea cazuri de probleme cu coloana tocmai pentru ca lumea nu-si mai tine in brate bebelusii (pe langa sedentarism si obezitate). Dar e clar ca stramosii nostri nu ii purtau nici in ergo. Deci purtatul ala in brate e cel mai sanatos, evident!
RăspundețiȘtergeresa stii ca uneori poti repeta o informatie la nesfarsit pur si simplu degeaba. Numai o persoana care chiar este interesata de aspectul in discutie o v retine. ptobabil si pentru ca exista int-adevar foarte mult informatie, oamenii s-a oisnuit sa it foare repede. Nu sunt de acor ca nu ai fi insista suficient petema baby wearing.
RăspundețiȘtergereImi place articolul tau.
Foarte util articolul! Mi-a placut comparatia cu chilotii de tocilari :))
RăspundețiȘtergereZoozie, multumesc mult! Ai dreptate, si eu cand am auzit prima data de Attachment Parenting nici nu am fost atenta despre ce e vorba, mi se parea asa bizar sa "citesc" despre a-mi creste copiii. Abia tarziu (dar nu prea tarziu :)) ) am descoperit ca imi face placere sa citesc pe tema, pentru ca imi da incredere in mine ca instinctul imi spune bine. Dar ma tot gandesc ce usor respingem informatii utile!
RăspundețiȘtergereEcomami, multumesc! Ei, pai asa mi-i imaginez eu acum, oare cum spuneau in filme ca se numeste tehnica aia? Wedgie? :)) ooofff saracii copii...
si eu as scrie pe tema asta, dar articolul tau e "prea" bun si "prea" complet:D dar am si eu o curiozitate totusi: am vazut (in poze) ca si voi aveti carucior si il folositi. daca va intreaba cineva "cand" folositi carutzul si cand baby carrier-ele ce le spui??
RăspundețiȘtergereO, Adriana, sunt sigura ca ai cititori in plus fata de mine, si sigur ai experiente diferite, deci daca vrei si ai timp, chiar te rog sa mai spui si tu cate ceva!
RăspundețiȘtergereAm cumparat caruciorul inainte sa nasc. Chiar am sperat sa-l folosesc. Deci cred ca daca Alex era un copil fara reflux si neplangacios eu nu as fi aflat asa multe despre babywearing. Imi cumparasem wrap, dar cred ca mai mult asa, ca ceva suplimentar, pe langa carucior. Apoi puiul mic a avut probleme cu refluxul si numai la verticala putea sta. O singura data cred ca am incercat landoul si a fost un esec. Apoi in caruciorul asta normal il mai puneam primavara trecuta sa stea la aer si la soare, cand deja statea in fund.
Dar cu mine la plimbare pot numara pe degetele de la o mana cand mi-a stat in carucior. In schimb, la taticul lui sta :)). Ei se plimba in fiecare seara cu caruciorul si sta cuminte acolo. I-am urmarit o data, sa fiu sigura ca nu plange copilul :)). Eu credeam ca Relu il lasa sa maraie si nu-l ia din carucior, nu-mi venea sa cred. Nu stiu de ce cu el ii place, cumva ca intre barbati au deja obiceiul asta. Dar asta numai acum, de cand e marisor.
Asa ca zilnic eu ies cu el ori pe jos la joaca, ori in sling. Si seara iese tati lui cu caruciorul.
Recunosc ca nu as sti ce sa-ti raspund daca Alex ar accepta si la mine caruciorul. Ce as face? L-as purta in sling pana in parc, sau l-as pune in carucior? Cred ca fiind vorba de mers pe trotuar aproape de masini, l-as purta tot in sling, ca sa nu fie asa de jos langa tevile de esapament, si sa nu se sperie de masini, sa ma aiba aproape.
multumesc pt raspuns! si eu il purtam cate 4-5 ore in sling cand era mic si plangea in carutz. dadeam 3km tura de lac de parc plus drumul casa- parc. dar cand a mai crescut un pic si accepta caruciorul, ne-am intors la el. mi-era mai usor, recunosc. poate din cauza ca aveam doar sling, iar purtarea facandu-se pe un umar, la plimbarile lungi ma resimteam. tu acum cat pot sa il tii in sling? eu cand am probat prima data mei tai, nu imi venea sa il mai dau jos:P
RăspundețiȘtergereIn SSC ti-ar placea si mai bine. Nu ati incercat niciodata Manduca la intalnirile alea ale voastre prin Bucuresti (de textile, de alaptare, etc.)? I-ar placea si lui tati de Andrei mult de tot!
