sâmbătă, 30 aprilie 2011

Drob cu paine de Paste :)

Eram pregatita ca de Paste sa ii dau din drobul meu, asa ca l-a facut buni din ciuperci, oua fierte, ceapa, verdeata, oua crude si faina de ovaz (in loc de faina integrala de grau cum imi facea mie de obicei). Pentru ca Alex inca nu mancase faina de grau, de secara, de orz, de kamut sau de spelta. Comandasem de pe internet faina de secara si de spelta, gandindu-ma ca acestea vor fi cele mai sanatoase variante pentru a-i face o painica, in locul fainii de grau. Oricine va cauta informatii va gasi ca graul este cel mai nociv dintre cereale. Si a fost modelat de-a lungul timpului pentru recolte mai mari si mai rezistente, in asa fel incat sortimentul de acum este cel mai sarac in nutrienti si cel care da cele mai multe alergii si reactii auto-imune ale organismului.

(Apropo de asta, recent am aflat ca si tiroidita auto-imuna Hashimoto si hipotiroidismul se pot vindeca prin renuntarea la gluten, pentru ca multe cazuri de hipotiroidism sunt date de o legatura cu boala celiaca. Si multi avem intoleranta la gluten fara sa stim, iar simptomele nu ne fac sa ne gandim la asta: boli ale pielii, de la dermatita atopica pana la psoriazis si acnee, agitatie, balonare, constipatie, diaree, ingrasare fara motiv, slabire fara motiv, dureri abdominale, depresie si multe altele. La grau as putea renunta usor, dar nu stiu ce sa ma fac cu fulgii de ovaz :D ca sa elimin de tot glutenul.)

Lunga paranteza :D. Asa ca sunt de preferat variantele mai vechi ale graului, mai putin alterate, cu mai multi nutrienti si mai blande cu corpul nostru: kamut si spelta.

Si as fi vrut sa ii introduc pe rand in alimentatie: secara, spelta, kamut, in ceva biscuiti, ca apoi si drojdia sa fie aliment separat introdus. Ei dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea... de acasa :D. Si cand am vazut vineri seara cat e de pofticios pe o bucata de paine super-procesata din comert (pana acum se juca cu ele doar, fara sa vrea sa le bage in gurita) si gandindu-ma la cat de putine mananca el si cat de rar vrea sa-si bage ceva in gurita, am stiut ca mancatul unei felii de paine e aproape. Asa ca in sambata dinainte de Paste Alex a mancat paine facuta de bunica in cuptor, din faina de grau integral si faina de secara. Si drojdie si putina sare. Fara alti amelioratori si afanatori si conservanti si coloranti si zahar si stiu eu cate prostii mai sunt in painea din comert...

Ii dadusem o bucatica de drob, care din cauza fainii de ovaz era parca mai uns, mai putin consistent decat de obicei. Asa ca i-am dat o felie de paine si a fost foarte incantat. Nici nu a mai vrut drob, l-a scuipat si a zis "go" (=goz :D). Si mi-a cerut paine si apa :)).

Asa ca am intrat si noi in randul lumii cu lactate si paine :D. Si bunicii au fost foarte fericiti ca in sfarsit papa si puiul nostru pituca.

8 comentarii:

  1. dar tu in biscuiti nu ii pusesei faina de orz?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am incercat sa-i dau o lingurita de drob..mai mult de curiozitate. Dar cand a vazut chestia aia maronie din farfuria mea s-a strambat toata:d
    Paine si a mea mai mananca...II fac sandvis cu branza sau cu unt, mai pun si un pic de miere. ma gandesc ca o felie de paine pe zi nu e asa nociva.
    Pupici lui Alex!

    RăspundețiȘtergere
  3. Drobul meu de anul asta a fost cu stevie, ciuperci, verdeturi multe, putina branza si oua de tara, invelite toate in aluat din grau si secara, integrale. Credeam ca va face ravagii Natalia dar m-am inselat, nici nu s-a atins de el.
    Painea o fac si eu in casa (tot din amestecuri de faini integrale plus seminte) cred ca ii place mirosul ei atunci cand e calda si proaspata pentru ca i se pare tentanta doar scoasa din cuptor, apoi nu se mai atinge.
    Biscuitii ii fac cu faina de ovaz si mei, a inceput sa manance din ei dupa un an si se pare ca ii tolereaza bine. Ii plac in schimb foarte mult pastele de ovaz sau secara cu sosuri de legume. Cerealele pentru bebelusi in schimb nu le-a acceptat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi mai avem ceva pana la paine si drob:) Bravo Alex pentru premiera cu pita!

    RăspundețiȘtergere
  5. La noi e nebunie mare cu painea , ii place tare mult Izabellei si ar manca numa asta ,fac si eu in casa cat mai sanatoasa posibil dar tot pe aia din magazin o prefera , drob nu i-am dat deloc si nici nu a fost tentata.
    La varsta la care Alex a gustat painea , alti copii sunt satui de ea .

    Legat de alergia la gluten , tocmai am fost diagnosticata cu un inceput de psoriazis ,si o sa servesc la mic dejun si cina cate o portie de crema cu cortizon , nu-ti spun ce depresie m-a lovit si mai ales ce mostruiala mi-a tras dermatoloaga ptr ca inca o alaptez pe Iza si nu vreau tratement de soc , si asa stau in dubii daca sa iau cremele sau nu .
    Trebe sa ma apuc serios de niste cercetari si sa-mi schimb modul de viata .
    Doamne ajuta .

    RăspundețiȘtergere
  6. Adriana, nu, fulgi de ovaz am pus si faina de mei (si o data si de hrisca).

    Roxana, eu zic ca daca ei simt nevoia de paine inseamna ca exact asta la trebuie. Ma gandesc cum e si la noi cand parca nu putem manca fructe, ci simtim nevoia de ceva consistent. Si la noi e la fix, ca acum ii ies caninii si are burtica mai sensibila...

    MoniQ, ce de lucruri minunate aflu de la tine! Abia astept sa-ti rasfoiesc blogul! Acum am avut niste zile mai agitate si vad ca nu mai am timp de nimic. Plus faptul ca reusesc sa-l culc doar la 12 noaptea... :D. A, si sper ca ai scris reteta aia de drob pe undeva pe blog, pentru noi astia mari :)).

    Ei, Cristina, era drob de ciuperci. Si oricum noi eram cei mai inapoiati dintre toti cunoscutii mei, asa ca ma bucur ca mai sunt si in urma noastra chiar daca micuti micuti ca voi :D. Lasa ca va faceti voi mari si ne depasiti!

    Dana, te imbratisez si mai discutam noi pe mail cu astea :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Reteta de drob este cat se poate de simpla, am amestecat vreo 4 legaturi de stevie oparite un minut si tocate bine bine impreuna cu 2 oua de tara, putina branza de oaie, ciuperci crude, o legatura de patrunjel, una de marar si una de ceapa verde, busuioc, sare, nucsoara. Aluatul(facut din faina de grau integrala si secara, cu un ou si putin ulei din samburi de strugure) s-a infasurat cuminte in jurul mixturii de mai sus intr-o tava de cozonac.
    Si uite asa macar un mielut a ramas sa zburde alaturi de mamica lui...

    RăspundețiȘtergere
  8. Super reteta! O s-o fac si eu o data, dar cu alte frunze, ca stevie nu cred ca mai este.

    Da, mi-e tare mila de miei... Toata lumea stie cat de rau plang ei la taiere, exact ca plansul unui bebelus. Dar mai putini stiu cat de infiorator plange oaia mamica :((...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...