RăspundețiȘtergereAl meu acum nu prea mai vrea in SSC (eu am ergo). In fata nu vrea ca nu vede bine lumea. In spate nu vrea decat pe perioade scurte, si daca ar vrea jos in oras nu m-as descurca sa-l dau jos si sa-l pun la loc. De asta in spate il tin numai pe langa casa. Il pot tine in slingul fix vreo ora, apoi pauza de joaca, apoi iar o ora inapoi spre casa. Ma doare un pic umarul cand ajung acasa. In schimb in slingul cu inele nu ma doare asa tare, dar e tare complicat de pus :)).
Oricum, deja e la varsta la care se poate desprinde de mama, daca vrea, fara consecinte negative. Faptul ca l-ai tinut pana acum i-a creat un sentiment de incredere, si te stie aproape. Deci daca sta in carucior acum, e ok, si macar stii ca sta ca ii place sa priveasca lumea, nu pentru ca s-a resemnat si nu mai plange.
RăspundețiȘtergereda, ii place mult sa priveasca lumea clar!! am incercat cu diana (Sling.ro) sa il punem in mei tai in spate ca sa vada mai bine, dar a avut o perioada cand nu vroia deloc sa fie purtat nicicum...el vroia cu fatza (Ca in marsupiile alea infecte) dar noi vroiam sa il purtam sanatos:)) bine ca a trecut si de faza aia!!
RăspundețiȘtergeremanduca am probat daaaaa si eu supe faina!! dar deocamdata nu ne-am luat ca am zis ca avem ceva chestii de purtat (acum acum am primit cel mai frumos mei tai rosu ca focu sa imi surada norocu') si el fiind deja mare, cum zici situ....sa nu mai investim si in asta. dar nu ne-ar strica, cine stie? poate ne luam :P
Am scris si eu un comentariu acum 4 zile si cred ca s-a pierdut. Spuneam ca e tare fain sa fie intr-un loc toate chestiile astea care mie mi-e greu sa le spun din gura de fiecare data cand am impresia ca cineva ar fi interesat.
RăspundețiȘtergereNota 10 ptr articolul asta!
Am gasit si articolul de nota 11: http://alexcreste.blogspot.com/2011/03/despre-avorturi.html
E exact articolul pe care l-as fi scris eu.
Felicitari mamico!!
Hai ca e de bine.Vazandu-te pe tine cu Alex in sling m-am gandit ca e o solutie so am incercat din nou si a stat Edi super cuminte pe sold.Plus ca mi-a iesit si mie mai bine legatura asa ca rules.Pentru mers in parc slingul e ok mai ales daca e parcul aproape.PEntru plimbari mai lungi sau pentru carat in spate Manduca rules clar.Va imbratisam!
RăspundețiȘtergereAdriana, nu ar fi irosit un SSC, se poate folosi pana copilul e mare, pe munti, dar si in oras cand e obosit. Ca nu vei mai avea caruciorul si in brate va fi prea greu. Ca sa nu mai spun de bebe 2 :D.
RăspundețiȘtergeresakura, ma emotionezi :">. Multumesc mult mult! Mult! :)
Onixa, asa e, slingul e perfect pentru purtat scurt! Si SSC pentru carat pe munti :). Pupiiici!
da, asa e, asta cu muntii, adevar graiesti!
RăspundețiȘtergereAm achizitionat Manduca la ultimul Baby Expo. Imi ramasese gandul la el de la targul anterior si am zis ca trebuie musai sa-mi iau. Acum asteptam sa vina bebe sa-l plimbam. Deja visez la plimbari lungi prin padure si tati abia asteapta sa urce cu el pe munte. Ma bucur ca-mi confirmati aici ca e un marsupiu bun si mai ales bun pentru ce ne-am dorit noi.
RăspundețiȘtergereSarcina frumoasa in continuare si bebe sanatos! Ma bucur mult cand vad parinti informati, eu am inceput sa ma informez doar cand am simtit aceasta nevoie, prea putin inainte.
Ștergerehttp://www.heraldsun.com.au/news/national/forward-carriers-put-baby-in-danger/story-fndo317g-1226448684569
RăspundețiȘtergereNu ai scris nimic despre Marsupi Plus....:(
RăspundețiȘtergereMai sunt despre care nu am scris. Wrap-tai, hop-tye,...
ȘtergereMarsupi Plus e un brand, s-ar incadra undeva intre ssc si mei-tai. Cunosc copii purtati bine in marsupi, si mame foarte multumite. Dar am vazut si multi multi copii purtati cu picioarele in jos in marsupi. Cei mai multi copii purtati prost dintre toate purtatoarele astea mai sanatoase. Dar nu l-as putea vorbi de rau tocmai pentru ca stiu mame care il folosesc perfect, si pentru categoria de varsta/greutate/inaltime potrivite.
Foarte util articolul!
RăspundețiȘtergereAcum de cand a inceput caldura transpira foarte tare in sling.
Ce facem, carutul...?
Multumesc.
Cu drag,
Madalina
P.S. Are cineva de vanzare o Manduca?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergereeu am o boba, daca te intereseaza...:D
ȘtergereMadalina, in legatura cu transpiratul: noi avem o Manduca si suntem o apa si eu, si bebita, dupa ce iesim la plimbare in perioada asta.
ȘtergereNu stiu, nu ma pricep, copiii mei nu vor sa stea in carucior, nici Alex, nici David. Purtati in brate versus purtati in tot felul de mijloace de purtare e tot atata pentru noi, in sensul ca transpiram pe unde ne lipim unul de altul :D. In sling mie mi se pare chiar ok fata de wrap, de exemplu :D.
ȘtergereAici am scris mai multe despre purtatul copiilor vara: http://kiddyshopblog.blogspot.ro/2011/08/purtarea-bebelusului-pe-timpul-verii.html
multumim mult, mami, pentru informatii corecte si pentru munca asidua! desi suntem in era tehnologiei, iar informatia este mult mai accesibila, multe mamici, bine intentionate de altfel, nu detin informatia corecta! mult spor in continuare ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru cuvintele frumoase! :)
ȘtergereAs fi eu interesata. De ce o dai in primul rand?:D
RăspundețiȘtergereAm o MANDUCA dar nu ma simt prea bine cu ea si mi-ae placea o Boba. Stii cumva daca e mai comfortabila Boba? Si ce pret are?
mi.ushka@gmail.com :D mersi.
ȘtergereDaniela, vinzi manduca?
ȘtergereDaca vrei putem vorbi pe email madalina.bv@gmail.com
Poate ar trebui s-o probezi inainte de a cumpara si Boba, dupa cate am vazut eu sunt persoane carora li se potrivesc mai bine unele SSC-uri fata de altele. Tine si de persoana purtatoare, si de bebelin. Uite, la bebelin mic de statura, dar foarte rotund, cum e David al meu :)), merge acum la inceput parca mai bine Ergo decat Boba, desi la Alex a fost invers.
ȘtergereOricum, parerea mea este in general ca orice SSC este mana cereasca :D. Daca nu dadeam de Boba la Alex poate nu m-as fi gandit ca este ceva si mai comod, sigur as fi purtat in continuare Ergo cu mare drag si recunostinta pentru cine l-a inventat :D.
Foarte util articolul, l-am citit cu mare interes. As avea o intrebare: ce parere ai despre sistemele de purtare traditionale africane si coreene? Am pus video-uri pt a se vedea si modul de legare.
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=7ZYmHcfS5js
http://www.youtube.com/watch?v=Xth2uBsWY-Y
Buna Anna!
ȘtergereDa, sunt ok ambele, pozitiile sunt regulamentare, ergonomice, comode. Cu specificarea ca eu nu as pune in spate copii mici de tot care nu-mi pot transmite de acolo din spate foarte bine daca vor sa suga sau daca nu le e bine. Exista copii mai putin zgomotosi si care nu protesteaza tare decat cand deja e tarziu, le e foarte foame/sete/rau. Iar daca l-as fi purtat asa pe cel mic de exemplu si as fi prins semnalele lui de dorinta de supt, nu s-ar fi meritat efortul pentru ca el suge tare des chiar si acum la 9 luni :D.
Dar pozitiile si esarfele sunt sanatoase, ergonomice.
Merci Raluca...de cand a dat caldura nu am mai suportat wrapul si am folosit primul sistem de legare (cel african), si am auzit tot felul de vorbe: ca chinui copilul, ca ii stric coloana, ca nu sta bine, ca poate pica, etc,etc....si desi la inceput nu le bagam in seama, am inceput sa ma gandesc mai mult ca poate nu m-am informat eu destul....cu alaptatul ne descurcam destul de bine, fiindca se leaga foarte simplu, e usor sa-l dau jos sa suga si sa-l pun iar...
ȘtergereImi pace foarte mult blogul tau, am citit multe articole si avand in vedere ca sunt la primul copil, am nevoie de multe informatii insa nu stii niciodata care sunt bune si care nu inainte sa te documentezi temeinic.
RăspundețiȘtergereAm inteles ce fel de marsupiu sa imi iau si de care nu, insa cred ca ar fi mai simplu sa se faca promovarea sistemelor sanatoase si daca ar fi mai ieftine si atat de scumpe.
Pretul de 100 euro pentru o Manduca sincer mi se pare exagerat pe cand marsupii "nesanatoase" gasesti peste tot si cu 50 lei. Poate si asta este un aspect de luat in seama. Sunt convinsa ca multi parinti nu isi permit, sincer nici noi nu ne permitem unul nou si tot incerc sa gasesc pe internet un second hand sau o oferta foarte buna.
Buna Jade,
Ștergereexista o explicatie :D, chiar mai multe.
- firmele care produc marsupiile sanatoase sunt si fair-trade. Adica nu abuzeaza de muncitori disperati, dandu-le salarii infime si fara asigurari medicale. Isi respecta salariatii, nu angajeaza copii.
- materialele sunt de cea mai buna calitate, nu chinezisme ieftine pline de tot felul de chimicale.
- productia se face la nivel mai mic. Firma Boba sau Manduca produc probabil cateva sute de marsupii pe luna, nu zeci de mii. Se simte asta la pretul de productie.
- transportul prin lume se face la nivel mai mic. Pretul pe transport cand aduci cateva zeci de marsupii pe luna e altul decat cat plateste de exemplu Chicco cand isi trimite cu un tir tot felul de alte marfuri ce le produce in fiecare capitala de tara.
Ca sa elimini partea cu transportul si vama, poti sa cumperi marsupii fabricate in Romania, care la randul lor sunt mai scumpe decat Chicco, Bertoni, sau alte no-name-uri pentru ca se fac cateva bucati pe zi, in ateliere de croitorie. Ma refer la Luna de la Poarta-ma si la Bumbo SSC de la Bumbo Design.
Ma bucur mult ca am dat peste acest articol, e complet si util! Eu insa ma confrunt cu refuzul copilului de a sta in carucior sau purtator. Mihai are aproape 5 luni si in primele 3 luni a fost purtat in landou fara probleme, timp in care am incercat si boba, dar fara succes. Am incercat recent un marsupiu "nesanatos" si sta foarte cuminte in el (cu fata spre lume). Ce ma sfatuiesti sa fac? insist cu boba, in ciuda faptului ca plange mult, il tin in brate sau folosesc acel marsupiu nesanatos in cazurile extreme?
RăspundețiȘtergereBrate! Cel mai natural, cel mai ieftin, si nu mai ai nevoie de sala :D
ȘtergereDaca vrei ceva ergonomic in care sa vada in jur, in sling pe sold.
Buna si multumesc pt informatiile extrem de utile! Am citit toate postarile tale legate de babywearing dar gasesc putine date legate de Luna..ma gandesc ca poate mi-a scapat mie ceva motiv pt care te rog frumos da-mi un sfat. E ok Luna pt bebele meu drag de 7 luni si 8 kg? Mentionez ca am achizitionat-o de ceva vreme dar acum cu caldura asta am cam ezitat sa o folosesc. Si inca o intrebare, stiu ca ai scris multe si despre acest subiect dar te rog, ce imi recomanzi ca incepator in ale baby wearingului pe timp de vara pt bebele ale carui dimensiuni le-am scris mai sus. In afara de slingul cu inel care mi se pare cam greu de pus...? Deci as vrea ceva usor de manevrat...Mentionez ca as pune-o intr-un carrier de vara doar o ora doua pe zi pt ca eu am ceva probleme cu spatele. Multumesc frumos pt tot ceea ce faci pt noi mamicile care vrem copii cat mai sanatosi
RăspundețiȘtergereLuna e ok pentru varsta si greutatea voastra. Pe timp de vara, mai simplu decat slingul cu inele este pouch-ul, insa ti-as recomanda sa testezi intai daca ai de la cine, din cauza problemelor cu spatele. E pe un singur umar, ca slingul cu inele. Dar mult mai usor de pus.
ȘtergereInteresant articol. Imi cumparasem inainte sa se nasca bebelina noastra un marsupiu de la chicco. Bine ca nu l-am folosit! Acum fetita are 3 saptamani. Cand implineste o luna jumate as vrea sa incep sa o port intr-un sling/wrap. Doar ca nu stiu spre ce sa ma oirentez prima data. Daca o sa ne placa probabil o sa cumpar 2. Ma puteti ajuta cu idei?
RăspundețiȘtergereNu vreau sa par intruziva, dar de ce doar cand implineste o luna jumate? Wrapurile si slingul se pot folosi de la nastere, inclusiv pentru bebelusi prematuri si inclusiv de catre mame care au trecut prin cezariana.
ȘtergerePoate va dati seama din niste filme cu metode de folosire care v-ar placea mai mult?
Aici vedeti un film cum se foloseste slingul cu inele cu un nou-nascut: https://www.youtube.com/watch?v=e2BCdRfQAvQ.
Si aici cum se foloseste wrapul tesut, cu un singur strat de material peste bebe: https://www.youtube.com/watch?v=gwwgMqZip-s.
Cum se leaga un wrap elastic: https://www.youtube.com/watch?v=8SapA2y5OcU
Cum se pun bebelusii mici de tot, cu picioarele inantru: https://www.youtube.com/watch?v=e1q30B6-E-8
Cum se pun bebelusii care vor cu picioarele in afara: https://www.youtube.com/watch?v=zI22ejQ8JsQ
Slingul cu inele se poate folosi de la nastere si pana cand nu mai vreti, tu sau copilul :D. Se poate folosi in fata si pe sold. Si chiar si cand veti fi din nou insarcinata. Insa pentru distante mai lungi si copil mai mare e posibil sa fie altele mai comode. E insa foarte bun vara.
Wrapul tesut se poate folosi de la nastere si pana cand nu mai doriti, tu sau copilul. Inclusiv la 5-6 ani daca mergeti pe munte si oboseste. Sunt zeci de tipuri de legaturi, se gasesc usor pe youtube cautand "woven wrap", in fata, pe sold, in spate. Se poate folosi si vara pentru ca sunt si legaturi cu un singur strat peste bebelus. Chiar daca nu e la fel de perfect vara ca slingul cu inele, este mai comod.
Wrapul elastic, desi sustine de obicei pana la 20 de kg, nu va fi folosit atat de mult pentru ca majoritatea copiilor nu mai suporta stransoarea aceea de pe la 3-6 luni. Se poate folosi doar in fata si poate fi prea calduros vara. Insa cel mai mare avantaj al lui este usurinta in folosire. Si eu, si multe alte mame pe care le stiu, probabil ca nu ne-am fi purtat niciodata copiii daca primul sistem de purtare ar fi fost altul, si nu wrapul elastic.
Dupa 6 luni, un marsupiu SSC este ideal din toate punctele de vedere. Chiar daca pasionatele wrapului tesut vor zice ca am afirmat o blasfemie :D, prefer in oras si in parcuri comoditatea punerii si scoaterii rapide decat sa trag cozile unui wrap pe jos. Insa FOARTE mult depinde de copil. Sunt copii care prefera sa stea purtati ore intregi, fara pauze de dat jos, si sunt altii care mai mult vor pe jos de la o varsta. Asa ca ceea ce vei folosi peste 6-12-18 luni vei sti cel mai bine atunci.
Felicitari pentru ca vrei sa-ti porti copilul! :)
fain blog, sfaturi bune, dar precizez ca s-a strecurat o greseala mare la partea cu baieteii care ar sta in primul tip de marsupiu prezentat. E vorba de paragraful "Deci: - copilul sta atarnant pe oasele pubiene....." Precizez ca e aceasi treaba si la fetite nu e nici o diferenta. Fetitele sunt mai sensibile chiar.
RăspundețiȘtergerePrecizez ca la partea cu tatii din acelasi paragraf, nu e nici o problema sa stea atarnati de chiloti pentru ca nu deranjeaza cu absolut nimic, poate le-ar deranja pe femei sa stea atarnate de chiloti, dar la barbati nu e nici o problema, e chiar comod. Asa ca argumentul asta nu tine si e cu totul fals. Insa celalalte argumente sunt corecte, asa ca marsupiul nu este bun.
Deci sunt de acord ca marsupiul nu e bun, insa am vrut sa precizez sa nu te iei dupa filmele proaste americane pentru ca barbatii nu sunt asa slabi la asta.
Am descoperit recent un producator roman: http://bebeshop.casazamfirei.ro/29-marsupiu-SSC
RăspundețiȘtergerePreturile sunt la putin peste jumatate fata de brandurile mai cunocute de SSC.
Intrebarea mea este daca a folosit cineva acest brand.
O alta intrebare este daca vi se pare (privind video-ul de prezentare) ca i-ar lipsi o centura de sustinere in zona mijlocului si daca vi se pare necesara (ma refer aici la mamele care au deja un astfel de sistem, pentru ca noi nu am testat si nu avem nici de unde sa imprumutam).
Mi-ar placea sa cumpar un brand romanesc, insa as avea nevoie de o parere avizata sa imi dau seama daca e ce trebuie. Dpdv al pozitiei copilului, pare sa fie ce trebuie.
Mai e actuala intrebarea sau ai cumparat ceva? Nu am vazut personal un ssc de la Casa Zamfirei dar cred ca are centura in zona mijlocului.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereInteresant articol, sfaturi ok. Am testat de la cunostinte wrapp elastic si un SSC(Manduca, daca nu ma insel)fara sanse! Micutul parca lua foc. Am incercat cu Chicco Baby Carrier Marsupio GO, BabyBjorn Baby Carrier Original si BabyBjorn Baby Carrier Active de la varsta de 3 luni si 2 saptamani. Baietelul nu imi sta decat in BabyBjorn Baby Carrier Active si doar cu fata pe directia de mers(cu spatele la purtator). Personal SSC-ul mi s-a parut cel mai ok, dar micutului nu! FOARTE MULT depinde de copil! P.S. Arareori si maxim jumatate de ora il port in marsupiu, dar micutului ii place.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articol si detaliat. Am vazut ca s-a discutat putin si despre Marsupi Plus. Am achizitionat unul deja, desi mai avem o luna pana ne "intalnim" cu bebicu' nostru. Acum sunt putin in dilema, se poate sau nu purta in marsupi plus din primele zile de viata? E indicat sau nu pentru nou-nascut? Pe site de unde am cumparat scria ca se poate, pe alte forumuri la fel, dar totusi recent am citit niste articole in care erau mult mai laudate wrap-urile. Acum stau pe ganduri daca sa achizitionez un wrap sau nu? Ce ma sfatuiti? Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereBuna! Am luat marsupiu clasic. In primu rand da se poate alapta si in marsupiu clasic. In al 2 lea rand norocul meu ca am vazut postarea la timp si l am purtat doar o data in el cateva ore. Multumesc e f ajutator!
RăspundețiȘtergereBuna! Am luat marsupiu clasic. In primu rand da se poate alapta si in marsupiu clasic. In al 2 lea rand norocul meu ca am vazut postarea la timp si l am purtat doar o data in el cateva ore. Multumesc e f ajutator!
RăspundețiȘtergere